Nova vest
Tenis

Nedelja, 01.02.2015.

04:32

Ozi open mazi i pazi tenisere

Decenijama su se teniseri borili za bolje uslove na teniskim turnirima, a poslednjih godina su se izborili za kraljevski tretman.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Izuzetak nije ni Australijen open, koji je u poslednjoj deceniji uložio skoro milijardu dolara kako bi Ozi open omogućio savršene uslove za boravak i naravno igru najboljih tenisera sveta.

Između ostalog, u kantini je dostupna razna egzotična hrana, postoji poseban centar za brigu o deci tenisera, saloni za negu kose, te poseban prevoz automobilima za golf.

Organizatori su uz pomoć države krenuli u rekonstrukciju teniskog centra u Melburn parku vrednu 800 miliona dolara, a u planu je i 100 miliona vredan centar za uslugu teniserima, u blizini Rod Lejver Arene.

Glavni stadion u kompleksu paradoksalno nosi ime čoveka kojem je godinama bilo zabranjeno učešće na turniru jer je tražio da bude plaćen za to.

Naravno, sav ekskuzivni smeštaj i ugođaj koji imaju teniseri ispraćen je i nagradnim fondom od 32 miliona dolara, koji je dupliran u poslednjih osam godina.

"Možda jer je Australijen open najdudaljeniji većini nas, možda je zbog toga na ovom turniru najbolja dobrodošlica. Ovde je fenomenalno", rekao je predsednik saveta igrača ATP-a Erik Burotac.

Osoba koja je posebno zaslužna za kraljevski tretman tenisera, pre svega teniserki u Melburnu je Gidžet Rika, koja već 17 godina vodi frizerski salon namenjen isključivo za tenisere i trudi se da maksimalno ugodi svim njihovim zahtevima.

"Amerikanke obožavaju dugu kosu, nordijske devojke vole ravnu, plavu i jednostavnu, a Britanke i Francuskinje su zahtevnije, žele nešto drugačije i fantastično", rekla je Rika.

Ona je posebno interesantno iskusvo imala sa trenutno najboljim teniserom sveta Novakom Đokovićem. Srbin je u rano predvečerje stigao na šišanje, a ona se nije žurila, jer je u to vreme imao prilično veliku kosu.

U jednom momentu, dotrčao je jedan od predstavnika organizatora i panično pitao Đokovića da li je spreman.

"Pitala sam ga: 'Da li treba da igraš?' On je rekao: 'Da, na centralnom terenu". Nisam mogla da verujem kako je bio smiren! Pa sam sredila koliko sam mogla. Gledala sam meča na TV, a on je preko cele kragne imao deliće crne kose", rekla je Rika.

Njen tim od pet osoba po turniru ima oko 400 "intervencija", a ona je u karijeri "obradila" oko 300 teniserki. Na primer, Kirsten Flipkens dozvoljava samo Riki i svom frizeru iz Antverpena da joj eksperimentišu sa kosom.

Blizu salona lepote nalazi se kantina koju vodi Markus Verner, koji se trudi da isprati svaki režim ishrane koji imaju teniseri.

Pre tri godine u centru pažnje je bila Đokovićeva dijeta bez glutena, a ta hrana je ove godine zamenjena između ostalog svinjetinom i sušijem.

"Pre tri godine smo počeli da nudimo svež suši i služili smo oko 100 rolni dnevno. Sada ih je 400, a dve Japanke ih stalno prave. Pre pet godina nismo imali svinjetinu, sada ne mogu da je donesem dovoljno", rekao je Verner koji je suočen sa brojnim izazovima tokom turnira.

"Pre nekoliko godina jedna Nemica iz Bavarske je tražila domaću kuhinju tokom turnira. Kada sam pokušao da joj to dostavim sledećeg dana, nje nije bilo. Izgubila je, a to je veliki izazov odve. Svakog drugog dana gubimo polovinu mušterija", kaže šef kuhinje u Melbrun parku.

Organizator se trudi i da maksimalno pomogne teniserima i teniserkama koji ne zarađuju mnogo novca na turnirima. Istraživanja ITF-a na 2.000 tenisera koji su dobijali novčane nagrade na turnirima tokom 2013. godine su pokazala da oko 150 žena i 160 muškaraca nema dovoljno novca da pokrije svoje troškove.

Ove godine, domaćin je izdvojio više od miliona dolara, oko 2.000 po igraču, uključujući i kvalifikante, za troškove prevoza. Svako od tenisera dobije i 300 dolara po danu za hotel, i 60 dolara za hranu.

"Kažemo teniserima, dok dođe 2016. preuzećemo sve vaše troškove", rekao je direktor takmičenja Kreg Tili, koji je najavio još veća izdvajanja za to sledeće godine.

Organizator se takođe trudi da tokom 24 časa dnevno omogući teniserima da rezervišu letove, kao i da im pomognu da maksimalno smanje izdvajanja za porez. Tili ističe da većina igrača koji ispadnu u prvoj rundi uopšte ne plaćaju porez.

Predstavnici Ozi opena ističu da često posećuju druge Gren slem turnire kako bi se potrudili da usluga na Australijen openu ostane najbolja – kraljevska.

"Volim da tenisere zovem umetnicima. Da li sve videli šta mogu da urade sa onim reketima?", zaključio je na savršen način priču Tom Lerner, direktor objekata Autralijen opena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve