Kraj za Ducija, JJ lako, Viktor bolji od sudije i Lorencija!

Jelena Janković je savladala Juliju Gerges sa 6:3, 6:4, dok je Dušan Lajović izgubio od Žo-Vilfreda Conge sa 6:2, 6:2, 6:3 u 2. kolu Australijan opena.

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2017.

02:35

Kraj za Ducija, JJ lako, Viktor bolji od sudije i Lorencija!
Getty Images

U narednu rundu plasirao se i sjajni Viktor Troicki, koji izgleda ne može bez drame pošto je ovoga puta, drugo kolo za redom, u pet setova bio bolji od Italijana Paola Lorencija – 6:3, 1:6, 7:6(3), 3:6, 6:3.

Posle dva uvodna seta, koja su rivali bez većih problema rešili u svoju korist, prva drama usledila je u trećem setu, kada je naš igrač uspeo da bude koncetrisaniji u taj-brejku, došavši na korak do plasmana u narednu rundu.

Međutim, iako je imao nekoliko prilika da prelomi susret u svoju korist nije uspeo, što Lorenci ekspresno kažnjava i uvodi meč u peti odlučujući set.

Ponovo je Troicki bio taj koji je bio konkretniji, a sada je uspeo da napravi i brejk. Ipak, nije izdržao do kraja, pošto je neumorni Paolo još jednom imao odgovor. Ali Viktor je ipak pokazao da mu u pet setova nema ravnog, ali i da je jači i od nepravde.

Na brejk je uspeo da odgovori brejkom, ali tek posle svađe sa sudijom koja je donela neverovatnu odluku.

Viktor se našao u svađi sa sudijom Marijom Čičak, koja je najpre iz stolice izvršila korekciju tvrdivši da je pasing šot Troickog na brejk loptu bio u autu, da bi, pošto je hok-aj sistem pokazao da je pogrešila, bez imalo osećaja naredila da se poen ponovi, iako je Italijan, koji se u celoj situaciji 'pravio lud', bio barem četiri metra od loptice!

Iako je ušao u svađu sa sudijom, ponavljajući joj da "nije svesna šta je uradila", ostao je smiren, ponovo je osvojio poen i napravio brejk, a potom rutinski odservirao za trijumf i novi okršaj sa Stanom Vavrinkom, koga nije pobedio u dosadašnjih sedam odigranih susreta.

S druge strane, Aleksandra Krunić završila je takmičenje i u dublu, pošto su od nje i Oksane Kalašnjikove iz Gruzije bile bolje Gabrijela Dobrovski iz Kanade i Holanđanka Mihaela Krajček, u dva seta – 6:4, 6:0.

Janković - Gerges 6:3, 6:4

Getty Images
Najbolja srpska teniserka, Jelena je sigurnom i smirenom igrom upisala četvrtu pobedu u karijeri na Nemicom, koja je previše grešila i nije mogla da se nosi sa pritiskom koji je Jelena nametala kretnjom i vrlo dobrim riternom.

Inicijativu je preuzela nakon tri gema, kada je izborila tri vezane brejk lopte i iskoristila drugu za 3:1. Delovala je mnogo sigurnije od rivalke, ali se kao nebrojeno puta dosad, nepotrebno našla u situaciji u kojoj je morala da "čupa" potvrdu brejka.

Nekako je stigla od 0:40 do đusa, a iako je Gerges imala jedan polu-zicer iz voleja na jednoj od brejk lopti, JJ je povela sa 4:1.

Ono što nije uspela u petom, Nemica jeste u sedmom gemu, kada je kroz nekoliko izjednačenja meč vraćen na servis - 4:3.

To ne znači i da je značajnije promenjen ritam - servisi sa obe strane su bili relativno klimavi, ali je uprkos ispuštenom brejku Jelena je nastavila da se bori za duge poene, neumorno vraća loptice i čeka česte neiznuđene greške svoje protivnice.

Julija Gerges je do kraja seta stigla do ukupno 25, naspram Jeleninih 8, što je bio i ključ na putu do vođstva srpske teniserke od 6:3.

Niz je nastavljen i u prvom gemu drugog seta, kada su tri loptice završile ili van terena ili na mrežici, a JJ upisala još jedan brejk.

Gerges se pribrala u četvrtom gemu, kada je njenu uobičajenu agresivnost i ravne udarce konačno počela da prati i preciznost.

To kao da je iznenadilo Jelenu, koja je počela da sumnja u svoj arsenal, a zatim je dvostrukom servis greškom vratila protivnicu u set - 2:2.

Nemica jeste bila u mahovima nešto sigurnija nego ranije, ali ju je Jelena fantastično pročitala u devetom gemu na brejk lopti, provukla iz trka bekhend pored nje i povela sa 5:4, što joj je bilo dovoljno za daljji plasman.

U trećem kolu će igrati protiv Svetlane Kuznjecove.

Troicki - Lorenci 6:3, 1:6, 7:6 (3), 3:6, 6:3

Foto: Getty Images
Srpski teniser je sjajno otvorio duel - za deset minuta je stigao do 3:0, a bilo mu je potrebno još dvadesetak da privede posao kraju u prvom setu - 6:3.

Viktor je poene osvajao zahvaljujući odličnoj igri sa osnovne linije, udarci su bili snažni, duboki i precizni, a iako ga prvi servis nije najbolje služio (54%), upisao je šest as udaraca.

Ipak, umesto da nastavi u istom ritmu, Viktor je u četvrtom gemu drugog seta posle jednog asa potpuno posustao i nizom neiznuđenih grešaka poklonio brejk rivalu - 3:1.

Lorenci je u tim trenucima daleko iza osnovne linije čekao lopticu i vrebao priliku, a nova je stigla nakon samo dva gema.

Novi brejk za 5:1 upisao je kada je Troicki bez ikakvog rezona izleteo na mrežicu, samo da bi video kako Italijan mu šalje neodbranjiv udarac pod noge.

Drugi set je bio gotov za samo 26 minuta - 6:1 za izjednačenje.

Srećom po Viktora, u trećem setu je viđena drugačija slika i on je mnogo duže trajao - više od sat vremena.

Iako je početkom tog dela igre delovalo da će se Viktorov sunovrat nastaviti, on je nekako povratio fokus u prvom gemu. Nakon odbranjenih brejk lopti i velike borbe kroz "đus", upisao se na semafor sa nova dva vezana asa.

Priliku da momentum definitivno vrati na svoju stranu mrežice propustio je u šestom gemu, ali je zato svaku pruženu priliku ščepao u taj-brejku.
Getty Images
Pustio je ruku i vezao je četiri poena u nizu, pa ga čak ni nepotrebni (i neprecizni) drop šot nije mnogo koštao - 7:3 za novo vođstvo.

Početak četvrtog seta doneo nam je brejk šansu za Viktora, ali je Lorenci uspeo da se izvuče i povede, dok je naš igrač bio daleko sigurniji prilikom svog servisa.

Usledio je medicinski tajm-aut na zahtev Italijana, zbog žuljeva na desnoj ruci, da bi prvu veliku priliku da prelomi susret u svoju korist Viktor propustio u petom gemu. Sjajnim riternima stvorio je sebi tri vezane brejk šanse, ali ih je olako propustio, dozvolivši rivalu da se bez previše problema vrati i na kraju stigne do preokreta - 2:3.

Malo je nedostajalo da ga propuštene prilike skupo koštaju, pošto je već u sledećem gemu Lorenci bio taj koji je imao dve prilike da rivalu oduzme servis, ali je ovoga puta Troicki bio taj koji je odigrao pamento i uspeo da sačuva egal.

Novu šansu da reši meč u svoju korist Viktor propušta u sedmom gemu, kada ne uspeva da iskoristi nove dve prilike za brejk, izbacivši loptice u aut, a kazna ovoga puta stiže ekspresno.

Lorenci koristi već prvu od dve vezane prilike i dolazi na korak do izjednaćenja u setovima, da bi potom bez izgubljenog poena meterijalizovao stečenu prednost - 3:6

Peti set počeo je sa dva sigurna gema, da bi onda Viktor sitgao do brejka agresivnim pristupom i dubokim forhendima. Međutim, nije uspeo da sačuva prednost, pošto je Lorenci odgovorio ekspresno, da bi se onda desila neverovatna stvar.

Viktor se našao u svađi sa sudijom Marijom Čičak, koja je najpre iz stolice izvršila korekciju tvrdivši da je pasing šot Troickog na brejk loptu bio u autu, da bi, pošto je hok-aj sistem pokazao da je pogrešila, bez imalo osećaja naredila da se poen ponovi, iako je Italijan bio barem četiri metra od loptice!

Iako je ušao u svađu sa sudijom, ostao je smiren, ponovo je osvojio poen i napravio brejk, a potom rutinski odservirao za trijumf i novi okršaj sa Stanom Vavrinkom - 6:3.

Lajović - Conga 2:6, 2:6, 3:6

Foto: Getty Images
Od srpskih tenisera je prvi na teren izašao Dušan Lajović, kome je ovo bio prvi meč protiv Francuza, ujedno i prilika da prvi put stigne do trećeg kola na Australijan openu. Međutim, tokom sata i 46 minuta igre nije bilo prostora ni da ozbijlnije pripreti.

Važan korak ka potencijalnom iznenađenju uvek jeste dobar početak meča, ali Duciju dugo nije pošlo za rukom da pronađe makar i solidan ritam.

Doduše, delovalo je kao da će lako odgovoriti na siguran servis Conge, samo da bi ga posle 40:0 sa tri jeftine neiznuđene greške vratio u gem i dozvolio mu da sa dva precizna vinera brzo povede sa 2:0.

Iako je imao problema i na sledećem servisu, lep bekhend pasing šot mu je pomogao da se konsoliduje i prođe kroz "đus" do 3:1.

Bekhend ga je i narednim minutima dobro služio, pa je sve češće terao Congu da "radi" za poene. Ipak, iako se naradio, Francuz je uspeo da upiše još jedan brejk i za nešto više od pola sata upiše prvi set - 6:2.

Kratak odmor nije bio dovoljan da se promeni situacija na terenu, pa je Conga ponovo odmah stigao do brejka, a zatim je imao dve prilike da stigne i do 4:0. Lajović je izgradio dva dobra poena i dobrom igrom na mreži ostao koliko-toliko u setu, ali je ubrzo pretrpeo novi brejk za novih 6:2.

Srpski teniser se izborio za prvu pravu priliku tek na startu trećeg seta, ali mu čak ni nerezonsko istrčavanje Conge na mrežu nije pomoglo. Na dve brejk lopte je očajno zahvatio lopticu, posle čega je rival sigurnim servisima sačuvao gem.

Živci su popustili, pa iako ni Conga nije blistao ni tada, kao ni većim delom susreta, stigao je do novog brejka, petog na meču - 2:0. Lajović je konačno uzvratio i brzo stigao do 2:2, ali je to bilo sve od njega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: