Predstavljamo: Ko su rivali Srba u prvom kolu?

Srbija će na Australijan openu imati po četiri tenisera i teniserke u glavnom žrebu u singlu, što je samo po sebi veliki uspeh.

Izvor: Saša Ozmo

Nedelja, 18.01.2015.

10:15

Default images
Aljaž Bedene (Beta/AP)

Naši predstavnici u Melburn su došli sa različitim očekivanjima, nadamo se da će oni ta očekivanja ispuniti, možda i premašiti. Turnir počinje u nedelju na ponedeljak po srednjoevropskom vremenu, a mi vam predstavljamo protivnike srpskih igrača u prvom kolu.

Novak Đoković takmičenje počinje duelom sa Aljažom Bedeneom, Slovencem koji je trenutno 116. na svetu (najbolji rang 71. mesto) i koji je nedavno iz kvalifikacija došao do finala u Čenaju.

Bedenu Indija očigledno leži, pošto je prethodno jedino ATP polufinale igrao takođe u Čenaju, 2013. godine. Osvojio je 25-godišnji Slovenacšest čelendžera i pet fjučersa, ali nikada nije dobio meč u glavnom žrebu bilo kog od Gren slem turnira.

Ako pobedi Bedena, Đoković će u drugom kolu igrati sa pobednikom dvoboja Kuznjecov – Ramos.

Jiri Veseli, rival Viktora Troickog na startu, ima 21 godinu, trenutno je 63. teniser na svetu i do sada nije ispunio predviđanja koja su na osnovu njegovog talenta bila visoka. Levoruk je, visok je 198 cm, osvojio je Australijan open kao junior, ali u seniorskoj konkurenciji još nije dobio meč u glavnom žrebu.

Nekoliko sati pre nego što je Troicki slavio u Sidneju, Čeh je u Oklendu došao do prve ATP titule u karijeri, a na putu do nje savladao je Belučija, Gulbisa, Janga, Andersona i Manarina.

“Ovo je odličan start sezone za mene. Zaista sam uvideo da je moguće igrati sa najboljima, biće to važno u budućnosti“, rekao je češki teniser.

Veseli je prethodno osvojio četiri čelendžera, a Troicki i on do sada se nisu sastajali. U slučaju trijumfa, Viktora u drugom kolu čeka bolji iz meča Leonarda Majera i Džona Milmana.
Sergej Stahovski (Beta/AP)
Lajović za rivala ima Sergeja Stahovskog, tenisera koji je 2013. godine dobio Federera na Vimbldonu. Sada je 69. na svetu, 2010. godine držao je i 31. mesto, a stil igre bazira mu se na čestim napadima i izlascima na mrežu – uzori su mu bili Sampras i Rafter.

Ukrajinac ima 29 godina i u karijeri je osvojio četiri trofeja, od toga tri na betonu, ali poslednji još 2010. godine. Lajović i on do sada nisu igrali jedan sa drugim. Ako prođe Stahovskog, Dušan će se u drugoj rundi sastati sa boljim iz meča David Ferer – Tomaž Beluči.

Semjuel Grot, suparnik Filipa Krajinovića, poznat je po svom izuzetno snažnom servisu – trenutno drži svetski rekord za najbrži servis, 263 km/h na čelendžeru u Pusanu pre tri godine.

Samo jednom u životu dobio je meč u glavnom žrebu nekog od GS turnira, ali sezonu je počeo solidno – pobedio je Hjuita i ispao je od Raonića u Brizbejnu, uz jak otpor, da bi u Sidneju ispao na startu u taj brejku trećeg seta od Žila Milera.

Grot ima 27 godina, trenutno je 81. na ATP listi, a nikada nije bio bolje rangiran od 75. pozicije. Krajinović i Grot sastaće se prvi put. Ako Filip slavi, u drugom kolu ga čeka bolji iz meča Ernests Gulbis – Tanasi Kokinakis.
Timea Bašèinski, s desne strane (Beta/AP)
Lucie Hradecka, Čehinja specijalizovana za dubl, prva je protivnica Ane Ivanović. Hradecka je uspešno prošla kvalifikacije, u kojima je dobila i našu Jovanu Jakšić, ali ni na jednom Gren slemu u singlu nikada nije prošla dalje od druge runde.

Trenutno zauzima 141. poziciju na WTA listi, a najbolji rang joj je 41. pozicija, pre četiri godine. S obzirom na brojne uspehe u dublu, u koje spadaju i dve Gren slem titule, jasno je da se Hradecka oslanja na jak servis i što je moguće češće izlaske na mrežu.

Jedini put do sada kada su igrale Čehinja je bila na korak do pobede – na Vimbldonu 2009. godine propustila je dve meč lopte, a Ivanovićeva je na kraju slavila 5:7, 6:2, 8:6.

Ipak, Ana sada igra na znatno višem nivou i očekuje se da lakše prođe dalje – ako to učini, u drugoj rundi čeka je bolja iz duela Polona Hercog – Kijang Vang.

Jelena će na startu igrati protiv Švajcarkinje Timee Baščinski, trenutno 38. na WTA listi. Uzor joj je bila Monika Seleš, a pažnju na sebe skrenula je na US openu 2008. godine, kada je stigla do trećeg kola i tu namučila Dinaru Safinu. Posle nekoliko sezona lutanja, sada je ponovo blizu svoje najbolje igre.

Pre pet i po godina osvojila je jedini trofej u Luksemburgu, a ovu sezonu počela je odlično – na turniru u Šenženu izgubila je od Simone Halep u finalu, pri tom eliminisavši Stefani Fegele, Karin Knap, Veru Zvonarjovu i Petru Kvitovu.

Ukoliko pobedi Baščinsku, sa kojom se nikada ranije nije sastajala, Jankovićevu očekuje susret sa boljem iz meča Kimiko Date Krum i Ane Tatišvili.
Roberta Vinèi (Beta/AP)
Sreće sa žrebom nije imala Bojana Jovanovski, koja će na startu turnira igrati sa 31-godišnjom Robertom Vinči. Pre četiri godine bila je 11. na svetu, osvojila je i devet trofeja, ali više uspeha ima u dublu – sa sunarodnicom Sarom Erani osvajala je sve Gren slemove (Ozi open dva puta).

Vinči je sitne građe – visoka je samo 163 cm, ali to nadoknađuje raznovrsnošću. Voli često da menja ritam i sklona je improvizaciji, što Bojani neće odgovarati, ima odličan bekhend slajs i poene često završava na mreži.

Oba dosadašnja okršaja dobila je Italijanka – 2011. u Karlsbadu bilo je 3:6, 6:4, 6:1, a godinu dana kasnije u Dalasu ubedljivih 6:0, 6:0.

Ako ipak uspe da iznenadi Vinči, Bojana će se u drugom kolu sastati sa pobednicom meča Makarova – Mestak.

Omalena, 157 cm visoka Loren Dejvis suparnica je Aleksandre Krunić na startu takmičenja u Melburnu. Amerikanka gaji izrazito agresivan stil igre, udara uglavnom ravno, a bekhend joj je najjače oružje. Prilično je brza i trudi se da udara loptice u penjanju što je više moguće.

Aleksandra do sada nije igrala sa njom, a ključ za nju biće da 21-godišnju Dejvis izbaci iz ’komforne zone’ sa što više različitih udaraca i da čeka greške, kojih će sigurno biti. Amerikanka je trenutno 51. teniserka sveta, a najbolji plasman joj je 43. pozicija.

Ako eliminiše Dejvis, Krunićeva će se u drugoj rundi sastati sa boljom iz okršaja Toro-Flor – Venus Vilijams.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: