Nova vest
Tenis

Utorak, 27.01.2015.

21:00

'Najkijevo' žutilo preraslo u ludilo

Andre Agasi bio je čovek koji je uveo revoluciju u svetski tenis svojim nesvakidašnjim izgledom, oblačenjem i ponašanjem.

Izvor: Nikola Đukić

Autor: Nikola Đukić

Default images
Beta/AP

Agasi je pokrenuo lavinu koja nema nameru da se zaustavi – lavinu koja je ka podnožju planine povukla igrače, trenere, sponzore, prouzvođače sportske opreme i mnoge druge...

Deset dana prvog Gren slema godine je iza nas – Rodžer Federer ispao je u trećem kolu, Srbija je ostala samo na jednom predstavniku, vrućine su ponovo bile teško podnošljive, dok je druga otvorena ubedljivom pobedom Tomaša Berdiha nad Rafaelom Nadalom.

Australijan open mesto je na kom smo već navikli na iznenađenja, čudne i pomalo bizarne pojave na i oko terena.

Međutim, ono što nismo ni sanjali jeste da će nam mnogi igrači više pažnje privlačiti svojim odevnim kombinacijama nego tenisom koji prikazuju.

Pa, da vidimo ko je najlepše obučen u Melburnu…

Najki (Nike)

Američka kompanija sportske opreme poznata je kao veliki inovator u svetu sporta, ali se stiče utisak da je ovoga puta preterala. Manekeni Najkija možda nisu bili najbrojniji na turniru, ali su definitivno najupečatljiviji zahvaljujući odeći koju su nose.

Na plavim terenima dominira žuta, u skladu sa osnovnom bojom države u kojoj se igra – od fluorescentne koja “bode oči”, do one malo prihvatljivije nijanse.

Serena Vilijams, Nik Kirjos, Tanasi Kokinakis i Bernard Tomić odskakali su od ostalih upečatljivim izgledom, ali ih je očigledno nepoznavanje osnovnih modnih postulata koštalo nešto lepšeg utiska. Barem neke od njih, među kojima se izdvaja Kokinakisov izbor šortsa za fluorescentnu majicu sa roze tačkicama – potpuni promašaj. Međutim, mora se priznati da je bilo i pogodaka, poput Kirjosove i Azarenkine kombinacije svetložute i bele boje.

Rodžer Federer i Rafael Nadal posebna su priča, pa kao i pred svaki Gren slem njihova oprema se razlikuje od ostalih. Federer je igrao u majici bez kragne prihvatljivije nijanse, ispod koje je bio sivi šorts. S druge strane, Nadal je na sebi imao pravo šarenilo – roze majica za ljubičastim primesama, beli šorts, znojnice i traku fluorescentne boje, kao i crne patike uz pertle koje se slažu sa detaljima na zglobovima i glavi. Ipak, dvojici velikana ni unikatna oprema nije pomogla, pošto su obojica takmičenje završila pre polufinala.

Serena je u izboru koleginica proglašena za najlepše odevenu učesnicu Australijan opena, a Najki je ostalim manekenkama spremio nešto drugačije haljine. Bilo je tu onih sa dugim i kratkim rukavima, na bretele, a u većini slučajeva preovladava roze boja u više nijansi. Osim kod Marije Šarapove koja nosi crvenu haljinicu.

Judžini Bušar, Petra Kvitova, Sara Erani, Petra Martić, Medison Kiz, pa čak i Tejlor Taunzend na sebi su imale opremu u omiljenoj boji devojčica, ali je ona uspeh donela samo 19-godišnjoj učenici Lindzi Devenport.

Adidas

Najveći konkurent američkoj kompaniji imao je veoma neuspešan Gren slem, kada se pogledaju rezultati tenisera koje sponzorišu. Najveće zvezde Ana Ivanović i Karolina Voznijacki ispale su već u uvodnim fazama turnira, pa je najveći “teret” ostao na Simoni Halep i Garbinje Mugurusi. Rumunka je poražena u četvrtfinalu, a Mugurusa jedno kolo ranije.

Ana je igrala u plavoj haljini, Simona u suknjici i majici iste boje. Karolina je odabrala tirkiznu nijansu, a najblažu je nosila mlada teniserka iz Španije

Kod muškaraca Fabio Fonjini i Ernests Gulbis su razočarali, dok su na iznenađenje svih najviše pokazali Fernando Verdasko i rekonvalescent Markos Bagdatis. Verdasko je imao lepu aplikaciju plave boje na sivoj majici, dok se Bagdatis odlučio za klasičnu jednobojnu majicu sa linijama u drugoj.

Međutim, nemački proizvođač ne mora toliko da brine za ugled i profit, pošto je poznato da su Adidasove patike, a one su posle reketa najbitniji deo teniske opreme, veoma rasprostranjene među igračima kojima ova kompanija nije sponzor.

Uniklo (Uniqlo)

Dvojica najpoznatijih manekena Unikloa su srpski teniser Novak Đoković i Japanac Kei Nišikori. Japanska firma ne eksperimentiše mnogo kod dizajna sportske opreme, pa obojica nose jednobojne polo majice i šorts u drugoj boji.

Đoković ima čak tri kombinacije za ovogodišnji Australijan open – belu majicu nosi tokom dnevnih termina, dok u večernjem najčešće izlazi na teren u plavoj ili crnoj.

Nišikoriju je prva garnitura u zelenoj boji, ali je protiv Stiva Džonsona bio u kompletno sivoj opremi.

Obojica tenisera nose Adidasove patike.

Ostalo

Endi Mari pre nekoliko nedelja raskinuo je saradnju sa Adidasom i potpisao ugovor sa brendom Ander Armor (Under armour) – američkom kompanijom koja posle košarke, američkog fudbala, atletike i fudbala pokušava da se probije i na tenisko tržište. Za Marija je spremna jednostavna oprema u crno-zelenoj boji. Osim njega 'oklop' na sebi nosi i Amerikanka Sloun Stivens koju smo videli samo u prvom meču protiv Azarenke – tada je nosila kratku roze haljinicu za fluorescentnim detaljima.

Tomaš Berdih jedini je teniski predstavnik švedskog H&M, koji je poznatiji po modnim kolekcijama nego sportskim. Čeh u nebesko plavoj majici igra fantastičan turnir – prošao je u polufinale bez izgubljenog seta, a u četvrfinalu razbio je Rafaela Nadala.

Italijanski Loto (Lotto) ima mnogo predstavnika i predstavnica u tenisu, a svakako su najpoznatiji David Ferer, Agnješka Radvanjska, Jekatarina Makarova, Karla Suares Navaro, Leonardo Majer, Viktor Troicki, Donald Jang...Loto proizvodi jednostavne i svedene komade odeće, obično u jednoj ili kombinaciji dve boje.

Aktuelni šampion Stan Vavrinka jedan je od vodećih sportista koje sponzoriša Joneks (Yonex) – specijalizovan za 'beli sport'. I Švajcarac je dobio kombinaciju u plavoj boji, koja se slaže sa celokupnim ambijentom u Melburnu, dok ljudi iz Asiksa (Asics) Gaela Monfisa oblače u boje odgovarajuće njegovom karakteru.

Kakvo je Vaše mišljenje – ko je najbolje obučen na Australijan openu? Da li je Najki preterao prilikom odabira boja za prvi Gren slem sezone i koji su Vaši favoriti?

Ukoliko smo nešto propustili u komentarima nam ostavite sugestije ili zanimljive fotografije tenisera i njihovih odevnih kombinacija.

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve