Nova vest
Tenis

Petak, 30.01.2015.

05:18

Novak vs Stan: Šta kažu brojevi?

Šta kaže statistika kada su u pitanju Novak Đoković i Stanislas Vavrinka, koji će se boriti u petak ujutro za finale?

Izvor: AK

Autor: AK

Default images
foto: Beta/AP

Do sada su igrali 19 puta međusobno, a naš teniser izgubio je samo tri duela.

Naravno, dva meča će ostati nezaboravna, oba upravo u Melburnu koja su odlučena posle maratonskih pet setova. Novak traži revanš za prošlogodišnji poraz u četvorosatnom četvrtfinalu.

Đoković je ove godine u Australiji samo jednom izgubio servis (73/74), a u 15 odigranih setova rivali su samo 11 puta imali brejk šansu. Osvaja oko 85% poena na prvi servis, a 70% na drugi.

S druge strane, Vavrika je osam puta gubio servis uz 24 brejk prilike za protivnika. Njemu prvi servis donosi oko 80% poena, a drugi tek 54%, što je Đokovićeva šansa, s obzirom na prepoznatljivo opasan ritern (57%).

Naš teniser je servirao 48 aseva ove godine, a Švajcarac 54. Vavrinka ima i više duplih servis grešaka (15-11). Generalno ima brži servis, 224 km/h, u odnosu na Novakovih 207 km/h.

Novak je veoma efikasan u Melburnu ove godine, napravio je ukupno 181 viner uz 105 neiznuđenih grešaka. Vavrinka ima više vinera (241), ali je i duplo više grešio od rivala.

Obojica tenisera se oslanjaju na moćan forhend, kojim uglavnom osvajaju poene. Đoković je 72 vinera napravio upravo forhendom, uz tek 41 neiznuđenu grešku. Švajcarac je još ubedljiviji, sa 85.

Vavrinka ima i eksplozivan bekhend, kojim je stigao do 42 vinera na prethodnih pet mečeva. To bi mogao da bude ključni faktor ovog duela, jer ako Vavrinka ne bude grešio sa bekhendom (88 ove godine), mogao bi biti veoma opasan sa svih delova terena. Ako, pak, ne bude toliko siguran, teško da će mu Đoković dozvoliti previše poena.

Što se tiče igre na mreži, Đoković je veoma racionalan, osvojio je 70 poena iz 82 napada (85%), a Vavrinka 95 na 131 izlazak (73%).

Đoković nije izgubio nijedan set u Melburnu, dok je Vavrinka prepustio jedan. Švajcarac je proveo oko sat vremena više na terenu od prvog reketa sveta.

Njihov 20. međusobni okršaj počinje u 9:30 časova na Rod Lejver Areni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve