Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 01.02.2016.

16:00

Tako ste govorili davne 2006. godine...

Intervju koji je Novak Đoković dao kada je imao sedam godina mnogi od nas sada gledaju kao jedan simpatičan detalj iz njegove prošlosti.

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

Tako ste govorili davne 2006. godine...
Photo by Julian Finney/Getty Images

Đoković je tada, u razgovoru sa vršnjakom voditeljem, rekao da tenis već u tim godinama shvata kao obavezu i da mu je cilj da postane prvak.

Iako nam sada deluje normalno, jer je Novak apsolutni vladar svetskog tenisa, postoji malo one neverovatne filmske priče koja opisuje put dečaka rođenog u Beogradu, preko trenutka kada ga je otkrila Jelena Genčić, odlaska na akademiju Nikole Pilića, a potom i svih uspeha koje je ostvario.

Više od 20 godina kasnije isti taj dečak istakao je kandidaturu za najboljeg tenisera svih vremena posle nove, šeste titule na Australijan openu. Đoković je u finalu savladao Britanca, uz maksimalan rezultat, po setovima 6:1, 7:5, 7:6 (7-3), za nešto manje od tri sata igre.

Novak je tako stigao do 11. trofeja na najvećim turnirima i tako izjednačio rekord Roja Emersona, koji je do sada bio jedini čovek u istoriji ’belog sporta’ koji je šest puta dizao pehar Ozi opena.

Ispred njega su sada samo spomenuti Emerson sa 12 grend slemova, Rafael Nadal i Pit Sampras sa po 14, kao i Rodžer Federer sa 17 osvojenih grend slemova. Takođe, srpski igrač izjednačio se sa Andreom Agasijem na drugom mestu večne liste sa 46 trofeja na tvrdim podlogama – ispred je samo Federer koji ima 60.

Kada se vratimo desetak godina unazad možemo dobiti pravi uvid u to kako je karijera, ispostaviće se, najboljeg srpskog sportiste ’rasla’ i u očima navijača. Davne 2006, tri nedelje posle Vimbldona, 19-godišnji momak pojavio se na ATP turniru u Amersfortu. Na putu do finala savladao je Borisa Pašanskog, Tomaša Žiba, Marka Žiskela i Giljerma Koriju, obezbedivši duel sa Nikolasom Mausom.

Srbin je u finalu savladao Čileanca 7:6 (7-5), 6:4 posle dva sata i 19 minuta igre, osvojio prvi trofej u karijeri i ušao među najboljih 30 na svetu. Iako se računa kao titula, Đoković nije nagrađen klasičnim peharom, već je od organizatora dobio ajped i buket cveća.

U to vreme ni sajt B92.net/sport nije bio na nivou na kojem je danas – komentara je bilo mnogo manje, ali su već tada počeli da se javljaju Novakovi navijači, ali i oni koji će se u svakom trenutku truditi da ospore postignute rezultate.

„Bravo, Srbine... Odrao si onog Cileanca. Samo napred... Mekenro kaze da ces u prvih 10, ja kazem da ces biti prvi... Cestitam...“, napisao je Miloš iz Holandije i zahvaljujući tome što je dobio 39 pluseva imao najpreporučeniji komentar.

Sledeći je autor Dont you worry child, koji je u martu 2015. uspeo da pronađe vest iz prošlosti.

„A gde se danas nalazi Nole moj idol? Snovi su dostizni!“

Jakov je odmah prepoznao da se radi o velikom potencijalu.

„Gledao sam uzivo mec i Nole me je totalno odusevio igrom, strpljivoscu, gradjenjem poena... Ako ovako nastavi, daleko ce dogurati... I bio je jako duhovit na kraju meca u razgovoru sa voditeljom na terenu. Voditelj ga je pitao ’In last couple of years many players from Serbia, Tipsarevic, Ivanovic, Jankovic, Pasanski.., made great success in professional tennis. What is going on in Serbia?’ A Nole odgovara: ’The food is nice!’ To, i jos nekoliko duhovitih odgovora je bas odusevilo prisutnu publiku.“

Kolika je razlika u odnosu na period od pre deset godina pokazuje i komentar koji je ostavio cherga, a u kojem je sledeći veliki cilj titula na ATP turniru u Umagu. Kada pogledamo rezultate koje ostvaruje u zlatnoj eri tenisa, gotovo da nam je jasno da u njegovom kalendaru više neće biti mesta za turnire ovog ranga.

„TAKO JE MATORI, OBJASNI IM !!! svaka cast Kralju. Sad, JURRRRIIIISSSS NA UMAG !!!!! Srbija se ponosi tobom. Boze pravde!“

Činjenica je da se u Srbiji ne prašta uspeh, a prve naznake te tvrdnje mogli smo da vidimo i kada tenis nije bio u žiži srpske javnosti. Mnogi su govorili da Novak nema kvalitet za neku ozbiljniju karijeru, osporavali svaki njegov korak, ali sve kritike je demantovao. Bez obzira na to što u svakom trenutku na pravi način predstavlja svoju zemlju, sada su oni koji ga bez osnove kritiku još brojniji.

„Sta je on to osvojio, iPod?!?!?“, najnepreporučeniji je komentar sa 28 minusa, a autor je apple?.

Potom slede i oni koji su tvrdili da će uspeti jedino zaslugom drugih.

„Mislim da ovaj Novak nema blage veze sa tenisom i da nikada u životu od njega ništa neće bite. U najboljem slučaju može da dogura negde u prvih 200. Mora da ima opake veze i da ga neko žešće gura!“, objavio je Vasa, a sa njim se saglasio i asd.

„Svaka cast ali ovaj nije bio jak turnir i ruku na srce tesko da ce on biti ikada medju prvih deset (ili osvojiti neki veci turnir)!“

Tada još nije krenuo trend „plati porez“ i ironičnih „najjača konkurencija u tenisu“ komentara, ali je onih koji su se podrugljivo smejali bilo.

„Finale Masu i Djokovic ?!?!? Svaka cast, ali me zanima tko je poizbacao iz turnira one iz top10 :)“, dodao je Eh.

S vremenom je i naš sajt evoluirao, broj komentara drastično porastao, a Novak Đoković nastavio da pobeđuje. Mi samo želimo da vuk ostane gladan...

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

158 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d