Nova vest
Tenis

Nedelja, 17.01.2016.

16:45

Četiri Srpkinje u Melburnu, Serena i sve ostale

I ove godine Srbija će na Australijan openu imati po četiri predstavnika u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Četiri Srpkinje u Melburnu, Serena i sve ostale
Photo by Michael Dodge/Getty Images

O žrebu Novaka Đokovića, Viktora Troickog, Dušana Lajovića i Filipa Krajinovića već smo pisali, a sada nam ostaje da vidimo šta mogu devojke u Melburnu.

Najviši se očekuje od Jelene Janković i Ane Ivanović koje su nositeljke, a šansu iz prikrajka čekaće Bojana Jovanovski i Aleksandra Krunić.

Već prvo kolo ovogodišnjeg izdanja donosi nam nekoliko interesantnih mečeva, na terenima Melburn parka naći će se neka nova lica, ali i mnogo onih na koje smo navikli da pobeđuju i osvajaju velike titule.

Da vidimo kako su prošli...

I četvrtina

Serena Vilijams stiže u Australiju kao šestostruka šampionka posle jedne od najboljih sezona u karijeri u kojoj je osvojila tri Gren slema. I pored sitnih problema sa povredama na početku godine važi za velikog favorita, ali će u prvom kolu igrati sa veoma nezgodnom Kamilom Đorđi.

Jedna od najatraktivnijih teniserki na turu trenutno zauzima 35. poziciju i u prošlosti je umela da namuči, pa čak i iznenadi favorite. Prošle godine je igrala treće kolo i imaće motiv da odbrani bodove. Ukoliko savlada prvu prepreku, Amerikanka sve do četvrtog kola ne bi trebalo da ima previše problema, iako su u tom delu žreba Sara Erani i Ana Karolina Šmijedlova – 17, odnosno 27. nositeljka.

U četvrtom kolu Serena bi mogla da se sastane sa najboljom prijateljicom Karolinom Voznijacki koju je savladala deset puta u 11 mečeva. Četvrtfinale nam donosi potencijalni klasik i 21. epizodu rivalstva Serene Vilijams i Marije Šarapove.

E sad, reč klasik možda je preterana kada znamo činjenicu da prva igračica planete vodi sa 18-2 u pobedama i da je dobila poslednjih 17 susreta. Međutim, do plasmana među osam najboljih, Ruskinja će morati da preskoči neke nezgodne protivnice poput Anastasije Pavljučenkove, Svetlane Kuznjecove, Belinde Benčič...

Zanimljivi mečevi prvog kola: Vilijams – Đorđi, Kuznjecova – Hantuhova.

Nova imena: Nao Hibino – devojka iz Japana napravila je veliki proboj na čelendžerima u prošloj godini i u finišu došla i do prve WTA pobede u Japanu. Ubrzo je osvojila prvu titulu u Taškentu i to joj je donelo 58. poziciju i ulazak u glavni žreb nekog Gren slema po prvi put u karijeri. Koliko će se zadržati u Melburnu zavisiće isključivo od Šarapove.

II četvrtina

Drugu četvrtinu kostura predvodi Agnješka Radvanjska kojoj su poslednja dva meseca možda i najbolja u karijeri. Prošlu sezonu završila je titulom na završnom turniru u Singapuru, a novu otvorila peharom u Šenženu.

Poljakinja počinje od Kristine Mekhejl iz Sjedinjenih Država, a u drugom kolu je očekuje pobenica za nas interesantnog duela u kom se sastaju Aleksandra Krunić i Judžini Bušar.

Krunićeva je u Melburn stigla u ne baš sjajnoj formi, ali je dobila idealnu protivnicu. Judžini iza sebe ima katastrofalnu sezonu, pala je na 47. poziciju na WTA listi i sama je rekla da su joj očekivanja na Ozi openu ravna nuli. U finalu turnira u Hobartu ubedljivo je izgubila od Alize Korne pre nekoliko dana što bi ponovo moglo da je vrati na dno što se tiče samopouzdanja, pa ni iznenađenje nije nemoguće.

Od nositeljki u ovoj osmini žreba nalaze se još domaća nada Samanta Stosur, Sloun Stivens i Roberta Vinči.

Jednake, a možda i veće šanse da prođe projektovano četvrtfinale protiv Agnješke ima Petra Kvitova. Čehinja se dugo mučila sa mononukleozom, ali će do važnijih mečeva imati vremena da se uhoda jer su u njenom delu pored Luksike Kumkum još Lucie Hradecka, Darja Gavrilova, Klara Kukalova, Nikol Gibs, Kristina Mladenović i Dominika Cibulkova.

Čehinja u četvrtoj rundi čeka Karlu Suares Navaro kojoj bi u meču pre toga račune mogla da pomrsi Andrea Petković.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Krunić – Bušar, Mladenović – Cibulkova.

Nova imena: Viktorija Golubić – 23-godišnja Švajcarkinja nije više ni tako mlada, ali je tek sada uspela da se dokopa glavnog žreba nekog Gren slema. Osvojila je čak 14 ITF titula i nikada nije ušla među 150 najboljih. Poreklom je sa Balkana, desnoruka je i nastupa za Fed kup reprezentaciju Švajcarske.

Jafan Vang – igračica o kojoj se izuzetno malo zna biće jedna od pet Kineskinja u Melburnu. Mnogo bolje rezultate ostvarila je u dublu, a sada će sreću okušati na jednom od četiri najveća turnira na svetu.

III četvrtina

Garbinje Mugurusa prema mišljenju mnogih predstavlja naslednicu Serene Vilijams na tronu ženskog tenisa. Svoj nastup na Otvorenom prvenstvu Australije počinje protiv Estonke Anet Kontaveit, a potom je čeka iskusna Mirjana Lučić-Baroni.

Prvi izazov mogla bi da ima u Karolin Garsiji u trećoj rundi, a onda ćemo verovatno gledati jedan od najboljih duela na čitavom turniru. Viktorija Azarenka, šampionka iz 2012. i 2013. godine, trebalo bi lako da prođe prvih nekoliko prepreka – potvrda dobre forme stigla je u vidu titule u Brizbejnu, prve posle skoro dve godine.

Njih dve do sada se nisu sastajale i svako ko voli ženski tenis nadaće se ukrštanju dve sjajne igračice.

Anđelika Kerber, koja je izgubila sa 6:3, 6:1 od Beloruskinje u spomenutom finalu, predvodi gornju osminu treće četvrtine kostura.Tu se nalazi i naša Jelena Janković čija će prva protivnica biti Polona Hercog iz Slovenije. Devojka koja živi u Monte Karlu trenutno je na 73. mestu, a davne 2011. imala je najbolji plasman – 35. pozicija na WTA listi.

Brani drugo kolo iz prošle godine i u drugom međusobnom meču protiv Jelene (prvi je Srpkinja dobila sa 6:3, 6:2 u Montereju 2011), pokušaće da iznenadi najbolju srpsku igračicu.

Ukoliko preskoči prvu prepreku, Jankovićeva ni u drugom kolu neće imati tešku protivnicu jer čeka Lauru Sigemund ili Kiki Bertens. Ipak, treća runda mogla bi da bude veoma nezgodna – Švajcarkinja Timea Bačinski, koja je u 2015. odigrala sezonu karijere.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Azarenka – Van Ujtvank, Garsija – Stricova.

Nova imena: Prisila Hon – ćerka doseljenika iz Hong Konga igra za Australiju, što joj je omogućilo da od krajnje darežljivih organizatora dobije 'vajld kartu'. Ima 17 godina, zauzima 334. poziciju na WTA listi i do sada je igrala samo juniorske Gren slemove.

Naomi Osaka – samo godinu dana starija je od spomenute Australijanke i ovo je prvi put da prolazi kvalifikacije. Osvojila je pozivni turnir Buduće zvezde u Singapuru krajem godine i to joj je donelo plasman među 150 na svetu.

IV četvrtina

Ana Ivanović smeštena je u poslednju četvrtinu žreba i prva protivnica biće joj domaća teniserka Temi Paterson. 26-godišnja devojka iz Sidneja dobila je specijalnu pozivnicu za ovaj turnir i debitovaće na Gren slemu, pa bi Ivanovićeva trebalo da prođe bez velikih muka, i pored loše forme u kojoj se nalazi.

Srpkinja nije imala sreće prilikom izvlačenja – drugo kolo joj donosi Jarmilu Volf (Gajdošovu), a već u trećem ide na Amerikanku Medison Kiz koja je pre 12 meseci postigla najveći uspeh plasmanom u polufinale.

Pobednica tog duela u četvrtom kolu verovatno ide na Simonu Halep – Rumunka je druga favoritkinja za podizanje trofeja Dafne Ajhurs Memorijal kup. Ipak, u ovom delu ima nekoliko interesantnih imena, a nama je svakako Bojana Jovanovski.

Srpkinja je katastrofalno počela sezona sa dva ubedljiva poraza, ali će i sada imati izuzetno težak zadatak. Razlika između njih je 50 mesta, a Francuskinja je dobila jedini međusobni duel do sada – bilo je to rezultatom 6:3, 6:2 u Istbornu 2014.

U čevrtoj četvrtini kostura osim nekoliko novih imena nalaze se favoritkinje za plasman u drugu nedelju, a tu pre svega mislimo na Lesiju Curenko, Karolinu Pliškovu, Jekatarinu Makarovu, Sabine Lisiki, Venus Vilijams...

Zanimljivi mečevi prvog kola: Vilijams – Konta, Lisicki – Ćetkovska, Kiz – Dijas, Pironkova – Švedova, Jovanovski – Korne.

Nova imena: Kimberli Bajrel – jedna od tri Australijanke koja je zahvaljujući organizatorima upala u četvrti deo glavnog žreba. Uz oca Džona, koji je teniski trener, počela je da se bavi ovim sportom i sa 17 godina dočekala da igra u Melburnu.

Temi Paterson – 167 centimetara visoka protivnica Ane Ivanović ima već 26 godina, ali nikada do sada nije učestvovala na velikim takmičenjima. Pre skoro pola deenije bila je na pragu ulaska među 250 najboljih, ali je sad tek na 462. mestu.

Ko želi još detaljnije da analizira žreb, može to da učini OVDE.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve