Žil Miler – i tridesete su doba za tenis

Nekada davno bio je prvi junior sveta i momak koji je mnogo obećavao.

Izvor: Saša Ozmo

Subota, 24.01.2015.

15:00

Default images
Beta/AP

Levoruk, snažan servis, veoma dobar slajs, imao je predispozicije da postane Top 20 teniser, a uz ispravan rad, i nešto više od toga.

Međutim, kao i mnogi pre i posle njega, izgubio se na prelazu iz juniora u seniore i nikada nije ispunio potencijal.

Istina, dva puta je bljesnuo – 2008. godine na US openu savladao je Hasa, Almagra i Davidenka pre nego što je ispao u četvrtfinalu od Rodžera Federera.

Od tada, svi na Milera gledaju kao potencijalno nezgodnog suparnika u ranoj fazi Gren slem takmičenja, ali samo je još jednom došao do osmine finala Gren slema – na US openu 2011. pogledao ga je žreb, izbacio je i Gulbisa, da bi u četvrtoj rundi bez većeg otpora izgubio od Nadala.

Sada u Melburnu, u kojem je prethodno samo jednom u karijeri prošao dalje od drugog kola, Luksemburžanin je dokazao koliko može da bude opasan. Eliminisao je Karenja Bustu i dvojicu nosilaca – Roberta Bautista-Aguta i Džona Iznera, a sada ga čeka okršaj sa našim Novakom Đokovićem.

Miler bi se pojavljivao i nestajao, mučile su ga povrede skočnog zgloba i naročito lakta koji je operisao posle Rolan Garosa 2013. godine. Bilo je neizvesno i da li će se uopšte vratiti tenisu.

“Pitanje je bilo da li je moguće da se vratim? Treba li to da uradim ponovo? Kod kuće imam ženu i dvoje dece i zato mi nije lako da putujem. Onda sam rekao sebi: ’U redu, ako ću da se vratim, uradiću to na pravi način’. Pre svega volim tenis i nisam želeo da mi se karijera završi povredom. Hoću da prestanem kada ja želim, a ne kada mi moje telo to govori“, objasnio je Miler.
Beta/AP
Kao i brojni pre njega, samopouzdanje posle pauze povratio je pobedama na čelendžerima, a ključni potez povukao je sredinom prošle godine, kada je počeo da radi sa trenerom Džejmijem Delgadom.

Vratio se u Top 100, postepeno i dalje napredovao na ATP listi, a onda je iskoristio međusezonu za izuzetno naporan rad.

Debelo se isplatilo već na startu sezone – u Čenaju je ispao u četvrtfinalu, a u Sidneju je dogurao do polufinala, uz pobede nad Šardijem i Tomićem. I tako je Miler, koji u maju puni 32 godine, već u poznim teniskim godinama došao do najboljeg plasmana u karijeri – 42. mesto na ATP listi.

Možda bi trebalo i razmisliti o definiciji “poznih“ teniskih godina jer je sve više igrača koji kasno sazrevaju i vrhunac dostižu nešto kasnije. Prošle godine nije ni igrao u Melburnu, tako da ga sada očekuje novi skok, verovatno oko 35. pozicije.

Luksemburžanin, koji je u juniorskoj konkurenciji bio glavni konkurent našem Janku Tipsareviću, visok je 193 cm, a u karijeri je osvojio 11 čelendžera. Na ATP turu tri puta je igrao u finalu, ali još se nije domogao trofeja – u Vašingtonu 2004. izgubio je od Lejtona Hjuita, u Los Anđelesu godinu dana kasnije od Andrea Agasija, a 2012. u Atlanti od Endija Rodika.

Servis mu je ubedljivo najveće oružje, u dosadašnjem toku turnira odservirao je čak 80 asova, a od početka sezone beleži skoro 18 asova po meču. Ne voli duge poene i zato teži izlascima na mrežu kada je to moguće, mada ne juri tamo po svaku cenu kao što je to npr. činio Mikael Ljodra.

U razmenama sa osnovne linije pokušava da stvori poziciju za napad forhendom, a bekhend mu je mnogo labilniji i neretko se oslanja na slajs kako bi ostao u poenu.
Beta/AP
Nadimak mu je ’Miles’, a tenisom je počeo da se bavi sa pet godina. Osim maternjeg, govori i francuski, engleski i nemački, a uživa u rok muzici i dobrim filmovima. Od ostalih sportova omiljeni su mu fudbal i košarka.

Miler nije na potpuno nepoznatoj teritoriji – igra na Gren slem turniru sa jednim od najboljih na svetu. Federeru je u Njujorku pružio solidan otpor (7:6, 6:4, 7:6), iako je izgubio u tri seta, a sa Nadalom se nije proveo tako dobro (7:6, 6:1, 6:2). Od Rafe je izgubio i na Vimbldonu 2011. godine sa 7:6, 7:6, 6:0.

Trener Delgado doneo je Mileru konstantnost, mogućnost da duže drži visok nivo igre. Ipak, Đoković je čovek sa najboljim riternom i kretanjem na svetu – pokušaće da razvuče Luksemburžanina po terenu i da diktira razmene bez bespotrebnog rizika.

“Ima izvrstan servis i levoruk je, tako da će mi ovaj meč sa Verdaskom pomoći. Voli da izlazi na mrežu, ima lep slajs servis, taj mu je omiljeni. Mučio se sa povredama poslednjih godina, ali u poslednjih šest meseci igra možda i najbolje u karijeri. Pobediti Iznera sa 3:0 nikada nije lako i zato zaslužuje poštovanje. Moram da budem veoma oprezan i da dobro riterniram, to će biti jedan od ključeva“, analizirao je Novak predstojeći okršaj.

Sa druge strane, Luksemburžanin će biti rasterećen i nadaće se još jednom izvanrednom danu na servisu, koji bi mu omogućio da što duže drži egal i da iz te pozicije vreba iznenađenje.

Šta god da se dogodi, Miler će biti prezadovoljan postignutim u Melburnu, pogotovo uzevši u obzir da je pre godinu i po dana bio blizu toga da se ostavi reketa.

Na Žilu je da se potrudi da uspeh u Australiji bude samo stepenik u liniji daljeg napretka, a ne jednokratni podvig. Ako ga zdravlje posluži, možda i dosanja Top 20 san.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: