Nova vest
Tenis

Sreda, 28.01.2015.

21:00

Sudar potcenjenih – Berdih ili Mari?

Jedan je već godinama u Top 10, ali odriču mu pripadnost vrhu jer dugo nije bio pretnja najboljima na Gren slem turnirima.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Drugog su prošle godine već svi otpisali, uspesi su mu ponekad bili umanjivani čak i kada je pobeđivao Đokovića, Federera i Nadala, a pre turnira skoro niko ga nije smatrao kandidatom za titulu.

Na jednoj strani ledeni Čeh koji skriva emocije koliko god je to moguće, na drugoj Škot koji ume da bude teatralan preko svake mere.

Rod Lejver Arena, četvrtak od 9.30 po srednjoevropskom vremenu, prvo polufinale Australijan opena, Tomaš Berdih i Endi Mari.

Škot, trostruki finalista u Melburnu, bio je deo najkvalitetnijeg meča u dosadašnjem toku turnira – njegov okršaj u osmini finala sa Grigorom Dimitrovom podario nam je veći deo onoga zbog čega tenis volimo.

Bugarin je raznovrstan, voli da se nadigrava i nadmeće, da često menja ritam, ali teško je te stvari raditi bolje od Marija, čoveka sa istančanim osećajem za lopticu.Ipak, Endija sada čeka drugačija vrsta izazova.

Berdih retko kada teži atraktivnosti, Berdih je čovek od zadatka i ne mudruje mnogo – želi da igra tenis po dužini i da svojim agresivnim osnovnim udarcima, pre svega forhendom, otera rivala iza osnovne linije.

Mari ima negativnu naviku da se ponekad nesvesno predaleko povuče, ali čak i kada se to desi, brzina i duge ruke čine ga paklenim defanzivcem. Ipak, u prethodnih deset dana Škot je posle duže vremena delovao kao dvostruki Gren slem šampion, samopouzdanje mu je sve veće, tako da Berdih ne može da računa da će se Mari previše povući, kao što je to činio poljuljani Nadal u prva dva seta.

Dosta toga zavisiće od dva Marijeva udarca – drugog servisa i forhenda. To su udarci koji mogu da onemoguće Čeha da diktira ritam poena. Slab drugi servis najveća je Endijeva boljka tokom karijere, a na agresivnosti forhenda radi već godinama sa promenljivim uspehom. U dosadašnjem toku turnira drugi servis bio mu je pristojan, ali forhendom nije do kraja koristio kratke loptice suparnika.

Osim toga, Endi će tražiti načine da poene uvede u šablone koji njemu odgovaraju – niskim slajsovima da namami Berdiha na mrežu, kratkim dijagonalama da razvuče rivala po širini, ali i da pokojim drop šotom drži Tomaša u pripravnosti.

Sa druge strane, procenat prvog servisa biće ključan za Berdiha jer je Mari nemilosrdan na riternu – odlično čita servise, tajming mu je savršen i kada mu loptica legne na bekhend, odbrane nema.

Takođe, Čeh će nastojati da skrati poene što je moguće više, ali ne po svaku cenu – čekaće povoljnu priliku da ’povuče obarač’, ali prethodno će morati da drži dubinu kako bi Marija stavio u defanzivu.

Na ovom turniru Berdih je pokazao da na taj način može da gradi poene, sada će mu posao doduše biti teži, ali Čeh će izaći na teren na krilima ubedljivog trijumfa nad Rafaelom Nadalom. Osim toga, po njegovom stavu i izjavama, očigledno je da se Tomaš oseća dobro u svojoj koži, da veruje u ono što radi i da napokon istinski misli da je sposoban za najveća dela.

Berdih vodi sa 6-4 u međusobnim duelima, a dva puta su igrali na Gren slem turnirima – Čeh je 2010. na Rolan Garosu slavio u tri seta, a u posve bizarnom meču Mari je u polufinalu US opena pobedio sa 5:7, 6:2, 6:1, 7:6. Bizarnom, jer je vetar toliko jako duvao u Njujorku da se igralo na granici regularnosti – i preko nje, ako mene pitate.

Čeh ima mnogo toga da dokaže, drugima i sebi, ali ne pita se samo on, već i Škot, koji je jednako gladan uspeha.

Zato očekujte bitku do poslednje kapi znoja.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve