Nova vest
Tenis

Sreda, 28.01.2015.

19:30

Beker: Novak nije dovoljno poštovan

Boris Beker, trener Novaka Đokovića, rekao je u intervjuu za ATP da srpski teniser nije u dovoljnoj meri poštovan u svetu tenisa.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Beta/AP

Beker i Đoković počeli su saradnju na početku prošle godine i iza sebe imaju veoma uspešnu sezonu.

Novak je završio godinu na prvom mestu ATP liste, a u 2014. osvojio je i drugi Vimbldon, svoj sedmi Gren slem u karijeri.

Ovo je za tebe poseban turnir. Postao si svetski broj jedan ovde posle titule 1991. godine. To je i poslednji Gren slem koji si osvojio 1996. godine. A, prošle godine ovde si počeo da treniraš najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića. U čemu najviše uživaš trenirajući tako velikog igrača?

„Imao sam iskustva kao trener, trenirao sam najbolje nemačke juniore. Ali naravno, niko nije bio ni blizu Novaku. Najviše uživam u činjenici da on na svaki turnir ide sa samo jednim ciljem, a to je da ga osvoji. On nije srećan četvrtfinalima, polufinalima i finalima. Može se reći da sam i ja na taj način prilazio turnirima, posebno Gren slemovima. Sveukupno, tenis se nije baš toliko promenio. Turniri su sada profesionalniji i tenis je generalno popularniji nego što je to bio slučaj pre 20 godina.“

Novak je završio godinu na prvom mestu, osvojio je Vimbldon. Na čemu ste najviše radili tokom pauze između dve sezone?

„On je imao veoma, veoma dobru, veoma konstantnu godinu. Osvajanje Vimbldona i završnica godine se izdvajaju. Ja sam želeo da vidimo zbog čega je te turnire u finišu sezone osvajao tako lako. Igrao je protiv najboljih tenisera sveta i pobeđivao ih je lako, u nizu. To znači agresivni tenis sa osnovne linije. Skratili smo zimsku pauzu, što se meni svidelo jer je početak važan, a ne možete da očekujete da igrate najbolji tenis ako ste imali dugačku pauzu. Ostao je fizički u formi, tehnički smo nastavili da radimo stvari koje su u novembru bile uspešne i zbog toga sa uzbuđenjem dočekujemo početak godine.“

Da li misliš da je Novak potcenjen? On je završio na prvom mestu tri od protekle četiri godine. Ono što je Novak uspeo da uradi u protekle četiri godine je neverovatno.

„Mislim da nije u dovoljnoj meri poštovan, mislim da je to pravi izraz. Razumem da Rodžer ima veliku bazu navijača, isto tako i Rafa, ali ako ćemo iskreno, glavni momak u gradu se zove Novak Đoković. Ovaj turnir je osvajao već četiri puta, prvi je teniser sveta... Ja mislim da treba krenuti od vrha kada se priča o najboljima. A, ja kada pogledam listu, na njoj je prvi Novak Đoković i to ne samo jednu ili dve nedelje. Sa druge strane, on je već navikao na to. To je deo teniskog sveta u kojem živimo. Njemu to više ne smeta, on zna koliko je dobar i ako pitate nekoga u svlačionici protiv koga nikako ne želite da igrate, mislim da je Novakovo ime na vrhu.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

162 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve