Nova vest
Tenis

Subota, 30.01.2016.

11:00

Đoković pred finale: Ne potcenjujem Endija, biću spreman

Novak Đoković rekao je da neće potceniti Endija Marija u finalu Australijan opena iako ima odličan skor u međusobnim duelima.

Izvor: B92

Autor:B92

Đoković pred finale: Ne potcenjujem Endija, biću spreman
Getty images

Srpski i škotski teniser sastaju se u nedelju u finalu Australijan opena. Biće to njihov četvrti okršaj u finalu u Melburnu, sva tri prethodna dobio je Đoković.

Srpski teniser dobio je 10 od poslednjih 11 duela sa Marijem i ukupno vodi sa 21-9 u pobedama. Đoković se u finalu bori za rekordni šesti trofej u Melburnu i ukupno 11. Gren slem titulu, dok će Mari pokušati da osvoji treći Gren slem u karijeri.

Šta više reći?

„To je dobro pitanje, jer ne znam koliko pitanja mogu da dobijem na ovoj konferenciji osim jednog, igram protiv Endija Marija u još jednom finalu i veoma sam uzbuđen. Tu je i mogućnost pravljenja istorije što je još jedan veliki imperativ za mene. Ovo su mečevi za koje radite. Ovakve situacije vas definišu kao tenisera. Daću sve od sebe kako bih opet uzeo taj trofej u ruke.“

Da li si gledao Endijev meč protiv Raonića?

„Gledao sam samo poslednji set kada se Miloš već nije kretao najbolje. Ali, čuo sam da je meč bio sjajan, da je Miloš igrao dobro u prva tri seta i da posle toga fizički nije mogao da isprati Endija. Zbog toga je Endi vrhunski igrač toliko dugo, Gren slem šampion, jer uvek tera protivnike da pruže najbolje i ponekad pređu fizičke granice.

To se dogodilo. Očekujem borbu sa Endijem, kao i uvek. Veoma fizički zahtevan meč. Mnogo razmena. Nije tajna da obojica znamo kako da igramo jedan protiv drugog. Igra nam je veoma slična, tako da se svodi na to ko će koga da nadigra sa osnovne linije.

Mislim da je servis važan faktor. Obojica ćemo pokušati da serviramo u visokim procentima i ne dozvolimo protivniku da napadne drugi servis. Mnogo stvari oko taktike, ali i kako ćemo kontrolisati emocije u tako važnom trenutku.“

On igra svoje četvrto finale ovde protiv tebe. Dobio si prethodna tri. Da li je moguće da potceniš njegovu glad za osvajanjem trofeja?

„Igrao sam protiv njega ovde mnogo puta, a bio sam i u situaciji da ne mogu da osvojim određeni turnir. Na primer Rolan Garos protiv Nadala koji je tamo dominirao. Mogu da razumem želju i volju Endija. Ali, naravno da ga ne potcenjujem. Nikako. Imam ogromno poštovanje i divljenje za sve što je uradio u karijeri. On je nedelju dana stariji tako da smo odrasli zajedno.

Imamo kao što sam i rekao slične stilove i lepo je videti da se naše rivalstvo nastavlja i da igramo za najveće trofeje. To je izazov sa kojim se suočavam, moram da ga prihvatim i nadam se da ću pružiti svoje najbolje izdanje.“

Koliko bi ti značilo što ćeš se izjednačiti sa Rodom Lejverom po broju Gren slemova ako pobediš u finalu?

„Borba za Gren slemove je vrh našeg sporta. To je tačno mesto gde želite da budete. Radite naporno kako da bi došli u tu poziciju. Tu je i dodatak, mogućnost pravljenja istorije je naravno dodatno ohrabrenje za mene. Igraću protiv jednog od najvećih rivala. Ali, ako želite da osvajate Gren slemove i budete najbolji na svetu, onda morate da pobeđujete protiv najboljih igrača sveta. Biću spreman na to.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve