Nova vest
Tenis

Petak, 30.01.2015.

22:00

Maša vs Serena: Prekid prokletstva ili nastavak serije?

Jedna je spasavala meč lopte u prvoj nedelji, pa onda eksplodirala – druga je ceo turnir bolesna, ali nijednom se nije našla u pravom problemu.

Izvor: Nikola Đukić

Autor: Nikola Đukić

Default images
Beta/AP Photo

Obe su preživele probleme različite vrste u Melburnu i pokazale zašto su trenutno bez konkurencije najbolje teniserke sveta, plasmanom u finale Australijan opena.

Sada ih očekuje poslednji i najteži okršaj na turniru – onaj koji će na kraju dana odvojiti pobednicu od drugih, onaj koji će drugu naterati da poželi da dotle nije ni došla.

Finalni meč Serene Vilijams i Marije Šarapove počinje u subotu od 9.30 po srednjoevropskom vremenu, a Amerikanka nosi epitet favorita iz jednog prostog razloga – međusobnog skora sa Ruskinjom. Mlađa od sestara Vilijams vodi sa 16-2, pošto je pobedila na 15 poslednjih mečeva.

Čudno, ali najveću šansu Maša bi mogla da traži u zdravstvenim problemima protivnice koja se već danima bori sa prehladom.

„Bolje sam – imala sam nekoliko teških dana, ali se i dalje borim. Srećna sam što sam i dalje na turniru i u jednom trenutku ću sigurno početi da se osećam bolje“, rekla je Serena koja je u petak morala da skrati trening.

Rivalstvo dve velike igračice počelo je još 2004. godine u Majamiju kada je Serena slavila sa 2:0 u setovima. Iste sezone Maša je vezala dva trijumfa, jedan od njih bio je u finalu Vimbldona, ali se tu zaustavila, pošto do danas nije bila ni blizu da sa terena ode uzdignute glave. Tek u tri slučaja uspevala je da izbori odlučujući set, ali je u njima zbirno osvojila samo sedam gemova.

„Pored lošeg međusobnog skora i teških mečeva sa Serenom izlazim na Gren slem finale. Bez obzira kakav je učinak protiv nje, dobar ili loš, ne želim na to da se koncentrišem. Ona je jedan od najvećih protivnika u tenisu, broj 1 na svetu – stvarno želite da igrate te mečeve i savladavate takve izazove, jer je to ono što se računa. I pored svega toga hoću da izađem na teren i odigram dobro, i uradim sve da pokušam da pobedim taj meč“, navela je Šarapova.

Prvi put na Australijan openu snage su odmerile 2005, kada je Amerikanka dobila rezultatom 2:6, 7:5, 8:6.

„Jedino čega se sećam jeste insajd-aut forhend na meč lopti. Išla sam na viner – udarila sam i odmah krenula ka drugoj strani jer sam znala da će biti direktan poen. Interesantno, to je jedino što sam zapamtila“, prisetila se Vilijams.

Pred ovogodišnji turnir u Melburnu važile su za dve najveće favoritkinje, iako je Serena poslednju titulu osvojila pre pet godina. Prošle sezone ispala je u četvrtom kolu od Ane Ivanović, a ove je bila u zaostatku protiv Vere Zvonarjove, Eline Svitoline i Garbinje Muguruse. U duelima sa Ukrajinkom i Španjolkom izgubila je prvi set, ali lagano stizala do preokreta.

S druge strane, šampionka iz 2008. izgubila je samo jedan set, ali je on mogao da je košta ispadanja u drugoj rundi. Aleksandra Panova imala je pri rezultatu 5:4 u trećem setu servis za pobedu i dve odvojene meč lopte koje je bolje plasirana Ruskinja spasla i na kraju prošla dalje. Usledila je serija od četiri lagana trijumfa na kojima je protivnicama prepustila ukupno 14 gemova.

„Ona je servirala na obe meč lopte – samo sam pokušavala da opstanem tamo i budem agresivna jer nije mnogo stvari funkcionisalo za mene u trećem setu. Uspela sam da preokrenem, iako nisam pružila najbolju partiju, ali su mi borbenost i takmičarski duh doneli šansu da ostanem na turniru“, dodala je Maša.

Serena Vilijams u dosadašnjem toku karijere osvojila je 18 pehara na najvećim turnirima i ima priliku da se dodatno približi Štefi Graf koja se zaustavila na 22.

„To je jedna od stvari koja me najviše motiviše – obaranje i postizanje rekorda. Međutim, sada se malo više zabavljam i opuštenija sam na terenu jer ne moram ništa da jurim. Mogu samo da izađem na teren i jurim rekorde, što je retko. Osećam se veoma dobro zbog toga, zabavno je“.

Da bi još jednom prekrojila istoriju 'belog sporta' moraće da pobedi najveću protivnicu na turu.

„Nikada nemam isti pristup mečevima protiv nje, uvek pristupam drugačije. Da to radim na isti način moj rekord protiv nje ne bi bio toliko dobar. Ona je sjajna igračica, divan šampion i veoma važna za igru. Biće veoma zabavno finale“.

Šarapova gaji agresivan stil igre – čisto udara lopticu i trudi se da je hvata u penjanju, a kada joj ne ide, ima sposobnost da podigne nivo igre i mentalnom snagom prevaziđe probleme. Međutim, Serena godinama pokazuje da ima recept za pobedu.

„Biće važno da dobro počnem jer bez toga neću biti spremna da se borim. Mislim da ona stvarno želi trofej, to se vidi po njoj jer teži tome da popravi svoju igru. Želi da je podigne na viši nivo i ja moram znati da ima veliki motiv. Ovo je sjajno za ženski tenis, za Mariju i mene takođe – uzbuđena sam. Volim da igram protiv nje i radujem se tome. Šarapova je divna igračica koja uvek želi da bude bolja. Ponosna sam na međusobni skor sa njom, to pokazuje da njena njena igra leži mojoj“, istakla je prva teniserka sveta.

Ruskinja je na istom mestu osvojila titulu 2008. godine pobedivši u finalu našu Anu Ivanović. To je bio treći Gren slem za 27-godišnju Ruskinju, a kasnije je ušla među odabranu grupu teniserki koja je kompletirala pehare na sva četiri najveća turnira na svetu.

„Prošlo je mnogo vremena otkad sam pobedila ovde. Bilo bi ekstremno značajno za mene pobedim ponovo”, iskrena je Marija.

Novo slavlje deluje tako daleko kada se pogleda devojka sa druge strane mreže.

„Njena snaga i agresivnost mi prave najveće probleme. Mislim da me ona uvek učini još agresivnijom, više nego što je potrebno. Serena tera sjajne igrače da igraju još jedan udarac, onaj koji obično nije potreban. Veoma je teška protivnica za mene, ali sam takmičar – kada budem igrala sa njom, učiniću sve da promenim rezultat”, zaključila je Šarapova.

Pred subotnje finale mnogo je otvorenih pitanja i nedoumica, ali nama ostaje samo da se zavalimo i uživamo u tenisu dve prvoplasirane igračice planete.

Neka pobedi najbolja.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve