Nova vest
Tenis

Četvrtak, 19.01.2017.

09:00

B92 u Melburnu: Beskućnici se tukli i maltretirali posetioce

Treći dan Australijan opena bio je pod znakom pitanja zbog velikog problema koji je nastao zbog beskućnika u Olimpijskom bulevaru.

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

B92 u Melburnu: Beskućnici se tukli i maltretirali posetioce
Foto: B92/Nikola Ðukiæ

Policija je bila primorana da zatvori jednu od najbližih ulica koje vode do Melburn parka i saobraćaj je raspoređivala na periferiju grada, radi sigurnosnih kontrola.

Nešto više od 20 sati kasnije situacija se smirila, saobraćaj je normalizovan i otvoreni su svi ulazi u teniski kompleks.

Prema informacijama koje sam saznao na licu mesta, veliki broj beskućnica smestio se u Olimpijski bulevar, formirana je neka vrsta kampa koji je blokirao funkcionisanje i prilaz prvom teniskom Grend slemu sezone.

Tokom čitavog dana beskućnici su maltretirali prolaznike i posetioce Australijan opena, a mnogi su se žalili da su svedočili javnom drogiranju nasred ulice. Prljavi kreveti, smeće, opijati, pocepana odeća i plastična ambalaža bili su razbacani čitavom dužinom ulice, a lokalni Herald San je otkrio da postoji sukob na relaciji gradske vlasti-policija.

Iz grada navodno nisu zadovoljni radom policije za koju kažu da ne postupaju dovoljno oštro prema agresivnim prosjacima. Takođe, vlasnici obližnjih prodavnica žalili su se da niko iz policije nije odgovorio na njihove pritužbe.

Situacija nije bila toliko alarmantna sve dok se sami navijači nisu osetili ugroženima i to počeli da prijavljuju nadležnima.

„Dolazim iz Vašingtona i nikada nisam video nešto ovako. Ne možete pešačiti ni 250 metara, a da vas neko ne maltretira zbog novca. To nije dobro za ugled Melburna, ovo ne liči na najživahniji grad u Australiji“, rekao je Džek Filding iz Sjedinjenih Američkih Država.

Prema pisanju ovog lista broj lica na ulicama je sve veći jer pokušavaju da dodatno zarade od turista koji su stigli u Melburn.

„Prošle godine Australijan open je upumpao 278 miliona dolara u ekonomiju države Viktorije i privukao više od 720.000 posetioca sa svih strana sveta“, piše Herald San.

Ni među samim beskućnicima odnosi nisu dobri – čovek koji se australijskim medijima predstavio kao 'Rus', rekao je da je fizički napadnut dok je spavao u ulici Svenston, i da je tada pokraden.

„Dvojica su me tukla dok sam spavao i ukrala mi sve stvari. Danas sam dobio mnogo vode, ali ne toliko mnogo novca. Ipak, pametan sam da ne spavam blizu ulice Flajnders, toliko ih je tamo i logično je da će ih policija sklanjati. Ali gde mogu da idem? Kao što ste sami rekli, svako ima svoju priču“, izjavio je 'Rus'.

Stanje u gradu u četvrtak znatno je mirnije, ali Herald San i dalje piše o nesposobnosti čelnika da se izbore sa ovom krizom. Na današnjoj naslovnici lista koji, kako saznajemo, ima običaj da novinare šalje kako bi se infiltrirali među beskućnike, na tabeti su se našli premijer Denijel Endrjus, Gradonačelnik Robert Dojl i šef policije Grejem Ešton.

„Nestali u akciji“, piše na naslovnici, uz dodatak da rulja vlada dok se lideri ne javljaju...

Takmičenje u Melburn parku se odvija normalno i nema naznaka da će biti drugačije, ali još nije poznato gde će ljudi sa ulica biti premešteni. Nek ipak tenis ostane u prvom planu.

.

Od našeg specijalnog izveštača iz Melburna Nikole Đukića (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve