Nova vest
Tenis

Subota, 17.01.2015.

20:02

Federer: Kvalitet važniji od kvantiteta

Drugi teniser sveta Rodžer Federer govorio je o svojom trajanju na ATP turu pred prvi Gren slem sezone – Australijan open.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Beta/AP Photo/Vincent Thian

Federer je izjavio da sada radi po drugačijem režimu nego što je to bilo ranije, istakavši da je važniji kvalitet nego kvantitet treninga.

Rodžer je jedan od favorita za titulu u Melburn Parku.

„U ovim godinama ste pažljiviji da se ne povredite, tako da je manje nekada više. Kvalitet je važniji od kvantiteta. Kada ste mlađi, potrebno je da radite satima, nije važno da li ste umorni jer kroz sve te situacije morate proći. Onda steknete iskustvo i ono što je potrebno za turnir, kao i šta da radite između sezona. Očigledno je da sam pravio greške, ali i dobre poteze tokom godina. Sve to želite da skupite, složite slagalicu i učinite da funkcioniše u pripremnom periodu. Sada radim malo drugačije, ali na kraju dana stvarno mislim da je dobar i kvalitet trening bolji od prevelikog broja treninga. Imam 33 i stvari su drugačije nego što su bile pre 10 godina“, rekao je Federer.

Švajcarac je na prvi Gren slem sezone došao u mnogo drugačijem raspoloženju nego što je to bio slučaj pre 12 meseci – imao je sjajnu prethodnu sezonu, dok je novu otvorio titulom u Brizbejnu i 1.000. pobedom u karijeri.

„Ove godine sam došao mnogo mirniji. Prošle sam tek počeo da koristim novi reket, oporavljao se od problema sa povredom leđa. Sada sam prošao celokupne pripreme i osećam se dobro, ali još nisam siguran kako će se sve odvijati jer su mi potrebni mečevi. Došao sam sa Štefanom Edbergom koji mi je mnogo pomogao – bilo je dosta promena u poslednjih šest meseci pre Australijan opena, gde sam obično igrao dobro. Takođe, bio sam u mogućnosti da pobedim u Brizbejnu prošle nedelje i zbog toga sam još sigurniji došao na Ozi open“, dodao je drugi teniser sveta.

Četvorostruki šampion turnira u Melburnu izjavio je da je sve počelo uzlaznom putanjom dolaskom Štefana Edberga u stručni štab.

„Praktično, vreme koje provedemo razgovarajući je presudno. Ove sezone ćemo raditi otprilike 10 nedelja. Stigao je i biće ovde tokom turnira, iako Severin očigledno radi veći deo posla. Uzbuđen sam jer je Štefan voljan da drugu godinu zaredom radi sa mnom nekoliko nedelja“, istakao je Rodžer.

Iako je duboko u četvrtoj deceniji Federer igra tenis kao u najboljim danima.

„Uvek sam se nadao da ću konstantno napredovati tokom godina. Mislim da serviram konstantnije i snažnije nego ikada, to je moje mišljenje. Definitivno mislim da mi je novi reket u tome malo pomogao. Koncentraciju imam više nego što sam imao, bar se nadam da je tako jer uvek želite da se poboljšavate. Takođe, bekhend funkcioniše bolje nego u prošlosti. Pitanje se samopouzdanje, forhend, kretanje. Ali, očigledno je da niko ne postavlja pitanje šta ne valja kada sam osvojio skoro sve. Možda bi bilo drugačije da su bili drugi protivnici, druga vremena. Igram baš onako kako je potrebno, a tokom godina sam morao malo da prilagođavam igru. Osećam da igram dobro, ali nisam potpuno siguran da sam u najboljoj formi u karijeri. Definitivno sam zadovoljan kako je sve proteklo u poslednjih šest meseci“, zaključio je Federer koji će biti predvodnik četvrte četvrtine žreba u Melburnu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve