Srbija: Ko će zasijati u 2015?

Nova teniska sezona doneće nam mnogo pitanja, a jedno od glavnih biće koliko mogu srpski teniseri.

Izvor: Nikola Ðukiæ

Četvrtak, 15.01.2015.

19:00

Default images
Beta/AP Photo/Starsportphoto

Od Novaka Đokovića očekuje se da stiže do završnica na svakom turniru, ali šta je sa ostalima?

Da li će Dušan Lajović i Filip Krajinović uspeti da priđu najboljima na svetu, dokle može dogurati povratnik Viktor Troicki, kao i da li će Janko Tipsarević ponovo moći da se takmiči na visokom nivou?

I što se ženskog tenisa tiče biće mnogo nedoumica. O Ani Ivanović i Jeleni Janković možete čitati u posebnom tekstu, pa ćemo se sada koncentrisati na ostale srpske igračice. Može li Aleksandra Krunić da nastavi u istom ritmu kao sa kraja prošle godine? Hoće li Bojana Jovanovski konačno ostvariti pun potencijal? Da li će Jovana Jakšić uspeti da uđe među 100 najboljih, i kojim putem ide karijera pomalo zaboravljene Vesne Dolonc?

No, krenimo redom...

Viktor Troicki

Starsportphoto
“Ne želim da se opterećujem nekim brojem. Naravno, krajnji cilj mi je da uđem u Top 10, ali ne znam da li će se to desiti ove sezone ili one tamo”, rekao nam je Viktor, koji će biti na 82. mestu svetske rang liste posle samo pet meseci od povratka na teren.

Troicki je suspendovan na godinu dana zbog kršenja antidoping pravila, a kada je u julu krenuo od nule, demantovao je sve koji su sumnjali da će uspeti da se vrati na ozbiljan nivo tenisa. Već u Gštadu, na prvom turniru po povratku, dobio je Tima i Golubjeva, da bi u tri seta ispao od Verdaska. Do kraja sezone osvojio je dva čelendžera, a u Beču je od kvalifikacija stigao do polufinala.

Situacija u kojoj se našao srpski teniser može se posmatrati iz dva ugla – načinjena mu je velika nepravda i izgubio je čitavu godinu, ali je s druge strane bila potpuno otrežnjenje i novi motiv (da ne kažemo inat) u karijeri koja je bila u blagom padu.

Viktor je odavno bezbedio glavni cilj – igranje na Australijan openu, a još veći napredak možemo očekivati u prvom delu godine, koju je počeo na fenomenalan način. Prvo mu je malo nedostajalo da uđe u glavni žreb Brizbejna, da bi u Sidneju prošao kvalifikacije, a onda i potpuno zasijao u glavnom žrebu. Na startu je počistio Martina Kližana za 48 minuta igre, tu se nije zaustavio, već je u osmini finala preokrenuo protiv Pabla Anduhara. Onda je usledio duel sa Simeoneom Bolelijem i još jedan neverovatan preokret – od 5:3 do 7:5 u odlučujućem setu.

Nakon prvog Gren slema očekuje ga uspon sve do jula zbog ‘prazne’ sezone, a zahvaljujući boljem plasmanu biće u prilici da bodove skuplja i na Mastersima.

Troicki je već osetio kako je biti među najboljima na svetu – najbolji renking mu je 12. mesto. Upravo to pređašnje iskustvo glavni je faktor zbog kojeg mislimo da će u 2015. ostvariti najveći napredak od svih srpskih tenisera.

Dušan Lajović

Beta/AP Photo/Osama Faisal
Drugi reket Srbije imao je odličnu prošlu sezonu – došao je do 57. mesta na ATP listi, a na Rolan Garosu je bez izgubljenog seta prošao u osminu finala. Osim toga, igrao je četvrtfinale u Hamburgu, Bostadu i Taškentu, kao i treće kolo u Majamiju. U novu je ušao kao 65, a na prvom turniru nije imao sreće – već na startu Dohe naleteo je na Novaka Đokovića od koga je izgubio sa laganih 6:2, 6:1.

Lajović u prvom delu godine brani drugo kolo Australijan opena, kao i na turnirima u Zagrebu, Rio de Žaneiru. Ukoliko uspe da odbrani rezultat iz Majamija, može da se nada napretku na ATP listi do početka Rolan Garosa. Da bi u tome uspeo moraće da radi najviše na kretanju, servisu i riternu.

Ritern je možda i najvažniji udarac u modernom tenisu, pa bi srpskom igraču značilo da na rivale stavlja pritisak već od početka poena. Takođe, mora voditi računa da mu bekhend, koji igra jednom rukom, ne ‘puca’ tokom dugih razmena.

Dušanov početni udarac je solidan, postoji prostor za napredak, ali je najvažnije da u 2015. popravi kretanje. Često se dešava da ne uspeva potpuno da isprati jak ritam koji nametnu protivnici, pa kasni pri nameštanju na udarce. Ukoliko na tom polju napreduje, vrlo brzo ga možemo videti među 50 najboljih.

Filip Krajinović

Beta/AP Photo/Aijaz Rahi
Baš kao i Lajovića i Troickog, Filipa Krajinovića bismo u novoj sezoni mogli da vidimo u Top50, ali za razliku od svog Dejvis kup saigrača, on će morati u glavi da prelomi da je spreman za takav podvig.

Krajinović je još dok je bio junior najavljivan kao veliki potencijal, ali je zbog mnogih faktora godinama stagnirao. Trenutno se nalazi na 97. poziciji i ima veliku šansu za napredak, pošto je u 2014. ulazio u glavni žreb na samo tri ATP turnira – drugo kolo Moskve i Kuala Lumpura, kao i treće kolo Hamburga.

Zbog slabijeg plasmana igrao je pretežno fjučerse i čelendžere (osvojio četiri trofeja), a osvojene bodove moraće da nadoknađuje na jačim turnirima. Takođe, učešće na Gren slemovima mnogo će značiti jer je Krajinović prošle godine igrao samo na US openu i ispao u prvom kolu.

U intervjuu za B92 rekao je da mora fizički ojačati i popraviti servis, a to bi mu uz solidne udarce koje ima, donelo konstantnost na ATP turu.

Ilija Bozoljac, Peđa Krstin, Janko Tipsarević…

Starsportphoto
U prvih 250 igrača na svetu Srbija ima još dva predstavnika – Iliju Bozoljca i Peđu Krstina. Bozoljac (29), kome je najbolji plasman 101. mesto na listi, već nekoliko godina ne uspeva da napravi značajniji prodor, ali uvek najbolje partije pruža u Dejvis kupu. U to smo se uverili u duelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, kada je u paru sa Nenadom Zimonjićem pobedio braću Brajan.

S druge strane, Krstin je možda i naš najperspektivniji teniser. Rođen je trećeg septembra 1994. u Mokrinu, prethodnu godinu je završio na 248. mestu ATP liste, što je za 131 poziciju bolji plasman u odnosu na kraj 2013. Do takvog napretka stigao je zahvaljujući pet osvojenih titula na fjučersima. Brzina kojom napreduje je impresivna, ali je i sam svestan da ima mnogo prostora za napredak. Kvalifikacije su ga delile od debija na Gren slemu, ali ukoliko pokaže da je sposoban da se takmiči na većim turnirima, ulazak među 150, što je primarni cilj, nije daleko od ostvarenja.

Najveća nepoznanica pred novu sezonu jeste Janko Tipsarević, nekada osmi teniser sveta. Tipsarević je propustio celokupunu sezonu zbog povrede pete, pa i benignog tumora koji se pojavio na istom mestu. Na sve to nastavila se upala pluća zbog koje je odustao od nastupa u Melburnu i Čenaju, zbog čega bi njegov povratak trebalo očekivati u februaru. Janko trenutno nema plasman na ATP listi što će mu umnogome otežati povratak – u početku će morati da igra fjučerse i čelendžere, pa čak i kvalifikacije za takve turnire. Međutim, kada bude prevazišao početnu i najtežu fazu povratka, možemo očekivati konstantan uspon na lestvici.

Aleksandra Krunić

Beta/AP Photo/Kathy Willens
Pažnju svetske teniske javnosti privukla je u Njujorku, kada je iz kvalifikacija stigla do osmine finala. U prvom kolu 21-godišnja Krunićeva prošla je kvalifikacije, zatim je savladala Poljakinju Piter, usledilo je iznenađenje i trijumf u tri iznurujuća seta nad domaćom nadom Medison Kiz, a potom i prava senzacija i pobeda nad vimbldonskom šampionkom Petrom Kvitovom. Aleksandrina serija iz snova zaustavljena je u osmini finala – iako je dobila prvi set, nije uspela da eliminiše i Viktoriju Azarenku.

„Godinu i po sam bila oko 150. mesta i onda sam neprestano razmišljala – šta mi treba za skok? Jednako naporno treniram, nemam povrede, stvarno mi nije bilo jasno, ali ne vredi, to jednostavno dođe“, objasnila je Aleksandra.

Emotivna ispražnjenost prouzrokovala je slabije rezultate na sledeća tri turnira, ali se srpska igračica vratila već u Ankari i osvojila titulu. Koliko je sazrela kao teniserka pokazala je u Šenženu, na prvom turniru u 2015. godini – četiri dobijena meča u tri seta i poraz u četvrtfinalu od trećeplasirane Simone Halep.

Aleksandra će na startu Australijan opena biti 72. na WTA listi, a samo učešće u glavnom žrebu doneće joj bodove – prošle sezone stala u prvom kolu kvalifikacija.

Devojka rođena u Moskvi igra raznovrstan tenis, što nije baš uobičajeno u ženskoj konkurenciji. Oba osnovna udarca izvodi sigurno, ali često koristi slajs kako bi menjala ritam u poenima. Nije joj strana igra na mreži – 'mekane' voleje imala je još kao juniorka, dok su joj drop šotovi poseban specijalitet. Iako je visoka samo 167 centimetara i servisi joj ponekad idu oko 190 kilometara na čas, ne krije želju da želi prebaciti granicu od 200 km/h.

Međutim, osnovna karakteristika Aleksandrine igre jeste neverovatna borbenost. Fanatičnost kojom igra tenis je za divljenje, zbog čega je potpuno zaslužila ostvareni uspeh. Nama ostaje samo da uživamo u njenim igrama i nadamo se da će vrlo brzo naći u samom svetskom vrhu.

Bojana Jovanovski

Starsportphoto
Najzapaženiji rezultat u karijeri Bojana Jovanovski ostvarila je početkom 2013. godine – tada je u Melburnu savladala Toro-Flor, Šafarovu i Date-Krum i plasirala se u osminu finala. Bila je nadomak podviga i trijumfa nad Sloun Stivens, vodila je sa 3:1 u trećem setu, ali je na kraju izgubila sa 7:5.

Očekivalo se da će to biti Bojanina odskočna daska ka Top 20, ali usledile su loše igre – u narednih deset mečeva Jovanovski je doživela devet poraza. Tek u finišu te sezone došla je sebi – slavila je u Taškentu i igrala finale u Ningbou, što je trebalo da bude čvrst kamen temeljac za sledeću sezonu.

Međutim, i 2014. godina protekla je u sličnom tonu, ali ovoga puta udela u slabijim rezultatima imale su i povrede.

Sve do Vimbldona Bojana je ostvarila samo sedam pobeda, a onda je u Londonu propustila veliku šansu – eliminisala je rekonvalescenta Viktoriju Azarenku, ali je u trećoj rundi ispala od Smitkove, tada 175. na svetu, sa 4:6, 7:6, 10:8.

Konstantan bol u ručnom zglobu sprečavao ju je da pruži maksimum u kontinuitetu, ali je uspela da bude vicešampionka u Bakuu i Taškentu i avgustu je došla do rekordnog ranga – 32. mesta na WTA listi.

Trenutno je Bojana 58. teniserka sveta, a nekoliko je preduslova ako želi da napravi još ozbiljnije rezultate u karijeri. Pre svega, da fizički bude maksimalno spremna, bez toga ništa drugo nije moguće. Zatim, servis bi trebalo da joj bude pouzdaniji, a ne bi škodilo ni da koristi više spina pri udarcima.

Takođe, a to je boljka velikog broja teniserki, Jovanovski nema mnogo varijacija u igri za koje bi mogla da se uhvati kada agresivna igra ne donosi željeni ishod. Često joj se dogodi da tada počne da srlja, da udara još jače, a to je plan koji na duže staze teško da može da donese rezultat.

Ovu sezonu počela je u Hobartu – u tri seta je savladala Toro-Flor, ali je potom Kvitovoj uzela samo tri gema.

Iz ove perspektive teško je prognozirati Bojanine domete u 2015. godini, ali već Melburn pomoći će nam da naslutimo neke odgovore.

Jovana Jakšić

U prvoj polovini 2013. godine Jovana Jakšić najavila je sjajnu karijeru na turniru u Montereju, da bi godinu dana kasnije na istom događaju igrala finale sa Anom Ivanović. U tim trenucima nalazila se nadomak plasmana u najboljih 100, ali taj cilj još uvek nije ostvarila. Ubrzo je usledio pad forme, pa Jakšićeva već mesecima egzistira između 100. i 130. mesta, što je čest slučaj kod dama.

180 centimetara visokoj teniserki forhend je zaštitni znak, voli da igra agresivno, ali ima i dobar bekhend slajs. Oslanja se na snažan servis i ne čeka greške protivnice, već po sopstvenom priznanju, voli da poen završi na mreži.

Na turniru u meksičkom gradu braniće čak 180 WTA bodova, što je više od trećine ukupnog salda – 423. Takmičenje u Montereju biće i prekretnica sezone za 21-godišnju Beograđanku – ako ponovi dobar rezultat dobiće na samopouzdanju i uhvatiće zamah za nastavak godine, ali u slučaju kiksa, posledice mogu biti višestruke.

Kao i u slučaju Bojane Jovanovski teško je dati prognozu Jovanine sezone čiji če pravac zavisiti od nekoliko uvodnih meseci.

Vesna Dolonc, Ivana Jorović…

Beta/AP
Vesna Dolonc, rođena u Rusiji, pre dve i po godine uzela je srpsko državljanstvo i odlučila da igra pod našom zastavom, a do tada je već upisala treće kolo Australijan opena. U karijeri nikada nije osvojila WTA titulu (ima dve na čelendžerima), a trenutno zauzima 213. poziciju.

U 2013. bila je 84. na svetu, što joj je najbolji plasman, ali je od tada usledio veliki pad praćen brojnim zdravstvenim problemima. Od zapaženijih rezultata iz prošle sezone ima drugu rundu Melburna i Bakua, a u oba meča FED kupa sa Kanadom je poražena. Dolonc, koja ove sezone još nije odigrala nijedan takmičarski duel, selektorki Srbije Tatjani Ječmenici otkazala je nastup u Budimpešti zbog loše forme uzrokovane velikim problemima sa astmom.

Vesna je veliki borac na terenu i nikada se ne predaje, zbog čega zaslužuje da je gledamo kako ponovo pobeđuje.

U 2015. godini mnogo se očekuje od dve talentovane mlade teniserke – Ivane Jorović i Nine Stojanović. 17-godišnja Jorovićeva je bivša prva juniorka sveta, a pre nekoliko meseci debitovala je na WTA turu, pobedom nad Osean Odin u prvom kolu kvalifikacija u Luksemburgu sa 4:6, 6:1, 7:5. Trenutno je 305. igračica sveta što joj je najbolji plasman u karijeri.

Nina Stojanović je od Ivane starija godinu dana i nalazi se šest mesta iza na WTA listi. U prošloj sezoni napravila je skok od skoro 240 pozicija, a odličnu godinu zaokružila je trima titulama u Indiji (jedna u singlu i dve u dublu).

Kakvo je Vaše mišljenje – ko će od srpskih tenisera zasijati u 2015. godini? Vaše odgovore, komentare i sugestije možete ostaviti putem komentara ili na mom nalogu na Tviteru (@NikolaDjukic43).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: