Nova vest
Tenis

Četvrtak, 21.01.2016.

11:49

Kraj karijere legendarnog borca 'Rastija'

Legendarni Lejton Hjuit završio je izuzetnu karijeru koja je trajala 18 godina godina porazom u drugom kolu Australijan opena.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Kraj karijere legendarnog borca 'Rastija'
Photo by Quinn Rooney/Getty Images

Hjuit je karijeru završio na svom omiljenom turniru pošto je izgubio od Davida Ferera, rezultatom 6:2, 6:4, 6:4, posle više od dva sata borbe.

Čovek koji je vrhunac karijere imao početkom veka, poznat je po tome da je veliki borac, a tokom karijere nas je ’počastio’ nekoliko fenomenalnih mečeva i preokreta.

Najviše je voleo da igra pred domaćom publikom koja ga je podržavala, posebno na Rod Lejver areni.

„Nikada nije teško izaći ovde takmičiti se. Imao sam sreće da to radim tokom 20 godina i počastvovan sam zbog toga“, rekao je Hjuit posle meča, dodavši da je emotivan, ali da neće pokazivati.

Teniser koji je imao možda i najbolji lob u istoriji ’belog sporta’ osvojio je tokom karijere 30 titula, među kojima su i dva Gren slema – US open 2001. i Vimbldon godinu dana kasnije.

U meču protiv Ferera ušao je kao autsajder – konstantno je bio u zaostatku, ali nije bio bez šansi. Na kraju su se dvojica velikana dogovorila da u svlačionici zamene dresove, kao što su to učinili pre sedam godina.

„On je moj idol, bilo je izuzetno teško. Neverovatan je igrač. Znao sam da će ovaj meč biti specijalan za mene. To poslednje loptice je bio neverovatan. Ovo je njegov dan, a ne moj“, rekao je Ferer posle meča teško zadržavajući suze.

„Moram da vam kažem da nisam imao idole, ali je Lejton jedan od retkih ljudi na koje sam se ugledao. Pre više od sedam godina razmenili smo majice posle meča i još je kod mene. Imam muzej kod kuće i jedna njegova majica je tamo“.

U istoriju je otišla još jedna legenda i, prema rečima mnogih, legendarni ’Rasti’ najbolji je australijski igrač svih vremena.

„Želim svima da se zahvalim. Poslednja godina je bila teška jer su me svi pitali kako se osećam i ovo je savšeno mesto da završim karijeru. Publika je bila fantastična, konstantno sam se 'ježio' kada sam igrao ispred vas. Imao sam mnogo uspeha na ovom terenu i zahvalan sam što se ovde završava. Nikada ništa nisam ostavio u svlačionici i na to sam ponosan. Uvek sam davao 100%“, dodao je Hjuit na oproštaju i u društvu troje dece se zahvalio supruzi Bek i celokupnom timu.

Nije imao sreće da pred svojim navijačima podigne pehar Australijan opena jer ga je 2005. godine u finalu sprečio Marat Safin.Uprkos porazu, odigraće najmanje još jedan meč do završetka karijere, pošto će sa sunarodnikom Semom Grotom igrati meč drugog kola u konkurenciji dublova protiv australijsko-finskog dubla Džon Pirs i Henri Kontinen.

Što se Ferera tiče, on se u sledećoj rundi sastaje sa Stivom Džonsonom.

O životu i karijeri 'Vatrenog Ozija' iz Adelejda imaćete priliku da čitate u sledećih nekoliko dana na našem sajtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve