Miomir Kecmanović – momak velikog srca na putu odricanja

Rođen je u Beogradu i tu je živeo do 13. godine, a od tada je na IMG akademiji na Floridi.

Izvor: Saša Ozmo

Petak, 29.01.2016.

18:00

Miomir Kecmanović – momak velikog srca na putu odricanja
Getty Images

Miomir Kecmanović momak je na kojeg srpski tenis računa u budućnosti – rođen je 1999. godine, nedavno je osvojio Oranž boul i četvrti je junior sveta. Na Australijan openu ispao je u trećem kolu, ali sezona je duga i Kecmanović je koncentrisan na igrački napredak.

U intervjuu za B92 Miomir govori o tome kako se vidi u budućnosti, o počecima u seniorskoj konkurenciji, svojim uzorima, a imali smo priliku da razgovaramo i sa njegovim trenerom Metom Voltersom.

Za početak, pitali smo Miomira kakav je život na aakdemiji slavnog Nika Bolitijerija.

“Malo je dosadno jer nema šta da se radi, ali uglavnom smo po ceo dan na terenu, od jutra do mraka. Obično ustanem u 6.45, radim kondiciju od osam do devet, zatim direktno na tenis dva sata. Sledi mala pauza, pa novi trening od 14 do 15.30, pa ponovo rad na kondiciji. Onda sam slobodan“, počinje Kecmanović priču za B92.

A kako provodi slobodno vreme?

“Vikendom ga ima malo više. Jedan od mojih prijatelja u Akademiji ima džet-ski i brod, pa često idemo tamo. Super je, uvek je lepo vreme tamo – kiša prođe za dva minuta, divno je tamo. ali u poslednje vreme sam mnogo učio jer je bio kraj godine“.

Kecmanović je išao u Osnovnu školu Ruđer Bošković, a sada je onlajn u Ekonomskoj školi u Pančevu. Koji mu je omiljeni predmet?

“Uh“, kaže Miomir uz smeh, “Nijedan. Fizičko“.
Foto: B92/Saša Ozmo
Posle vansportskih tema, vratili smo se na svrhu njegovog boravka na Floridi – tenis.

“Imam tri-četiri trenera koji su za tu elitnu grupu u kojoj sam ja – tu su nekoliko juniori koji su bili prvi na svetu i sada su profesionalci, još nekoliko juniora, a tu je npr. i Kei Nišikori kada dođe na Floridu“.

Potom je Miomir nahvalio Japanca, za kojeg kaže da je super osoba.

“S Nišikorijem stalno treniram i mnogo pričamo – veoma je dobar čovek, nije poleteo za nekog ko je među najboljima na svetu. Normalan je, uvek posle treninga idemo negde – na plažu ili na ručak, zezamo se“.

Kecmanović kaže da mu više ne pada toliko teško spartanski život koji tenis zahteva od najranijih dana.

“Navikao sam – to sam odabrao i to je to, nema druge, tako da mi više ne predstavlja problem odricanje. Nedostaje mi Srbija, ali vraćam se na dva-tri meseca dok su Rolan Garos i Vimbldon – onda se vidim sa svima, tako da nije toliko strašno“.

Miomir se nada da će ove godine igrati na nekoliko turnira sa seniorima kako bi video gde se nalazi u odnosu na njih.

“Odigrao sam nekoliko fjučersa prošle godine, ove sezone probaću još više – završio sam u Top 10 i zato imam pravo na ’vajld-kard’ od ITF-a, i IMG će da mi da neki ’vajld-kard’ za neki ATP turnir“.
Getty Images
Na pitanje kako se igrački vidi u budućnosti, Kecmanović odgovara:

“Negde između – prevashodno ofanzivno, ali ima perioda i kada znam da igram defanzivno, mogu i samo da ostajem u poenu kada je potrebno. Želim da imam što više varijacija u igri i da poboljšam servis. Forhend mi je najbolji udarac. Takođe, ne treba samo da čekam na osnovnoj liniji, već kada odigram dobro treba da idem napred i da skraćujem poene. Tako bih i sebi olakšao posao i na tome dosta radim u poslednje vreme. Danas je mnogo teže jer su svi spremni – svi treniraju po ceo dan, detalji odlučuju ko će da dobije meč".

Za kraj, Miomir kaže da se ugleda na Đokovića i da mu je cilj u karijeri da osvoji Gren slem titulu.

“Najviše mi se dopada Novak jer je svaki aspekt igre razvio skoro savršeno. Može da stoji i pozadi, može i napred – servis mu je odličan, volej je popravio... Sve živo može da igra. Vimbldon mi je omiljeni Gren slem turnir – zbog tradicije i veličine turnira, a i nekako volim da igram na travi. Voleo bih da budem prvi jednog dana i da osvojim neki od četiri Gren slema, bilo koji“, zaključio je Kecmanović za B92.

"Miomir je sjajno dete sa velikim srcem"

TSS
Na Akademiji Miomir radi sa nekoliko trenera, a na turnirima ga prati Met Volters, koji je sa njime bio i u Melburnu.

“Svestran je igrač, može sve da uradi dobro. Njegovi treneri u Srbiji uradili su sjajan posao jer na IMG akademiju došao s pravim mentalitetom – bori se za svaki poen.Tehnički je neverovatan, poseduje sve udarce i sada želimo da više izlazi napred, na tome radimo. S osnovne linije je sjajan, dobro se snalazi i na mreži, ali tu mu treba još malo samopouzdanja“, rekao je Volters za B92.

Amerikanac ističe da je za uspeh na profesionalnom nivou ključno obraćati pažnju na detalje.

“On je sjajno dete sa velikim srcem. Još je mlad, ali sazreva i uči kako da se ponaša, da prihvata uspehe i neuspehe na terenu i van njega. Mislim da je za prelezak u seniore ključna disciplina i obraćanje pažnje na detalje – ishrana, kondicija, oporavak... Ne moraš da treniraš tri dana, ali mora da bude kvalitetno svaki put kada izađeš na teren. To je posao – jeste, biće i zabavno, ali istovremeno moraš sve vreme da misliš o tome zašto to radiš, a radiš da bi postao uspešan“.

A da li Volters u Kecmanović vidi nekog ko je spreman toliko da se žrtvuje?

“On se već žrtvovao jer je napustio porodicu da bi došao Floridu, a žrtvovala se i njegova tetka koja je došla sa njime. Tri godine je sa nama – veruje nam i postigli smo veliki napredak. Sledeće žrtvovanje jeste da po prelasku u profesionalce moraš da prihvatiš da ti više nisi ’glavni baja’. Na fjučersima nisi prvi ili drugi nosilac – moraš ponovo počneš od nule, moraš da budeš u redu sa time i da se ispočetka boriš za svoje mesto“.

Nezahvalno je prognozirati, ali Volters smatra da Kecmanović može daleko da dogura.

“Teško je reći jer mnogo toga može da se dogodi, ali poseduje veliki potencijal. Poseban je talenat i za njega je nebo granica“, zaključio je Volters za B92.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: