Nova vest
Tenis

Sreda, 03.02.2016.

19:30

Grčka nada za B92: Želimo i mi kao Srbija

Tenis u Grčkoj nije naročito popularan sport, a ni kroz istoriju Helada nije imala izuzetno uspešne tenisere ili teniserke.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Grčka nada za B92: Želimo i mi kao Srbija
Getty Images

Istina, bilo je dobrih poput Ekonomidisa ili Danilidu, ali prava zvezda još nije rođena. Jedna devojka nada se da će to promeniti – Marija Sakari uspešno je prošla kvalifikacije na Australijan openu, zatim je dobila Kineskinju Vang, a onda je i pružila jak otpor Karli Suares Navaro i ispala je u tri seta.

“Moram da budem čvršća i da smanjim broj grešaka, to je osnovno. Takođe, volela bih da sam ponekad agresivnija, ali mislim da mi je neophodno još iskustva, to je glavno“, počinje Marija priču za B92.

Njena majka Angeliki Kanelopolu takođe je bila profesionalna teniserka i zato je Marija od najrnaijih dana bila upućena na ’beli sport’. Ističe svoju vezanost za domovinu, a na pitanje šta najviše voli u vezi sa Grčkom, nasmejana Sakari odgovara:

“Uh, kakvo pitanje, sve – hranu, ljude... Nema ništa što ne volim, Grčka je moj dom, Grčka je moja zemlja“.

Ni u Srbiji tenis nije bio masovno popularan sport do sadašnje zlatne generacije predvođene Novakom Đokovićem, a u kojoj su još Tipsarević, Troicki, Zimonjić, Ana, Jelena... Sakari se nada da bi na sličan način tenis mogao da se ’srodi’ i sa njenom zemljom.

“Nadam se da mogu jer bi to bilo dobro za Grčku. Nadam se da možemo da započnemo tradiciju, imamo nekoliko juniora koji obećavaju – Stefanosa Cicipasa (sedmi junior sveta), Eleni Kristofi (61. juniorka sveta) i još nekoliko.Volela bih da u Grčkoj tenis raste kao što je slučaj u Srbiji. Sada sam dobila nekoliko poziva i rekli su mi ’učinila si tenis popularnijim u Grčkoj’ i srećna sam zbog toga. Trebalo bi da se nastavi u tom stilu jer dugo nismo imali dobrog igrača, još od Eleni Danilidu (14. na svetu 2003. godine)“, kaže 20-godišnja Sakari.

Trenutno je 133. teniserka na WTA listi i kaže da je za napredak ključno da bude strpljiva.

“Volela bih da uđem u Top 30, ali idem korak po korak, tako da je za sada cilj Top 100“.

Uprkos tome što je bila bolesna, Marija je izašla u susret svim novinarima koji su želeli da razgovaraju sa njom. Za kraj, pitali smo je kako bi opisala sebe van terena.

“Srećna sam osoba. Smeškam se stalno i trudim se da uživam u životu – volim ono što radim. Pošto ne treniram kući, volim često da se vratim u Grčku i da se zabavljam sa prijateljima – da idemo u bioskop, da izlazimo... Ali ne da izlazimo u noćne klubove, nisam taj tip, nego na večere i slično. Radujem se tada i što ću provesti vreme sa porodicom jer ih ne viđam tako često“, zaključila je Sakari za B92.

Marija je do sada osvojila sedam ITF i za sebe često kaže da je “Spartanka“ po osobinama jer potiče iz Sparte. Videćemo može li je joj to pomoći na putu do teniskog vrha.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d