Nova vest
Tenis

Subota, 30.01.2016.

09:20

Šok u Melburnu, titula za Anđeliku Kerber!

Anđelika Kerber pobedila je Serenu Vilijams sa 6:4, 3:6, 6:4 i osvojila titulu na Australijan openu.

Izvor: B92

Autor:B92

Šok u Melburnu, titula za Anđeliku Kerber!
Getty Images

Nermačka teniserka je tako osvojila svoj prvi Gren slem u prvom finalu i sprečila Amerikanku da stigne do 22. Gren slem titule i izjednači sa Štefi Graf na prvom mestu večne liste u Open eri.

Na kraju meča Anđelika Kerber je zaplakala i tek tada je dopustila da je nadvladaju emocije. Tokom meča bila je koncentrisana, igrala je blizu svog maksimuma i nije se uplašila prvog Gren slem finala.

Iskoristila je nervozu Amerikanke, ostala je mirna kada joj nije išlo i na kraju je apsolutno zasluženo stigla do velikog trofeja.

Finale je bilo kvalitetno, čemu svedoči i statistika. Serena je imala 47 vinera i 46 grešaka, a Kerberova 25 direktno osvojenih poena i 13 grešaka.

Za osvajanje titule Kerberova će biti nagrađena drugim mestom na WTA listi od ponedeljka. Postala je prva Nemica koja je osvojila Gren slem od Štefi Graf iz 1999. godine.

Tekstualni prenos meča:

Glavno pitanje na startu meča bilo je da li će se Nemica uplašiti prvog Gren slem finala. Počela je veoma dobro, dobila je svoj prvi servis gem, već u drugom je stigla do dve vezane brejk šanse i odmah je oduzela servis Sereni - 2:1.

Uspela je Nemica i da potvrdi brejk u narednom gemu. Serena je delovala nervoznije u prvom setu, ali je i pored toga vezala nekoliko dobrih poena, vratila je brejk i izjednačila na 3:3.

Očekivalo se da će u finišu seta iskoristiti ogromno iskustvo, ali Kerberova je igrala veoma dobro. U sedmom gemu je ponovo oduzela servis Amerikanki, a tri gema kasnije odservirala je bez izgubljenog poena za 1-0 (6:4).

Serena je zaigrala nešto bolje početkom drugog seta, ali je i Anđelika odgovorila i izjednačila na 1:1. Ipak, Amerikanka je pritisak izvršila dva gema kasnije, napravila je brejk i brzo ga potvrdila - 4:1.

Amerikanka je malo po malo preuzimala kontrolu nad duelom. Kerberova je nastavila da se bori, nije odustajala od drugog seta, ali ipak nije uspela da se vrati. U devetom gemu Vilijamsova je odservirala za 6:3 i 1-1 u setovima.

Nervoza se u Sereninu igru vratila početkom trećeg seta. Delovala je odsutno Amerikanka, podsetila je na duel protiv Roberte Vinči u polufinalu US opena i Nemica je to iskoristila.

Dobila je pvi gem na svoj servis, a onda je napravila brejk bez izgubljenog poena. Ipak, već u trećem gemu je odigrala nekoliko dobrih riterna, vratila je brejk i glasno ga proslavila.

U nekoliko navrata tokom meča Anđelika Kerber je uspela da se konsoliduje posle blagog pada, a tako je bilo i u trećem setu. Povela je sa 3:2, a izuzetno važan bio je šesti gem.

Nemica je propustila četiri brejk šanse, Serena dve gem šanse, a onda je Kerberova iskoristila petu brejk loptu i povela je sa 4:2. Dobila je i naredni servis gem lako, povela je sa 5:2, ali se tada suočila sa strahom od osvajanja trofeja.

Serena je uspela da vrati brejk i smanji na 5:4, ali nije uspela da izjednači. Imala je u desetom gemu gem loptu, ali Nemica je ostala mirna, sačekala je svoju priliku i iskoristila prvu meč loptu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

168 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve