Nova vest
Tenis

Sreda, 18.01.2017.

15:00

Slučaj "Viktor" i pitanje fer-pleja, neotesani Kirjos

Godinama sam se ozbiljno bavio sportom i naučen sam da je važno pobeđivati.

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

Slučaj
Foto: Krste Markoviæ

Naučen sam da je važno biti bolji od protivnika, ali da je možda i bitnije na koji način to radiš.

Tokom čitave svoje karijere sam učen i naučen da budem dobar čovek, da poštujem protivnika, sebe i sport kojim se bavim – lekcija koju su, nažalost, mnogi preskočili u svom životu.

Australijan open je veliki turnir, jedan od četiri najveća i toliko je medijski ispraćen da ne postoji nešto što možete da sakrijete. Kamere su svuda, hiljade ljudi svakog trenutka defiluje između terena, dok je isto toliko njih na samim tribinama.

Čudna situacija obeležila je meč između Viktora Troickog i Paola Lorencija, dogodila se u odlučujućem setu. Kažem čudna, a paradoksalno je bilo sve jasno – Srbin je pri rezultatu 4:3 na brejk lopti odigrao pasing šot iz bekhenda, sudija je pokazao na aut, on je tražio čelendž i bio u pravu.

Iz aviona je bilo je jasno – Viktorov poen i prilika da odservira za novi trijumf nakon maratona. Tako nije mislila sudija iz Hrvatske Marija Čičak, koja je prelomila da se ponovi poen. Usledila je burna reakcija i ukazivanje na to da direktno utiče na rezultat.

"Nisi svesna šta si uradila! Nisi svesna!", ponavljao je Troicki, koji je kasnije rekao da greška nije bila namerna i da je sudija bila "ok" tokom čitavog susreta.

Sa druge strane je potpuno izostala lekcija, ali je srećom naš predstavnik dobio i predstojeći poen, digao dupke pune tribina terena 7 na noge, a potom i odservirao za treće kolo. Baš iz tog razloga sam otišao na Lorencijevu konferenciju i, logično, bio jedini strani novinar.

Na moje pitanje da prokomentariše spomenutu situaciju, kratko je konstatovao da su ponovili poen, pa sam nastavio – "Viktor se žalio i činilo se da je u pravu, da nisi mogao da je dohvatiš. Šta ti misliš, da li si bio na loptici?", želeo sam da znam.

"Ne znam da li sam bio blizu, nisam gledao snimak meča. Znam da je bio dugačak udarac niz liniju, ali nemam ideju da li sam bio daleko od loptice. Takođe, linijski sudija je rekao da je aut, zato nisam pokušao da je dohvatim. To je to", odgovorio mi je, konstantno ponavljajući da je na sudiji bilo da odluči.

Čoveka ne mogu da krivim i optužujem za nešto što nije uradio. Na licu mu je pisalo nešto između "ne razumem šta i zašto me ovo pitaš" i "nemam pojma šta je trebalo da uradim". Možda se nije 'pravio lud' i bio potpuno koncentrisan na dobijanje poena, ali ako teniser nešto zna u svakom trenutku, to je koliko je blizu ili daleko od loptice.

To vam je kao kada fudbaler šutira loptu – ako ode preko gola, zna da je 'pao na leđa', ako je ne zahvati kako treba, zna da je napravio lošu pripremu ili mu je stajna noga nedovoljno dobro postavljena. Osećaj nije nešto što se trenira, njega prirodno imate.

Troicki je očekivao reakciju protivnika, ispostaviće se uzaludno.

"Pogledao sam ga, ali... Italijan...", istakao je Viktor uz kiseli osmeh koji svi znamo šta znači. "Mislim da je i njemu bilo jasno kakva je situacija. Na snimku se sve vidi. Kaže da nije imao pojma da li moći da je stigne – znaće kada pogleda snimak, ali sigurno je svestan šta je istina".

Na kraju, sve je ispalo dobro po nas i brojne navijače iz Srbije, pošto je Troicki dobio ponovljeni i meč. Bilo bi mnogo manje dramatično da se Paolo odmah oglasio, ali ga ne treba mnogo kriviti jer neće svako raditi u korist svoje štete.

Novak Đoković je često to umeo da uradi i prizna poene za rivala, čak i kada je rezultat tesan, a danas je novo dobro delo učinio tokom treninga. Đoković je trening završio igrajući se sa klincima, uz poruku supruzi Jeleni da će ih sve dovesti kući jer se sin Stefan sigurno neće ljutiti.

Kao i svaki tokom prve nedelje, dan u Melburnu bio je pun uzbuđenja – osim Viktora, pobedu je ostvarila Jelena Janković nad Julijom Gerges. Jankovićeva i dalje ne odustaje od osvajanja Grend slema i uverena je da je to moguće, kada se vrati na nivo na koji želi.

Dušan Lajović nije imao snage da se odupre Žo-Vilfridu Congi, baš kao i Aleksandra Krunić koja je na startu dubla izgubila sa Oksanom Kalašnjikovom.

Andželik Kerber se jedva izvukla, malo poznati i veoma raspoloženi Noa Rubin često je "plesao" i navlačio publiku na svoju stranu protiv Rodžera Federera (ipak izgubio u tri seta), dok je takmičenje završio Marin Čilić. Kei Nišikori nam je otkrio kakav plan ima da bi prekinuo dominaciju Đokovića i Federera, s kim bi voleo da napravi 'selfi', a višnju na šlag teniske torte ili "fajnl tač" što bi rekao Knez, stavio je ko drugi do Nik Kirjos.

Australijanac je izgubio od Andreasa Sepija sa 10:8 u petom setu meča u kojem je više puta sočno izvređao članove svog tima. Konferencija za novinare je bila pravi spektakl, odnosno fijasko, pošto je u njegovom slučaju granica između ta dva pretanka.

Svaki odgovor pokušao je maksimalno da skrati, često ne gledajući novinara koji ga je pitao. Jedan od prisutnih rekao mu je da je Džon Mekinro tokom prenosa izjavio da se Kirjos ne trudi, na šta je Australijanac promrljao nešto sebi u bradu. Dva minuta kasnije isti čovek ga je upitao za oštar bol u kolenu, a onda dobio pravi povratni "šamar" od odgovora.

"Pitajte Mekinroa, on zna", rekao je.

Kirjos kao da je znao kojim rečima sam počeo tekst i dao mi pravi šlagvort za one kojima završne. Pravi sportista može da uđe u sukob sa drugima, ali nikada ne sme da pomisli da je iznad njih, posebno ne od onih koji su svetlosnim godinama ispred njega.

Do neke nove, nadamo se bolje lekcije iz Melburna, šaljem vam pozdrave.

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve