Hoće li Đoković ukrotiti Raonića?

Ogroman izazov za Novaka Đokovića i poslastica u vidu meča Stana Vavrinke i Keija Nišikorija, to je ono što nas čeka desetog dana Australijan opena.

Izvor: Saša Ozmo

Utorak, 27.01.2015.

15:00

Default images

Svaki put kada je prošao četvrtfinale u Melburnu, Novak je i osvajao turnir, a Raoniću je ovo prvi put da je među osam. Nišikori je ponovio uspeh iz 2012, ali sada je kompletniji i ambiciozniji teniser, dok je Vavrinka branilac titule. Idemo redom.

Đoković i Raonić do sada su se sastali četiri puta i svaki put pobedio je srpski teniser, uključujući i poslednji meč u finalu Pariza. Najbliži iznenađenju Raonić je bio u Rimu, kada je Đoković slavio sa 6:7 (5-7), 7:6 (7-4), 6:4.

Ako nas je nečemu ovaj turnir naučio do sada, to je da međusobni skor ne znači mnogo.

“Mislim da neke stvari radim drugačije. Bolje se krećem. Mislim da imam u sebi sposobnost da ga iznenadim, samo moram to i da pokažem. Kao i uvek, koncentrisaću se prvo na sebe, pobrinuću se da organizujem svoju igru kako treba, a onda ću se tokom meča prilagođavati na način na koji bude potrebno“, rekao je Miloš.

Momak rođen u Podgorici dao je nekoliko veoma ambicioznih izjava pred početak turnira – izuzetno je zadovoljan radom koji je uložio u međusezoni i smatra da bi to moglo da se isplati u Melburnu, možda čak i prvom Gren slem titulom.

Istina je da Raonić u dosadašnjem toku turnira nije blistao, ali stiče se utisak da je u početna tri kola dozirao snagu i da je igrao taman koliko je bilo potrebno (to je nagovestio između redova posle meča prvog kola sa Marčenkom).
Beta/AP
Njegov razorni servis vodio ga je dalje, ali na zahtevnom ispitu bio je u meču sa Felisijanom Lopesom – Španac ga je mučio niskim slajsovima, a Miloš je ponovo imao periode u kojima je nekarakteristično grešio forhendom.

Uz to, Raonić je realizovao samo tri od 13 brejk lopte, i to sve duplim greškama Španca.

Ipak, sada se to zaboravlja – i prethodnih godina imali smo mnogo situacija u kojima se neko smatra favoritom na osnovu partija u pređašnjem delu turnira, a onda se ispostavi da to ništa nije značilo (recimo, polufinale Nadal – Federer prošle sezone).

“Igram kako bih dobio šansu da se takmičim sa najboljima na Gren slemovima. Najvažnije u prvoj nedelji Slema jeste da prođem i da obezbedim sebi tu šansu“, kaže 24-godišnji Raonić.

Jasno je da nam predstoji okršaj jednog od najboljih servisa na svetu i verovatno prvog riterna na planeti. Novaku će pomoći meč sa Žilom Milerom, u smislu najveće moguće usredsređnosti na ritern i otpora na eventualnu frustraciju zbog protivnikovih preciznih servisa – videli smo koliko se Đoković unervozio, na prvi pogled bez razloga, u trećem setu duela sa Luksemburžaninom.

Ipak, koliko je izazov sličan, toliko i nije – osim što je generalno bolji teniser, Raonić je dešnjak i ne polaže toliko na slajs servis kao Miler, ali zato mu je kik iz drugog servisa solidno oružje.
Beta/AP
Miloš je do sada na turniru odservirao 99 asova i samo na jednom meču ubacio je manje od 70% prvih servisa (68% u drugom kolu sa Jangom).

“Igrali smo u Bersiju, treniramo zajedno dosta i znam šta da očekujem. On ima mnogo samopouzdanja, igra odlično u prethodnih 15 meseci. Zaslužuje poziciju na kojoj se nalazi, sve je blži Top 5. Definitivno će biti težak meč i moraću da budem u svom najboljem izdanju kako bih pobedio“, kaže Đoković.

Ipak, ne važi Novakov ritern bez razloga za najbolji na svetu – uz to, zahvaljujući elastičnosti i odbrambenom kapacitetu, Novak uspeva da vrati loptice koje skoro niko drugi ne bi. Radio je to i u pređašnjim duelima sa Raonićem, ali i sa forhendima slične potencije, kao što je Del Potrov.

Videlo se to lepo i u duelu sa Milerom – u brejku koji je Đoković napravio u prvom setu Luksemburžanin je odigrao tako da bi neki drugi teniser uzeo jedan, maksimalno dva poena.

Novak je imao problema sa realizacijom brejk lopti u meču sa Verdaskom (2-14), protiv Milera je bilo za nijansu bolje (3-11), ali srpski teniser je svestan da u mečevima sa igračima kakav je Raonić set odlučuju dva-tri poena i da se stoga i najmanje prilike moraju koristiti.

Ohrabruje Đokovićev ’pasing’ u dosadašnjem delu turnira, bilo je zaista spektakularnih udaraca i Raoniću neće biti svejedno kada bude izlazio na mrežu. Uz to, Novaka izvrsno služi servis od početka turnira, a ni ritern Kanađanina nije veliko oružje, tako da bi Đoković eventualnim lakim gemovima na svoj servis malo rasteretio ritern.

Videćemo koliko će Novak koristiti slajs koji je Lopesu davao rezultate, ali možemo očekivati da Đoković pokuša da stoji blizu osnovnoj liniji i da umerenom agresivnošću diktira poene. Nešto slično je radio Mari u meču sa Kirjosom – kontrola poena, ali bez previše rizika.

To je delikatan posao jer loptice moraju da budu dovoljno duboke i prodorne da se ostavi malo prostora Raoniću za kontraudar, a opet da se ne pravi mnogo grešaka.

Nema sumnje da Đokoviću predstoji ozbiljan test, a da li će uspeti da ukroti mladog lava, videćemo u sredu ujutru po srednjoevropskom vremenu. Meč se igra na Rod Lejver Areni, a počinje u 9.30.

Poslastica turnira: Kei i Stan

Beta/AP
Otkad je izašao žreb, ovo je jedan od mečeva kojima sam se najviše radovao. Iako su obojica morali da savladaju poneku krivinu na putu, sada su tu, spremni da nam pruže izvanredan meč.

Vavrinka možda ima jače udarce kada snaga treba samostalno da se generiše, ali Nišikori poseduje neverovatno brz trzaj kod oba osnovna udarca, hvata loptice u penjanju, pa se ta snaga rivalu često vrati kao bumerang.

“Kei je mnogo napredovao prošle godine. Ume da izvede neverovatne udarce, da pravi vinere. Uvek lopticu hvata rano i ne daje mnogo vremena, zato je uvek teško igrati sa njime“, smatra branilac titule.

Japanac je u prva tri meča bio sklon oscilacijama, Dodig i Džonson uzeli su mu po set. Ipak, i u tim okršajima bilo je bljesaka genijalnosti, a protiv Ferera je već odigrao bez greške.

Švajcarac poseduje moćniji servis, mada je utisak da je Keijev početni udarac potcenjen. Nišikori se bolje kreće, gipkošću i vraćanjem loptice iz punog ’streča’ podsetio je na Novaka, ali ne treba zanemariti ni Vavrinkinu sposobnost da jednim udarcem pređe iz odbrane u napad.

“Biće zaista težak meč – on može veoma dobro da udari forhendom, bekhendom, zapravo mu je bekhend sjajan. Može da uzvrati sa bilo koje pozicije na terenu, čak i kada je daleko iza osnovne linije“, kaže 25-godišnji Japanac.

Dok se u okršaju Đoković – Raonić sa velikom verovatnoćom mogu odrediti segmenti ključni za ishod meča, ovde to nije slučaj. Slično kao i u meču Dimitrov – Mari, gledaćemo vrlo intenzivne i raznovrsne razmene sa osnovne linije u kojima će čas jedan, čas drugi imati inicijativu. Zato će svaki poen biti mini bitka za sebe i to je ono što daje posebnu draž ovom duelu.
Beta/AP
Prošle godine igrali su u četvrtfinalu US opena, bio je to dramatičan okršaj, a na kraju je Nišikori slavio sa 3:6, 7:5, 7:6 (9-7), 6:7 (5-7), 6:4.

“Stan je osvojio Gren slem titulu i to mu daje mnogo samopouzdanja. Nije lako igrati sa protivnikom koji veruje u sebe i koji je ’napaljen’. Sa druge strane, i ja imam samopouzdanja pobedio sam ga na US openu, savladao sam i neke druge Top 10 igrače, uključujući i broja jedan“, rekao je Nišikori.

Iako je izgubio set više u dosadašnjem toku turnira, Japanac je bolje delovao od Vavrinke. Stan nije imao nimalo teške rivale u prve tri runde (Ilhan, Kopil, Nieminen), a u duelu sa Garsija-Lopesom malo je nedostajalo da ode u peti set – Španac je u taj brejku četvrtog seta vodio sa 5:0 i 6:2, ali je nekako uspeo da izgubi.

Dok pišem ovo, svestan sam da nas možda očekuje jedan od najkvalitetnijih mečeva na turniru. I mislim da će tako biti. Sa druge strane, sećam se sličnih očekivanja i pred neke druge dvoboje, koji su se zatim pretvorili u festival grešaka.

Nadajmo se da sada neće biti tako i da će duel Vavrinka – Nišikori opravdati reputaciju onoga što bi američke kolege rekle ’popcorn’ meča, u smislu da samo treba da napravimo kokice, zavalimo se u fotelju i da uživamo.

Duel se igra na Rod Lejver Areni, treći je po redu, posle okršaja V. Vilijams – Kiz i S. Vilijams – Cibulkova, tako da bi trebalo da počne oko pet ujutru po srednjoevropskom vremenu.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: