Nova vest
Tenis

Subota, 17.01.2015.

17:00

Analiza žreba: Četiri Srpkinje u pohodu na Melburn

Sve je spremno za prvi Gren slem sezone Australijan open, a posle kvalifikacija poznato je svih 128 učesnica u singl konkurenciji.

Izvor: Nikola Đukić

Autor: Nikola Đukić

Default images
Beta/AP Photo/Tertius Pickard/Jason DeCrow/Elise Amendola/Nick Wass

Srbija će imati četiri predstavnice u Melburn parku – Anu Ivanović, Jelenu Janković, Bojanu Jovanovski i Aleksandru Krunić.

Ivanovićeva je na Ozi stigla u najboljem raspoloženju posle finala Brizbejna, Krunićeva ima razloga za optimizam, dok su Jankovićeva i Jovanovski u promenljivoj formi.

Prva nositeljka na turniru je Amerikanka Serena Vilijams koja ima priliku da osvoji 19. Gren slem u karijeri. Najveće rivalke imaće u Mariji Šarapovoj, Simoni Halep, Petri Kvitovoj, Karolini Voznijacki…

U okviru specijala Australijan open, posle muškog, spremili smo i analizu ženskog dela žreba u kojoj smo posebnu pažnju obratili na protivnice naših teniserki, favoritkinje i potencijalna iznenađenja.

Turnir će dobiti novu šampionku pošto se Li Na povukla krajem prošle sezone – pogledajmo ko bi to mogao biti.

I četvrtina – Serena, Jelena, Voznijacki, Azarenka…

Prva četvrtina žreba koju predvodi Serena Vilijams interesantna je iz dva razloga – u tom delu kostura nalazi se srpska teniserka Jelena Janković, ali i Viktorija Azarenka, koja ove godine nije nositeljka.

Jelena će na startu igrati protiv Švajcarkinje Timee Baščinski, trenutno 38. na WTA listi. Pre pet i po godina osvojila je jedini trofej u Luksemburgu, a ovu sezonu počela je odlično. Na turniru u Šenženu izgubila je od Halep u finalu, pritom eliminisavši Stefani Vegele, Karin Knap, Veru Zvonarjevu i Petru Kvitovu.

Ukoliko savlada prvu prepreku Jankovićevu očekuje susret sa boljem iz meča Kimiko Date Krum i Ana Tatišvili. U trećem kolu verovatno ide na nezgodnu Španjolku Garbinje Mugurusu, a onda se ukršta sa prvom igračicom sveta.

Serena će pohod na svoj 19. Gren slem trofej početi od Belgijanke Alison Van Ujtvank, da bi u drugom kolu mogla da se sastane sa Verom Zvonarjevom, finalistkinjom US opena. Pre eventualnog susreta sa Jelenom, Vilijams će na putu imati 26. nositeljku Elinu Svitolinu, koja ne bi trebalo da ima problema sa Janom Čepelovom, Nikol Gibs i Olivijom Rogovskom.

Pre određivanja parova za prvi Gren slem sezone najveće pitanje bilo je kome će zapasti Viktorija Azarenka, trenutno 41. igračica sveta. Azarenka je dvostruka šampionka Australijan opena (2012, 2013), ali su je povrede i psihički problemi sprečili da se održi u vrhu prošle sezone. Žrebom je odlučeno da će već na startu biti učesnica derbija, pošto joj je protivnica Sloun Stivens.

Ukoliko nadigra 21-godišnju Amerikanku osiguraće duel sa Dankinjom Karolinom Voznijacki. Voznijacki, koja će u prvom kolu imati težak posao protiv Tejlor Taunzend, definitino je najveći gubitnik turnira. Osim teških protivnica u uvodnim rundama (posle Vike tu je Barbora Zahlavova-Stricova, inače 25. favoritkinja) i povrede ručnog zgloba, ponovo se našla u četvrtini sa Serenom Vilijams, koja je favorit da prekine njeno napredovanje ka prvoj tituli na GS.

U ovom delu kostura nalazi se i prošlogodišnja finalistkinja Dominika Cibulkova. Cibulkova je poznata po agresivnom stilu, ali joj problem predstavlja nedostatak plana B. Nije realno očekivati da će ponoviti uspeh iz 2014, a ne bi bilo iznenađenje i da turnir završi u prvoj nedelji.

Osim spomenutih igračica treba obratiti pažnju na Alize Korne i Cvetanu Pironkovu. Pironkova je otvorila sezonu polufinalom u Sidneju gde je Petra Kvitova sprečila da odbrani titulu. Bugarka je do sada važila za teniserku koja je igrala samo Vimbldon, ali je u poslednje dve godine pokazala da voli australijski beton – podloga i predvidivo ponašanje loptice odgovaraju njenoj igri sigurnog servisa i umerene ofanzive.

Pred početak nikako se ne može pretpostaviti koja od devojaka će igrati u četvrtfinalu – projektovan je novi duel Serene i Karo, ali ni on nije toliko izvestan.

Interesantni mečevi prvog kola: Viktorija Azarenka – Sloun Stivens, Dominika Cibulkova – Kirsten Flipkens, Cvetana Pironkova – Heder Votson

II četvrtina – debi Aleksandre Krunić

Čehinja Petra Kvitova na čelu je kolone devojaka među kojima se nalazi i naša Aleksandra Krunić. Kvitova, inače četvrta nositeljka, dobila je za protivnicu Holanđanku Rišel Hogenkamp, ali je izvesno da je u drugom čeka bolja iz duela Dona Vekić – Mona Bartel. U nastavku takmičenja mogla bi da se sastane sa Medison Kiz ili Kejsi Delakvom, dok bi joj četvrto kolo donelo Australijanku Sem Stosur ili Nemicu Andreu Petković.

Stosur može pobediti svakoga kada je u elementu jer raspolaže sjajnim forhendom i servisom, ali joj je 'glava' najveći problem. Među spomenutim igračicama spremna na potencijalno iznenađenje je Kiz. Devojka rođena 1995. već je igrala u trećem kolu prošle sezone, a svojim 'bum bum' tenisom mogla bi da iznenadi mnoge favoritkinje – zašto ne i Kvitovu.

Aleksandra Krunić biće glavna uzdanica Srbije iz ovog dela žreba, pošto je izborila premijerno učešće na Australijan openu. Fenomenalna Krunićeva, koja zauzima 76. poziciju na WTA, debi u glavnom žrebu imaće sa Amerikankom Loren Dejvis.

21-godišnja Dejvis je sredinom prošle sezone bila je 43, ali je ovu počela osam pozicija iza. Visoka je 157 centimetara što joj ne smeta da bude veoma opasna po rivalke – voli da loptice udara rano i hvata ih u penjanju. Nikada nije stigla do pehara na WTA turu, dok joj je najbolji rezultat na Gren slemovima treće kolo u Melburnu i Londonu.

Aleksandra bi eventualnim trijumfom omogućila sebi još jedan susret sa velikom zvezdom ženskog tenisa, ovoga puta Venus Vilijams. Venus je pre nekoliko dana peharom u Oklandu dokazala da još nije za 'staro gvožđe', a već u Melburnu mogla bi to i da potvrdi. Vicešampionka iz 2003. svoj nastup otvara sa Marija-Teresom Toro-Flor i nije nerealno da je gledamo u drugoj nedelji turnira.

Da bi to učinila moraće da preskoči jednu od dve italijanke – Flavija Peneta (12) i Kamila Đorđi igraće na startu jedna protiv druge, što će ujedno biti i najzanimljiviji meč. Đorđi ima veoma čiste udarce i ne respektuje mnogo favoritkinje sa druge strane mreže, što su na svojoj koži osetile Voznijacki, Šarapova i Azarenka. Pažnju treba obratiti i na Ajlu Tomljanović – Hrvatica koja je prešla da nastupa za Australiju voli mečeve sa najboljim teniserkama, pa je nedavno skalp uzela Jeleni Janković.

Druga najbolje plasirana teniserka koja se nalazi u ovoj četvrtini žreba jeste Poljakinja Agnješka Radvanjska. Aga se sastaje sa Kurumi Narom, sve do trećeg kola ne bi trebalo da ima poteškoća, pa bi prva nezgodna protivnica mogla da joj bude Varvara Lepčenko. Amerikanka je rešena da se vrati u formu iz 2012. kada je bila u Top 20, što dokazuje prošlonedeljno polufinale Brizbejna u kom je poražena od Ane Ivanović.

Interesantni mečevi prvog kola: Flavija Peneta – Kamila Đorđi, Loren Dejvis – Aleksandra Krunić, Šelbi Rodžers – Ajla Tomljanović

III četvrtina – Anina šansa za uspeh

Upravo se Ivanovićeva nalazi u gornjem delu treće četvrtine i posle kvalifikacija jasno je da će igrati protiv Čehinje Lucie Hradecke. Hradecka se prošetala kroz kvalifikacije, pritom eliminisavši Jovanu Jakšić sa dva puta po 6:3. Do sada je najdalje uspevala da stigne do drugog kola na najvećim turnirima, ali je zato mnogo bolja u dubl konkurenciji.

U paru sa zemljakinjom Andreom Hlavačkovom bila je najbolja na Rolan Garosu (2011) i US openu (2013), na Vimbldonu je igrala finale, dok joj je u Australiji polufinale najbolji rezultat. Ana će imati problema u početku da se navikne na brz tenis koji preferira Čehinja – agresivni servisi i česti izlasci na mrežu, ali se očekuje lagani trijumf nad 141. teniserkom planete.

Ukoliko prođe prvu prepreku, najverovatnije ide na Polonu Hercog. U trećoj rundi Ivanovićeva bi mogla da naleti na talentovanu Belindu Benčič, dok joj četvrto kolo donosi Jekatarinu Makarovu, ili ove sezone sjajnu Karolinu Pliškovu.

Pliškova je Ivanovićevu pobedila u drugom kolu US opena sa 7:5, 6:4, što im je jedini međusobni duel do sada. Ne bismo voleli da se istorija ponovi, ali ako se to desi, Karolina bi mogla daleko da dogura na Australijan openu. Koliko joj prija ovaj kontinent pokazala je na turniru u Sidneju, na kom je nekoliko poena delilo od titule. Kada uđe u ‘zonu’ pogađa vinere u serijama, forhend joj je najjače oružje, a visina od 186 centimetara omogućava joj snažne i precizne servise.

U tom delu kostura nalazi se i Bojana Jovanovski koja na startu ima najteži posao od svih srpskih predstavnica. Rivalka će joj biti 31-godišnja Italijanka Roberta Vinči, trenutno 44. na svetu. Najbolji plasman joj je 11. pozicija u junu 2013. godine, do sada je u karijeri osvojila devet titula u singlu, ali baš kao i Hradecka mnogo više uspeha ima u dublu. Sa sunarodnicom Sarom Erani osvajala je sve Gren slemove (Ozi open dva puta), kao i dva Završna Mastersa. Pored servisa najjači udarac joj je forhend, iz bekhenda obično igra slajs, a svoju igru bazira na kratkim poenima koje voli da završi volejima.

Drugo kolo moglo bi da je spoji sa Jekatarinom Makarovom, polufinalistikinjom prošlogodišnjeg US opena. Od potencijalnih iznenađenja u ovom delu žreba su još Klara Kukalova, Julija Gergeš i Alison Riske.

Na suprotnoj strani od Ane Ivanović nalazi se Rumunka Simona Halep i njihov meč trebalo bi da bude viđen u projektovanom četvrtfinalu. Halep će prvo snage odmeriti sa Karin Knap iz Italije, a dva dana kasnije za protivnicu bi mogla da ima saigračicu iz reprezentacije Aleksandru Dulgeru. Da bi se to ostvarilo, Dulgeru će morati prvo da eliminiše domaću nadu Jarmilu Gajdošovu. Prvi ozbiljniji ispit Simona će imati u trećoj rundi, gde se očekuje da igra protiv Zabine Lisicki ili Kristine Mladenović.

Ivanovićeva ima realnu šansu da ponovi prošlogodišnje četvrtfinale, iako ispred sebe ima treću na svetu. Ana u međusobnim duelima vodi sa 3-1 u pobedama, uz trijumf na poslednjem meču u Singapuru pre nekoliko meseci, rezultatom 7:6, 3:6, 6:3.

Interesantni mečevi prvog kola: Roberta Vinči – Bojana Jovanovski, Janina Vikmajer – Anastasija Pavljučenkova, Zabine Lisicki – Kristina Mladenović

IV četvrtina – Šarapova i favoritkinje iz senke

Marija Šarapova osvajanjem Brizbejna prišla je prvoplasiranoj Sereni Vilijams na manje od 700 bodova. Ukoliko bi Maša nastavila seriju pobeda i trijumfovala u Melburn parku prestigla bi Amerikanku na čelu WTA liste. Ruskinja vodi drugu polovinu žreba, a poduhvat povratka na prvo mesto počinje od Hrvatice Petre Martić.

Već drugo kolo donosi joj meč sa nekada Top 30 igračicom Soranom Kirsteom. Rumunka je 2013. godine bila na pragu ulaska među 20 najboljih, kada je usledio veliki pad, pa se sada bori da opstane u 100.

Potencijalno iznenađenje u donjem delu kostura mogla bi da bude Kazahstanka Zarina Dijas. Ona je odigrala odličnu prethodnu sezonu (treće kolo Australijan opena i US opena, i četvrta runda Vimbldona), pa je u novu ušla sa najboljim plasmanom karijere. Kazahstanka otvara turnir protiv Uršule Radvanjske, Agnješkine sestre, a sa Šarapovom se ukršta u trećem kolu.

Na vrhu poslednje četvrtine je Kanađanka Judžini Bušar. Iako ima samo 20 godina Bušar je već bila peta na listi, a u Melburnu će braniti polufinale. Devojka iz Kvebeka je u četvrtfinalu zaustavila našu Anu Ivanović, a isti uspeh ponovila je i na Rolan Garosu. U drugom delu sezone beležila je nešto slabije rezultate, pa je odlučila da joj Ozi open bude prvi turnir u 2015. godini.

Nije nerealno da joj se ovakav potez obije o glavu, pošto ima nekoliko kandidatkinja koje je mogu izbaciti već u prvoj nedelji. Među njima su Francuskinja Karolin Garsija i Svetlana Kuznjecova iz Rusije, 27. favoritkinja turnira. Garsija i Kuznjecova igraju u prvom kolu, a sa Judžini se ukrštaju u trećem kolu.

Daleko na ovom turniru mogla bi uvek neugodna Karla Suares Navaro, kao i Luice Šafarova – igračice koje umeju sa favoritima. Njih dve nisu igračice koje su medijski popularne, ali im je najveći kvalitet to što iz senke i bez eksponiranja prave rezultate. Čehinja je na Vimbldonu igrala polufinale, a Španjolka je na tri Gren slema dolazila do četvrtfinala.

Interesantni mečevi prvog kola: Karolin Garsija – Svetlana Kuznjecova, Lucie Šafarova – Jaroslava Švedova, Zarina Dijas – Uršula Radvanjska

Postoji mnogo igračica koje su u stanju da iznenade na prvom Gren slemu sezone, a uvodna tri-četiri dana mogu najaviti konačan rasplet.

Još samo nešto više od 24 sata…

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve