Nova vest
Tenis

Četvrtak, 19.01.2017.

17:00

Heroj IV dana: Čuda se dešavaju, ako veruješ u njih

Vest koja je šokirala sportski svet glasi – u 2. kolu Australian Opena ispao je Novak Đoković, a pobedio ga je Uzbekistanac Denis Istomin,117. igrač sveta.

Izvor: SARA MILIĆEVIĆ

Autor: SARA MILIĆEVIĆ

Heroj IV dana: Čuda se dešavaju, ako veruješ u njih
Getty Images

Tokom većeg dela meča Novak nije uspevao da pronađe pravi ritam igre, dok je sa druge strane, Uzbekistanac servirao odlično, a u odlučujućem setu napravio je brejk za 3:2. Imao je 17 as udaraca, naspram devet duplih servis grešaka Đokovića, pet vinera, ali i 11 neiznuđenih grešaka manje od Srbina.

"Žao mi je Novaka, ali igrao sam odlično danas. Iznenadio sam sâm sebe. Ovo je moja najveća pobeda, sad osećam da mogu da pobedim skoro svakoga", rekao je Istomin.

A ko je Denis Istomin, koji je priredio najveću senzaciju u poslednjih nekoliko godina u tenisu i posle pet sati igre slavio sa 7:6(8), 5:7, 2:6, 7:6(5).

Da se čuda dešavaju, dokaz je upravo 30-godišnji Uzbekistanac koji je sa 14. godina doživeo saobraćajnu nesreću i bio na pragu da odustane od teniske karijere, ali ga je majka ubedila da se vrati reketu.

Na putu do jednog turnira, u saobraćajnoj nesreći, zadobio je tešku povredu noge, imao čak 80 šavova i u bolnici je proveo tri meseca. Klaudija Istomin, bila je njegova majka, koja ga je trenirala i uz koju je počeo da gradi tenisku karijeru.

Ona je bila ta koja je verovala u Denisa da će jednog dana da napravi čudo.

“Mi imamo dobar odnos i odlično se razumemo. Uvek se trudila da mi pomogne, ne samo u tenisu nego i u životu. Drago mi je što je ona moj trener. Verovala je u mene. Ubedila me da ne bi trebalo da odustajem, da mogu ponovo da igram", izjavio je Istomin.

Tenisu se vratio 2003. godine, a samo dve godine kasnije, kao 196. na ATP listi, osvojio je čelendžer i dobio sepcijalnu pozivnicu za učešće na Australian Openu 2006, gde je izgubio u tri seta od Švajcarca Rodžera Federera.

Uzbekistanac ruskog porekla, dva puta je igrao u četvrtom kolu dva velika Grend slema – Vimbldonu 2012. i na Otvorenom prvenstvu Amerike 2013. godine.

Najbolju poziciji na ATP listi imao je u avgustu 2012. kada je zauzeo 33. mesto. Novak Đoković nije prvi iz top 10 rangiranih tenisera kojeg je anonimni Uzbekistanc pobedio. U Indijan Velsu 2012. porazio je Davida Ferera, tada 5. tenisera sveta.

Osvojio je samo jedan turnir do sada – Notingem Open 2015, a uz pomoć specijalne pozivnice dobio je poziv za učešće na Australian Openu, a pobedom nad najboljim srpskim sportistom ostvario je rezultat karijere na prvom Grend slemu sezone.

Pre njegovog učešća u Melburnu, igrao je čelendžer u Bangoku, u kom je takmičenje završio u drugoj rundi.

Rođen je u ruskom Orenburgu, ali je njegov otac preselio porodicu u Taškent, još dok je Denis bio beba.

Pored tenisa, posvetio se i obrazovanju pa je tako 2011. diplomirao na Fakultetu za fizičku kulturu i sport.

Zanimljivo je da je jedini igrač, koji pored našeg Janka Tipsarević, koristi zaštitne naočare na mečevima.

Potpuni autsajder na turniru u Melburnu, bez obzira na rezultat koji do kraja bude ostvario, zauvek će pamtiti 2017. godinu jer je eliminisao branioca trofeja i šestostrukog šampiona u drugoj rundi takmičenja.

Uzbekistanca u sledećem kolu čeka Pablo Karenjo-Busta, a Đokovića težak nastavak sezone jer će veliki broj izgubljenih poena u Melburnu da mu dodatno oteža povratak na prvo mesto na ATP listi.

Sara Milićević

@SaraMilievi1

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve