Nova vest
Tenis

Sreda, 14.01.2015.

15:00

Ana i Jelena: O prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

Na dobro se čovek lako navikne, uči nas narodna poslovica, i to sasvim ispravno.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Pre pojave Jelene Janković i Ane Ivanović, naša zemlja od Monike Seleš nije imala respektabilnu teniserku – sećam se klinačkih dana kada sam u novinama pratio da li su Ječmenica, Naćuk ušle u Top 100, usledila je avantura Srbije sa Jelenom Dokić, a nedugo zatim pojavile su se Jelena i Ana.

Sada, početkom 2015. godine – Ivanovićeva je 5, a Jankovićeva 15. na svetu, obe su bivše prve igračice planete i igrale su u završnicama Gren slem turnira (Ana je i jednu najveću titulu). Svi koji u Srbiji vole tenis treba da budu zahvalni na tome.

U pamćenju mi je ostala urezana 2004. godina i duel 17-godišnje Ivanovićeve sa tada još strašnom Venus Vilijams – izgubila je Ana u dva uzbudljiva taj brejka, ali je pokazala svetu da se rađa nova zvezda.

Postepeno se pela ka vrhu, izgubila je dva Gren slem finala (od Enan u Parizu 2007. i od Šarapove u Melburnu 2008), pre nego što je trijumfom nad Safinom osvojila Rolan Garos 2008. godine i postala prva na WTA listi.

Da je lakše osvajati nego braniti tron, veoma dobro se videlo u Aninom slučaju. Nije podnela pritisak, koji je ogromnim delom nametala i sama sebi, pa je usledilo nekoliko godina tumaranja – rani porazi na Gren slem turnirima, gubitak samopouzdanja, strah pred najvećim rivalkama, promene trenera...

“To je proces“, rečenica je koju je često ponavljala i zbog koje su joj se strani novinari pomalo i podsmevali. Međutim, malo-pomalo, Ivanovićeva se vratila tamo gde pripada – među deset najboljih teniserki sveta.

Prošla sezona bila je izvanredna – Ana je poboljšala kretanje (na tome doduše radi već godinama), u svoju rutinu ubacila je i slajs, a više joj nisu strani ni izlasci na mrežu. Rečju, postala je raznovrsnija teniserka, što joj i te kako pomoglo u pojedinim mečevima kada nije uspevao’plan A’ koji se uglavnom zasniva na napadima forhendom.

Ivanovićeva je prošle sezone dobila Serenu Vilijams u Melburnu, a bila je bolja i od Voznijacki, Šarapove, Azarenke, Kerber, Halep... To su sve vredne pobede, pobede koje donose samopouzdanje, a Ana je i osvojila četiri titule – Oklend, Monterej, Birmingem i Tokio.

Igrala je i finala u Sinsinatiju i Štutgartu, kao i polufinala u Pekingu i Rimu, ali mrlja na sezoni jeste slab učinak na najvećim turnirima. Posle četvrtfinala Australijan opena (poraz od Bušar u meču koji je mogao i trebalo da bude dobijen), Ana je lako ispala od Lucije Šafarove u trećem kolu Rolan Garosa, zatim u istoj fazi Vimbldona od Zabine Lisicki, ali najveće razočaranje jeste poraz od Karoline Pliškove u drugom kolu US opena.

U 2012. i 2013. godini Ivanovićeva je samo dva puta ispala pre osmine finala, a u svojoj najboljoj sezoni od 2008. to joj se dogodilo tri puta. Zato je jasno da će fokus ove sezone biti na Gren slem turnirima, a to je i Ana više puta istakla.

Ključna je psihička priprema, pogotovo u Aninom slučaju – ako uspe da rastereti misli i da, kako ona kaže, uživa na terenu, i rezultati će biti u skladu sa time. Ako ne, ponovo će biti pogrešno bačenih loptica pri servisu, perioda kada se igra ’po inerciji’, bez mnogo razmišljanja i stegnuto, kao i brzopletih napada. Osim mentalne strane, nužno je i da Ivanovićeva stabilizuje početni udarac i da pogađa prvi servis u većim procentima.

Brizbejn je bio pravi putokaz, nadamo se da će Ana i u Melburnu nastaviti da vozi u istom smeru.

Za razliku od Aninog ’bum-bum’ tenisa, Jelena Janković javnost je osvojila sasvim drugačijim stilom igre – pre svega neverovatnom brzinom i elastičnošću, koja je uključivala česte špage. Jelena se oslanjala na sportsku inteligenciju, strpljivo građenje poena, ali i odbranu, mada je i te kako uspela da napadne iz kontre – bekhend paralela bila je njen zaštitni znak.

Još je 2004. godinu završila među prvih 30 na svetu, a prvi veliki uspeh na Gren slem turnirima doživela je na US openu dve godine kasnije – iako je osvojila prvi set, u polufinalu je izgubila od Žistin Enan, a koncentraciju joj je tada poremetila jedna sporna sudijska odluka.

Još tri puta Jankovićeva je zaustavljana u polufinalu Gren slem turnira – na Rolan Garosu 2007. ponovo od Enan, zatim u Melburnu 2008. od Šarapove i u Parizu te godine od Ane Ivanović.

U avgustu je Jelena postala prva teniserka sveta, a onda je na red došao US open na kojem je redom pobedila Vandevege, Arvidson, Ženg, Voznijacki, Bamer i u polufinalu Dementijevu.

Usledilo je finale sa Serenom Vilijams, jedan od najkvalitetnijih mečeva ženskog tenisa koje sam gledao, i prava je šteta što nije otišao makar u tri seta. Odlučilo je Serenino iskustvo, Amerikanka je slavila sa 6:4, 7:5, iako je srpska teniserka imala četiri set lopte u drugom setu.

Jankovićeva je u završnicu uspela da prođe još dva puta, oba na Rolan Garosu – u polufinalu 2010. neočekivano lako je izgubila od Stosur, a u četvrtfinalu dve godine kasnije bolja je bila Šarapova.

U poslednjih nekoliko godina Jelena je ulazila i izlazila iz Top 10, mada je činjenica da nije više toliko važan faktor na najvažnijim turnirima i da ne pripada užem vrhu WTA tura. Lutanja sa načinom igre, ponekad zasićenost, ali i povrede neki su od razloga velikih oscilacija.

Prošle sezone je na tri Gren slem turnira stigla do osmine finala, a najveću priliku propustila je u Njujorku, kada je izgubila od tinejdžerke Belinde Benčič. Treći put u poslednje četiri godine Jelena je sezonu okončala bez titule – igrala je finale u Bogoti, kao i polufinala u Dohi, Štutgartu i Rimu.

Jankovićeva uskoro puni 30 godina, ali to ne mora ništa da znači – videli smo to na primeru Stosur, Na Li i naravno Serene Vilijams. Sa druge strane, stoji i da generacije iza nje već vode glavnu reč, tako da će Jelena sve teže moći da se nosi sa mlađim lavicama.

Presudno će biti zdravlje Jankovićeve – nedavno je izjavila da je razmišljala da okonča karijeru zbog bolova u leđima. Ako uspe da bude maksimalno spremna, Jelena može sebi da obezbedi još nekoliko šansi za veliki rezultat, kao i povratak u Top 10.

Nama jedino preostaje da pomno pratimo i da navijamo za Anu i Jelenu. I da uživamo dok su tu.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve