Nova vest
Tenis

Subota, 30.01.2016.

09:30

Keš za B92: Ne bi me iznenadila pobeda Marija

Pat Keš, osvajač Vimbldona 1987. godine, smatra da će finale Australijan opena Đoković – Mari biti mnogo dramatičnije nego što ljudi očekuju.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Keš za B92: Ne bi me iznenadila pobeda Marija
Getty Images

“Biće to mentalna bitka, skoro čisto mentalna jer su na svaki drugi način manje-više jednaki – taktički, tehnički, fizički jer su brzi i sjajne atlete, a i način igre im je sličan, kao i udarci. Mari je bolji na mreži, ali je Đoković iskusniji. Uh, toliko su jednaki – možda je Novakov forhend malo bolji, mada je i Marijev sjajan. Obojica su briljantni na riternu, možda Đoković i tu ima prednost za nijansu, ali ne nužno. Biće mnogo dugih razmena i kažem, ključna borba je u glavi – Mari mora da zadrži intenzitet tokom celog meča, a ne samo u određenom periodu“, počinje Keš analizu za B92.

Najveća boljka u duelima sa Novakom Škotu je bio drugi servis, a u poslednje vreme govori se da je znatno popravio taj deo igre.

“Svakako. U polufinalu je osvojio mnogo poena na drugi servis, dugo je i čekao da ga popravi, već je blizu tridesetoj. Ne znam što mu je trebalo toliko dugo, to je bio najslabiji deo njegove igre mnogo godina, ali sada je to poboljšao – sa Raonićem je drugi servis bio precizan na T liniju“, kaže 50-godišnji Australijanac i dodaje:

“Mislim da je trofej u Dejvis kupu očvrsnuo Marija. Samo igranje Dejvis kupa učini igrača čvršćim – ja to znam, kao i svi Australijanci, zato ga između ostalog i igramo toliko. To je odskočna daska za napredak i mislim da ćemo zato videti drugačijeg, mentalno jačeg Marija“.

Škot je do sada izgubio četiri finala u Melburnu – 2010. od Rodžera Federera, a zatim i tri od Đokovića (2011, 2013, 2015).

“Teniser mora da se ’resetuje’ svaki put i da krene od nule. To treba da se radi pred svaki poen, gem ili set – Mari možda nije toliko dobar u tome kao neki drugi igrači, što se vidi i po njegovom ponašanju na terenu. Poboljšao se u tom aspektu, ali i dalje dozvoljava da ga neke stvari uznemire na duže staze. Ipak, mislim da je sazreo i da tu leži ključ, na mentalnom polju“.

Za kraj, pitali smo dvostrukog finalistu Australijan opena da prognozira ishod finala.

“Mislim da će Đoković pobediti, ali da će biti neizvesnije nego što se očekuje, mada me ne bi iznenadilo ni da Mari trijumfuje. Intenzitet, kretanje i trud – pobediće onaj koji bude jače radio na terenu“, zaključio je Keš za B92.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

225 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve