Novak Đoković – najbolji u istoriji, zašto da ne?

“Raduje me i uzbuđuje što uopšte mogu da razmatram koja sva istorijska ostvarenja mogu da dosegnem“, rekao je Novak posle svoje 11. Gren slem titule.

Izvor: Saša Ozmo

Nedelja, 31.01.2016.

17:00

Novak Đoković – najbolji u istoriji, zašto da ne?
Getty Images

Mogućnosti trenutno deluju beskrajne, a u nedelju u Melburnu postavljen je još jedan stepenik na putu ka nebu, na putu ka legendi – Đoković je savladao Endija Marija u tri seta i šesti put osvojio Australijan open.

Već sada Đoković je među najboljim igračima u istoriji. Zvuči kao nešto sasvim normalno, znamo kakav je teniser Novak i koliko je trenutno nadmoćan u odnosu na ostale, ali kada zastanete i pustite da se te reči slegnu, onda se sagleda njihovo istinsko značenje. Recite ih ponovo – među najboljima u istoriji. Ipak...

“Neću ovde da se zaustavim, ne želim – ovo će mi samo služiti kao još veća odgovornost i motivacija za dalje“, odlučan je srpski teniser.

U prvom gemu finala Škot je imao brejk loptu, ali ju je Novak spasao briljantnom bekhend dijagonalom i do kraja seta je zahvaljujući rafalima iz riterna izgubio samo jedan gem izazivajući vapaj iz publike: “Give him a chance, Novak“.

Mari je zaigrao mnogo odlučnije, počeo je bolje da kombinuje servise i da kontroliše većinu poena. Fizički iscrpljujuće razmene praćene su uzdasima u gledalištu, ali Škot je više pritiskao i činilo se da će uspeti da se vrati u meč, pogotovo posle spasenih brejk lopti u ranoj fazi drugog seta.
Getty Images
Novak je ipak napravio brejk, ali je Mari odmah uzvratio istom merom – počeo je da šalje dublje lopte i više je lakih poena dobijao posle servisa. Ali uprkos tome što ga prvi servis nije služio, Novak nijednom nije pokazao negativnost u govoru tela – bio je rešen da istraje, rešen da se probije i da izdrži nalet suparnika.

To je i učinio, došlo se do 5:5 i Mari je imao 40:0. Gotov gem, pomislili bi oni koji nisu gledali Novaka Đokovića, čoveka koji je u 2015. godine uzeo skoro svaki treći gem u kojem je zaostajao 40:0.Tako je bilo i sada, Đoković je poveo sa 2-0 i, ispostaviće se, prelomio meč.

Teško, skoro nemoguće je dobiti ovakvog Novaka posle 0-2 u setovima, ali Škot se nije predavao i uspeo je da izbori taj brejk trećeg seta. Tada je ponovo odlučivala glava, a na tom polju Đoković je neprikosnoven. Celog meča mučio se sa prvim servisom, da bi u ’dodatnom gemu’ napravio dva asa i servis-viner, dok je Mari dva puta odservirao duplu grešku.

Kraj. Proslava nije bila burna. To je sve normalno. Novak nije bio euforičan ni na konferenciji za medije, više je zračio spokojstvom i osećajem dubokog zadovoljstva.

“Sada idem nazad u Monte Karlo da budem malo sa porodicom, da uživam u miru, tišini i privatnosti sa ženom i detetom. Nisam ih video više od tri nedelje i to mi je najpotrebnije u ovom trenutku. Onda sredinom februara dolazim u Beograd“.
Getty Images
U prvih mesec dana sezone Đoković je ubedljivo savladao trojicu najveća rivala – Nadala, Federera i Marija. Upitali su ga da li se vidi kao nekog ko se izdvojio, a u njegovom odgovoru krije se i deo tajne o Novakovoj veličini.

“Ne želim da dozvolim sebi da mi mentalni sklop bude takav. Ako se to dopusti, osoba postane previše arogantna, misli da je neko više biće i da je bolja od ostalih. A onda karma lupi veliki šamar. To ne želim. Zadržaću istu rutinu i isti način života – biću zadovoljan i ponosan onim što sam postigao, ali diskretno jer moram da ostanem skroman“.

Skroman da, ali ne i lažno skroman jer razloga nema. Đoković se na večnoj listi osvojenih Gren slemova izjednačio sa džinovima tenisa – Rodom Lejverom i Bjernom Borgom. Nadal i Sampras beže tri, Federer šest i vreme je da se zapitamo da li je Đoković na putu da ih stigne.

“Zašto da ne, sada je realno o tome razmišljati – na vrhuncu sam mogućnosti i verujem da imam šansu to da učinim. S druge strane, ne treba previše biti mislima u budućnosti jer se onda sadašnji trenutak ne doživljava na pravi način. To je večita psihološka borba sa samim sobom – balansirati između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti“, rekao je Novak i dodao:

“Mnogo je emocija kada sve više izviru priče o tome da imam mogućnost da osvojim Rolan Garos ili da postanem najbolji u istoriji, ali to je još daleko – još moram da pobedim mnogo mečeva i da osvojim mnogo titula, a i Federer i Nadal još igraju na vrhunskom nivou. Videćemo šta budućnost nosi“.

Rezultatima potkrepljena vera u sebe s jedne strane, a svest o tome da se mora ostati na zemlji s druge. To je đavolski teška lekcija koju je Novak Đoković savladao i zato je tu gde jeste.

Kraj puta još se ne nazire.

Crtice iz Melburna

Getty Images
- “Kada Novak igra važne mečeve, ja postim taj dan – samo voće i voda“, kaže mi jedan od srpskih navijača koji sat pre finala Australijan opena. Posle je bio među najglasnijima na tribinama na kojima su preovladavale srpske zastave, a Novak se posle meča zahvalio pokazujući tri prsta ka tom delu gledališta.

“Nisam znao šta me čeka, nisam to očekivao. Brojni navijači nisu imali kartu i gledali su meč u Garden skveru. Čekali su me, zahvalan sam im mnogo i ne uzimam tu podršku zdravo za gotovo. Bilo je mnogo srpskih zastava – neki žive ovde, neki su došli iz naše zemlje. Nikada nisam dobio toliku podršku“, rekao je Đoković, koji je navijače nagradio patikama.

- Kao i uvek, Endi Mari bio je dostojanstven u porazu, a samo što nije zaplakao dok se zahvaljivao supruzi Kim. Posle je žurio na avion i konferencija je trajala kratko. Škot je fin momak, odličan teniser i zaslužuje poštovanje svih.
Getty Images
- Tokom konferencije Đoković je citirao jednu poslovicu u kojoj se spominjao vuk. “Koliko je vuk gladan titule u Parizu“, spremno je dočekao jedan od novinara.

“Veoma gladan, ali vuk mora da pojede mnogo različitih obroka da bi došao do Pariza. Pariz je desert“, snašao se uz osmeh Novak.

- Posle Rolan Garosa mnogi su se šalili i govorili da sam baksuz, ali sada sam na 2/3. Hvala, Novače! Bilo je zadovoljstvo pisati za vas u prethodnih petnaestak dana, nadam se da ste i vi uživali u blogovima i intervjuima, kao i celokupnom specijalu “Australijan open 2016“ na B92 Sport.

Ali to nije sve, što kažu na ’top šopu’ – tokom narednih dana čekaju vas još tri veoma interesantna intervjua urađena u Melburnu i toplo vam savetujem da ih ne propustite, kao i reakcije na novi Đokovićev uspeh.

Pozdrav iz Melburna,

Saša (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

217 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: