Nova vest
Tenis

Utorak, 19.01.2016.

18:15

Dete SFRJ na WTA turu: Hoćemo li na našem? Naravno!

"Da iskoristim priliku", uz osmeh odgovara Viktorija Golubić, 23-godišnja teniserka rođena u Cirihu, na pitanje da li razgovor da vodimo na "našem" jeziku.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Dete SFRJ na WTA turu: Hoćemo li na našem? Naravno!
Foto: B92/Saša Ozmo

“Imam dva starija brata i sestru, svi smo rođeni u Švajcarskoj. Mama mi je iz Beograda, tata iz Kotoribe, malog mesta u Hrvatskoj nedaleko od Zagreba, ali već su 40 godina u Švajcarskoj", kaže Viktorija na odličnom “našem“ i dodaje:

"Naravno, imam rodbinu i u Srbiji i Hrvatskoj, tamo smo bili maltene svake godine, mada nekada zbog tenisa nisam imala vremena. Ipak, ono što je glavno jeste da smo kod kuće uvek govorili naš jezik sa roditeljima – sa braćom i sestrom je to neki ’miks’, ali pokušavamo da nam ostane deo naše kulture, eto pre svega jezik, a oseća se i naš mentalitet, sve to smo dobili u kući".

Viktorija kaže da nekad oseća sopstvenu razliku u mentalitetu i objašnjava:

"Najviše mi je ostao taj naš duh, da se borimo do kraja, to nam je usađeno odmalena, kao i da uvek jako želimo pobedu. Takođe, i timski rad u svemu, deljenje sa drugima", ističe Golubićeva.

Kada su sportska nadmetanja u pitanju, Viktorija je podeljene između "Jugoslavije" i rodne Švajcarske.

"Na to sada ne smem da odgovorim", kaže uz osmeh Viktorija, "U fudbalu sam nekako uvek navijala za naše, za Srbiju ili za Hrvatsku, ali sada sam neutralna".

"Federer je za mene najveći"

Ipak, kada igraju Federer – Đoković, Golubićeva nema dilemu.

“Moram da kažem da sam za Rodžera, to je uvek tako bilo, on je za mene najveći“, kaže Viktorija pokazajući rukama koliko je Federer veliki za nju, “Ali naravno da navijam za Novaka i za ostale naše, nadam se da će svi dogurati što dalje“.

Viktorija je trenutno 149. na WTA listi, a u Melburnu je prošla kvalifikacije i debitovala u glavnom žrebu nekog od Gren slem turnira. Pružila je jak otpor Karli Suares Navaro, ali je ipak poražen sa 7:5, 6:4.

“Lepo je bilo što sam igrala na većem terenu (broj tri). Uživala sam u pobedama u kvalifikacijama i sada sam dobila priliku da se okušam protiv Karle. Dala sam sve od sebe, nije bilo dovoljno, ali videla sam da ću u budućnosti moći bolje“.

Golubićeva je do sada osvojila osam ITF titula, ali nije još zaigrala ozbiljnije na višem nivou.

“To dosta zavisi od renkinga – nije lako, na ITF turnirima dobija se malo bodova, a na veća takmičenja teško je ući. Ipak, ako se pobedi na manjim turnirima, to su onda ipak neki bodovi i pokušavam da se probijem u Top 100, što bi mi donelo i mogućnost da igram na jačim turnirima. To mi je i cilj do kraja godine – plasman u prvih 100“.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve