Nova vest
Tenis

Petak, 16.01.2015.

13:00

Federer može do Gren slema u 2015.

Karijera profesionalnog tenisera ne traje preterano dugo, a oni dugovečniji igraju otprilike deset do 15 godina.

Izvor: Nikola Đukić

Autor: Nikola Đukić

Default images
Beta/AP Photo/Mark Baker

Ono što odvaja vrhunske igrače od ostalih jeste to što uspevaju da na vrhuncu ostanu duže od ostalih, ali njihova igra postepeno počinje da pada kada uđu u četvrtu deceniju.

Međutim, i ovaj obrazac ima svoje izuzetke – najbolji primer jeste Rodžer Federer, jedan od najboljih igrača u istoriji tenisa.

Fenomenalni Švajcarac u 2015. godinu ušao je kao 33-godišnjak, a iza sebe ima osvojenih 17 Gren slem titula, 23 Mastersa i ukupno 83 trofeja u singl konkurenciji. Poslednji među njima bio je u Brizbejnu pre nekoliko dana, kojim je nastavio fantastičnu prethodnu sezonu.

Vratićemo se za trenutak u prošlost – pre nekoliko meseci imao sam prilike da gledam reprizu polufinalnog meča US opena iz 2005. godine, između Federera i Lejtona Hjuita, koji je Rodžer dobio rezultatom 6:3, 7:6, 4:6, 6:3. Iako je izgubio treći set, tako visok nivo tenisa video sam još samo jednom u životu – u prvoj polovini Novakove 2011.

Federer je u to vreme igrao tenis sa neverovatnom lakoćom, imao je i polučasovne periode bez neiznuđene greške, a mnoge mečeve dobijao je samom pojavom na terenu. Međutim, posle nekoliko dominantnih sezona usledio je pad, a primat su uzeli mlađi momci predvođeni Nadalom i Đokovićem.

Od Vimbldona 2013. i ispadanja od Sergeja Stahovskog u drugom kolu krenuo je košmarni niz – porazi od maltene anonimnih tenisera poput Brandsa i Delbonisa, a na US openu izgubio je u tri seta od Tomija Robreda, čoveka kojeg je dobio u svih deset okršaja pre tog. Svi su ga otpisivali, ali se sećam se da sam tih dana redovno ponavljao u sportskim krugovima često izgovorenu rečenicu: „Forma je prolazna, klasa je večna“.

Danas, opet imamo i klasu i formu – čoveka koji se po ko zna koji put vratio, demantovao kritičare i uz Đokovića obeležio 2014. sa pet titula iz čak 11 finala. Osim toga, za čisto divljenje jeste žar sa kojim Federer i dalje igra ovu igru, kao i njegova nesmanjena želja za pobedama i titulama. Sezonu je završio sa skorom 73-12, ali je drugu zaredom ostao bez pehara na nekom od četiri najveća turnira.

„Želim da napravim korak dalje jer to što sam bio blizu nije dovoljno dobro. Nije da sam bio loš na Slemovima, ali voleo bih da budem još bolji. Moram biti veoma oprezan, ako želim da sačuvam brzinu. Prioritet će mi biti Gren slemovi, želim na njima da igram najbolji tenis. Kalendar nakon Australijan opena zavisi od šansi da budem prvi na ATP listi“, rekao je Federer.

Poslednji put trijumfovao je 2012. na terenima Ol Ingland Klaba, a najbliži novom uspehu bio je na istom mestu pre šest meseci, kada je u jednom od najboljih finala ikada na travi poražen od Đokovića. U međuvremenu, osim spomenutih neuspeha samo tri puta je igrao u polufinalima (dva puta Ozi i jednom US open), uz dva četvrtfinala.

Posle svega navedenog postavlja se logično pitanje – može li Rodžer Federer u novoj sezoni do 18. Gren slema?

Odgovor je svakako potvrdan, ali da bismo drugog tenisera sveta videli na pobedničkom postolju moraće da se poklopi više faktora.

Osnovni preduslov je da ostane zdrav – Federer tokom karijere nije imao mnogo problema sa povredama, ali su ga poslednjih godina bolovi u leđima omeli da održi potreban kontinuitet. Kada je fizički potpuno spreman može se posvetiti tenisu, a tada kretanje dovodi do vrhunca. Često se čini kao da klizi po podlozi, igra bez ikakvog napora zbog čega se stiče utisak da je njegovo telo projektovano za tenis.

Nesporno je da servis i forhend nisu na nivou iz najboljih dana, što je i normalno uzevši godine u obzir, ali Federer je ponovo opasan protivnik. Najviše zahvaljujući odluci da skraćuje poene, pa neretko igra servis-volej ili na mrežu izlazi već posle prvog udarca.

Kao i do sada najveći problem u igri biće bekhend koji je sklon oscilacijama, ali je momak rođen u Bazelu tokom karijere razvio sposobnost da u mečevima sa najboljim igračima (osim protiv Nadala), nivo igre podigne za koji stepen više. Ukoliko ga žreb bude slao u suprotnu polovinu kostura od Španca što nije slučaj na Ozi openu, kvota da će se naći u finalu strahovito će pasti.

Federer je nekoliko puta isticao da želi da igra na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, što je još jedan dokaz da uopšte ne razmišlja o penziji. Bezbroj puta je pokazao da mu motiva manjka i da je i dalje gladan uspeha.

Australijan open doneće nam određene odgovore o Federerovim dometima za ovu sezonu, ali titula na nekom od Gren slemova sigurno neće predstavljati iznenađenje.

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve