Nova vest
Tenis

Subota, 31.01.2015.

06:10

Iz ugla teniskog sudije – Eva Azderaki

Sudije su sastavni svakog sporta – one u tenisu moraju držati visok nivo koncentracije tokom celog meča, iako imaju više pomoćnika.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Beta/AP Photo/Charles Krupa

Eva Azderaki-Mur jedna je od najpoznatijih svetskih sudija i žena koja je zaslužila poštovanje najvećih zvezda ovoga sporta.

Veliki događaj kao što je Australijan open nije mogao da prođe bez gospođe rođene u Grčkoj, poznate po sjajnim odlukama i nepokolebljivim stavovima.

“Radila sam mnogo posebnih mečeva, mnogo Gren slem finala koja su mi veoma značajna, ali turnir koji ću uvek pamtiti jeste onaj na Olimpijskim igrama u Atini. Igre su bile u Grčkoj, ja sam odande, svi moji prijatelji su bili tamo i to je bilo nešto posebno”, rekla je Azderaki u intervjuu tokom vožnje u “Kia open drive”.

Eva je odlučila da postane sudija jer se kao devojčica bavila tenisom, a istakla je da zbog sukoba interesa nema prijateljstva sa igračima.

“Ne, nije dozvoljeno iz očiglednih razloga – sukob interesa. Naravno, svakodnevno viđamo igrače, sa nekima smo prijateljskiji nastrojeni, ali nema prijateljstva”, dodala je ona.

Sudije moraju imati savršen pregled dešavanja na terenu, pa su zbog toga kontrole vida redovne.

“Svake godine, tačnije na kraju sezone. U novembru moramo ići na kontrolu kod očnog”.

Azderaki je istakla da je sudijama najteže da ostanu koncentrisani tokom dugih mečeva, ali i da problem može biti odlazak u toalet.

“Najteže je biti fokusiran dug vremenski period jer mečevi na Gren slemovima mogu trajati i po pet sati. Takođe, nismo u mogućnosti da idemo u toalet. Mogu i sudije kao igrači da traže pauzu za toalet, ali ja lično ne volim i trudim se da izbegnem. Tako da često posle mečeva imam stomačne grčeve”, zaključila je Eva Azderaki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve