Petak, 13.01.2017.

14:15

Zbog čega je "Novak slem" tabu tema?

Da bismo pokušali da odgovorimo na pitanje iz naslova, prvo moramo da utvrdimo šta je Novak Đoković uradio 5. juna 2016. godine.

Izvor: Aleksa Gutoviæ

Zbog èega je "Novak slem" tabu tema? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

Onomatopeja

pre 7 godina

Zbog 1) profita koji na njemu grube svetski proizvođači sportske opreme jer nije njihov, 2) korporacijskog karaktera Zapadnih medija jer su oni pod 1) njihovi klijenti i glavni oglašivači, 3) političke beznačajnosti naše zemlje u poređenju sa jednom, recimo, Švajcarskom ili Velikom Britanijom... Istoriju ne pominjem. Ni to što prirodno pripadamo pravoslavnom hrišćanstvu i što se nikada nismo borili s Rusima nego smo im saveznici. Harašo!

Dott

pre 7 godina

Ne prica se o Novak Slemu jer je Novak nepozeljan na vrhu piramide, zato sto je iz jedne male i siromasne sredine. Zatim je jos i iz zemlje sa losom reputacijom, dok njemu to ne samo da ne smeta, vec i sa ponosom istice svoje poreklo.
On je zato morao svetu da dokaze prvo da je normalan, sto niko nikad nije morao, jer biti najbolji na svetu ne moze postati neko nenormalan i on ne samo sto je dokazao da je normalan, vec i da ima duha i da je mozda i najinteligentniji na turu, govori 5-6 jezika, dok Nadal govori Spanski a Engleskim se sluzi, Federer govori dva jezika, ali verujem samo zato sto sa dvojezicnog govornog podrucja.
Novak bi bio jos manje medijski zastupljen, da nije toliko kvalitetna osoba vredna svakog postovanja.
Zanimljivo je to sto Ana Ivanovic nije imala tih problema, verujem da je zato sto je zensko i to lepo skromno i stidljivo zensko. Ona se primecujem do skora pojavljuje u gotovo vise najavnih dzinglova turnira nego Novak, iako je vec poodavno van i prvih 20 na wta.
Zahvaljujuci njima dvoma, poprilicno je popravljena slika nase zemlje u svetu, da nije njih i jos nekolicine, svet bi nas gledao kao najvecu skart naciju na planeti i to bez konkurencije.

carević

pre 7 godina

Da bi se po nekom zvao slemom mora da osvoji sve GS u JEDNOJ SEZONI sto nije slucaj sa Djokovicem. Shvatite to !
(Labud, 13. januar 2017 21:20)

Serena NEMA sva 4 GS-a u jednoj sezoni pa opet svi kazu "Serena Slam"...Toliko o tome...Ali svako danas moze da ostavlja komentare i troluje, pokazujuci svoje neznanje i nepoznavanje materije o kojoj govori kao npr. @labud i slicni no-liferi

fortissimo

pre 7 godina

Odgovor je jednostavan. Najveci zapadni sponzori. Rafa i Rodzer imaju veliki broj navijaca, zapadnog sveta plus latino drzave. To je veliko trziste koje donosi veliki novac za sponzore. Milijarde dolara. Patike, oprema, reketi itd...Zamislite da sada mediji bruje o Novakovom uspehu i o tome da nikome to nije poslo za rukom skoro 50 godina? Ti navijaci bi se okrenuli ka novom idolu. Za njih je to gubitak milijardi dolara. Svedoci smo da i danas Rodzer i Rafa reklamiraju proizvode nekih velikih giganata i donose im novac a taj Rodzer se ni sam ne seca kada je poslednji put pobedio na nekom turniru. Da li ste mislili da ce posle ostvarivanja Novak slema da o tome pricaju i pisu nedeljama?? Ma nema sanse jer to nije u interesu zapada. Da je Novaku sponzor Nike, Adidas itd. sta mislite da li bi pricali o rezultatu koji i Rafa i Rodzer nikada nisu ostvarili niti ce da ostvare? Ali je vazno da oni koji to postuju znaju sta je Novak ostvario kao i svi igraci sa tura a potsecam da je o tome pricao i Endi na zavrsnom turniru u Londonu. Rekao je da ce proci jos decenije da nekome to podje za rukom i to pri podeli pehara. Secate se? I da, umalo da zaboravim, ja navijam za Partizan. Toliko o tome.

LL

pre 7 godina

Moj utisak je da je porodica Djokovic napravila sudbinske greske pri odabiru glavnih sponzora na pocetku Novakove karijere. Koliko se secam Novak je imao Adidas kao svog sponzora pre nego je presao prvo na ST pa kasnije na Uniqlo. Pretpostavljam da je novac bio odlucujuci faktor, odlucili su se za sponzora koji je dao vise novaca ne sagledavajuci dugorocni znacaj i posledice svog izbora. Veci i znacajniji sponzor, verujem, bi ucinio Novaka daleko atraktivnijim teniskoj publici u celom svetu i tu bi njegovo poreklo bilo manje bitno. Da ne govorimo o tome koliko bi Novaku sama karijera bila olaksana pripadanjem marketinski mocnijem sponzoru. Nekad nije veca svota novca odmah vaznija, karijera i uslovi tokom iste bi trebalo da budu odlucujuci faktor pri opredeljenju za noseceg sponzora.

колачић

pre 7 godina

@patrick
А мајке ти просветли нас и реци нам тајну велику који је то Енди слем и као додатак у ком универзуму???

Kika Majstor

pre 7 godina

Zato sto cetiri vezana nije ni blizu tako tesko osvojiti kao kalendarski sva cetiri. To sto su "vezani" nema neki znacaj u odnosu na cetiri "nevezana". Ali kalendaraki ... e to je samo za velikane. Ako ne kapirate zasto, pisite mi pa cu da objasnim.

antiDebil

pre 7 godina

Bj?rn Borg nije igrao u Australiji nikada a mislim ni US Open, tako da on to nije ni pokusavao.
(Xfaktor, 13. januar 2017 18:21)

Borg nikada nije preskocio US open i nikada ga nije osvojio, tako da on nije osvojio ni ta 3 GS koja je igrao, nije morao ni da pokusava da osvoji cetvrti !
Kada je poslednji put izgubio finale US opena, otisao je u svlacionicu, pokupio stvari i napustio stadion pre dodele pehara...

колачић

pre 7 godina

@xfaktor...
Borg jeste igrao Australiju, doduse samo jednom.A zasto ovo nije vrhunsko dostignuce u tvom umu?Nesto sto niko nije postigao skoro 50 g. tacnije 48 g. nije "prava stvar", zaista "brilijantno" zapazanje.Da covek ne poveruje sta sve moze da se procita, grozdje je jaaaako kiselo, zar ne....

Dr. Roddick

pre 7 godina

"Covjece Pit Sampras nema ni sva 4 gren slema a kamo li da ima istovremeno sva 4, covjek je udaljen svijetlosnu godinu od Novaka, a neki ga smatraju za boljim od Novaka."

Ako je n02e bolji od Samprasa, onda je i Borg bolji od n02eta. Imao je 12GS vec sa 26-27 godina, a ne sa 29, sa tim da nije ni igrao sve GS u godini.

Mirko

pre 7 godina

Da stvari budu još dramatičnije - Novak će i ove godine da osvoji AO! To je sasvim sigurno.
Ali neće se tu zaustaviti, već će dobiti i ostale GS-ove (nisam sto posto siguran, biću sigurniji kako bude odmakla sezona), ali za sad verujem u to.

Xfaktor

pre 7 godina

Zato sto to nije kalendarski slem i u tom je razlika. Zato se i zove Novakov slem jer nije pravi kalendarski slem. Mislim da je Serena napravila dva puta Serena Slem ali nikada onaj pravi kalendarski.

Hidrocefalus

pre 7 godina

Zato sto je dosadan i neharizmatičan lik i teniser,neomiljen od teniske publike.Pomirite se sa tim.
(Walter White, 13. januar 2017 17:19)

Jes brate mnogo dosadno kad znas ko ce da pobedi i pre meca. A i iritantno je da kupis karte za finale zeleci da gledas svoje ljubimce kad ono neki bezobraznik ti pokvari plan. I tako 5 godina za redom.

Cole

pre 7 godina

Napisali ste (mada svi to pišu) – ...navijači nikako nisu očekivali da će se pojaviti neko ko će razbiti "najveće rivalstvo u istoriji".

Uz svo dužno poštovanje prema Federeru i Nadalu
nikako ne mogu da prihvatim da je to najveće
rivalstvo u istoriji tenisa, jer ništa ne ide
u prilog toj tvrdnji gledajući najvažnije parametre
broj odigranih mečeva i međusobni skor. Broj odigranih
mečeva je 34, što ih stavlja na osmo mesto u istoriji
tenisa, tj, dele osmo mesto sa Agasijem i Samprasom,
međusobni skor između njih dvojice je 23:11 u korist Nadala.
I na kraju, po čemu je to onda najveće rivalstvo u istoriji
tenisa.

šetač

pre 7 godina

Zato šo dolazi iz istočne Evrope, zato što zapad misli da su iznad nas, zato što je razbio predrasude da su Srbi dvoglave aždaje i zato što im je pokazao sa je bolji od njih.

?

pre 7 godina

@R
Sampras ima 50 nedelja vise od Djokovica na prvom mestu i 2 GS vise tako da jeste bolji iako postoje idioti koji misle da je vaznije koliko je osvojio RG nego koliko ukupno GS ima.

Jova

pre 7 godina

Kusturica je davno rekao da Novak osvaja trofeje drugim namjenjene. Moć medija je strašna, a Novak nije niti će ikad biti medijski zastupljen kao “gospoda” sa zapada. Ako se uz to uzme u obzir da je svrgnuo s trona Federera i Nadala, u koje se ulagalo i ulaže ( i na kojima se zarađivalo i još uvjek zarađuje ogroman novac ), stvari su potpuno jasne. Nekako bi mu bilo “oprošteno” da je iz bogate zemlje, pa da medijska mašinerija stane iza njega, ali nije.

Ali meni nekako slatko što je to tako, što je samoniklo djete iz ratom razorene i siromašne zemlje pokazalo drugim ( takođe razorenim i siromašnim ) da je, eto, ipak moguće uspjeti. Ubjeđena sam da Novak pokoji put jednostavno mora povući ručnu i tenis učiniti zanimljivim, prvo sebi a onda i ostalim. Pitanje: koliki bi interes za AO bio, da je Novak i dalje nepobjediv i da ima ogromnu prednost pred rivalima? Čak je i u vrijeme Federerovae dominacije teniski svjet jedva dočekao Nadala i niko se nije pitao kako je dječak od 18, 19 godina mogao biti toliko fizički dominantan u odnosu na druge igrače. Nadal je igračina, da se razumijemo, ali on je razvijao svoju igru postepeno, u početku su jedino borbenost i snaga pravile razliku. Sad plaća danak pa mu ni unapređena igra ne donosi rezultate.

Želja mi je da Novaka, barem ovoga puta, ostave na miru i da se ne ponovi tradicija te da na svakom GS ( AO i W posebno ) izvuku iz naftalina kakvu staru foru da ga poremete. Ili izmisle novu, svejedno.

Pozdrav svima

Dragan

pre 7 godina

Novak je ostvario svoj san.To sto je on postigao u tenisu nece poci za rukom nikom vise.Zasto se o tome nedaje vise u javnost, zna se dolazi iz Srbije i veliki je srbin a to zapad naravno nevoli.Ali nezaboravite da je Fedex stariji pet godina i da se moze jos dosta toga promeniti, sve zavisi od samoga Novaka, jeli mu stalo.do toga ili ne.Verni navojac Noleta za sva vremena.Zivio ti nama legendo za sva vremena.

Žalosna sova

pre 7 godina

Zbog činjenice da je Novakov uspeh nedovoljno priznat, to njegov uspeh i njega, čini još većim. Ništa slađe nego kad demantuješ one koji te omalovažavaju. Novak se ne bori samo protiv protivnika, već i protiv medija, publike, steteotipa... Zato je za mene Novak jednostavno rečeno - ne Veliki, već Veličanstveni. Živ i zdrav bio!

anica

pre 7 godina

Nije poenta koliko je osvojio RG, vec da li je osvojio, imas 4 slema godisnje, on uopste nema RG. STo se pravis tutuban kad nisi? Na sve nacine pokusavas da omalovazis Novaka, ni Roksi se nije proslavio na RG, al ga ipak osvojio 2009 igrao je finala polufinala, i Novak, to je zapecaceno! Sampras ima samo jedno polufinale u celoj karijeri, kakve bre nedelje i ostali bakraci.... PECAT! Molim lepo! Sve je jasno! Federe Novak Nadal, kakvi bre Emersoni Lejveri Samprasi, Rode itd..postovanje naravno, ali daleko su oni od ovog kalibra

dejan

pre 7 godina

Odgovor je veoma jasan - zato sto ne pripada zapadnoj civilizaciji koju cine zapadna Evropa,SAD,Kanada,Australija i Novi Zeland,svi van toga istocna Evropa,Azija,Juzna Amerika i slicno,se smatraju varvarima,mafijasima,ratnim zlocincima i dilerima droge,to je jedina istina.

R

pre 7 godina

Covjece Pit Sampras nema ni sva 4 gren slema a kamo li da ima istovremeno sva 4, covjek je udaljen svijetlosnu godinu od Novaka, a neki ga smatraju za boljim od Novaka.

Zoran

pre 7 godina

Svi pri pominjanju "Novak Slem", uporno nabrajaju samo 4 gren slem titule a zaboravljaju završni masters u Londonu !
Zato je ovo jedinstven uspeh i do sada ne zabeležen !
Serena jeste uzela sva 4 ali nije u tom trenutku bila vlasnica i završnog mastersa.

Uz ogromno uvažavanje neviđenog uspeha, i želju da ga ponovi, ali ovaj put kao pravi Slam, tj 4 u godinu dana, treba napomenuti da se ovakvo ostavrenje već zove Serena Slam...
(Vilander, 13. januar 2017 16:06)

Teodor Todosijevic

pre 7 godina

Pa bas sve to i nema veze sa "navijacima Nadala i Federera koji nisu ocekivakli da neko razbije to rivalstvo". Jos manje ima veze sa tim sto je Novak iz jedne male slovenske zemlje kako to obicno komentarisu Srbi sa svojim kompleksom nize vrednosti.

Ogromne su pare ulozene u Federera kao najboljeg u istoriji. Federer je zlatna koka marketinga jer i nakon prestanka karijere, on je mogao da donosi lepe pare marketinskim agencijama i brendovima sirom sveta kao najbolji, neprevazidjen, polubog tenisa... dok se nije pojavio Djokovic i pomrsio konce.

Koliko god Novak osvajao turnira i koliko god rekorda rusio, mediji ce uvek stavljati Federera ispred. Jer medije finansiraju brendovi koji se reklamiraju, a brendovi su previse para investirali u Federera i te pare treba da se vracaju jos decenijama.

E, zato ce supci kao Vilander uvek da nipodastavaju Novaka. Jer se to placa.

Nista licno Novace, sve je to samo biznis!

Maja

pre 7 godina

To je Serena slem, ona je to postigla pre Novaka, a ni tada nije bila neka f rka oko toga što su 4 u nizu, jer svakako nije kalendarski alen koji ima posebnu vrednost. Sećam se da je veća pažnja posvećena broju GS, koliko će ih Serena osvojit, a ne jesu li u nizu.
Šta mislite, da je nekom draže imati 4 slema u nizu, nego 5 slemova koji nisu u nizu?

Nebojša

pre 7 godina

Uz ogromno uvažavanje neviđenog uspeha, i želju da ga ponovi, ali ovaj put kao pravi Slam, tj 4 u godinu dana, treba napomenuti da se ovakvo ostavrenje već zove Serena Slam...
(Vilander, 13. januar 2017 16:06)

Da Serena igra u muškoj konkurenciji onda bi se zvalo Serena slem ali ne igra tako da mi nije jasno kakve Serena veze ima sa Novakom i muškim tenisom još manje mi je jasno na silu izjednačavanje muškog i ženskog tenisa kada se to ne radi ni u jednom drugom sportu tako da ne ne zove se Serena slem u zapadnim medijima su ovo nazvali joker slem.

Goran

pre 7 godina

Pa, ja se ne slažem sa tezom da je ovo tabu tema. Naprotiv - čulo se, odjeknulo je, nego smo mi malo subjektivni ... voleli bismo da je bilo više, jače :) Verovatno se osećamo malo bedno i jadno (očekivano, posle gluposti koje smo preživeli poslednjih 25 godina, a za koje smo dobrim delom i sami krivi), pa kad nam iskrsnu ovakve šanse da se osetimo važnim (ej, naš SUNARODNIK je uradio nešto svetskog nivoa), čine većim nego što zapravo i jesu.

Vilander

pre 7 godina

Uz ogromno uvažavanje neviđenog uspeha, i želju da ga ponovi, ali ovaj put kao pravi Slam, tj 4 u godinu dana, treba napomenuti da se ovakvo ostavrenje već zove Serena Slam...

sone

pre 7 godina

Ako Novak odbrani RG bice jedini teniser open ere koji je sve GS osvojio 2 puta . Uz to smesi mu se i osvajanje svih master 1000 turnira ako osvoji Sinsinati .

sdned

pre 7 godina

Odličan tekst, i 80% istine. Ali nedostajućih 20% se odnosi na to što je Nole Srbin, iz male i siromašne zemlje (za razliku od RF i Nadala) i teško je prihvatljiv bogatim teniskim krugovima.
"Loš primer" koji je po njima postigao previše za jedan start od čiste nule.
Idemoooo Nole, do kraja karijere da budeš GOAT, da im to "izbija oči zauvek".

Blueblueblue

pre 7 godina

Zbog ovog Nole Slama je on medju 4 najbolja igraca ikada, a ima jos da se igra gospodo, ako Nadal ne uzme nista Djokovic moze njega da prestigne!

Zapad je kula zidana na pesku... pitanje je samo dana rušenja!

pre 7 godina

Sve istočno od rajha je uzvišenije, bolje, vrednije, smislenije i sušastvenije. Od prizemnog do duhovnog i onostranog.

E, samo se o tome ne piše od strane onih koji su ambziozni i agresivni(baš koliko i tumor) i ne spominju takve stvari oni koji SUPTILNOM SILOM i samom silom ulaze u umove ljudi.

S druge strane za to neznanje isto tako su krivi i sami ljudi, jer sebi dozvoljavaju da žive živote preko ekrana, vesti i serviranja splačina upravo tih agresivnih sila zapada. Sami su sebi to dozvolili, da VERUJU u njihove (bez)vrednosti.

Dakle zapadni mediji su kao pomenuti rak. Kad se on pojavi ne možeš da ga ignorišeš, mnogo je agresivan i drzak da bi mogao lako da ga ne primetiš i ne saživiš se sa njim. A dok si bio zdrav nisi bio svestan nijednog svog organa, nisi obraćao pažnju.
Zato služi bol i zato je zapad jedino dobar, da izazove bol kako bi čovek bio svestan svojih organa... i fizičkih i duhovnih!

I još jedna potvrda slabosti, kretenizma i jalaovosti zapada... oni ulažu milijarde i milijarde, plus energija i silni bačeni ŽIVOTI, da od sebe stovre agresijom i silom za neki autoritet i vrednost... a onda se pojavi jedan Novak... sportista, ne čak ni duhovnik... i odma panika, odma se carstvo zaljulja i stigne direktiva: "Ne spominji malog!"

A šta bi bilo tek da zapad sazna za Svetog Savu!!!... Sv. Vasilija Ostroškog... Obilića i Lazara...

out!

pre 7 godina

zato što to pokazuje koji je teniser bio nepriokosnoven u svoje vreme. bez ikakve trunčice sumnje. i upoređujući ih sa bilo kojim 'najboljim vremenom' drugih tenisera, nedvosmisleno i relevantno pokazuje realni odnos.

Nebojša

pre 7 godina

Pa jasno je zašto to rade da je pored njegovog imena recimo zastava Belgije umesto Srbije drugu bi pesmu pevali ali baš zbog toga što ga toliko potcenjuju su njegovi uspesi veći i više znače verujem i njemu samom a i nama njegovim navijačima.

srle

pre 7 godina

Novak je uradio nešto neverovatno. Džoker slem je izvanredno dostignuće, imajući u vidu da mnogi velikani nisu uspeli da osvoje četiri uzastopno. Recimo Borg nikad nije osvojio US Open, Sampras nije čak ni igrao finale na Rolan Garosu, a Federer i Nadal nisu osvajali četiri uzastopno. Zato je Novak Đoković sportski velikan bez premca.

srle

pre 7 godina

Novak je uradio nešto neverovatno. Džoker slem je izvanredno dostignuće, imajući u vidu da mnogi velikani nisu uspeli da osvoje četiri uzastopno. Recimo Borg nikad nije osvojio US Open, Sampras nije čak ni igrao finale na Rolan Garosu, a Federer i Nadal nisu osvajali četiri uzastopno. Zato je Novak Đoković sportski velikan bez premca.

sdned

pre 7 godina

Odličan tekst, i 80% istine. Ali nedostajućih 20% se odnosi na to što je Nole Srbin, iz male i siromašne zemlje (za razliku od RF i Nadala) i teško je prihvatljiv bogatim teniskim krugovima.
"Loš primer" koji je po njima postigao previše za jedan start od čiste nule.
Idemoooo Nole, do kraja karijere da budeš GOAT, da im to "izbija oči zauvek".

sone

pre 7 godina

Ako Novak odbrani RG bice jedini teniser open ere koji je sve GS osvojio 2 puta . Uz to smesi mu se i osvajanje svih master 1000 turnira ako osvoji Sinsinati .

Blueblueblue

pre 7 godina

Zbog ovog Nole Slama je on medju 4 najbolja igraca ikada, a ima jos da se igra gospodo, ako Nadal ne uzme nista Djokovic moze njega da prestigne!

Teodor Todosijevic

pre 7 godina

Pa bas sve to i nema veze sa "navijacima Nadala i Federera koji nisu ocekivakli da neko razbije to rivalstvo". Jos manje ima veze sa tim sto je Novak iz jedne male slovenske zemlje kako to obicno komentarisu Srbi sa svojim kompleksom nize vrednosti.

Ogromne su pare ulozene u Federera kao najboljeg u istoriji. Federer je zlatna koka marketinga jer i nakon prestanka karijere, on je mogao da donosi lepe pare marketinskim agencijama i brendovima sirom sveta kao najbolji, neprevazidjen, polubog tenisa... dok se nije pojavio Djokovic i pomrsio konce.

Koliko god Novak osvajao turnira i koliko god rekorda rusio, mediji ce uvek stavljati Federera ispred. Jer medije finansiraju brendovi koji se reklamiraju, a brendovi su previse para investirali u Federera i te pare treba da se vracaju jos decenijama.

E, zato ce supci kao Vilander uvek da nipodastavaju Novaka. Jer se to placa.

Nista licno Novace, sve je to samo biznis!

R

pre 7 godina

Covjece Pit Sampras nema ni sva 4 gren slema a kamo li da ima istovremeno sva 4, covjek je udaljen svijetlosnu godinu od Novaka, a neki ga smatraju za boljim od Novaka.

šetač

pre 7 godina

Zato šo dolazi iz istočne Evrope, zato što zapad misli da su iznad nas, zato što je razbio predrasude da su Srbi dvoglave aždaje i zato što im je pokazao sa je bolji od njih.

Žalosna sova

pre 7 godina

Zbog činjenice da je Novakov uspeh nedovoljno priznat, to njegov uspeh i njega, čini još većim. Ništa slađe nego kad demantuješ one koji te omalovažavaju. Novak se ne bori samo protiv protivnika, već i protiv medija, publike, steteotipa... Zato je za mene Novak jednostavno rečeno - ne Veliki, već Veličanstveni. Živ i zdrav bio!

Nebojša

pre 7 godina

Pa jasno je zašto to rade da je pored njegovog imena recimo zastava Belgije umesto Srbije drugu bi pesmu pevali ali baš zbog toga što ga toliko potcenjuju su njegovi uspesi veći i više znače verujem i njemu samom a i nama njegovim navijačima.

Hidrocefalus

pre 7 godina

Zato sto je dosadan i neharizmatičan lik i teniser,neomiljen od teniske publike.Pomirite se sa tim.
(Walter White, 13. januar 2017 17:19)

Jes brate mnogo dosadno kad znas ko ce da pobedi i pre meca. A i iritantno je da kupis karte za finale zeleci da gledas svoje ljubimce kad ono neki bezobraznik ti pokvari plan. I tako 5 godina za redom.

Jova

pre 7 godina

Kusturica je davno rekao da Novak osvaja trofeje drugim namjenjene. Moć medija je strašna, a Novak nije niti će ikad biti medijski zastupljen kao “gospoda” sa zapada. Ako se uz to uzme u obzir da je svrgnuo s trona Federera i Nadala, u koje se ulagalo i ulaže ( i na kojima se zarađivalo i još uvjek zarađuje ogroman novac ), stvari su potpuno jasne. Nekako bi mu bilo “oprošteno” da je iz bogate zemlje, pa da medijska mašinerija stane iza njega, ali nije.

Ali meni nekako slatko što je to tako, što je samoniklo djete iz ratom razorene i siromašne zemlje pokazalo drugim ( takođe razorenim i siromašnim ) da je, eto, ipak moguće uspjeti. Ubjeđena sam da Novak pokoji put jednostavno mora povući ručnu i tenis učiniti zanimljivim, prvo sebi a onda i ostalim. Pitanje: koliki bi interes za AO bio, da je Novak i dalje nepobjediv i da ima ogromnu prednost pred rivalima? Čak je i u vrijeme Federerovae dominacije teniski svjet jedva dočekao Nadala i niko se nije pitao kako je dječak od 18, 19 godina mogao biti toliko fizički dominantan u odnosu na druge igrače. Nadal je igračina, da se razumijemo, ali on je razvijao svoju igru postepeno, u početku su jedino borbenost i snaga pravile razliku. Sad plaća danak pa mu ni unapređena igra ne donosi rezultate.

Želja mi je da Novaka, barem ovoga puta, ostave na miru i da se ne ponovi tradicija te da na svakom GS ( AO i W posebno ) izvuku iz naftalina kakvu staru foru da ga poremete. Ili izmisle novu, svejedno.

Pozdrav svima

Zapad je kula zidana na pesku... pitanje je samo dana rušenja!

pre 7 godina

Sve istočno od rajha je uzvišenije, bolje, vrednije, smislenije i sušastvenije. Od prizemnog do duhovnog i onostranog.

E, samo se o tome ne piše od strane onih koji su ambziozni i agresivni(baš koliko i tumor) i ne spominju takve stvari oni koji SUPTILNOM SILOM i samom silom ulaze u umove ljudi.

S druge strane za to neznanje isto tako su krivi i sami ljudi, jer sebi dozvoljavaju da žive živote preko ekrana, vesti i serviranja splačina upravo tih agresivnih sila zapada. Sami su sebi to dozvolili, da VERUJU u njihove (bez)vrednosti.

Dakle zapadni mediji su kao pomenuti rak. Kad se on pojavi ne možeš da ga ignorišeš, mnogo je agresivan i drzak da bi mogao lako da ga ne primetiš i ne saživiš se sa njim. A dok si bio zdrav nisi bio svestan nijednog svog organa, nisi obraćao pažnju.
Zato služi bol i zato je zapad jedino dobar, da izazove bol kako bi čovek bio svestan svojih organa... i fizičkih i duhovnih!

I još jedna potvrda slabosti, kretenizma i jalaovosti zapada... oni ulažu milijarde i milijarde, plus energija i silni bačeni ŽIVOTI, da od sebe stovre agresijom i silom za neki autoritet i vrednost... a onda se pojavi jedan Novak... sportista, ne čak ni duhovnik... i odma panika, odma se carstvo zaljulja i stigne direktiva: "Ne spominji malog!"

A šta bi bilo tek da zapad sazna za Svetog Savu!!!... Sv. Vasilija Ostroškog... Obilića i Lazara...

Cole

pre 7 godina

Napisali ste (mada svi to pišu) – ...navijači nikako nisu očekivali da će se pojaviti neko ko će razbiti "najveće rivalstvo u istoriji".

Uz svo dužno poštovanje prema Federeru i Nadalu
nikako ne mogu da prihvatim da je to najveće
rivalstvo u istoriji tenisa, jer ništa ne ide
u prilog toj tvrdnji gledajući najvažnije parametre
broj odigranih mečeva i međusobni skor. Broj odigranih
mečeva je 34, što ih stavlja na osmo mesto u istoriji
tenisa, tj, dele osmo mesto sa Agasijem i Samprasom,
međusobni skor između njih dvojice je 23:11 u korist Nadala.
I na kraju, po čemu je to onda najveće rivalstvo u istoriji
tenisa.

fortissimo

pre 7 godina

Odgovor je jednostavan. Najveci zapadni sponzori. Rafa i Rodzer imaju veliki broj navijaca, zapadnog sveta plus latino drzave. To je veliko trziste koje donosi veliki novac za sponzore. Milijarde dolara. Patike, oprema, reketi itd...Zamislite da sada mediji bruje o Novakovom uspehu i o tome da nikome to nije poslo za rukom skoro 50 godina? Ti navijaci bi se okrenuli ka novom idolu. Za njih je to gubitak milijardi dolara. Svedoci smo da i danas Rodzer i Rafa reklamiraju proizvode nekih velikih giganata i donose im novac a taj Rodzer se ni sam ne seca kada je poslednji put pobedio na nekom turniru. Da li ste mislili da ce posle ostvarivanja Novak slema da o tome pricaju i pisu nedeljama?? Ma nema sanse jer to nije u interesu zapada. Da je Novaku sponzor Nike, Adidas itd. sta mislite da li bi pricali o rezultatu koji i Rafa i Rodzer nikada nisu ostvarili niti ce da ostvare? Ali je vazno da oni koji to postuju znaju sta je Novak ostvario kao i svi igraci sa tura a potsecam da je o tome pricao i Endi na zavrsnom turniru u Londonu. Rekao je da ce proci jos decenije da nekome to podje za rukom i to pri podeli pehara. Secate se? I da, umalo da zaboravim, ja navijam za Partizan. Toliko o tome.

dejan

pre 7 godina

Odgovor je veoma jasan - zato sto ne pripada zapadnoj civilizaciji koju cine zapadna Evropa,SAD,Kanada,Australija i Novi Zeland,svi van toga istocna Evropa,Azija,Juzna Amerika i slicno,se smatraju varvarima,mafijasima,ratnim zlocincima i dilerima droge,to je jedina istina.

carević

pre 7 godina

Da bi se po nekom zvao slemom mora da osvoji sve GS u JEDNOJ SEZONI sto nije slucaj sa Djokovicem. Shvatite to !
(Labud, 13. januar 2017 21:20)

Serena NEMA sva 4 GS-a u jednoj sezoni pa opet svi kazu "Serena Slam"...Toliko o tome...Ali svako danas moze da ostavlja komentare i troluje, pokazujuci svoje neznanje i nepoznavanje materije o kojoj govori kao npr. @labud i slicni no-liferi

Mirko

pre 7 godina

Da stvari budu još dramatičnije - Novak će i ove godine da osvoji AO! To je sasvim sigurno.
Ali neće se tu zaustaviti, već će dobiti i ostale GS-ove (nisam sto posto siguran, biću sigurniji kako bude odmakla sezona), ali za sad verujem u to.

anica

pre 7 godina

Nije poenta koliko je osvojio RG, vec da li je osvojio, imas 4 slema godisnje, on uopste nema RG. STo se pravis tutuban kad nisi? Na sve nacine pokusavas da omalovazis Novaka, ni Roksi se nije proslavio na RG, al ga ipak osvojio 2009 igrao je finala polufinala, i Novak, to je zapecaceno! Sampras ima samo jedno polufinale u celoj karijeri, kakve bre nedelje i ostali bakraci.... PECAT! Molim lepo! Sve je jasno! Federe Novak Nadal, kakvi bre Emersoni Lejveri Samprasi, Rode itd..postovanje naravno, ali daleko su oni od ovog kalibra

out!

pre 7 godina

zato što to pokazuje koji je teniser bio nepriokosnoven u svoje vreme. bez ikakve trunčice sumnje. i upoređujući ih sa bilo kojim 'najboljim vremenom' drugih tenisera, nedvosmisleno i relevantno pokazuje realni odnos.

Nebojša

pre 7 godina

Uz ogromno uvažavanje neviđenog uspeha, i želju da ga ponovi, ali ovaj put kao pravi Slam, tj 4 u godinu dana, treba napomenuti da se ovakvo ostavrenje već zove Serena Slam...
(Vilander, 13. januar 2017 16:06)

Da Serena igra u muškoj konkurenciji onda bi se zvalo Serena slem ali ne igra tako da mi nije jasno kakve Serena veze ima sa Novakom i muškim tenisom još manje mi je jasno na silu izjednačavanje muškog i ženskog tenisa kada se to ne radi ni u jednom drugom sportu tako da ne ne zove se Serena slem u zapadnim medijima su ovo nazvali joker slem.

Dragan

pre 7 godina

Novak je ostvario svoj san.To sto je on postigao u tenisu nece poci za rukom nikom vise.Zasto se o tome nedaje vise u javnost, zna se dolazi iz Srbije i veliki je srbin a to zapad naravno nevoli.Ali nezaboravite da je Fedex stariji pet godina i da se moze jos dosta toga promeniti, sve zavisi od samoga Novaka, jeli mu stalo.do toga ili ne.Verni navojac Noleta za sva vremena.Zivio ti nama legendo za sva vremena.

колачић

pre 7 godina

@xfaktor...
Borg jeste igrao Australiju, doduse samo jednom.A zasto ovo nije vrhunsko dostignuce u tvom umu?Nesto sto niko nije postigao skoro 50 g. tacnije 48 g. nije "prava stvar", zaista "brilijantno" zapazanje.Da covek ne poveruje sta sve moze da se procita, grozdje je jaaaako kiselo, zar ne....

antiDebil

pre 7 godina

Bj?rn Borg nije igrao u Australiji nikada a mislim ni US Open, tako da on to nije ni pokusavao.
(Xfaktor, 13. januar 2017 18:21)

Borg nikada nije preskocio US open i nikada ga nije osvojio, tako da on nije osvojio ni ta 3 GS koja je igrao, nije morao ni da pokusava da osvoji cetvrti !
Kada je poslednji put izgubio finale US opena, otisao je u svlacionicu, pokupio stvari i napustio stadion pre dodele pehara...

Goran

pre 7 godina

Pa, ja se ne slažem sa tezom da je ovo tabu tema. Naprotiv - čulo se, odjeknulo je, nego smo mi malo subjektivni ... voleli bismo da je bilo više, jače :) Verovatno se osećamo malo bedno i jadno (očekivano, posle gluposti koje smo preživeli poslednjih 25 godina, a za koje smo dobrim delom i sami krivi), pa kad nam iskrsnu ovakve šanse da se osetimo važnim (ej, naš SUNARODNIK je uradio nešto svetskog nivoa), čine većim nego što zapravo i jesu.

колачић

pre 7 godina

@patrick
А мајке ти просветли нас и реци нам тајну велику који је то Енди слем и као додатак у ком универзуму???

Dott

pre 7 godina

Ne prica se o Novak Slemu jer je Novak nepozeljan na vrhu piramide, zato sto je iz jedne male i siromasne sredine. Zatim je jos i iz zemlje sa losom reputacijom, dok njemu to ne samo da ne smeta, vec i sa ponosom istice svoje poreklo.
On je zato morao svetu da dokaze prvo da je normalan, sto niko nikad nije morao, jer biti najbolji na svetu ne moze postati neko nenormalan i on ne samo sto je dokazao da je normalan, vec i da ima duha i da je mozda i najinteligentniji na turu, govori 5-6 jezika, dok Nadal govori Spanski a Engleskim se sluzi, Federer govori dva jezika, ali verujem samo zato sto sa dvojezicnog govornog podrucja.
Novak bi bio jos manje medijski zastupljen, da nije toliko kvalitetna osoba vredna svakog postovanja.
Zanimljivo je to sto Ana Ivanovic nije imala tih problema, verujem da je zato sto je zensko i to lepo skromno i stidljivo zensko. Ona se primecujem do skora pojavljuje u gotovo vise najavnih dzinglova turnira nego Novak, iako je vec poodavno van i prvih 20 na wta.
Zahvaljujuci njima dvoma, poprilicno je popravljena slika nase zemlje u svetu, da nije njih i jos nekolicine, svet bi nas gledao kao najvecu skart naciju na planeti i to bez konkurencije.

LL

pre 7 godina

Moj utisak je da je porodica Djokovic napravila sudbinske greske pri odabiru glavnih sponzora na pocetku Novakove karijere. Koliko se secam Novak je imao Adidas kao svog sponzora pre nego je presao prvo na ST pa kasnije na Uniqlo. Pretpostavljam da je novac bio odlucujuci faktor, odlucili su se za sponzora koji je dao vise novaca ne sagledavajuci dugorocni znacaj i posledice svog izbora. Veci i znacajniji sponzor, verujem, bi ucinio Novaka daleko atraktivnijim teniskoj publici u celom svetu i tu bi njegovo poreklo bilo manje bitno. Da ne govorimo o tome koliko bi Novaku sama karijera bila olaksana pripadanjem marketinski mocnijem sponzoru. Nekad nije veca svota novca odmah vaznija, karijera i uslovi tokom iste bi trebalo da budu odlucujuci faktor pri opredeljenju za noseceg sponzora.

Vilander

pre 7 godina

Uz ogromno uvažavanje neviđenog uspeha, i želju da ga ponovi, ali ovaj put kao pravi Slam, tj 4 u godinu dana, treba napomenuti da se ovakvo ostavrenje već zove Serena Slam...

Zoran

pre 7 godina

Svi pri pominjanju "Novak Slem", uporno nabrajaju samo 4 gren slem titule a zaboravljaju završni masters u Londonu !
Zato je ovo jedinstven uspeh i do sada ne zabeležen !
Serena jeste uzela sva 4 ali nije u tom trenutku bila vlasnica i završnog mastersa.

Uz ogromno uvažavanje neviđenog uspeha, i želju da ga ponovi, ali ovaj put kao pravi Slam, tj 4 u godinu dana, treba napomenuti da se ovakvo ostavrenje već zove Serena Slam...
(Vilander, 13. januar 2017 16:06)

?

pre 7 godina

@R
Sampras ima 50 nedelja vise od Djokovica na prvom mestu i 2 GS vise tako da jeste bolji iako postoje idioti koji misle da je vaznije koliko je osvojio RG nego koliko ukupno GS ima.

Xfaktor

pre 7 godina

Zato sto to nije kalendarski slem i u tom je razlika. Zato se i zove Novakov slem jer nije pravi kalendarski slem. Mislim da je Serena napravila dva puta Serena Slem ali nikada onaj pravi kalendarski.

Kika Majstor

pre 7 godina

Zato sto cetiri vezana nije ni blizu tako tesko osvojiti kao kalendarski sva cetiri. To sto su "vezani" nema neki znacaj u odnosu na cetiri "nevezana". Ali kalendaraki ... e to je samo za velikane. Ako ne kapirate zasto, pisite mi pa cu da objasnim.

Onomatopeja

pre 7 godina

Zbog 1) profita koji na njemu grube svetski proizvođači sportske opreme jer nije njihov, 2) korporacijskog karaktera Zapadnih medija jer su oni pod 1) njihovi klijenti i glavni oglašivači, 3) političke beznačajnosti naše zemlje u poređenju sa jednom, recimo, Švajcarskom ili Velikom Britanijom... Istoriju ne pominjem. Ni to što prirodno pripadamo pravoslavnom hrišćanstvu i što se nikada nismo borili s Rusima nego smo im saveznici. Harašo!

Maja

pre 7 godina

To je Serena slem, ona je to postigla pre Novaka, a ni tada nije bila neka f rka oko toga što su 4 u nizu, jer svakako nije kalendarski alen koji ima posebnu vrednost. Sećam se da je veća pažnja posvećena broju GS, koliko će ih Serena osvojit, a ne jesu li u nizu.
Šta mislite, da je nekom draže imati 4 slema u nizu, nego 5 slemova koji nisu u nizu?

Dr. Roddick

pre 7 godina

"Covjece Pit Sampras nema ni sva 4 gren slema a kamo li da ima istovremeno sva 4, covjek je udaljen svijetlosnu godinu od Novaka, a neki ga smatraju za boljim od Novaka."

Ako je n02e bolji od Samprasa, onda je i Borg bolji od n02eta. Imao je 12GS vec sa 26-27 godina, a ne sa 29, sa tim da nije ni igrao sve GS u godini.

Vilander

pre 7 godina

Uz ogromno uvažavanje neviđenog uspeha, i želju da ga ponovi, ali ovaj put kao pravi Slam, tj 4 u godinu dana, treba napomenuti da se ovakvo ostavrenje već zove Serena Slam...

Kika Majstor

pre 7 godina

Zato sto cetiri vezana nije ni blizu tako tesko osvojiti kao kalendarski sva cetiri. To sto su "vezani" nema neki znacaj u odnosu na cetiri "nevezana". Ali kalendaraki ... e to je samo za velikane. Ako ne kapirate zasto, pisite mi pa cu da objasnim.

?

pre 7 godina

@R
Sampras ima 50 nedelja vise od Djokovica na prvom mestu i 2 GS vise tako da jeste bolji iako postoje idioti koji misle da je vaznije koliko je osvojio RG nego koliko ukupno GS ima.

Goran

pre 7 godina

Pa, ja se ne slažem sa tezom da je ovo tabu tema. Naprotiv - čulo se, odjeknulo je, nego smo mi malo subjektivni ... voleli bismo da je bilo više, jače :) Verovatno se osećamo malo bedno i jadno (očekivano, posle gluposti koje smo preživeli poslednjih 25 godina, a za koje smo dobrim delom i sami krivi), pa kad nam iskrsnu ovakve šanse da se osetimo važnim (ej, naš SUNARODNIK je uradio nešto svetskog nivoa), čine većim nego što zapravo i jesu.

Maja

pre 7 godina

To je Serena slem, ona je to postigla pre Novaka, a ni tada nije bila neka f rka oko toga što su 4 u nizu, jer svakako nije kalendarski alen koji ima posebnu vrednost. Sećam se da je veća pažnja posvećena broju GS, koliko će ih Serena osvojit, a ne jesu li u nizu.
Šta mislite, da je nekom draže imati 4 slema u nizu, nego 5 slemova koji nisu u nizu?

Dr. Roddick

pre 7 godina

"Covjece Pit Sampras nema ni sva 4 gren slema a kamo li da ima istovremeno sva 4, covjek je udaljen svijetlosnu godinu od Novaka, a neki ga smatraju za boljim od Novaka."

Ako je n02e bolji od Samprasa, onda je i Borg bolji od n02eta. Imao je 12GS vec sa 26-27 godina, a ne sa 29, sa tim da nije ni igrao sve GS u godini.

Zapad je kula zidana na pesku... pitanje je samo dana rušenja!

pre 7 godina

Sve istočno od rajha je uzvišenije, bolje, vrednije, smislenije i sušastvenije. Od prizemnog do duhovnog i onostranog.

E, samo se o tome ne piše od strane onih koji su ambziozni i agresivni(baš koliko i tumor) i ne spominju takve stvari oni koji SUPTILNOM SILOM i samom silom ulaze u umove ljudi.

S druge strane za to neznanje isto tako su krivi i sami ljudi, jer sebi dozvoljavaju da žive živote preko ekrana, vesti i serviranja splačina upravo tih agresivnih sila zapada. Sami su sebi to dozvolili, da VERUJU u njihove (bez)vrednosti.

Dakle zapadni mediji su kao pomenuti rak. Kad se on pojavi ne možeš da ga ignorišeš, mnogo je agresivan i drzak da bi mogao lako da ga ne primetiš i ne saživiš se sa njim. A dok si bio zdrav nisi bio svestan nijednog svog organa, nisi obraćao pažnju.
Zato služi bol i zato je zapad jedino dobar, da izazove bol kako bi čovek bio svestan svojih organa... i fizičkih i duhovnih!

I još jedna potvrda slabosti, kretenizma i jalaovosti zapada... oni ulažu milijarde i milijarde, plus energija i silni bačeni ŽIVOTI, da od sebe stovre agresijom i silom za neki autoritet i vrednost... a onda se pojavi jedan Novak... sportista, ne čak ni duhovnik... i odma panika, odma se carstvo zaljulja i stigne direktiva: "Ne spominji malog!"

A šta bi bilo tek da zapad sazna za Svetog Savu!!!... Sv. Vasilija Ostroškog... Obilića i Lazara...

Xfaktor

pre 7 godina

Zato sto to nije kalendarski slem i u tom je razlika. Zato se i zove Novakov slem jer nije pravi kalendarski slem. Mislim da je Serena napravila dva puta Serena Slem ali nikada onaj pravi kalendarski.

Zoran

pre 7 godina

Svi pri pominjanju "Novak Slem", uporno nabrajaju samo 4 gren slem titule a zaboravljaju završni masters u Londonu !
Zato je ovo jedinstven uspeh i do sada ne zabeležen !
Serena jeste uzela sva 4 ali nije u tom trenutku bila vlasnica i završnog mastersa.

Uz ogromno uvažavanje neviđenog uspeha, i želju da ga ponovi, ali ovaj put kao pravi Slam, tj 4 u godinu dana, treba napomenuti da se ovakvo ostavrenje već zove Serena Slam...
(Vilander, 13. januar 2017 16:06)

LL

pre 7 godina

Moj utisak je da je porodica Djokovic napravila sudbinske greske pri odabiru glavnih sponzora na pocetku Novakove karijere. Koliko se secam Novak je imao Adidas kao svog sponzora pre nego je presao prvo na ST pa kasnije na Uniqlo. Pretpostavljam da je novac bio odlucujuci faktor, odlucili su se za sponzora koji je dao vise novaca ne sagledavajuci dugorocni znacaj i posledice svog izbora. Veci i znacajniji sponzor, verujem, bi ucinio Novaka daleko atraktivnijim teniskoj publici u celom svetu i tu bi njegovo poreklo bilo manje bitno. Da ne govorimo o tome koliko bi Novaku sama karijera bila olaksana pripadanjem marketinski mocnijem sponzoru. Nekad nije veca svota novca odmah vaznija, karijera i uslovi tokom iste bi trebalo da budu odlucujuci faktor pri opredeljenju za noseceg sponzora.

sdned

pre 7 godina

Odličan tekst, i 80% istine. Ali nedostajućih 20% se odnosi na to što je Nole Srbin, iz male i siromašne zemlje (za razliku od RF i Nadala) i teško je prihvatljiv bogatim teniskim krugovima.
"Loš primer" koji je po njima postigao previše za jedan start od čiste nule.
Idemoooo Nole, do kraja karijere da budeš GOAT, da im to "izbija oči zauvek".

Hidrocefalus

pre 7 godina

Zato sto je dosadan i neharizmatičan lik i teniser,neomiljen od teniske publike.Pomirite se sa tim.
(Walter White, 13. januar 2017 17:19)

Jes brate mnogo dosadno kad znas ko ce da pobedi i pre meca. A i iritantno je da kupis karte za finale zeleci da gledas svoje ljubimce kad ono neki bezobraznik ti pokvari plan. I tako 5 godina za redom.

srle

pre 7 godina

Novak je uradio nešto neverovatno. Džoker slem je izvanredno dostignuće, imajući u vidu da mnogi velikani nisu uspeli da osvoje četiri uzastopno. Recimo Borg nikad nije osvojio US Open, Sampras nije čak ni igrao finale na Rolan Garosu, a Federer i Nadal nisu osvajali četiri uzastopno. Zato je Novak Đoković sportski velikan bez premca.

Mirko

pre 7 godina

Da stvari budu još dramatičnije - Novak će i ove godine da osvoji AO! To je sasvim sigurno.
Ali neće se tu zaustaviti, već će dobiti i ostale GS-ove (nisam sto posto siguran, biću sigurniji kako bude odmakla sezona), ali za sad verujem u to.

fortissimo

pre 7 godina

Odgovor je jednostavan. Najveci zapadni sponzori. Rafa i Rodzer imaju veliki broj navijaca, zapadnog sveta plus latino drzave. To je veliko trziste koje donosi veliki novac za sponzore. Milijarde dolara. Patike, oprema, reketi itd...Zamislite da sada mediji bruje o Novakovom uspehu i o tome da nikome to nije poslo za rukom skoro 50 godina? Ti navijaci bi se okrenuli ka novom idolu. Za njih je to gubitak milijardi dolara. Svedoci smo da i danas Rodzer i Rafa reklamiraju proizvode nekih velikih giganata i donose im novac a taj Rodzer se ni sam ne seca kada je poslednji put pobedio na nekom turniru. Da li ste mislili da ce posle ostvarivanja Novak slema da o tome pricaju i pisu nedeljama?? Ma nema sanse jer to nije u interesu zapada. Da je Novaku sponzor Nike, Adidas itd. sta mislite da li bi pricali o rezultatu koji i Rafa i Rodzer nikada nisu ostvarili niti ce da ostvare? Ali je vazno da oni koji to postuju znaju sta je Novak ostvario kao i svi igraci sa tura a potsecam da je o tome pricao i Endi na zavrsnom turniru u Londonu. Rekao je da ce proci jos decenije da nekome to podje za rukom i to pri podeli pehara. Secate se? I da, umalo da zaboravim, ja navijam za Partizan. Toliko o tome.

R

pre 7 godina

Covjece Pit Sampras nema ni sva 4 gren slema a kamo li da ima istovremeno sva 4, covjek je udaljen svijetlosnu godinu od Novaka, a neki ga smatraju za boljim od Novaka.

Nebojša

pre 7 godina

Pa jasno je zašto to rade da je pored njegovog imena recimo zastava Belgije umesto Srbije drugu bi pesmu pevali ali baš zbog toga što ga toliko potcenjuju su njegovi uspesi veći i više znače verujem i njemu samom a i nama njegovim navijačima.

dejan

pre 7 godina

Odgovor je veoma jasan - zato sto ne pripada zapadnoj civilizaciji koju cine zapadna Evropa,SAD,Kanada,Australija i Novi Zeland,svi van toga istocna Evropa,Azija,Juzna Amerika i slicno,se smatraju varvarima,mafijasima,ratnim zlocincima i dilerima droge,to je jedina istina.

Jova

pre 7 godina

Kusturica je davno rekao da Novak osvaja trofeje drugim namjenjene. Moć medija je strašna, a Novak nije niti će ikad biti medijski zastupljen kao “gospoda” sa zapada. Ako se uz to uzme u obzir da je svrgnuo s trona Federera i Nadala, u koje se ulagalo i ulaže ( i na kojima se zarađivalo i još uvjek zarađuje ogroman novac ), stvari su potpuno jasne. Nekako bi mu bilo “oprošteno” da je iz bogate zemlje, pa da medijska mašinerija stane iza njega, ali nije.

Ali meni nekako slatko što je to tako, što je samoniklo djete iz ratom razorene i siromašne zemlje pokazalo drugim ( takođe razorenim i siromašnim ) da je, eto, ipak moguće uspjeti. Ubjeđena sam da Novak pokoji put jednostavno mora povući ručnu i tenis učiniti zanimljivim, prvo sebi a onda i ostalim. Pitanje: koliki bi interes za AO bio, da je Novak i dalje nepobjediv i da ima ogromnu prednost pred rivalima? Čak je i u vrijeme Federerovae dominacije teniski svjet jedva dočekao Nadala i niko se nije pitao kako je dječak od 18, 19 godina mogao biti toliko fizički dominantan u odnosu na druge igrače. Nadal je igračina, da se razumijemo, ali on je razvijao svoju igru postepeno, u početku su jedino borbenost i snaga pravile razliku. Sad plaća danak pa mu ni unapređena igra ne donosi rezultate.

Želja mi je da Novaka, barem ovoga puta, ostave na miru i da se ne ponovi tradicija te da na svakom GS ( AO i W posebno ) izvuku iz naftalina kakvu staru foru da ga poremete. Ili izmisle novu, svejedno.

Pozdrav svima

anica

pre 7 godina

Nije poenta koliko je osvojio RG, vec da li je osvojio, imas 4 slema godisnje, on uopste nema RG. STo se pravis tutuban kad nisi? Na sve nacine pokusavas da omalovazis Novaka, ni Roksi se nije proslavio na RG, al ga ipak osvojio 2009 igrao je finala polufinala, i Novak, to je zapecaceno! Sampras ima samo jedno polufinale u celoj karijeri, kakve bre nedelje i ostali bakraci.... PECAT! Molim lepo! Sve je jasno! Federe Novak Nadal, kakvi bre Emersoni Lejveri Samprasi, Rode itd..postovanje naravno, ali daleko su oni od ovog kalibra

Žalosna sova

pre 7 godina

Zbog činjenice da je Novakov uspeh nedovoljno priznat, to njegov uspeh i njega, čini još većim. Ništa slađe nego kad demantuješ one koji te omalovažavaju. Novak se ne bori samo protiv protivnika, već i protiv medija, publike, steteotipa... Zato je za mene Novak jednostavno rečeno - ne Veliki, već Veličanstveni. Živ i zdrav bio!

Teodor Todosijevic

pre 7 godina

Pa bas sve to i nema veze sa "navijacima Nadala i Federera koji nisu ocekivakli da neko razbije to rivalstvo". Jos manje ima veze sa tim sto je Novak iz jedne male slovenske zemlje kako to obicno komentarisu Srbi sa svojim kompleksom nize vrednosti.

Ogromne su pare ulozene u Federera kao najboljeg u istoriji. Federer je zlatna koka marketinga jer i nakon prestanka karijere, on je mogao da donosi lepe pare marketinskim agencijama i brendovima sirom sveta kao najbolji, neprevazidjen, polubog tenisa... dok se nije pojavio Djokovic i pomrsio konce.

Koliko god Novak osvajao turnira i koliko god rekorda rusio, mediji ce uvek stavljati Federera ispred. Jer medije finansiraju brendovi koji se reklamiraju, a brendovi su previse para investirali u Federera i te pare treba da se vracaju jos decenijama.

E, zato ce supci kao Vilander uvek da nipodastavaju Novaka. Jer se to placa.

Nista licno Novace, sve je to samo biznis!

šetač

pre 7 godina

Zato šo dolazi iz istočne Evrope, zato što zapad misli da su iznad nas, zato što je razbio predrasude da su Srbi dvoglave aždaje i zato što im je pokazao sa je bolji od njih.

Dragan

pre 7 godina

Novak je ostvario svoj san.To sto je on postigao u tenisu nece poci za rukom nikom vise.Zasto se o tome nedaje vise u javnost, zna se dolazi iz Srbije i veliki je srbin a to zapad naravno nevoli.Ali nezaboravite da je Fedex stariji pet godina i da se moze jos dosta toga promeniti, sve zavisi od samoga Novaka, jeli mu stalo.do toga ili ne.Verni navojac Noleta za sva vremena.Zivio ti nama legendo za sva vremena.

carević

pre 7 godina

Da bi se po nekom zvao slemom mora da osvoji sve GS u JEDNOJ SEZONI sto nije slucaj sa Djokovicem. Shvatite to !
(Labud, 13. januar 2017 21:20)

Serena NEMA sva 4 GS-a u jednoj sezoni pa opet svi kazu "Serena Slam"...Toliko o tome...Ali svako danas moze da ostavlja komentare i troluje, pokazujuci svoje neznanje i nepoznavanje materije o kojoj govori kao npr. @labud i slicni no-liferi

Blueblueblue

pre 7 godina

Zbog ovog Nole Slama je on medju 4 najbolja igraca ikada, a ima jos da se igra gospodo, ako Nadal ne uzme nista Djokovic moze njega da prestigne!

Cole

pre 7 godina

Napisali ste (mada svi to pišu) – ...navijači nikako nisu očekivali da će se pojaviti neko ko će razbiti "najveće rivalstvo u istoriji".

Uz svo dužno poštovanje prema Federeru i Nadalu
nikako ne mogu da prihvatim da je to najveće
rivalstvo u istoriji tenisa, jer ništa ne ide
u prilog toj tvrdnji gledajući najvažnije parametre
broj odigranih mečeva i međusobni skor. Broj odigranih
mečeva je 34, što ih stavlja na osmo mesto u istoriji
tenisa, tj, dele osmo mesto sa Agasijem i Samprasom,
međusobni skor između njih dvojice je 23:11 u korist Nadala.
I na kraju, po čemu je to onda najveće rivalstvo u istoriji
tenisa.

sone

pre 7 godina

Ako Novak odbrani RG bice jedini teniser open ere koji je sve GS osvojio 2 puta . Uz to smesi mu se i osvajanje svih master 1000 turnira ako osvoji Sinsinati .

колачић

pre 7 godina

@patrick
А мајке ти просветли нас и реци нам тајну велику који је то Енди слем и као додатак у ком универзуму???

колачић

pre 7 godina

@xfaktor...
Borg jeste igrao Australiju, doduse samo jednom.A zasto ovo nije vrhunsko dostignuce u tvom umu?Nesto sto niko nije postigao skoro 50 g. tacnije 48 g. nije "prava stvar", zaista "brilijantno" zapazanje.Da covek ne poveruje sta sve moze da se procita, grozdje je jaaaako kiselo, zar ne....

Nebojša

pre 7 godina

Uz ogromno uvažavanje neviđenog uspeha, i želju da ga ponovi, ali ovaj put kao pravi Slam, tj 4 u godinu dana, treba napomenuti da se ovakvo ostavrenje već zove Serena Slam...
(Vilander, 13. januar 2017 16:06)

Da Serena igra u muškoj konkurenciji onda bi se zvalo Serena slem ali ne igra tako da mi nije jasno kakve Serena veze ima sa Novakom i muškim tenisom još manje mi je jasno na silu izjednačavanje muškog i ženskog tenisa kada se to ne radi ni u jednom drugom sportu tako da ne ne zove se Serena slem u zapadnim medijima su ovo nazvali joker slem.

Dott

pre 7 godina

Ne prica se o Novak Slemu jer je Novak nepozeljan na vrhu piramide, zato sto je iz jedne male i siromasne sredine. Zatim je jos i iz zemlje sa losom reputacijom, dok njemu to ne samo da ne smeta, vec i sa ponosom istice svoje poreklo.
On je zato morao svetu da dokaze prvo da je normalan, sto niko nikad nije morao, jer biti najbolji na svetu ne moze postati neko nenormalan i on ne samo sto je dokazao da je normalan, vec i da ima duha i da je mozda i najinteligentniji na turu, govori 5-6 jezika, dok Nadal govori Spanski a Engleskim se sluzi, Federer govori dva jezika, ali verujem samo zato sto sa dvojezicnog govornog podrucja.
Novak bi bio jos manje medijski zastupljen, da nije toliko kvalitetna osoba vredna svakog postovanja.
Zanimljivo je to sto Ana Ivanovic nije imala tih problema, verujem da je zato sto je zensko i to lepo skromno i stidljivo zensko. Ona se primecujem do skora pojavljuje u gotovo vise najavnih dzinglova turnira nego Novak, iako je vec poodavno van i prvih 20 na wta.
Zahvaljujuci njima dvoma, poprilicno je popravljena slika nase zemlje u svetu, da nije njih i jos nekolicine, svet bi nas gledao kao najvecu skart naciju na planeti i to bez konkurencije.

antiDebil

pre 7 godina

Bj?rn Borg nije igrao u Australiji nikada a mislim ni US Open, tako da on to nije ni pokusavao.
(Xfaktor, 13. januar 2017 18:21)

Borg nikada nije preskocio US open i nikada ga nije osvojio, tako da on nije osvojio ni ta 3 GS koja je igrao, nije morao ni da pokusava da osvoji cetvrti !
Kada je poslednji put izgubio finale US opena, otisao je u svlacionicu, pokupio stvari i napustio stadion pre dodele pehara...

out!

pre 7 godina

zato što to pokazuje koji je teniser bio nepriokosnoven u svoje vreme. bez ikakve trunčice sumnje. i upoređujući ih sa bilo kojim 'najboljim vremenom' drugih tenisera, nedvosmisleno i relevantno pokazuje realni odnos.

Onomatopeja

pre 7 godina

Zbog 1) profita koji na njemu grube svetski proizvođači sportske opreme jer nije njihov, 2) korporacijskog karaktera Zapadnih medija jer su oni pod 1) njihovi klijenti i glavni oglašivači, 3) političke beznačajnosti naše zemlje u poređenju sa jednom, recimo, Švajcarskom ili Velikom Britanijom... Istoriju ne pominjem. Ni to što prirodno pripadamo pravoslavnom hrišćanstvu i što se nikada nismo borili s Rusima nego smo im saveznici. Harašo!