Nova vest
Tenis

Petak, 15.01.2016.

13:46

Analiza AO: Prva četiri udarca rešavaju sve

Finale Australijan opena 2012. donelo je neverovatnu iscrpljujuću borbu Novaka Đokovića i Rafaela Nadala koja je trajala skoro šest sati.

Izvor: AG

Autor: AG

Analiza AO: Prva četiri udarca rešavaju sve
Getty images

Mnogi, pre svih navijači Rodžera Federera, ističu često u poslednjih desetak godina da se tenis sada pre svega svodi na izdržljivost, odnosno fizičku spremu jer su poeni sve duži.

Ipak, analiza Australijan opena iz 2015. godine donosi veoma zanimljive podatke. I u muškoj i u ženskoj konkurenciji daleko najdominantniji su kratki, odnosno poeni odigrani do četiri udarca.

Ova tabela (pogledajte drugu sliku u tekstu) jasno pokazuje da prvih nekoliko udarca pravi razliku u današnjem tenisu. Prosečan poen prošle godine u drugoj nedelji Australijan opena trajao je samo 4,2 udarca, dok je kod dama trajao još kraće – 3,7 udaraca.

Prošle godine, Stan Vavrinka je igrao sjajno do polufinala sa Đokovićem. Bio je to verovatno najbolji meč turnira, a srpski teniser je slavio posle pet setova.

Novak je u tom duelu najveću prevagu napravio upravo u razmenama koje su trajale do četiri udarca. Đoković je na kraju imao 13 osvojenih poena više u takvim razmenama.

Što se tiče poena koji su trajali duže od devet udaraca, Đoković i Vavrinka su bili izjednačeni.

Čak je i Rafael Nadal prošle godine na putu do četvrtfinala odigrao čak 65% od svih poena do četiri udarca. Poražen je od Tomaša Berdiha u tri seta i upravo su ovi kratki reliji napravili najveću prevagu jer je u tom segmentu Nadal imao čak 23 poena manje od Čeha.

Pred finale sa Đokovićem, Endi Mari je imao +145 kada su u pitanju poeni do četiri udarca, a samo +13 kada su u pitanju poeni sa devet i više udaraca.

U finalu Mari ipak nije mogao brzo da završava poene. U prvom setu protiv Novaka je odigrao čak 33 poena sa devet ili više udaraca, a u drugom 31. To ga je iscrpelo, pa je u četvrtom setu jedva stajao na nogama.

U trećem setu prošlogodišnjeg finala odigrano je samo 10 poena sa devet ili više udaraca, a u poslednjem setu samo čeiri.

Dugački poeni se najviše praktikuju na treningu, dok su očigledno veoma retki na mečevima. Na Australijan openu 2014. godine odigrano je ukupno 29.038 poena u muškom delu žreba. Samo devet poena je trajalo 30 ili više udaraca.

Zaključak? Prva četiri udarca su početak i kraj poena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

16 h

U fokusu

Vidi sve