Nova vest
Tenis

Utorak, 17.01.2017.

18:00

Heroj II dana: Košarkaš među teniserima

Ivo Karlović i Orasio Sebaljos izjednačili su rekord Australijan opena po broju odigranih gemova u jednom meču – 84.

Izvor: SM

Autor: SM

Heroj II dana: Košarkaš među teniserima
Getty Images

Pre meča koji je nama bio najzanimljiviji (Verdasko – Đoković) igrao se najdramatičniji i najduži susret Australian Opena.

Jedan od najviših tenisera sveta Ivo Karlović u prvom kolu u Melburnu, velikim preokretom, savladao je šest godina mlađeg Argentinca Orasija Sebaljosa.

Posle 322 minuta odličnog tenisa učesnici ovog susreta oborili su nekoliko rekorda. Hrvat i Argentinac su nadmašili učinak Endija Rodika i Junesa El Ajnauna iz 2003. od 83 gema!

Ivo je oborio i svoj lični rekord – 75 as udaraca – dosadašnji rekord iz 2005. držao je Joakim Jonas sa 51 neodbranjenim servisom u porazu od legendarnog Andre Agasija.

Karloviću je ovo treći put u karijeri da je nadoknadio 0:2 u setovima, a do sada mu je to pošlo za rukom dva puta – protiv Amerikanca Džejmsa u Dejvis kupu 2009, kao i u 1. kolu US Opena 2013. godine.

Tokom svoje dugogodišnje karijere odigrao je dosta zanimljivih mečeva, ali Zagrepčanin kaže da je će ovaj pamtiti do kraja života.

“Ovo je bio veoma težak meč. Bilo mi je teško jer sam gubio 2:0 u setovima i morao sam da se borim i protiv sebe, kako bi izdržao sve napore do kraja. Zbog ovakvih mečeva vredi igrati i u mojim godinama.To je ono što ću pamtiti i kada odem u penziju, ono što se pamti zauvek“, rekao je Karlović.

Pre sedam godina u Dejvis kupu su se sastale Hrvatska i Češka, a Ivo je protiv Štepaneka odigrao jeda od najdužih mečeva u istoriji.

“Vrlo dobro se sećam tog meča. Trebalo mi je tri meseca da se oporavim od tog poraza i mislim da sam se zbog toga kasnije i povredio", izjavio je iskusni teniser.

“Mislim da je dobra stvar što još uvek mogu da igram tenis i što me niko ne zapitkuje kada ću prestati sa teniskom karijerom. Imam neverovatabn život, volim da pobeđujem i nadam se da ću još dugo uživati u ovome. Sve dok nemam problema sa povredama igraću“,dodaje 38- godišnji teniser.

Dvestajedanaest centimetara visoki Hrvat rođen je 1979. godine u Zagrebu. Kao dečak trenirao je košarku, ali su ubrzo nestale sve košarkaške ambicije.

Idoli su mu Goran Ivanišević, Stefan Edberg i Boris Beker, a u oktobru 2015. postao je apsolutni rekorder po broju odserviranih asova u karijeri (trenutno 11.572) prestigavši sunarodnika Gorana Ivaniševića.

Kao član hrvatske rerezentacije osvojio je Evropsko prvenstvo u konkurenciji do 16 godina. Ipak, njegov put nije bii ni malo lak. Nije mogao da pronađe odogovarajućeg trenera za saradnju, a za tenisku akademiju u Parizu nije imao da plati 18.000 dolara.

“Roditelji su me po me podržavali, nisu putovali sa mnom jer nismo imali novca. Verovali su u mene, bez obzira na sve "

Prvau ATP titula osvojio je 2007. u Hjuston, kada je u finalu savldao Argentinca Marijana Zabaletu (6:4; 6:3), a iste godine osvojio još dva ATP turnira.

Sara Milićević

@SaraMilievi1

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve