Federer drži ključ, Nadal je začin koji se gubi

Da je nova teniska sezona drugačija od mnogih prethodnih bilo je jasno odavno.

Izvor: Nikola Ðukiæ

Subota, 14.01.2017.

21:00

Federer drži ključ, Nadal je začin koji se gubi
Getty Images

Dogodila se smena na vrhu u obe konkurencije, neke igračice i igrači su se povukli, aktuelizovan je skandal oko nameštanja...

Kada su muškarci u pitanju, Endi Mari i Novak Đoković nastavili su da dominiraju, a najbliži pratioci su im Miloš Raonić, Stan Vavrinka i Kei Nišikori.

Kanađanin je sve iznenadio trećim mestom na kraju 2016, Švajcarac je osvojio US open i došao na korak do istorije, dok je Japanac više puta isticao kandidaturu da se probije u vrh.

Napravljena je nova "hegemonija" u 'belom sportu', u kojoj na prvi pogled ništa nije neobično. Već na drugi postajemo svesni – u njoj nema Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

Dve legende tenisa i "noseći stubovi" ovog sporta u 21. veku, prvi put su početkom oktobra prošle godine zajedno bili van top 5 nakon 13 godina, dok sada ne zauzimaju ni pozicije nosilaca koje se vide u projektovanom četvrtfinalu.

"Jasno je da sam autsajder. Zašto, za promenu, ne bih bio autsajder? Naravno, volim da budem favorit, ali je i ovo u redu", rekao je Federer koji je veći deo prošle sezone propustio zbog povreda.
Getty Images
Duga pauza uslovila je da padne čak na 17. mesto na ATP listi i dodatno zakomplikuje žreb u Malburnu. Poslednji put kada je Rodžer Federer bio van liste prvih 10 nosilaca na nekom od grend slemova bilo je na US openu 2002. godine. Slovio je za 13. favorita, ali je ispao u četvrtoj rundi.

Te godine je trijumfovao povratnik Pit Sampras – Amerikanac je u Njujork došao baš kao 17. nosilac i dobio sve, uključujući i velikog rivala Andrea Agasija u finalu. To je jednom od najvećih svih vremena bio poslednji meč u karijeri.

Sada, nešto manje od 14 godina kasnije, Federer u Australiji ima isti broj ispred svog imena. I godina je 2017, pa mnogi žele da karma umeša prste.

Već nekoliko puta sam nagoveštavao da bi, ukoliko podigne formu na neki optimalan nivo, mogao možda da bude i odlučujući faktor kada je u pitanju čitava sezona, jer posle Vimbldona ne brani nikakve bodove. Da bi se stvorili uslovi za takav scenario, potrebna je i mala sreća prilikom žreba, koju ovoga puta nije imao.

Prva dva meča trebalo bi da prođe bez problema jer se sastaje sa kvalifikantima, ali ga već u trećem očekuje ozbiljan ispit u vidu Tomaša Berdiha. Čeh će prvi put nakon mnogo vremena biti favorit, mada mu ni to ne predstavlja neku garanciju – Federer je više puta u karijeri pokazivao da je njegovih 50-60% dovoljno za sve na turu, osim za Đokovića i Nadala.

Ako ga budemo gledali i u četvrtoj rundi, sa druge strane mreže će verovatno stajati Kei Nišikori. I on je odlično otvorio sezonu, ali nije tajna da ima blokadu u duelima sa najvećima. Potencijalno četvrtfinale donelo bi nam derbi sa Endijem Marijem, gde će, ukoliko se ovo prethodno ostvari, biti i kraj Rodžerovog puta.
Getty Images
"Žreb je odličan jer sam ja u njemu. Zadovoljan sam što sam ovde, što imam priliku da pobeđujem. Videćemo koliko. Oprezan sam", dodao je Švajcarac.

Iako je daleko od onog igrača koji je harao u prethodnoj deceniji, možda baš u njegovim rukama stoji ključ za tenisku 2017. godinu.

Kod Rafaela Nadala situacija je nešto drugačija.

"Mogu li da ispadnem u prvom kolu? Mogu. Mogu li da odem do kraja? Naravno", odgovorio je Rafa, upitan šta misli koji su njegovi limiti u Melburnu.

Međutim, iskustvo i rezultati iz nekoliko prethodnih godina ne potkrepljuju ono što bi svaki Špančev navijač želeo da čuje.

30-godišnji 'Bik sa Maljorke' poslednji grend slem osvojio je 2014. u Parizu, što mu je ujedno i poslednje finale, dok od Monte Karla nema veliku titulu. Karijeru ispresecanu povredama nije uspeo da vrati na put na koji je želeo, a to se polako oseća i na ATP listi.
Getty Images
Trenutno je na devetoj poziciji, ali ono što bi trebalo da ga brine jeste igra, tačnije oni trenuci u mečevima kada se odnos snaga na samom terenu menja, a koji mogu da budu odlučujući za konačan ishod.

Pravi primer je nedavni duel sa Milošem Raonićem u Brizbejnu, gde je protivnika imao na konopcima. Dobio je prvi set, imao prilike da prelomi drugi, kada je dozvolio protivniku da mu se polako uvuče u sitne pukotine u samopouzdanju nastale nestabilnom formom.

Kanađanin je servisima izvukao nekoliko teških gemova, počeo da napada forhendom i potpuno preuzeo kontrolu. Nadal je ostao u čudu i bez plana B
kada su greške počele da se ređaju – nešto što mu se u ranoj fazi karijere nije dogadjalo.

Sve to je rezultat činjenice da nije dovoljno nadogradio svoju igru tokom godina. Za takav ishod najveći razlog su povrede jer je jasno da bi, da je ostao u onoj formi sa vrhunca karijere, verovatno bio nezaustavljiv.

Njegova situacija može se možda najbolje opisati starom srpskom izrekom "pregazilo ga je vreme", tj. vreme je pregazilo njegov tenis, iako i sada predstavlja nekoga koga bi favoriti voleli da izbegnu. Drugi su napredovali na svim poljima, pa i na fizičkoj spremi što je bio Nadalov zaštitni znak, i sada imaju više samopouzdanja koga god vide sa druge strane mreže.

Ne otkrivam toplu vodu kada kažem da je Djoković jedan od "najzaslužnijih" za Rafin pad, zbog onih sedam uzastopnih finala u 2011. godini. Upravo bi sa Srbinom mogao da se sastane u polufinalu Australijan opena, ali do tada će morati da preskoči igrače poput Aleksandera Zvereva, Gaela Monfisa, opet Raonića i drugih.
Getty Images
Takođe treba podsetiti da ni Novakov put do završnicenije nimalo jednostavan.

"Sve zavisi od trenutka, potrebno je malo i sreće. Verujem da mogu da igram dobro. Videćemo iz dana u dan kako će ići, tako sam uvek radio. Nikad ne znaš šta može da se desi. Trenutno se osećam dobro. Odlično sam trenirao poslednjih mesec i po, nema razloga da ne nastavim tako. Prilagodiću se situaciji u kojoj se nađem", dodao je Nadal.

Spomenuti Zverev jedan je od predvodnika mlađe generacije tenisera kojetreba uračunati u kalkulaciju kada je reč o predstojećem turniru, ali i sezoni.

Sve navedeno nikako ne može da izbaci dvojicu teniskih velikana iz trke za trofeje. Kada im je dan, mogu da namuče i dobiju i one iz samog vrha, ali su sve češći trenuci tokom kojih nije baš lako biti Federerov ili Nadalov navijač.

O njihovom značaju za sam sport je izlišno govoriti, samo jedna nedoumica i dalje postoji – da li će se i koliko Švajcarac i Španac pitati u budućnosti?

Neobično zvuči, ali kako sada stvari stoje, malu prednost ima pet godina stariji teniser.

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: