Nova vest
Tenis

Nedelja, 01.02.2015.

09:20

Novak peti put na krovu Melburna!

Prvi teniser sveta Novak Đoković peti put u karijeri osvojio je Australijan open, pošto je u finalu savladao Endija Marija sa 7:6 (7-5), 6:7 (4-7), 6:3, 6:0.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images
Beta/AP

Đoković je tako postao prvi teniser u Open eri sa pet titula u Melburnu, jednom više od Rodžera Federera i Andrea Agasija.

To je ukupno osmi Gren slem trofej za Novaka i treći put da je savladao Marija u finalima Australijan opena, posle 2011. i 2013. godine.

Posle loše partije u polufinalu sa Vavrinkom i iako je imao dan manje odmora, Đoković je uspeo da odigra izvanredan meč protiv inspirisanog protivnika i da slavi posle tri časa i 39 minuta igre.

Identično kao na US openu, prva dva seta podelili su u taj brejkovima, a onda je Novak pregazio Endija – od rezultata 3:3 u trećem setu srpski teniser osvojio je devet gemova u nizu.

Đoković je osmom Gren slem titulom prestigao Matsa Vilandera, Džona Mekinroa i Džona Njukomba, a izjednačio se sa Andreom Agasijem, Džimijem Konorsom i Ivanom Lendlom.

Đoković je na startu prvog seta spasao tri vezane brejk lopte, da bi potom uspeo da napravi brejk. Međutim, pri vođstvu 5:3 Mari se vratio u set i ubrzo se ušlo u taj brejk.

U taj brejku su obojica bili izuzetno nervozni – Novak je počeo duplom greškom, Mari je dva puta imao po mini brejk viška, ali je i on odservirao duplu grešku na 4:2.

Novak je potom prvi put u taj brejku prešao u vođstvo, a zatim je Endi odigrao hrabro i forhendom došao do poena za 5:5. Usledio je ključni poen u setu – Novak se sjajno branio, poslao je i lob duboko u polje, a na kraju je Mari promašio ne naročito težak forhend volej.

Novak je za malo promašio prvi servis na set lopti, ali je Mari poslao ritern na drugi servis u mrežu – 7:5 u taj brejku.

Bilo je mnogo uspona i padova – Mari je poveo sa 2:0 u drugom setu, ali je onda Novak vezao četiri gema. Međutim, i Škot i sada vraća brejk, a onda je usledila završnica za one sa najdebljim nervima – na 5:4 Novak je spasao set loptu, potom je u sledećem gemu propustio tri brejk šanse i ponovo se igrao taj brejk.

ovoga puta uspešniji je bio Mari. Škot je bolje počeo – odservirao je as, a onda je neverovatnom odbranom poveo 2:0. Poveo je Škot sa 4:1 i time je sebi obezbedio luksuz da odigra agresivnije u narednim poenima, pa je ponovo preuzeo inicijativu i poveo sa 5:2, ubrzo i sa 6:2.

Mari je potom promašio zicer, Novak je spasao još jednu set loptu, ali je na trećoj Škot izvanrednim riternom došao do izjednačenja u setovima.

Kada je Mari napravio brejk na startu trećeg seta, činilo se da nas čeka još jedan meč koji će se igrati pet sati. Đokovićev ’govor tela’ nije bio pozitivan, slabo se i kretao, ali na pauzi između trećeg i četvrtog gema se probudio – počeo je bolje da udara lopticu i brzo je vratio brejk.

Možda i ključni poen u meču bila je brejk lopta koju je Novak spasao na 3:3 zahvaljujući solidnom voleju. sledeći gem bio je presudan u trećem setu. Mari je nakratko imao problema sa nogama, poslao je dve loptice u aut, a onda ga je Novak prošao na mreži za 0:40.

Prvu je Mari spasao dobrim servisom, ali na drugoj je odsevrirao duplu grešku i Novak je poveo sa 5:3. Iako je izgubio prvi poen u sledećem gemu, Đoković je ovoga puta uspeo da odservira za set – 6:3.

Novakov ’govor tela’ delova je mnogo bolje na početku četvrtog i neverovatnim riternom na liniju došao je do brejk lopte već u prvom gemu, koju je odmah i realizovao. Marijeva igra se raspala, a kako je Škot padao, tako se Novak dizao – do kraja meča Đoković je bio superioran i dobio je set ’sa nulom’, baš kao i peti u polufinalu sa Vavrinkom.

Tok meča:

Novak je lako osvojio svoj prvi gem, a u narednom je na 30:30 Mari imao sreće – Đokovićev ritern završio je na liniji, sudija je viknuo aut, a čelendžom je ustanovljeno da je loptica kačila liniju. Novak jeste stigao do ’djusa’, ali je Škot ipak izjednačio na 1:1.

U trećem gemu Mari je krenuo izuzetno agresivno sa obe strane i stvorio je tri vezane brejk lopte. Međutim, Novak se izvukao – prvu i treću spasao je dobrim servisom, a na drugoj je poen trajao 27 udaraca i Đoković je odigrao dva izvrsna voleja.

Usledio je as, a zatim još jedan dobar volej za vođstvo 2:1.

To je podiglo Đokovića, koji je naredni gem odigrao savršeno – dva vinera forhendom, od kojih je jedan završio na liniji, doneli su mu tri vezane brejk lopte. Prvu je propustio, ali je na drugoj pročitao prvi servis Marija i napravio viner riternom za 3:1.

Novak je tada materijalizovao brejk, ali se pri rezultatu 4:2 Mari vratio u igru. Đokovića nije služio prvi servis, a i Škot mu je odlično čitao početni udarac. Spasao je Novak dve vezane brejk lopte Marijevim greškama, ali je ponovo poslao loptu u mrežu za treću. Usledila je duga razmena u kojoj je Mari imao malo sreće, a Đoković je poslao bekhend u mrežu – 4:3.

U sledećem gemu Novak je od 30:0 došao do brejk lopte, ali je tada drugi servis Marija poslao u aut. Međutim, Đoković je osvojio sledeći poen, zatim je sigurnije riternirao i dočekao grešku rivala – 5:3.

Ipak, Novak je u jednom od poena pao i tom prilikom je povredio palac i to ga je mučilo u sledećem gemu. Iako je osvojio prvi poen kada je servirao za set, Đoković je izgubio naredna i Mari se ponovo vratio (5:4).

Škot je lako dobio gem na svoj servis, a u sledećem gemu Novaku je konačno proradio prvi servis i poveo je sa 6:5. Mari je ponovo dobro odservirao i izborio taj brejk.

U taj brejku su obojica bili izuzetno nervozni – Novak je počeo duplom greškom, Mari je dva puta imao po mini brejk viška, ali je i on odservirao duplu grešku na 4:2.

Novak je potom prvi put u taj brejku prešao u vođstvo, a zatim je Endi odigrao hrabro i forhendom došao do poena za 5:5. Usledio je ključni poen u setu – Novak se sjajno branio, poslao je i lob duboko u polje, a na kraju je Mari promašio ne naročito težak forhend volej.

Novak je za malo promašio prvi servis na set lopti, ali je Mari poslao ritern na drugi servis u mrežu – 7:5 u taj brejku.

Đoković je loše počeo drugi set i već u drugom gemu je pretrpeo brejk – nije Mari morao mnogo toga da uradi, Novak se nije kako treba nameštao na udarce i četiri puta je lopticu poslao u mrežu – 2:0 za Škota.

Međutim, Novak već u narednom gemu vraća brejk – zaigrao je nešto agresivnije i došao je do brejk lopte kombinacijom sjajnog riterna i voleja. Usledio je novi drugi servis, a Mari je posle riterna poslao forhend u mrežu.

Delovalo je da se obojica fizički muče, Mari je uz pomoć mreže došao do 0:30, ali je potom vezao nekoliko grešaka i Novak je osvojio gem za 2:2.

Sledeći gem počeo je Marijevim forhendom u mrežu, a potom je Novak odigrao sjajno – dobio je jednu dugu razmenu, a zatim je uz pravi ritern napravio brejk bez izgubljenog poena (3:2).

Đoković je lako materijalizovao brejk, ali je potom Mari prekinuo niz izgubljenih gemova i smanjio na 4:3. U pauzi između sedmog i osmog gema nekoliko navijača pokušalo je da utrči na teren, pa se taj predah produžio.

Po povratku na terena Mari je povratio ritam, a Đoković nije mogao da ubaci prvi servis – došao je Škot do brejk lopte, usput pogodivši dve linije uz malo sreće, a poslednji poen u gemu odigrao je agresivno i vratio brejk (4:4).

Novak je gubio sa 5:4, poveo je sa 40:0 i činilo se da sledi lak gem, ali srpski teniser vraća rivala u igru greškama, uključujući i promašeni zicer na voleju na 40:30. Stigao je Škot do brejk lopte, ali je tu vratio poklon poslavši ne baš težak bekhend u mrežu.

Uz još nekoliko konfuznih poena na obe strane, Đoković je izjednačio na 5:5, a u sledećem gemu odigrao je nekoliko odličnih udaraca i tri puta je stizao do brejk lopte. Na prvoj je ne baš jak servis vratio u mrežu, na drugoj je u razmeni promašio bekhend, a na trećoj nije imao šanse jer je Mari napravio as slajs-servisom (6:5).

Ponovo se ušlo u taj brejk, a ovoga puta uspešniji je bio Mari. Škot je bolje počeo – odservirao je as, a onda je neverovatnom odbranom poveo 2:0. Poveo je Škot sa 4:1 i time je sebi obezbedio luksuz da odigra agresivnije u narednim poenima, pa je ponovo preuzeo inicijativu i poveo sa 5:2, ubrzo i sa 6:2.

Mari je potom promašio zicer, Novak je spasao još jednu set loptu, ali je na trećoj Škot izvanrednim riternom došao do izjednačenja u setovima.

Na početku trećeg seta Đoković je delovao potpuno istrošeno, loše se kretao i nameštao na udarce, pa je nekoliko loptica završilo u mreži i Mari je već u prvom gemu napravio brejk.

Novak je delovao umorno, ali pauza između trećeg i četvrtog gema mu je prijala, dok je Marijev nivo igre pao, pa je Đoković vratio brejk uz malo sreće u poslednjem poenu (2:2).

Novu dramu videli smo u sedmom gemu – izvrsnim riternima Mari je stigao do nove brejk lopte. Novak je napao forhendom i odigrao dovoljno dobar volej posle kojeg Škot nije uspeo da prebaci mrežu.

Ubrzo posle toga Đoković je poveo sa 4:3, a sledeći gem bio je presudan u trećem setu. Mari je nakratko imao problema sa nogama, poslao je dve loptice u aut, a onda ga je Novak prošao na mreži za 0:40.

Prvu je Mari spasao dobrim servisom, ali na drugoj je odservirao duplu grešku i Novak je poveo sa 5:3. Iako je izgubio prvi poen u sledećem gemu, Đoković je ovoga puta uspeo da odservira za set – 6:3.

Novakov ’govor tela’ delova je mnogo bolje na početku četvrtog i neverovatnim riternom na liniju došao je do brejk lopte već u prvom gemu, koju je odmah i realizovao. U drugom gemu Đoković je napokon vezao nekoliko prvih servisa i dobio gem, iako je Mari dobio nadmudrivanje na mreži za 40:30.

Škot je u tom intervalu bio u padu, smestio je nekoliko loptica u mrežu i Novak je došao do novih brejk lopti – već na prvoj se lepo namestio na drugi servis protivnika i bekhendom napravio viner već iz riterna (3:0).

I u sledećem gemu bilo je malo tenzije – Đoković je zbog lošeg drop šota propustio dve vezane gem lopte, ali se onda razbesneo, pogodio dva forhenda i poveo sa 4:0.

Tada se Novak potpuno opustio, ’crtao’ je po terenu u sledećem gemu, skinuo nekoliko linija, uključujući i nestvarni ritern za 5:0. Tada je sve bilo rešeno, a Đoković je meč priveo kraju bez izgubljenog gema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1011 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve