Nova vest
Tenis

Nedelja, 18.01.2015.

23:00

"Dozvoliti igračima da promene državu"

Najbolji teniser sveta Novak Đoković izjavio je da treba dozvoliti igračima da promene zemlju za koju igraju ukoliko to žele.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Beta/AP Photo/Vincent Thian

Đoković se u noći između ponedeljka i utorka sastaje sa Aljažom Bedeneom iz Slovenije, u prvom kolu Australijan opena.

Upravo Bedene želi da nastupa za Veliku Britaniju, a interesantno je da je teniska asocijacija te zemlje pre nekoliko godina isto nudila Novaku.

„Stvarno? Nisam znao za to. Želim mu sve najbolje. Ako on misli da je za njega najbolje da tenisku karijeru nastavi na taj način, onda ga podržavam u nameri. Očigledno je da tih godina u mom životu stvari nisu bile lake – tražio sam odgovarajuće uslove i podršku za karijeru. Srbija je prolazila kroz mnoge probleme, ekonomske nedaće. Imali su važnije stvari da rade od finansiranja 15-godišnjeg teinsera. Tenis nije bio veliki sport sa tradicijom u našoj zemlji. Znam kakav je to osećaj, možda on oseća nešto slično, iako je već ostvaren profesionalni igrač. Ne znam koji je motiv iza svega. U mom slučaju nije bilo sumnje da želim da ostanem i igram za svoju zemlju jer je to bilo samo nekoliko godina borbe. Ali, manje-više sam imao jasnu viziju šta želim da radim i pod čijom zastavom da igram“, rekao je Đoković.

Posle novog slučaja postavlja se pitanje da li bi igračima trebalo dozvoliti da po želji menjaju zemlje za koje nastupaju.

„To je dobro pitanje, moram reći da sam o tome razmišljao. Iskreno, pravilo o menjanju država je pomalo striktno. U posebnim slučajevima, kao što je Bedeneov ili neki sličan, igračima koji žele da promene državu zbog ličnih, privatnih, finasijskih i mnogih drugih razloga ITF, ATP i ostala nadležna tela trebalo bi da im dopuste šansu da igraju za drugu zemlju. Mislim da ste morali da čekate pet godina ukoliko podnesete zahtev, a onda još pet ako želite ponovo da promenite državu, ili tri ako to ne uradite. Nisam pratio promene pravila, ali mislim da bi trebalo da ostanu takva. Mislim da bi trebalo dozvoliti teniserima da igraju za drugu zemlju ako to žele“, dodao je Novak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve