Nova vest
Tenis

Subota, 31.01.2015.

04:00

Nova stranica rivalstva – put do finala

Prva teniserka sveta Serena Vilijams i drugoplasirana Marija Šarapova boriće se u subotu u finalu Australijan opena.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Beta/AP Photo/Andy Brownbill

Dve najbolje igračice planete na teren izlaze u 9.30 po našem vremenu – Amerikanka juri 19. Gren slem titulu, dok Šarapova može do šestog trofeja.

Mlađa od sestara Vilijams favoritkinja je pred duel pošto 15 mečeva uzastopno ne zna za poraz od Ruskinje, protiv koje vodi ukupno 16-2.

Serena je nastup u Melburnu otvorila sigurnim trijumfom nad Alison van Ujtvank, da bi već u drugom kolu imala sitne probleme probleme protiv Vere Zvonarjove, ali se ipak izvukla neokrznuta.

U naredna dva kola protiv Eline Svitoline i Garbinje Muguruse gubila je prvi set, međutim to je nije omelo da lagano preokrene. Prema sopstvenom priznanju najkvalitetniji duel odigrala je protiv prošlogidšnje finalistkinje Dominike Cibulkove u četvrtfinalu, koju je savladala sa 6:2, 6:2.

Protivnica u polufinalu bila joj je sunarodnica Medison Kiz, ali ni ona nije uspela da je ozbiljnije ugrozi. Ipak, osnovno pitanje pred finale jeste da li je Serena dovoljno fizički spremna pošto se cele nedelje bori sa prehladom, zbog koje je morala da otkaže poslednji trening.

S druge strane, šampionka iz 2008. izgubila je samo jedan set, ali je on mogao da je košta ispadanja u drugoj rundi.

Posle maksimalne pobede nad Petrom Martić Mašar je preživela težak duel sa sunarodnicom Aleksandrom Panovo. Panova je pri rezultatu 5:4 u trećem setu imala servis za pobedu i dve odvojene meč lopte koje je bolje plasirana Ruskinja spasla i na kraju prošla dalje.

Usledila je serija od četiri lagana trijumfa na kojima je protivnicama prepustila ukupno 14 gemova. Zarinu Dijas dobila je sa dva puta po 6:1, dok joj je Šuaj Peng uzela jedan gem više. U četvrtfinalu i polufinalu bila je posebno impresivna – Judžini Bušar i Jekatarinu Makarovu, dve devojke iz prvih 10 pobedila je identičnim rezultatom 6:3, 6:2.

Šarapova je u formi koja joj može doneti veliki uspeh, ali pre toga mora prevazići kompleks koji ima od Serene Vilijams.

Rivalstvo dve velike igračice počelo je još 2004. godine u Majamiju kada je Serena slavila sa 2:0 u setovima. Iste sezone Maša je vezala dva trijumfa, jedan od njih bio je u finalu Vimbldona, ali se tu zaustavila, pošto do danas nije bila ni blizu da sa terena ode uzdignute glave. Tek u tri slučaja uspevala je da izbori odlučujući set, ali je u njima zbirno osvojila samo sedam gemova.

Najavu finala možete pročitati u posebnom tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve