Serena osvojila 19. Gren slem titulu!

Prva teniserka sveta Serena Vilijams šesti put u karijeri osvojila je Australijan open, pošto je u finalu savladala Mariju Šarapovu sa 6:3, 7:6 (7-5).

Izvor: SO

Subota, 31.01.2015.

09:45

Default images
Beta/AP

Amerikanka je tako došla do 19. Gren slem titule, prve u Melburnu od 2010. godine, i sada je njen niz pobeda nad Šarapovom produžen na 16.

Serena je meč završila sa 38 vinera i 25 neiznuđenih grešaka, upisala je čak 18 asova, a Šarapova je na drugoj strani imala 21 direktan poen i 15 grešaka.

U prvom setu Serena je napravila brejk već u ranoj fazi, a meč je pri rezultatu 3:2 i 30:30 prekinut zbog kiše. Vilijamsova je delovala kao da joj je loše na pauzi, prethodnih dana bila je bolesna, ali je po povratku na teren pod krovom zaigrala još bolje i osvojila prvi set relativno lako.

Drugi set bio je veoma kvalitetan na obe strane, dostojan Gren slem finala. Ključan je bio Serenin servis – svaki put kada bi se našla u neugodnoj situaciji, Amerikanka je odservirala as ili servis vinera. Od 0:30 je jednom vezala četiri neodbranjiva servisa, drugi put tri, a jedinu brejk loptu u drugom setu spasla je takođe zahvaljujući izvrsnom servisu.

I Šarapova je podigla nivo igre u drugom setu – na 5:4 je na meč lopti forhendom skinula liniju, izdržala je ogroman pritisak, ali je u taj brejku ipak odlučio servis.

Ruskinja tako ostaje na pet Gren slem trofeja, a jednoj iz Melburna, iz 2008. godine. Sa druge strane, Serena je sa 19 trofeja prestigla Kris Evert i Martinu Navratilovu, a ispred nje je još samo Štefi Graf sa 22 najveće titule.

Tok meča:

Beta/AP
Šarapova je u prvom gemu propustila dve gem lopte, a onda je na izjednačenju poslala bekhend daleko u aut. Usledila je dupla greška i brejk Serene već na startu.

Amerikanka je odlično servirala i povela sa 2:0, ali se onda Ruskinja bez izgubljenog poena ’upisala na semafor’. Šarapova je igrala dobro, dva puta je uspešno sprovela drop šot u delo, a Serena je u narednom gemu od 30:30 odservirala sva snažna servisa.

Ruskinja je lako smanjila na 3:2, a pri rezultatu 30:30 u šestom gemu kiša je počela i krov je navučen. Serena se malo duže zadržala van terena, bolest je muči već nekoliko dana, ali je posle povratka na teren odservirala as i zatim napravila viner forhendom.

Do kraja seta videli smo tri brejka, a Serena je svoje pravila bez izgubljenog poena i osvojila je prvi set sa 6:3.
Beta/AP
Nedugo zatim bio je red na Serenu da se izvlači iz neugodne situacije – pri rezultatu 2:2 Šarapova je došla do 0:30, ali Amerikanka je preokrenula i uz tri asa osvojila gem.

U sledećem gemu Ruskinja je uspela da spasi brejk loptu, a potom i da ponovo stvori 0:30. Međutim, Serena je bila neustrašiva i ponovo je odservirala tri asa. Ipak, Šarapova se oporavila, sjajnim forhendom stigla do brejk lopte, ali je Amerikanka ponovo snažno odservirala i ubrzo asom osvojila gem za vođstvo 4:3.

Posle dva laka gema na servis, Šarapova se našla u izuzetno teškoj situaciji. Posle duple greške i još jednog izvrsnog Sereninog odbrambenog poena, Šarapova se suočila sa meč loptom. Međutim, odigrala je izuzetno hrabro i forhendom skinula liniju.

U sledećem poenu Amerikanka nije iskoristila loš drop šot rivalke, a zatim je i promašila forhend – 5:5.

Ubrzo se ušlo u taj brejk, u kojem je Šarapova fantastično počela i napravila viner iz riterna. Međutim, Serena odgovara sa dva mini brejka, a zatim je došla i do vođstva 4:1.

Tada se Amerikanka malo stegla napravila je nekoliko grešaka i Šarapova se vratila na 5:4. Međutim, prvi servis Ruskinje je stao, a Serena je napravila viner odmah iz riterna.

Ruskinja je spasla meč loptu izuzetno hrabrom igrom, ali je na sledećoj Amerikanka odservirala as, i to kako – prvo je dosuđen nec, iako je Serena već krenula da slavi. Nije je to poremetilo, ponovila je ’bombu’ i došla do titule.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: