Nova vest
Tenis

Nedelja, 31.01.2016.

09:05

Nepobedivom Novaku šesta titula u Melburnu!

Najbolji teniser današnjice Novak Đoković pobedio je Endija Marija u finalu i osvojio šestu titulu na Australijan openu!

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Nepobedivom Novaku šesta titula u Melburnu!
Photo by Cameron Spencer/Getty Images

Đoković je u finalu savladao Britanca maksimalnim rezultatom, po setovima 6:1, 7:5, 7:6 (7-3), za nešto manje od tri sata igre.

Novak je tako stigao do 11. trofeja na najvećim turnirima i tako izjednačio rekord Roja Emersona koji je do sada bio jedini čovek u istoriji ’belog sporta’ koji je šest puta dizao pehar Ozi opena.

Ispred njega su sada samo spomenuti Emerson sa 12, Rafael Nadal i Pit Sampras sa po 14, kao i Rodžer Federer sa 17 osvojenih Gren slemova.

Takođe, srpski igrač izjednačio se sa Andreom Agasijem na drugom mestu večne liste sa 46 trofeja na tvrdim podlogama – ispred je samo Federer koji ima 60.

Ovo je bio 31. međusobni duel dvojice tenisera, Novak sada vodi 22-9 u pobedama i produžio je seriju na 11 trijumfa u poslednjih 12 susreta. Endi je upisao i jedan negativni rekord – postao je prvi teniser sa pet poraza u finalima jednog Gren slema.

Kao i u polufinalu protiv Federera, Đoković je krenuo silovito i potpuno koristio nešto sporiji početak rivala. Savršeno je pogađao i brzo došao do dva brejka i vođstva od 4:0. Mari se nekako upisao, ali je nekoliko minuta na semaforu pisalo 6:1.

Držao se momak iz Danblejna do sedmog gema, ali je onda kažnjen za propuštene prilike sa početka seta. Činilo se u tom trenutku da će Srbin brzo do 2-0, međutim, to se nije desilo. Endi se odmah vratio i u tom trenutku bio bolji igrač na terenu. Đoković je još jednom pokazao da je najbolji kada je ’momentum’ na strani rivala – pronašao je lek za servis, u 11. gemu od 40:0 došao do brejka, a potom i odservirao za 7-5.

Magičnom defanzivom najbolji igrač sveta načeo je i u trećem setu Marija, ali je još jednom ispustio vođstvo. Ipak, bio je staloženiji i na kraju svoje 17. uzastopno finale ovekovečio 13. peharom.

Na kraju, Novak je završio sa 31 vinerom i 41 neiznuđenom greškom, dok je britanski teniser bio u ’debelom’ minusu – 40:65.

Prvi Gren slem sezone igran je za nagradni fond od 44 miliona australijskih dolara.

Tok meča:

Đoković je meč počeo svojim servisom i posle dva kvalitetna poena došao do 30:0. Potom je napravio tri jeftine greške i već na startu dozvolio brejk loptu rivalu. Međutim, uspeo je da je spase, a onda i sigurno odigra i povede sa 1:0.

Propuštena prilika uticala je na Endija koji nije bio siguran kod servisa, a sa druge strane stizali su duboki riterni. Posle nekoliko grešaka Marija, Novak je izborio dve vezane brejk lopte, već kod prve je iznudio grešku i došao do 2:0.

Srpski teniser opustio je ruku i sa ’nulom’ osvojio i treći gem – drop šot, viner forhendom i još dve iznuđene greške bile su dovoljne za 3:0.

Britanac je delovao usporeno od samog starta, a to je Srbin savršeno koristio – slao je duboke riterne kojim je momentalno preuzimao inicijativu i terao protivnika da greši. Ponovo je vrlo brzo stigao do 15:40, onda imao malo sreće kod forhenda i Mari je izbacio bekhend daleko iza linije – 4:0.

Tri servisa kasnije bilo je 40:0, ali savršen gem sprečio je greškom iz bekhenda. To ga nije omelo i sledećim poenom poveo je sa 5:0.

Imao je priliku Đoković da sa ’nulom’ završi set, ali je kod 30:30 u šestom gemu odigrao nešto lošiji volej i Mari je pogodio pasing šot po dijagonali. U sledećem poenu Novak je poslao bekhend u mrežu za 5:1.

Drugi igrač na ATP listi počeo je da igra dosta agresivniji i bekhendom pokušavao da ugrozi forhend protivnika. Posle jednog takvog izborio je 30:30, ali je Srbin pogodio divan drop šot za set loptu. Prvu je Mari spasao perfektnim riternom iz bekhenda, ali je Novak ostao siguran i dobio prvi set posle manje od pola sata – 6:1.

Drugi set počeo je dvema razmena koje je dobio Britanac, a posle druge je usledio snažan urlik radosti. Potom je Novak vezao dva dobra poena – izlazak na mrežu i pasing pod noge, ali je servis poslužio protivnika koji je prvi put u meču poveo – 0:1.

Ponovo je Đoković bio siguran kada je servirao, izgubio je samo jedan poen i izjednačio na 1:1.

Treći gem drugog seta bio je najduži od početka meča, a obojica su u nekoliko navrata propuštala priliku da ga završe. Viđen je i jedan nestvaran pasing šot iz bekhedna koji je Novaku doneo brejk šansu, ali je Mari spasao asom. Početnim udarcem neutralisao je još tri šanse za srpskog igrača i posle gema koji je trajao više od 10 minuta poveo sa 1:2.

Međutim, propuštene šanse nisu uticale na najboljeg tenisera sveta, iako je izgubio prvi poen u svom drugom gemu. Zahvaljujući sigurnom servisu vezao je četiri poena i ponovo vratio egal na 2:2.

Za razliku od prvog seta, Endi je izgledao mnogo raspoloženije i bolje se kretao. Takođe, početni udarac ga je slušao i njime je došao do 40:15. Tada je viđen jedan od najlepših poena na meču – drop šot marija, isti odgovor Đokovića, lob posle nadmudrivanja na mreži. Taj udarac uspeo je Britanac da stigne, ali je usledio slab smeč Novaka i pasing za 2:3.

Prve probleme Novak je osetio pri rezultatu 2:3 kada nikako nije uspevao da izjednači. Mari ga je ’mučio’ bekhendom i riternom, ali nije stigao do brejk lopte. Uspeo je Đoković da se izvuče neokrznut i izjednači na 3:3.

Nekako se očekivalo da će ovo biti prelomni trenutak u setu, a to je bilo jasno posle duple servis greške Marija u sedmom gemu. Što mnogi stručnjaci vole da kažu, to je najvažniji gem u setu, a Đoković je izborio 30:30, a onda dobio još dva poena. Prvo je iznudio grešku rivala iz bekhenda, da bi ga na brejk lopti ’šetao’ dok ovaj nije izbacio forhend u aut – 4:3.

Ipak, Britanac nije želeo tako lako da se preda. Zakoračio je u teren i diktirao ritam bekhendom – pogodio je paralelu, došao do šanse za ribrejk, a onda agresivno napao i poen rešio dijagonalom iz istog udarca. Novak je tražio čeledž, ali je on pokazao da je kačila liniju – 4:4.

Deveti gem počeo je sa dva asa, ali je Đoković uzvratio odličnim riternima za 30:30. Tada je Mari izbacio forhend u aut, ali je pogodio servis i spasao brejk loptu. Viđen je novi maratonski gem, Srbin je imao još jednu priliku koju nije uspeo da realizuje, a kada god je trebalo, Endi je bio siguran bekhendom i poveo sa 4:5.

’Momentum’ je u tom trenutku bio na strani protivnika, ali je i pored toga više grešio. Srpski igrač slao je dovoljno duboke i agresivne loptice, a Mari ih slao u mrežu – 5:5.

Mnogo agresivniji pristup isplaćivao se Endiju kojem je i servis proradio. Dobijao je sve više lakih poena i vrlo brzo poveo sa 40:0 u jedanaestom gemu. Tada je forhend poslao u aut, pre nego što je Novak izgradio sjajan poen i vinerom iz forhenda uneo neizvesnost. Posle još jednog sjajnog i dugog poena sačekao je da rival izbaci bekhend u aut za 40:40. Osećalo se da ’ima’ brejk u rukama – poslao je odličan pasing za brejk šansu, a onda još jednom izdržao nalet i napravio brejk za 6:5.

Poslednji gem seta počeo je odlično – Đoković je poveo sa 30:15, ali je onda vezao dve duple servis greške i omogućio rivalu da izbori taj brejk. Međutim, pogodio je dobar servis, a onda je Mari napravio dve greške i Novak stigao na set do šeste titule – 7:5.

Treći set počeo je na najbolji mogući način – Endi je mnogo promašivao, a čak nije uspevao da realizuje ni zicere. Na 15:30 imao je lagan smeč koji je poslao u mrežu. Prvu brejk loptu spasao je odličnim napadom, ali je kod druge usledio nestvarni odgovor Đokovića. Posle napada forhend dijagonalom Novak je bio skroz van terena, ali je poslao lopticu pored protivnika po paraleli. Endi je tražio čelendž koji je pokazao da je pala na liniju za 1:0.

Tek tada se videlo da je Srbin potpuno opušten – lagano je odservirao i sa ’nulom’ potvrdio strečenu prednost za 2:0.

U gotovo svakom gemu na servis protivnika Srbin je pretio, ali je Mari uspeo da se izvuče i smanji na 2:1 u trećem setu. Tada je usledio jedan od najslabijih gemova Đokovića koji je mlako udarao lopticu i dozvolio protivniku da napada. Jedan agresivan poen doneo mu je brejk loptu, ali je tada proradio servis. Pogodio je tri vezana početna udarca i otišao na 3:1.

Iako je vodio i imao prednost u trećem setu, bilo je primetno da Đoković nije na 100%. Ovoga puta nije uspeo da se izvuče. Ponovo je Mari zapretio, došao do dve brejk šanse, a drugu je iskoristio kada je Novak izbacio bekhend u aut – 3:3.

To je podiglo samopouzdanju momku iz Danblejna – ispustio je samo jedan poen i brzo preokrenuo na 3:4.

I u osmi gem je ušao nesigurno – na 30:15 odservirao je duplu servis grešku i mnogi su se uplašili da nas čeka novo ’mučenje’. Međutim, servis je pritekao u pomoć kad je bilo potrebno i izjednačio je na 4:4. Endi je polako ulazio u ritam, novi lagan gem za 4:5

Serveri su bili sigurni u preostala tri gema i otišlo se u taj brejk – 6:6.

Dodatni gem počeo je duplom servis greškom, a nastavljen asom Đokovića koji je potvrđen tek posle provere. Usledila je lagana greška Marija za 3:0. Posle sjajnog servisa i vinera bekhendom, Endi je napravio još jednu dvostruku grešku i pretrpeo drugi mini brejk. Posle dva sigurna servisa stigao je do 6:1 i tu je bio kraj. Drugi igrač sveta smanjio je na 6:3, ali je Đoković asom završio posao za nešto manje od tri sata igre – 6:1, 7:5. 7:6 (7-3).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2108 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

16 h

U fokusu

Vidi sve