Heroj dana XI: Povratak Endija Marija

Kada je Endi Mari u julu 2013. postao prvi Britanac posle 77 godina koji je osvojio Vimbldon, činilo se da njegova karijera može da ide samo uzlaznom putanjom.

Izvor: Saša Ozmo

Četvrtak, 29.01.2015.

19:00

Default images
Beta/AP

Igrao je u četiri od pet poslednjih finala na Gren slem turnirima, osvojio dve titule, a o njegovoj saradnji sa Ivanom Lendlom pisani su hvalospevi.

Međutim, podmukla povreda leđa, koja je mučila Marija tokom cele karijere, došla je do neizdrživog stadijuma, pa je posle poraza u četvrtfinalu US opena Škot morao na operaciju.

Cela prošle sezona protekla je u pronalaženju igre i samopouzdanja, umesto Lendla došla je Ameli Morezmo, ali rezultata nije bilo – do US opena nije imao nijednu pobedu nad Top 10 igračima, na Rolan Garosu je stigao do polufinala, a na ostala tri Gren slema zaustavljen je u četvrtfinalu.

U Njujorku je savladao desetog igrača sveta Žo-Vilfreda Congu i odigrao dva fantastična seta sa Đokovićem, što mu je poslužilo kao zamajac za briljantan finiš sezone – osvojio je tri titule i savladao još dvojicu igrača iz Top 10, Ferera i Čilića.

Tu je Mari uhvatio zalet, zatim je odradio naporan trening-blok u Majamiju i u novu sezonu ušao je potpuno fizički spreman, a to je osnovni preduslov za sve ostalo, pogotovo za tenisera sa Škotovim stilom igre.
Beta/AP
U Melburnu je eliminisao Bambrija, Matoševića, Sousu, potom je prošao ozbiljan ispit sa Dimitrovom, pao je i Kirjos, a sada je u četvrtfinalu pobedio Tomaša Berdiha sa 6:7 (5-7), 6:0, 6:3, 7:5.

Upravo u meču sa Čehom video se najveći pomak u Marijevoj igri – njegov stav je pozitivan, nije ga demoralisao gubitak servisa na 4:3, a posle ni gubitak taj brejka, već je na lošu situaciju reagovao tako što je dodatno dao gas, kao što veliki igrači i treba da čine.

Škot i dalje često komunicira sa sobom, ali u Melburnu nije bio autodestruktivan kao što mu se neretko događalo u karijeri.

U najavi meča rekli smo da će dosta zavisiti od agresivnosti Marijevog forhenda. U najvećem delu duela on ga je služio kako treba – sa dva uzastopna vinera forhendom napravio je brejk u trećem setu, a sjajnim ’pasingom’ istim udarcem spasao je brejk šansu u četvrtom.

Čeh je počeo na pravi način, ali od trenutka kad mu je Mari vratio brejk u prvom setu, prestao je da preuzima rizike koje je do tada preuzimao, a nije ni do kraja koristio kratke druge servise Škota. U dugim razmenama i trčanju sa Marijem Berdih nema nikakve šanse, što se lepo i videlo u drugom i trećem setu.
Beta/AP
U četvrtom setu Tomaš je ponovo pokušao da zaigra agresivnije i da gađa bliže linijama, ali samopouzdanje mu je bilo u padu, pa nije više bilo tako lako prizvati onog Berdiha iz meča sa Nadalom. I Marijev nivo igre malo je pao, napravio je nekoliko grešaka, ali Čeh je u svakom važnom poenu uspevao da propusti šansu.

Još u trećem setu Berdih je dozvolio brejk tako što je od 40:0 odservirao dve duple greške i promašio forhend, ali kulminacija njegove nemogućnosti da se nosi sa pritiskom dogodila se u 11. gemu četvrtog seta, kada je za metar i po poslao drugi servis u aut i poklonio Mariju dve vezane brejk lopte.

Škot je realizovao prvu, a onda je bez izgubljenog poena došao do pobede i svog četvrtog finala u Melburnu. U prethodna tri izgubio je dva puta od Đokovića i jednom od Federera, uz samo jedan osvojeni set – protiv Novaka 2013. godine.

Ako bude igrao kao do sada, Mari će biti ozbiljan protivnik u finalu, ko god da bude sa druge strane mreže.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: