Može li Berdih da iznenadi Nadala?

Počelo je sa 128, sada su u Melburnu ostali osmorica najboljih, a devetog dana turnira čekaju nas dva veoma zanimljiva okršaja.

Izvor: Saša Ozmo

Ponedeljak, 26.01.2015.

20:43

Default images
Beta/AP

Tomaš Berdih želi da prvi put posle osam godina savlada Rafaela Nadala, a mladi Nik Kirjos izazvaće trostrukog finalistu Endija Marija.

Berdihu je dosadilo da bude ušuškan u Top 10, ali bez uspeha na Slemovima, pa je za trenera angažovao Danija Valverdua, bivšeg člana Marijevog tima.

“Želim da znam da sam sve pokušao kada završim karijeru“, rekao je Čeh pred početak sezone.

Pre nekoliko dana Tomaš se verio, a na terenu deluje drugačije nego lani – nisu to krupne promene, one su nemoguće u ovoj fazi karijere, ali Berdih je energičniji, svežiji i odlučniji. Objektivno govoreći, Valverdu još nije stigao da ima toliki uticaj, pre je reč o tome da je Berdih promenio stav, da se više ne zadovaljava dobrim rezultatima, već želi još jednom da pokuša da ostvari vrhunske (čitaj: da osvoji Gren slem trofej).

U prva četiri kola nije izgubio ni set, a protiv Troickog i Tomića ukupno se suočio sa jednom brejk loptom. Naročito je impresivna bila lakoća sa kojom je Berdih odbio nalet Tomića u drugom setu – smestio je nekoliko forhenda na liniju, ponovo naterao Australijanca da bude pasivan i očas posla dobio taj brejk presudan za ishod meča.

Osnova Berdihove igre ipak je servis, a on ga služi fantastično na ovom turniru – osvaja 84% poena kada ubaci prvi servis.

Čeh je delovao suvereno u dosadašnjem toku turnira, u smislu da mu nivo igre nije padao i da nije pružao rivalima ni najmanju nadu da mogu do iznenađenja – možda jedini period nešto slabije igre bio je prvi set duela sa Melcerom.

Međutim, pred njime je sada sasvim drugačija prepreka – Rafael Nadal. Tokom karijere Berdih je često umeo da bude stegnut u najvažnijim mečevima, a teško da mentalno postoji veći izazov od Nadala, čoveka koji ga je savladao 17 puta u nizu.

“Nema sumnje da je on jedan od najboljih u istoriji tenisa. Ali ja se osećam dobro, trenutno imam sjajan niz i u najboljoj sam mogućoj poziciji. Radujem se meču, moraću više da se krećem i budem spreman. Spreman sam psihički i fizički i jedva čekam da počne“, u optimističnom tonu govori Berdih pred meč.
Beta/AP
Nadal je prošao golgotu u meču sa Smičekom, oporavio se protiv Sele, a onda je ’ukrao’ prvi set Andersonu i u preostala dva odigrao najbolje u dosadašnjem toku turnira.

Tipični Nadal, diže igru i samopouzdanje kako se turnir bliži završnici, ali utisak je da Rafa još nije na maksimumu. Još se potkrade koja greška više forhendom, a i Nadal je sâm priznao da mu u određenim intervalima meča samopouzdanje lakše pada nego što bi to bio slučaj da iza sebe nema dugu pauzu.

Ohrabruje to što ga je prvi servis slušao kada je bilo ’gusto’ u duelu sa Andersonom, a Nadalu će sigurno prijati i što je sa druge strane mreže čovek koji je navikao da gubi od njega. Iako to ne želi da prizna...

“Nema veze šta se događalo u prošlosti, sada je drugačija priča, drugačiji momenat i za mene i za njega. On je sjajan igrač, imao sam uspeha protiv njega, ali može da se desi i da izgubim. Sećam se da je 2012. godine baš ovde malo nedostajalo da Tomaš povede sa 2:0 u setovima“, kazao je Nadal.

Rafa jeste favorit u predstojećem meču, ali ako Berdih ikada misli da ga savlada na Gren slemu, ovo mu je verovatno najbolja šansa.

Početak može da bude presudan jer svaki teniser trenutno ima svoje sumnje – Berdihu bi eventualno osvojeni prvi set omogućio da poveruje da je trijumf moguć (kao što je bio slučaj sa Sepijem u duelu sa Federerom), a Nadal bi smanjio rizik od gubitka samopouzdanja, vitalnog za način njegove igre, i mogao bi da bude agresivniji i opušteniji u nastavku (kao što se dogodilo u meču sa Andersonom).

Meč počinje oko pet sati ujutru po srednjoevropskom vremenu – program počinje u jedan ujuru, a prethodno se igraju dueli Makarova – Halep i Šarapova – Bušar.

Kirjos traži čudo, ali Mari se pita

Beta/AP
Nik Kirjos prvi je Australijanac još od 2005. godine koji se plasirao u četvrtfinale u Melburnu. Tako je Nik ponovio uspeh sa Vimbldona – tada je savladao Rafaela Nadala u četvrtom kolu, da bi potom ispao od Raonića.

“Mislim da ću sada bolje podneti uspeh nego na Vimbldonu. Sada znam šta da očekujem, znam kako ću se osećati, naročito posle meča u pet setova. Moram da uradim sve što mogu – ishrana, da se dobro naspavam, ali i da se krećem i da odradim pravi trening. Sada više verujem u svoje telo“, objašnjava Kirjos, a priču o njemu možete pročitati u našoj rubrici Heroj dana.

Nik će možda fizički biti spreman za nadmetanje, ali protivnik je Endi Mari – potpuno druga dimenzija u odnosu na tenisere koje je Kirjos do sada pobedio (Delbonis, Karlović, Žaziri, Sepi).

Posle sezone lutanja, Mari sada na terenu konačno izgleda kao dvostruki Gren slem šampion. Prva tri kola odigrao je briljantno, nije se ’vukao’ kao što inače ume na startu Gren slem turnira i nije izgubio ni set.

Ipak, suparnici (Bambri, Matošević i Sousa) nisu bili takvi da se na osnovu tih mečeva može zaključivati o formi. Međutim, u duelu sa Grigorom Dimitrovom Škot je pokazao da je ponovo kandidat za titule na najvećim turnirima.

Ritern mu je izvanredan, pogotovo bekhendom, i nemilosrdno koristi svaki iole slabiji drugi servis. Zato će Kirjosu od neprocenjive važnosti biti procenat ubačenog prvog servisa.
Beta/AP
Osim riterna, Marijevo kretanje ponovo je na vrhunskom nivou , agresivnost forhendom i dalje varira, mada smo i u tom segmentu videli nekoliko vrhunskih poteza. Ono što jeste vidna razlika jeste Marijev stav na terenu – dosta je pozitivniji, možda je na to uticala i promena okruženja. Uz to, niti jednom tokom troipočasovnog meča sa Dimitrovom nije delovao umorno, a kada je maksimalno fizički spreman, momak iz Danblejna prava je noćna mora.

U dugim razmenama sa osnovne linije Kirjos nema šta da traži sa Marijem – Škot je razovrsniji, poseduje istančan osećaj za lopticu i bolje se kreće. Zato će Nik morati da koristi i najmanju priliku kako bi napao, a to je taktika koju je vrlo teško sprovesti na duge staze. Uz to, Kirjosu su leđa rovita, što dodatno može da mu iskomplikuje posao.

Nikov adut jeste rasterećenost i činjenica da će ga bodriti 15 hiljada ljudi na Rod Lejver Areni – u takvom ambijentu, Kirjos bi mogao da pruži nešto izuzetno. Samo ako to učini, tj. ako bude igrao bolje nego u prethodnom delu turnira, Nik može nečemu da se nada.

“Uživao sam dok sam gledao kako igra, zabavan je. Mislim da on ima više samopouzdanja nego što sam ja imao kada mi je bilo 19 godina. Publika mu mnogo pomaže, naročito kada se oseća umornim, tada navijači mogu dodatno da pomognu“, kaže Škot.

U svakom slučaju, Mari je favorit da se četvrti put u karijeri plasira u polufinale Australijan opena.

Meč počinje u utorak ujutru, od 9.15 po srednjoevropskom vremenu.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: