Sreda, 28.01.2015.

19:30

Beker: Novak nije dovoljno poštovan

Boris Beker, trener Novaka Đokovića, rekao je u intervjuu za ATP da srpski teniser nije u dovoljnoj meri poštovan u svetu tenisa.

Izvor: B92

Beker: Novak nije dovoljno poštovan IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

162 Komentari

Sortiraj po:

Melenci

pre 9 godina

ANA K.zbog kucnog vaspitanja nije dovoljno postova,da li su me oci izdale,ili si stvarno to napisala?!Kako ti znas da u Spaniji ne pisu o Rafi?Glupo mi je uopste da polemisem sa tobom.Ali vecu glupost nisi mogla napisati,kucno vaspitanje,Boze moj!

Ana K.

pre 9 godina

Mislim da sa razlogom nije dovoljno postovan i to zbog svog ponasanja, tj. jer mu fali kucno vaspitanje. Znam da mi sledi gomila minusa, ali po meni upravo se u tome on najvise razlikuje od Federera i Nadala, koji su uzgred vise postigli, a ostali prizemni, spontani, nemaju neke ispade na terenu, ne eksponiraju se sto se tice privatnog zivota, ne trude se da na silu budu zabavni, itd.

Ciciban

pre 9 godina

Da je nas Nole iz Amerike, Australije, Nemacke, ..itd bio bi verovatno najpopularniji teniser. Imati lobi iz sebe je najvaznije. Jedini razlog sto Nole nije dobio ponudu od Nike je sto je Nike vec imao ugovor sa Federerom I Nadalom.

Ajde Nole :)

Sampras-Federer-Nadal-Djokovic

pre 9 godina

Znate koliko se Nole zbog toga uzrujao? Zero. Ispunjen je, ljubav u porodici, zdravlje ga prati, ljubav od Srba, a ime ce mu vecno biti zapisano u istoriji tenisa. To nikakva ljubomora ne moze izbrisati. Citajte ime Novaka Djokovica dok ste zivi kao ste ce generacije posle vas citati. Svaki put kad je neki turnir, njegov lik ima da izroni ispred vas.

Dušan Ninković

pre 9 godina

Za izvesno nepoštovanje prema Đokoviću smo i sami delimično krivi jer smo podlegli nekim statistikama koje se sračunato prave da prikriju ono najvažnije merilo kvaliteta, a to je broj osvojenih sezona. Činjenica je da je u poslednje četiri, Novak bio najbolji u tri, jasno govori da je on poslednjih godina bez premca. Slemovi i mastersi su samo put do osvajanja sezone. Njima se nerealno daje značaj svetskog prvenstva, kao npr. u fudbalu, koje se igra samo jednom u četiri godine, dok je teniska sezona tokom cele godine prepuna značajnih turnira. Stoga su u fudbalu osvojena svetska i kontinentalna prvenstva najvažnije merilo, gde sezona malo šta znači, dok je u tenisu obrnuto. Uostalom, svaki sport ima neku svoju specifičnost u vrednovanju. Za open eru tenisa je karakteristično da plasman na rang-listi na kraju godine predstavlja ključni objektivni kriterijum uspeha. Sve ostale statistike - su samo prateći i usputni pokazatelji.
U tom smislu, Sampras je za sezonu ispred Federera, dok Đokoviću nedostaje samo još jedna da stigne Nadala, a do kraja karijere ima šanse da postane i najuspešniji u istoriji ovog sporta, i po ovom najvažnijem kriterijumu. Samo saznanje da se nalazi na tom putu, i da realno postoji takva mogućnost zaslužuje svo poštovanje.

uf

pre 9 godina

@Goran G
Adidas odlicno zna sta radi. Nije on tipovao na Mareja kao na br. 1 vec zna da je Marej u Americi, Australiji i Britaniji popularniji od Novaka. Nike i Adidas biraju sportiste po popularnosti.
Da je Novak popularniji medju navijacima odavno bi imao ugovor sa Nikeom. Ali nije. Njemu navijaci zvizde, a Federera i Nadala obozavaju. Nije on za Nike.

tenis tenis

pre 9 godina

@ninepi Ne volim Federera, ali zaista je smesno to sto neki od vas dovode u pitanje njegovu dominantnost u smislu rezultata zamerajuci mu to sto nije dominantan uvek. Zar sa 33 godine treba da dominira? Slaba konkurencija? Individulano misljenje. Mozda je Nole od 2011 do sad imao slabu konkurenciju, starog Federera u 30-im, Nadala koga muce povrede i Mareja koji je operisao ledja. Federer je imao prilicno dobru konkurenciju, imao je odlicnog Nadala koji je u periodu od 2008 do kraja 2010 bio u top formi. Vecina ovde nesto komentarisu navijacki, slabo ko realno. Federer je pobedjivao Hjuita, Agasija, Safina, Nalbandijana, Filipusisa, nekad i Nadala da bi dolazio do gren slemova. Sve su to u tom vremenu bili igraci top klase. Niste realni kad isticete Novakove rezultate, a istovremeno drugima negirate njihove rezultate. Posle se cudite sti ljudi sirom sveta misle drugacije i misle da su Federer i Nadal ispred Novaka po rezultatima. Pa jesu, brojevi ne lazu.

uf

pre 9 godina

@Srdjan
Videlo se koliko je Novak popularan u Aziji, kad su u Sangaju svi navijali za RF, a protiv Novaka.
Uniqlo je firma koja proizvodi krpe, sasvim nebitna na svetskom trzistu.

realno

pre 9 godina

Nema tu nikakve zavere. Ne znam o cemu neki pisu. Ne moze se silom neko voleti niti Nike ni bilo koja druga kompanija moze naterati nekog da voli sportistu koji nosi njihov brend. Jer sav marketing pada u vodu kad izadju na teren i pokazu ko su u stvari. Novakovo psovanje publike, izuzetno nepromisljene izjave na pocetku karijere, sv je to stvorilo sliku o njemu. Nole je u medjuvremenu sazreo postao koliko se meni cini divan mladi covek, ali neke greske iz mladosti mu se tesko oprastaju. Takva je teniska publika, razmazena. Federer je voljen zbog stila igre i cesto aristokratskog drzanja, mada je to pod znakom pitanja kad gubi, Nadal je voljen zbog skromnosti i sto se generalno stice utisak da je dobar decko iz komsiluka, vole ga i kolege. Tu su i rezultati koje Federer i Nadal imaju, koliko god da Nole sada dominira ipak su oni realno mnogo uspesniji od njega. Imaju mnogo vise znacajnih trofeja. Nadal i Federer su globalne ikone, simboli tenisa, zato me i cudi Bekerovo "iscudjavanje", valjda i sam zna da je on licno karijeru proveo u senci velikih asova i pored dobrih rezultata.

bla

pre 9 godina

@Antiprotivan
Tipicni stereotipi. Ako je neko odrastao u bogatoj drzavi imao je sjajne uslove. A sta mislis da pre slanja komentara proveris da li si u pravu!?
Nadal je imao tako "dobre" uslove da je njegov otac morao da rusi garazu i da Rafi izbetonira teren na kojem ce trenirati. A trenirao ga rodjeni stric. Nije covek imao novca za skupe teniske skole i trenere. Takodje, Spanija je odbila da mu dodeli stipendiju, iako je pokazivao sjajne rezultate, pa su morali da se snalaze kako znaju i umeju.
Federer je imao mozda i teze uslove. Novac su trazili po raznim fondacijama, od raznih organizacija jer drzava nije htela da pomogne posto je tenis pre njega tamo bio sport 10-tog reda. Svajcarska je drzava koja novac ulaze u zimsle sportove.
Ni on ni Nadal nisu imali novca da otputuju i plate najskuplju tenisku skolu u Evropi.
Ti mislis da je u Spaniji, Svajcarskoj itd. sve besplatno? Tece med i mleko? Kako da ne.
Novak je na Kopaoniku imao teren ispred nosa, a kasnije je imao dovoljno novca da placa najskuplje skole tenisa u Evropi. To Rafa i Federer nisu mogli.
Jedini koji je imao bolje uslove od Novaka bio je Marej, on je uvek imao podrsku drzave, jer je tenis u Britaniji veoma cenjen sport.

Antiprotivan

pre 9 godina

@alo
Ko ovde lupa? Federer i Nadal nisu imali potrebe za tom "najskupljom teniskom skolom u Evropi" jer imaju terene i teniske klubove po celoj zemlji, svojoj, a ne tudjoj. Zato i danas zive tamo, jer su od pocetka imali odlicne uslove za rad i razvoj. Tesko da "nisu imali pare" da idu kod Pilica. Da ne pricam sta bi jedan Spanac, "sljakas" po genetici, trazio u Pilicevoj skoli.

Goran G

pre 9 godina

Sada je vreme za Novakov marketinški potez. Naime, sigurno da Uniqlo lepo plaća Novaka, ali to nije NIKE ili Adidas. Situacija je trenutno savršena: Adidas nema nikoga u Top 10 od kada je Marej potpisao za Under Armour (ne računajući patike u kojima igraju Nišikori, Marej i Novak). Sada je trenutak da Novak potpiše ugovor sa Adidasom i osvoji publiku širom sveta. Adidas je napravio ogromnu grešku pe par godina "tipujući" na Mareja kao No1 i raskinuvši ugovor sa Novakom. Sada je vreme da Nole "naplati" tu grešku i pozicionira se za sva vremena.

Goran Matic

pre 9 godina

Ne razumem ljude ovde koji pokusavaju da nametnu neku pricu da se Novak ne voli. Kao ista osoba, drugi nikovi itd. A praksa pokazuje sasvim drugo. Pa o cemu prica Beker? Pogledajte malo publiku. Je li ga vole? Izadjite napolje, porazgovarajte sa nekim o tenisu. Uvek cete naci i Srbina koga iritira. Sta pokusavate? Ne vole ga i pomirite se sa tim

Srdjan

pre 9 godina

Za neupucene, Novak je Decembra 2012 potpisao ugovor o zastupnistvu sa IMG neposredno posle otkazivanja Federera istoj kompaniji. Potrebno je vreme da se izgradi imidz a i Nole nije toliko simpatican Zapadnom svetu. Takodje IMG shvata da taj deo sveta mozda i nije bitan za sad te se okrecu Japanu i Kini, generalno Aziji, gde je Novak 'bog' a gde su i pare. Zato i jeste UniQlo brand (Japan) koji hoce da postane drugi H&M a oni obrcu desetine milijardi godisnje. UniQlo je 'progresivna' firma sa novim idejama i novim tehnoloskim proizvodima, isto kao i Novak sa svojim najvecim 'tehnoloskim' dostugnucem u tenisu gde tesko mogu ostali da ga stignu.

ninepi

pre 9 godina

Federer je imao srece da 10tak godina igra u slaboj konkurenciji i tako je prividno postao najbolji svih vremena, tj. igrac sa najvise najvaznijih trofeja. Kad su Nadal i Djokovic sazreli kao igraci, Federer odjednom vise nije dominantan, a jos uvek je u punoj igrackoj snazi. Pa ako je najbolji svih vremena, zar ne bi trebao da vlada u svom vremenu i pobedjuje sve redom?
S druge strane, mozemo da uzivamo u divovskim borbama najmanje trojice vanserijskih tenisera, verovatno iz grupe 5 najboljih svih vremena.

ZLija

pre 9 godina

Nadal je dobio Federera na travi na njegovom omiljenom turniru, Rodja nikada nije dobio Nadala na pariskoj sljaci ende. Djole je boolji od obojice ima vremena za njegovo sabiranje. Doping majstoru, i nadmenom je vreme isteklo. Doping mozda uzme jos nesto sto ce oduzimati ko Lens Amstrongu jednog dana.

š'a kao nije tako miševi

pre 9 godina

Pa u pitanju je na delu Nike propagandna mašinerija. Napraviše od Federera i Nadala svete krave. Bukvalno. Da prdnu javno na terenu, komentatori i publika bi rekli "Kakav šampionski prdež! Čak i miriše!"

Mirko

pre 9 godina

Mogli bi da kažemo da je pristrasno od Bekera, mogli bi da kažemo i da sam ja pristrasan, ali za primer da je ovo što Beker kaže tačno, uzeću poslednji Matsov komentar, ili poslednja dva-tri, u suštini - sav se presamiti kad priča o bilo kome kao što je Raonić, Berdih, Nišikori, Kirjos, Endi - bukvalno su svi vanzemaljci od igrača, najsjajniji likovi u univerzumu. Novak je pak veoma mučno pobedio sve njih redom i bije ih redovno, ali j.. ipak to nije tako dobra igra i on ne zaslužuje da se oduševljavamo njegovom igrom. I onda nakon gomile gluposti čuješ od njega kako kaže da je Novak favorit u svakom meču, uvek i stalno, poslednjih 4 godina.
To po meni pokazuje potrebu publike da "voli" i favorizira jednog ili dva tenisera, a da pri tome nije spremno da "brzo" promeni svoje favorite. Novak je po njima bio bučan, nadmen i tako to, a to što je uglavnom pobeđivao sve najbolje igrače redom, što je tri godine najbolji u konkurenciji Nadala i Federera, Mareja i ostalih, što je najkreativniji teniser današnjice, što je izmislio neke stvari u tenisu, što je najduhovitiji od svih, što govori šest jezika, što je elokventan i što zna da priča i ponaša se, igra, peva, svira, to sve to nije dovoljno.
I lepo je rekao Beker: on je navikao na to i verovatno se toliko i ne obazire na to. Njemu je najbitnije da pobeđuje i da je prvi, ko ga voli i dalje će da ga voli, ko ga ne voli, teško da će ga zavoleti, nema potrebe da gubi vreme i bavi se time.

aha

pre 9 godina

@Miroslav Miki Milovanovic
Dobro, i sta si ti sad dokazao? Nadal ima 9 RG a Federer 1?
A sta cemo sa ostalim?
Federer ima 7 WB, Nadal 2, Federer ima 5 US Opena, Nadal 2, Federer ima 4 AO, Nadal 1.
I.... ko je tu jednostran?

Analiza

pre 9 godina

Prvo, odmah da razjasnimo nekoliko stvari po pitanju hejterskih komentara ovde. Oni nikada ne prelaze 10%, a i većinu ih piše jedna te ista osoba potpisujući se raznim imenima i znakovima. Druga je stvar što oni bodu oči, iritiraju, pa se dobije pogrešan utisak da ih je mnogo, a nije. Ukupno ih je jako malo. Drugo, zar još neko veruje da tih nekoliko negativnih komentara za Novaka pišu Srbi? Ja sam pre nekoliko meseci ostavio linkove komentara ovog @Mikiija. Identični komentar gde se pljuje Novak na ovom forumu, i na hrvatskom sajtu. Jedina razlika je što je na hrvatskom sajtu pisan ijekavicom. Dakle taj čovek dođe ovde i glumi Srbina koji kao mrzi Novaka i navija za Federera ili Nadala, jer zna koliko je to iritantno i koliko provocira. Perfidnost pokretana frustracijama. Još ako se doda nedostatak elementarnog dostojanstva kod njega i odsustvo stida, u kombinaciji sa njegovom opsesivnom upornošću, dobija se količina mrziteljskih komentara i lažni "fenomen" paradoksalne "neomiljenosti" Novaka.
Lako ćete ga prepoznati. Rečnik mu je često agresivan, svađalački. Uvek omalovažava Novakove uspehe, veliča druge. Koristi se demagogijom i često iznosi lažne statističke podatke. Izmišlja nekakva istraživanja. Redovno spominje Federerovu starost i Nadalove povrede kao razlog Novakovih uspeha. Potencira da Novaka niko ne voli. Često koristi fraze "Ostrašćenost je jedno a realnost nešto sasvim drugo", "Ostrašćeni Novakovi navijači", "Novak nije ni blizu... ni do kolena...", "Svetlosnim godinama je on udaljen...", "Smešno je i porediti...", "Novak igra finala, ali ne osvaja...", "Vi pratite tenis od 2011....", itd, itd.
Često se predstavlja i kao Novakov navijač ali kao realan, pa predviđa ipak pobedu Federera, jer je bolji itd.
Neverovatna osoba! Opsednut je Novakom!

Mikii

pre 9 godina

(Miroslav Miki Milovanovic, 29. januar 2015 00:32)

Za pocetak, moje ime je Mihailo :) Drugo, ne znam sta si zeleo da objasnis iznosenjem podatka da Federer ima samo jedan RG?! Za razliku od tebe, necu nista dalje pokusavati da "objasnim", ne bih da se spustam na tvoj nivo. Postavicu ti samo jedno pitanje: koliko RG-a ima Djokovic?

Filo

pre 9 godina

Utisak koji se stekne na raznim forumuma interneta ume teško da zavarava. Poznato je da internet forumi daju lažnu sliku i nisu nikakvo relevantno mišljenje javnog mnjenja. Neko može svaki dan, na svaku vest da ostavi desetinu uvredljivih komentara i stvori lažan utisak o tome koliko se neka osoba mrzi ili voli. Odavno su psiholozi uradili analizu i došli do zaključka da internet forumi u velikoj meri privlače osobe negativnih i agresivnih emocija. Prosto rečeno - internet je pun ljudi koji vole da mrze. Pojava do skoro nezabeležene totalne slobode govora u potpunoj anonimnosti, dala je priliku takvim ljudima da je koriste kao svojevrstan ''izduvni ventil'' za njihove razne frustracije, opsesivne neuroze, mržnju itd. Znajući ovo, vodeći svetski portali i internet izdanja renomiranih svetskih novina u poslednje vreme ukidaju mogućnost komentarisanja vesti, zbog masovnog korišćenja jezika mržnje, provociranja i uvreda. To je opšti trend. Unapred se radujem dolasku ove prakse i kod nas. Sav otrov koji ovde prosipaju "regionalni" pljuvači, ostaće u njima, od koga će, nadam se i puknuti. I to me raduje.

Brejk u petom

pre 9 godina

Neznam otkud ta potreba da je voljen, negde vise, negde manje i svuda je postovan.
Vise bih rekao sudeci po komentarima da Srbi imaju neku opsesiju da budu voljeni.
Ide se dotle da se izmisljaju celi dogadjaji i kako sakriveni srpski agenti po inostranstvu otkrivaju podlace koji navijaju za Federera.

uroš

pre 9 godina

(bla, 29. januar 2015 00:11)

Istraživanja pokazuju da Novaka podržava 95% populacije u Srbiji. Nijedan sportista, glumac, pevačica, političar ili bilo ko, nikada nije imao takvu podršku. Ovih nekoliko hejtera ovde su smešno zanemarljiva pojava.

Milan

pre 9 godina

Ne hranite trolove! To je rasa koja zivi od zlobe i od zakuhavanja svadje. Ozbiljne stranice uvedu verifikaciju ljudi koji komentarisu vijesti i odmah polovina najmanje nestane bestraga i nikad se ne pojavi vise. Trolovi su nesrecni ljudi praznog zivota koji su u internetskom svadjanju nasli smisao.
Ne mislite da je to samo balkanski fenomen. Procitao sam naucni rad koji se bavio fenomenom trolovanja u Skandinaviji. U cetiri najozbiljnija internet medija stize 21 procenat komentara od trolova. To je planetarna bolest.
Jedina pomoc je - ignorisanje tih praznih i nesretnih dusa.

aleksi

pre 9 godina

Niko od tenisera nije poštovan dovoljno a najmanje Arantxa Sanchez. Čak ni skupljaci loptica nisu hteli peškir da joj dodaju često.

bla

pre 9 godina

@Uros
Pa ni broj pozitivnih ne odrazava realnost. Ne znam kako je medju dijasporom, ali za tvoju informaciju, u Srbiji je bas ogromna baza navijaca pre svega Federera, pa onda i Nadala.
Sva istrazivanja iz godine u godinu pokazuju da je najpopularniji strani sportista medju Srbima Federer. Nadal je takodje uvek u samom vrhu.
To sto je Novak popularan medju Srbima koji uopste ne zive u Srbiji je druga stvar, ali to pre svega ima veze sa frustracijama tih ljudi koji misle da se tako pokazuje patriotizam.

zona

pre 9 godina

Pre pojave Novaka na sceni navijači u svetu su debelo već bili podeljeni na Rafu i Feferera. Novak je i pored te otežavajuće okolnosti uspeo da skupi globalno respektabilan broj fanova, ali istinskih. Mala (u odnosu na Fedal), ali odabrana ekipa.
Zamislite da se u Beogradu iznenada osnuje fudbalski klub pored Zvezde i Partizana, i počne da ih mlati i pobeđuje. Teško bi sticao navijače.

Teodosije

pre 9 godina

"........... Ove godine na AO, mogu reci, najgore, valjda prosao Sepi. Protiv Federera je publika listom navijala za Federera a u sledecem mecu, naravno za Kirjiosa i sem Sepijevog boksa skoro da niko nije pozdravljao njegove poene. A covek nije cak ni Srbin ali im je ugrozio ljubimce i morao je da plati cutanjem publike. Monstruozno. Samo da su organizatori fer i da Novak bude zdrav i fit i neka svojim najvecim pobedama govori za sebe a tako ce i medijske mocnike bar malo ucutkati.
(II, 28. januar 2015 22:50)"

Jos gore je bilo kada je Berdih drao Nadala... a Berdih ipak nije Sepi.

Teorija zavere

pre 9 godina

Iza Federera stoje godine marketinga i uspeha. Narocito MARKETINGA. Setite se da su Federera mediji proglasavali za najboljeg svih vremena i kad je imao manje GS titula od Samprasa? Kad se susretnu slabiji igrac i neko iz vrha publika obicno navija za slabijeg dajuci mu podrsku - osim u slucaju kad je protivnik Federer. Recimo Federer igra u Francuskoj protiv Francuza, a publika opet navija za Federera! Nadala su opet proglasili za kralja sljake i dobili smo rivalitet Federer - Nadal. Stalno se prica o njihovom rivalitetu iako su Novak i Nadal medjusobno odigrali vise meceva. MARKETING. Federer polako odlazi u penziju, a Nadal nazalost muku muci sa povredama pa ce se narednih godina poboljsati odnos prema Novaku. Narocito ako iza njega stane neki jaci sponzor...

svasta

pre 9 godina

@Melenci
Ne mislim da sam preokrenuo komentar.
Sasvim dobro sam shvatio sta je covek napisao.
Njemu je toliko smetalo to sto su skoro svi stranci navijali za Federera, pa je on iz inata poceo glasnije da navija za Novaka.
Zasto bi nekome smetalo to sto stranci navijaju za nekog drugog a ne za Novaka? Njihovo pravo! Zasto bi on sad nekome terao inat.
Kao da ja udjem u lokal u kojem vecina navija za Novaka i onda iz inata pocnem jos glasnije da navijam npr. za Nadala ili Federera.
Potpuno nepotrebno. Ljudi imaju pravo da navijaju za koga zele. Ti nasi ljudi koji tako teraju inat su izmedju ostalog i razlog zbog koga mnogi i ne vole Novaka.

Mikii

pre 9 godina

(bole bgd, 28. januar 2015 22:21)

Ok, care, cujemo se ove godine kad se sastanu Federer i Djokovic u Rimu, pa da vidimo ko ima vise navijaca. Ja cu ti reci odmah, za Svajcarca ce navijati 95% ljudi, kao i na svim terenima sirom sveta. To sto ti lepis neke linkove iz emisija gde dodje pedesetak ljudi koji ga vole, nije apsolutno nikakav parametar vredan pomena. Koliko god Italijani mrzeli Spance, Francuze, Nemce, znaj da Srbe mrze vise. Do juce ste drvili o Aziji, kako je tu Novak neprikosnoven po popularnosti, pa smo videli (za vas) tuznu i bolnu istinu u Sangaju. Verujem da Federer i u Srbiji ima vise iskrenih navijaca. Coveka prosto ne mozes da ne volis. Mrzi ga samo sacica Djokovicevih navijaca, mislim da je jasno zasto.

ccc

pre 9 godina

Sto se mene tice neka Latino navijaju za Rafu, bogati kapitalisti za Rodzera koji reklamira Rolex i postaje jos bogatiji i ja nemam sa tim nikakav problem. ONI imaju problem jer ih Novak pobedjuje, jer mu vec nekoliko godina gledaju u ledja ako im samo padne na pamet da pogledaju ATP listu. Oni imaju problem jer je Novak danasnjica koja traje a oni mogu da se secaju uspeha onih za koje navijaju. I ono sto je tek surova stvarnost, ta danasnjica je i buducnost. Da nije Rodzer buducnost koji je od 2010. do danas a usli smo u petu godinu osvojio 2 GS ili Rafa 3 koji tek nece moci da se sastavi a Novak 6?? Molim vas da li je vama to jasno? Ko je buducnost, Nisikori, Stan koji je dve godine stariji od Novaka, Raonic?? Ajte molim vas...

glasnik

pre 9 godina

Čitam već godinama negativne komentare na mnoge impresivne pobede NĐ. Razmišljam ovako: Bez obzira šta uradio do kraja karijere, makar ništa ne osvojio, Novakova najveća pobeda je što je ostao naš i pored ovoliko pljuvanja od strane nas samih, njegovih sudrzavljana pa i komsija sa Balkana. Mogao je on lepo da bude sudrzavljanin Mareju ili Rodiku i bilo bi mu i lakse i unosnije, a nas da ostavi na miru u sopstvenom blatu i gluposti sto kod nas tako i kod komsija, jer mi ne prepoznajemo i ne priznajemo svetski uspeh - ono sto je ocigledno. Zavist je veca, a nema razloga, nama pare nije uzeo, a i nista nas ne kosta. A on gresnik i dalje nosi našu zastavu po svetu i spominje Srbiju i kad ga o njoj nista ne pitaju, a obično je tako. Pozdrav svima koji imaju nesto u glavi!
PS Normalno idemo po 8 GS

zeljko

pre 9 godina

Teško je odrediti vrijednost neke ličnosti u sportu i uopšte, kao i mjeru čime se, gdje, kada, od koga i koliko poštuje.Bitno je za našeg Novaka da je on blagosloven od Gospoda Boga, da je vjeran, skroman, vrijedan i pun božije ljubavi. Novak je misionar u svijetu dobrog sporta, ljubavi, lijepog ponašanja i humanosti među svim narodima neovisno od rase, vjere,nacionalne, socijalne i druge pripadnosti. Neka Novaku, njegovoj porodici i njegovim bližnjima Gospod Bog podari dobro zdravlje, radost i druge vrline za vječni život, na radost svima onima koji ga vole i poštuju. Živio Novače na mnogo ljeta! Volimo te i poštujemo od srca i duše i želimo ti još mnogo odličnih rezultata u sportu i životu!

drago

pre 9 godina

Ispravak, Rafa je uzeo 3 RG-a zaredom kad se Djokovic pojavio kao ozbiljan kandidat (tu racunam kad je dosao do finala US Opena jer je polufinale Garrosa izgubio dosta uvjerljivo a polufinale Wimbledona je predao). Federer je prije tog finala vec bio na 10 Slamova a Rafa sa tek navrsenom 21-om na 3 Garrosa.

zeljko

pre 9 godina

Hvala Bogu, pored našeg Novaka i mnogi drugi sportisti a posebno teniseri zbog lijepog i korektnog ponašanja i odličnih rezultata, imaju manje ili više dostojno poštovanje. Ne treba ih u tome ni odmjeravati.

Zoran

pre 9 godina

Slazem se da nije dovoljno postovan u odnosu na ostale. Ali, sam je kriv. Stil radovanja kada pobedi, kada dobije bitan poen...sve to odudara od coveka koji ne zeli da potencira svoja osecanja, a samim tim osecanja protivnickog igraca. Kada se tako iko od tenisera radovao? Nikad. Pa...svako pravi sliku o sebi.

Nije on tip coveka koji cuti i radi. On jeste najbolji ali niej taj tip coveka.

Miroslav Miki Milovanovic

pre 9 godina

@Mikii DOTICNI,mnogo pricas a jos manje znas!!! Nadal ima 9 RG-ova i "samo" pet ostalih sto je kako god pogledas fenomenalno,ali je po tvojoj siromasnoj logici on jednostran igrac!!! Federer samo jedan RG i to kada nije morao da igra sa Nadalom,dakle opet po tvojoj priglupoj logici,slabasan u tom delu!!! I da ne nastavljam dzabe dalje,vec je jasno koliko si los/nedovoljno dobar u tom pokusaju da objasnis nesto!!! I kao sto ti rece,ja znam da ce te ovo zaboleti ali sam si sebe otkrio!!! Nista licno!!! Pozz

Uroš

pre 9 godina

Najžalosnije je što u Srbiji postoji ogromna baza Rodžerovih i Rafinih navijača koji ničim izazvani pljuju po Novaku gde god stignu i kad god stignu.Zato će odavde i otići sve što iole vredi.
(Srbin, 28. januar 2015 19:59)

Ma daj molim te! Kakva "ogromna baza"! Nekolicina frustriranih autošovinista i isto toliko frustriranih susjeda koji ovde opsesivno uporno mrze Novaka, nisu nikakva "ogromna baza" Federerovih i Nadalovih navijača. Naivno i glupo je da neko misli da broj negativnih komentara na forumu odražava istinu u realnosti. Svakom iole pametnom je to jasno.

Bojan

pre 9 godina

Da li ste primetili najavni spot Eurosporta ? Federer pobedjuje Noleta ? Zaboravljaju ko je prvi ! Pobedio ih je u njihovoj igri i to ih jede, oni su rasisti i to ne moze da se sakrije

Zoran

pre 9 godina

Beker je sve objasnio"ko je glavni u gradu". Ja bih samo dodao- na listi zarade od tenisa Novak je drugi iza Federera, a kad okaci reket o klin bice ubedljivo prvi i tako ce ostati jos dugo.

Pinokio

pre 9 godina

Mikii prijatelju ja sam te potpuno razumeo iako navijam za Đokovića.Zamisli za vreme bombardovanja on je trenirao u suvom bazenu verovatno mu odatle ti "ogavni"pokreti.A što se se tebe tiče ti vidiš bolje od nas jer si ti u Rafinoj senci a nama Novakova svetlost zaklanja vidike.

Budi sav

pre 9 godina

Ima "nesporazuma" oko pitanja (ne)postovanja Novaka Dj. Mislim da je veoma postovan ali ne na nacin koji bas prija, kako Novaku tako i nama njegovim emotivnim postovaocima. Svet kojem "pripada" tenis ima nesposobnost da uzme za ozbiljno "momke iz ko zna odakle", to je mentalni snobizam odnosno radikalni primitivizam zasnovan na opet mentalnoj zatvorenosti (oni su sami sebi dovoljni, sve sto nije u njihovoj sluzbi nije "realno", ne postoji, osim kao predmet gazenja). Nasi ljudi koji "ne podnose" Novaka se zapravo poistovecuju sa tim primitivizmom preko kojeg misle da postaju "in", tako sto "dele vrednosti" primitivizma koji je za njih rafinirana kultura. Oni su na nasu ali jos vise i njihovu nesvesnu zalost "mentalne poturice" . Takva civilizacijska vrednost ignorise sve vrednosti priznajuci samo sebe i svoje, to je taj otudjeni krik zatvorenog uma koji je jezivo agresivan. On pravi haos po svetu i normalno je da jednu dominantnu (prirodno i fakticki) pojavu poput Novaka "ne moze da vidi ocima". Naravno posto vidi samo sebe i svoje interese (do Najkija i ostale trzisne mastodontije kako je neko ovde lepo primetio).Medjutim, u dubini te usamljene duse itekako postuju vrednost, samo je ignorisu. Ne bi je ignorisali samo kada bi im ona stala na glavu i pocela da je gnjeci, tada bi se poklonili. Ali Novak ne gnjeci, on trijumfuje i poneki put veoma "divlje" urlikne -oslobodi energiju i posalje poruku "probudite se". Ja volim Novakove urlike - epohalni su. Samar su i licemeriju.

mihajlo

pre 9 godina

E da vazno, da Kinezi vole Noleta i Azija, a to je nesto sta sponzore trenutno vise zanima nego ista. Glavni sponzori trenutno su na gubitnickoj strani, verujem da jim nije lako, pogotovo ove godine ako krene dominacija drugih sponzora.

Slinavi mag

pre 9 godina

Moje misljenje je da ce Novak uzeti jos 8 GS titula u karijeri. I to u ovoj i narednoj sezoni ukpno 5 plus od 29.godine pa nadalje jos jedno 3. I mislim da je to minimum koji treba da ima kao cilj. Federeru je ovo poslednja sezona u kojoj ce biti konkurentan u engleskoj i americi. Nadalu je vreme da pukne na roland garosu, a tada ce i svo to samopozdanje da padne+telo koje ne trpi vise, eto ga kraj uskoro. Nece on preteci rodju jer nema gde da ga stigne. Mladi narastaji nemaju taj kvalitett tako da ocekujem 3 GS titule u ovoj godini i jos dve u sledecoj, pa polako ler u godinama koje dolaze sa jos 3 bljeska te ipak "starije generacije tenisa".... A onda ce nazalost tenis da izumre u srbiji kao atraktivan sport, a samo po jos neki fan ce se buditi u 4 ujutro da gleda nove zvezde

b

pre 9 godina

Nije postovan zato sto je ’plemeniti divljak sa brdovitog Balkana’. Mislim, ja znam da je Djokovic malo sirov, al zar je Nadal neko olicenje rafiniranosti? A Federer je kao neki dzentlmen, a covek ne zna da se izvini kada mu lopta zakaci mrezu, pobede proslavlja neandertalskim kricima, samo kada eurosport daje muzicku podlogu u dzinglu, njemu stave valcer, a Novaku „Ja sam mala pit bul“, i tome slicno. Dakle, nije postovan zbog stereotipa pre svega.

Melenci

pre 9 godina

svasta i zaista svasta pises.Ti si potpuno preokrenuo komentar(metall)ili nisi razumeo poentu.Tema je da Nole nije dovoljno postovan,a on je to licno osetio u Londonu...i bilo mu krivo i skoro jedini glasno proslavljao Noletove poene.To nije bilo u inat Federeru nego zastitnicki odnos prema nasem Noletu.

Swedenonline

pre 9 godina

Beker mi je naj faca kad ga kamere snimaju dok je nervozan, kad zavali prst u nos i kopa :p

Malo neotesan, divlji, to je on, uoravo segment prgavosti koji je ubacio u Noleta. Nole je pre bio stoneface, pokerface, sad izgleda od kako je sa Bekerom, otvara ventile i izbaci negativnu energiju, pun fokus na sledeci poen. Njih dvoje ce jos dugo vladati, zahvaljujuci entickom delu koji nosi Beker, Nole ce biti sve vise i vise prihvatan.

drago

pre 9 godina

Kad se Djokovic pojavio kao ozbiljan kandidat (2007) Federer je bio neprikosnoven i racunali su da ce biti najveci svih vremena a Nadal je vec imao 2 RG-a sa 19 i racunali su da ce ih osvojiti najvise u povijesti. A u tenisu se gleda rivalstvo prva 2 na ljestvici. Djokovic im se nikad nije priblizio po broju Slamova i u tome je stvar.
I Cilic i Wawrinka su zasluzili da imaju puno vise navijaca ali mali Coric je daleko popularniji od Cilica u HR. Nepravda.
Zasluzio je Djoko vise postovanja ali ovi imaju 2-3 puta vise Slamova.

Pinokio

pre 9 godina

Đoković je mnogo prirodniji i naravno često zbog toga ne kontroliše najbolje svoje postupke.Novak je samo veliko dete koje to ne krije.Pa iako je probao travu ili napravio nešto ne tipično,pa bože moj na zapadu su poznati ljudi ponekad i ekscentrični zar ne.

Sinovac

pre 9 godina

Pa kad se spoje Srbin I Nemac! :)
Meni niko ne veruje da je to najaci spoj, ne samo u tenisu, nego I u zivotu. Njihov temperament I nas inat.

mihajlo

pre 9 godina

Znamo mi to vec odavno. A sve prvo pocinje od sponzora i medijske ispostavljenosti u komercialne svrhe. Ja do sada dok nije bijo sponzor Peugeot, Noleta ni jedan put nisem video na TV u komercialnom smislu, a to znaci, da se pojavis u medijama i tada kad neko ni najmanje ne razmislja o sportu a kamoli o tenisu. Do dusedok nije doso Peugeot, sam Noleta "primetijo" u obliku samostajace replikeuNoleta za Adidas u Intersportu i u jednoj posve nebitnoj reklami za trgovinu reketa za Head. To pricam sta sa ja primetijo. Ko sto reko sve pocinje sponzorima. Jedno je sportska publika, a drugo je masa drugih. Gostovanje tu i tamo u nekim emisajama za masu nije dovoljno. Kad dodju veci sponzori, docice i veca naklonost. Ljudi smo po nekad ciste ovce, ma koliko bili pametni i obrszovani.

Izvorni Onako usput

pre 9 godina

Znači tako! Krade mi se nadimak ovde... Jeste "imenjače", sve si tačno rekao, ali si prećutao da nisu samo sponzori ti koji više vole Federera i Nadala, nego i navijači. A tu i te kako ima veze što Novak dolazi iz Srbije. Drugačiji je to kulturni kod, knjige se mogu napisati o razlikama između nas i Zapadnjaka. To je kao što u Itakiji ne vole Ruse, pa to ti je. Iako im ovi nisu ništa uradili nažao. Ljudi se plaše razlika, a mi to jesmo na neki način, mada se trudimo da budemo kao oni. Ne vredi. Štrčimo, Šta god da uradimo, koliko god da glumimo. Đoković je samo upao u tu davno postavljenu matricu. A sponzori gledaju baš te obične ljude, to su kupci njihove opreme. Da nema te mentalitetske razlike, ne bi ni sponzori razlikovali Noleta od ostalih. Tu je za mene veći problem što Srbi radije navijaju za nekog ko nije naš. Nisam retko video tu sliku. Kao, zašto bi oni navijali za Đokovića samo zbog toga što je on Srbin, oni su građani sveta i slične fore... Pa baš zato što se ljudi širom tog sveta čiji su građani opredeljuju za one koji su im sličniji, za svoje. Druga je stvar što bismo mi često da budemo ono što nismo, jer nam je neko sistematski trpao u mozak da ono što jesmo nikako ne valja. Nagledao sam se ja likova kojima je sve u Srbiji odvratno, a nikad nisu otišli dalje od Grčke, pa i to turistički... Ko je živeo malo sa strancima, zna o čemu pišem. Ajd' uzdravlje!

mix

pre 9 godina

Ja ne bih mogao da zamislim saradnju sa Lendlom,Beker je od krvi i mesa,čovek preživljava svaki Noletov poen kao da mu je otacŽivi bili obojica

olja

pre 9 godina

Mozemo donekle shvatiti zasto taj obican svijet (Englezi, Nijemci -turisti na ljetovanju u Grckoj) navijaju za Federera. Dugo, uslovno receno, igra i atraktivan je igrac a i covjek njihovog podneblja u svakom pogledu, ali kako razumjeti ljude iz nase sredine i okoline, ili kako se to danas kaze okruzenja koji nikada ne mogu da kazu nesto lijepo za naseg tenisera koji je, osim sto je vrhunski sportista i kao covjek izvanrednih kvaliteta. Mnogo puta je to dokazao.

Sale Jagodina

pre 9 godina

Slažem se sa Bekerom oko poštovanja.Mnogo duže su od Djoleta,pogotovu Federer,u vrhu,pa otud i veći broj navijača.Isto će i mladji teniseri imati problem sutradan da u popularnosti preteknu Djoleta.

Sneža

pre 9 godina

U najavi za AO 2015, a na ES-u, mogli su se videti: RF, RN i NĐ. Kada bi stajali na ( zamišljenom ) pobedničkom postolju Rodžer bi bio I, Nadal II, a Nole III. Sve vreme mi je to „bockalo“ oči. Neko će reći: sitnica. Jeste. Ali, takve i slične „sitnice“ se stalno dešavaju i ne jenjavaju. Tako da: bravo za Borisa!!!! Rekao je: „Ja mislim da treba krenuti od vrha kada se priča o najboljima.“ To je suština. Svidelo se nekom ili ne, Nole je danas br. 1. Rodžerove uspehe, kao i Rafine, niko ne spori, ali je vreme da se prestane sa pritajenim, a stalno prisutnim nipodaštavanjem velikog šampiona, kakav je Novak.
P.S: Slažem se: da je umesto SRB, pored Noletovog imena, USA, ESP... bilo bi više... svega.

nista cudno

pre 9 godina

Sutra da se pokrsti i predje u katolicku veru, svi bi ga svojatali i otimali se oko njega.
Zivim u Nemackoj i to kao ateista gledam dosta nepristrasno svakodnevno.Njihov "Bog" je njih vaspitao da su najbolji, najlepsi, najmocniji i tu nema pomoci.
Ko je usao u EU, Slovenija i Hrvatska.Bugari, Grci, Rumuni primljeni su po nalogu NATO, bilo zbog izlaska na more ili granice sa Rusijom.

Melenci

pre 9 godina

metall.ili kako vec velik si covek.Zato sto si u belom svetu i pored silnih navijaca Federera glasno i srcem proslavljao Noletove gemove....Tako se postuje Nole i svi nasi sportisti.Svaka ti cast!

asejAsdčkJ

pre 9 godina

Jedno je navijati a drugo poštovati nekog. Ne mogu da prihvatim da ima nekog u teniskom svetu da ne poštuje Novaka (a da nije teniski neznalica). No i kad je o navijanju reč, ovaj tekst preteruje, Novak nema podršku kao RF ili Rafa ali je ima dovoljno. Uvek je tako bilo i biće, nekoga vole čak i nezasluženo, drugoga ne vole i kad zasluži, prosto. Ostalo je dizanje prašine ni oko čega.

prekoOkeanskeDelije

pre 9 godina

Odlicno se covek izrazio.
Svi smo bili skepticni povodom Bekera, i to sa razlogom. Medjutim, Nole ga je istrpeo i ako sada uspeju da se sloze i da nauce jedan od drugog ponesto, to bi mogla biti dobitnicka simbioza.

Bruguera

pre 9 godina

Ove godine ima da osete moc! Svi koji ne volite Novaka ne gubite vreme i ne pratite tenis, bice monotono!! Tek sad krece dominacija Djokovica ali brutalna! Na finesama na kojima on radi pored talenta i rada mora se posedovati inteligencija, a to nemaju momci koji ni engleski ne uspevaju da savladaju iako su u vrhu i sampioni vec deceniju! Pa pogledajte sa kojom lakocom i mirnocom igra Novak od pocetka turnira, lagano i sa pola snage, e to je igra! Kao sto rece Nisikori, kako ga dobiti kad igra ovako, nema sta da menja, samo melje

Zole

pre 9 godina

Evo zašto Novak nije dovoljno postovan u svetu. http://youtu.be/jLkZ4GMBOHM
Posle ovoga je izgubio ugovor sa Adidasom i umesto njega potpisao je Mari. Za svet tenisa, americko tržište je glavno. Nisu u adidasu toliko glupi da potpisu ugovor sa nekim ko za nekoliko minuta okrene celi stadion protiv sebe. Ovim je izgubio americku publiku koja mu je do tad bila mnogo naklonjena.

gradinar

pre 9 godina

Tri stvari:
1) Mislim da ga kolege uvažavaju (jer je opasan, ali i korektan protivnik).
2) Teniski biznismeni ga ne vole jer smeta njihovim pulenima.
3) Publika se sporo menja, još uvek su popularniji Federer i Nadal, a Novak još nije uspostavio dobru komunikaciju sa zapadnom publikom.

Ipak, ako Nole uspe da dominira još par godina i uđe u top 5 svih vremena, mislim da će ga publika, a onda i sponzori mnogo više želeti.
Za početak - neka osvoji Melburn!

bole bgd

pre 9 godina

Italija je izuzetak, gledajući zapad naravno. Tamo je Novak po popularnosti ispred Federera i Nadala. Iz više razloga. Novak zna italijanski, što je retkost. Italijani baš ne vole puno ni Špance, ni Anglosaksnce, ni Francuze, ni Nemce. Pobeđivao je u Rimu više puta. Koliko je popularan, vidi se uvek kaa igra na terenima Foro Italico. Bio je više puta gost na raznim Italijanskim kanalima, pričao solidno italijanski, a čak ga je i čuveni Fiorello pozivao više puta u svoj čuveni šou, na Rai Uno, udarni termin, subota uveče.
https://www.youtube.com/watch?v=VS-JU4WyrPU
https://www.youtube.com/watch?v=0giXydJI7uo
http://novakdjokovic.com/vesti/mediji/nole-u-fiorello-show-na-italijanskoj-televiziji-rai-uno-video/

mozda

pre 9 godina

@Mikii
Da ja tebi samo nesto kazem, ova nasa mala zemlja, nije i nece vise nikada imati tenisera kao sto je Novak, to je cinjenicno stanje! Zato prestanite da ga uporedjujete sa drugima i uzivajte u njemu dok jos igra, jer posle njega sledi tamno razdoblje naseg tenisa.

II

pre 9 godina

Nema se sta dodati na ovo sto je rekao Beker. Samo kad se setim poslednjeg USO i "rodjendanskog" poklona, koji se inace poklanja vec dugo samo su tek tada zapadni mediji to glasno rekli i svih meceva koje je Nole morao da igra po najvecim vrucinama dok se drugima obezbedjivala nocna hladovina. Mediji i sada za vreme AO idu svojom utabanom linijom i favorizuju uvek iste ali Novaku je publika tamo bar malo naklonjena, mozda i malo vise a mozda i zbog mnogobrojnih Srba koji tamo zive. Nikad u Australiji nije potpuni tajac kad Novak pobedjuje i to je ono sto je pozitivno. Na RG je publika prvih godina bila uzasno neprijateljska ali primetna je promena zadnjih godina, da li zbog Pezoa ili neceg drugog ali ide na bolje. Ove godine na AO, mogu reci, najgore, valjda prosao Sepi. Protiv Federera je publika listom navijala za Federera a u sledecem mecu, naravno za Kirjiosa i sem Sepijevog boksa skoro da niko nije pozdravljao njegove poene. A covek nije cak ni Srbin ali im je ugrozio ljubimce i morao je da plati cutanjem publike. Monstruozno. Samo da su organizatori fer i da Novak bude zdrav i fit i neka svojim najvecim pobedama govori za sebe a tako ce i medijske mocnike bar malo ucutkati.

lobotom

pre 9 godina

Naslov nije korektan. Svi bivsi i aktivni tenisaci znaju tko je numero uno, i u sportskom smislu nitko ga nigdje i nikad nije podcijenio, naprotiv. To sto ga publika manje voli nego neke druge igrace je sasvim druga prica. Pricekajmo dok Nole podvuce crtu pod svoju karijeru i tad cemo vidjeti kakvo ce mjesto imati u povijesti ovog sporta. Slican slucaj je bio i John Mcenroe (doduse puno ekstremniji). Mislim da za tog lika publika nije navijala ni u Americi, bio je objekt mrznje a danas govorimo o legendi. Zato ponavljam, karijera i imidz se grade 20 godina, tako da trenutnih pet minuta uskracivanja ljubavi od strane publike igra sekundarnu ulogu. Nekad ce svijet pricati o legendarnom Novaku Djokovicu. Zivi bili pa vidjeli....

Ne vole ga, jer je bolji od njihovih

pre 9 godina

Postovan - to mozda nije pravi izraz! Novaka mnogi ne vole - zato sto je tako dobar! Navikli su da njihovi budu najbolji, u svemu, i otvoreno iskazuju otpor prema nekome "iz treceg sveta", prema "tamnima", koji su im, eto, preuzeli primat u "belom" sportu! Naravno da se tu radi o kolonijalnom kompleksu! Federereova mati je bela Juznoafrikanka - nema on, naravno, nikakvog rasizma u sebi, ali on je belima uzor bas zato sto je perfektna belo-bela kombinacija! Ako mislite da preterujem - pogledajte na najpoznatijim svetskim sajtovima, na engleskom jeziku, komentare nakon sto Djokovic osvoji neki turnir. Dosta je, ja bih rekao i vise onih koji ga vole - jer su i oni iz tih potcenjenih ili cak obespravljenih drzava i naroda. Ali je neuobicajeno mnogo i mrzilackih, cak otvoreno rasistickih komentara onih koji misle da pripadaju "visoj rasi". Nisu Nemci, da se razumemo, Nemac je ovaj Beker koji je izuzetan covek u svakom pogledu, radi se o anglo-saksonskom kompleksu gospodara. Oni bi Novaku i slicnima najradije zabranili da stignu do finala!

Bruguera

pre 9 godina

Prljavi i arogantni Zapad ne moze da se pomiri da ih Balkanac ponizava ali tako je! Kako je Novaku u tom svetu zna samo on, zato je prva rechenica inache odmerenog Djokovica posle osvojenog Wimbldona 2011 bila 'Svidelo se to nekom ili ne Srbin je broj 1 u tenisu'!! Strpljivo je cekao i ko zna sta trpeo da moze to da im kaze, da znaju sta misli o njima!!! a najlepshi poklon dobije u Aziji, milina je gledati kako ga Kinegi obozavaju, a to nije slucajno i bez razloga!

Бојан Илић

pre 9 godina

„Mislim da nije u dovoljnoj meri poštovan, mislim da je to pravi izraz. Razumem da Rodžer ima veliku bazu navijača, isto tako i Rafa, ali ako ćemo iskreno, glavni momak u gradu se zove Novak Đoković."

Браво Куме, право у центар!:-)

milan

pre 9 godina

Poslednja rečenica u tekstu objasnila kako stoje stvari. Još kad bi se našao neko da objasni zašto je to tako. Da li zato što je iz male, u poslednjih 20 godina često satanizovane zemlje, zato što nije iz EU ili SAD ili nešto treće? Šta vi mislite? @@@ nema manire

Vasilije

pre 9 godina

Nije potcenjen, nego im nije drag, kao nama. Uskocio je u mitski dvoboj Federera i Nadala, i pokvario igru. Jos uvek je on za njih 'uljez'. Ali vreme ce da ucini svoje.

risk

pre 9 godina

nije ni da ga ne vole mnogi iz sveta holivuda, sporta, marketinga itd itd. mozemo slobodno reci da su i oni svojom podrskom uticali na to da bude br.1. svakako nole je dobar teniser i ne sumnjam da je vec jedan od top 5 svih vremena.. i duhovit je kolko tolko.. zeza se..

sasa jokic

pre 9 godina

Vesna@ kada bi procitala Anin ugovor sa Adidasom, promenila bi priciu. Ana je izuzetak, ako se uporedi uspeh sa visinom ugovora koji je potpisala.
Nole naravno nikada nece dostici ugovore Rodzera Federera, ali vreme radi za njega, ne treba potcenjivati trenutne ugovore, koji su izuzetno dobri, kao i cinjenicu da ce sigurno dominirati bar jos tri godine. On jos nije dostigao pik.
Uveren sam da ce njegov najjaci ugovor tek doci.

Uskok

pre 9 godina

(Mikii, 28. januar 2015 21:19)
Jes'se ti drogiraš? Kojim to gestovima Novak podsjeća odakle je? A koja se to prefinjenost i otmjenost ogleda u ponašanju Federera i Nadala? Sve su to normalni ljudi, sa svojim nervozama i svinjarijama ponekad... Da, naravno da navijam za Novaka jer je odavde, jer je prvi na svijetu, jer me raduju njegovi uspjesi. Jel to loše? I ne, ne pokušavam preboliti neke lične neuspjehe kroz Novakove uspjehe( mada je i to legitimno), poprilično sam uspješan inženjer..., a ti se drogiraš... Figurativno naravno...

metall

pre 9 godina

Jul mesec prosle godine - finale Vimbldona. Letovao sam na Skijatosu i prenos finala gledao u centru grada u lokalnom kafeu (posred centralne pesacke zone, svuda okolo kafici, svi prenose mec). Malo je reci koliko sam bio uzasnut i koliko me je bolelo sto su svi oko mene, bukvalno svi (ako izuzmem par nasih ljudi i nesto Grka) navijali bezrezervno za Federera. Masa Engleza (najvise njih), Skandinavaca, Nemaca...nadmeno i prepotentno su ispratili svaki potez Federera, a bili ravnodusni prema Novaku. Iako sam po prirodi prilicno temperamentan, tada sam bio 'napaljeniji' vise no ikada i bucno proslavljao Novakove poene, valjda je proradio u meni nas tradicinalan prkos i inat.

onako usput

pre 9 godina

Evo ja cu da objasnim svima kohi se pitate, zasto? Pre koju godinu kada je Novak izbio na No1 najveci svetski sponzori rolex, zilet, adidas i najke, potpisali su nove peto-sestogodisnje ugovore sa RF i RN. U tim kompanijama se ugovori ne ponistavaju tek tako a mislili su da je Novak prolazna prica i da se dvojca "velikana" odmah vracaju na veluka vrata. Izlazak iz tih ugovora je astronomski na stetu brendova. Zato novak ima Kineze i drugorazredne sponzore, da se razumemo pare nisu drugorazredne ali njihov uticaj na medije je daleko od top5 sponzora koje imaju ona druga dvojca. Pritisak je ogroman npr. Iako ke novak prvi godinama svaka vest na cnn sport gleda da u prvi plan stavi njihove placenike. Tako da u medijima nikada necete videti naslov Djokovic izbacio Federera i Novakovu sliku vec ce vest biti "Fedefer ispao na Xxx openu" njegova slika a za one koji procitaju text bice jasbo da ga je Novak oduvao. Sve je u parama nema mrznje srbovanja i gluposti. glavni sponzori placaju medijima da se vidi RF kako nosi njihovu majcu na pres konferenciji a ne NDj koji nosi kinesku, italijansku ili ko zna koju firmu.

ona

pre 9 godina

novak nije postovan od strane mnogo ljudi u svojoj zemlji. razloga-koliko hoces. ne mozes biti postovan kada te prozre hiljade ljudi- tvoj karakter i tvoje osobine. kratko i jasno...

danix

pre 9 godina

Znamo mi to,moj Borise,a zna i Novak da nije dovoljno cijenjen,cak su neki govorili da Novakovo ime,nekako,ne stoji uz prvo mjesto na ATP.
A,tebe je uzeo za trenera,pored odlicnog Vajde,iz dva razloga.Prvi je zbog tvojih neospornih teniskih kvaliteta,a drugi razlog je da mu ti,kao veliko ime tenisa,stitis ledja od mogucih napada i jos veceg podcjenjivanja,jer,lako je napasti Novaka iz Srbije,Vajdu iz Slovacke,ali se nije lako zamjeriti Bekeru iz Njemacke.

this is the end

pre 9 godina

Prvi razlog zašto marketinški Novak nije ispred Federera i Nadala, a Ana ispred Šarapove ,iako je najlepša teniserka koja je ikad zakoračila na teniske terene ( pet puta proglašavana najlepšom na svetu, a od tada je van konkurencije) , je zato što su Srbi, a tek posle toga idu sponzori. Jednostavno to je tako, Zapad gleda samo svoj interes u svemu, a tenis je veliki biznis. Da nekim slučajem Ana živi u USA svakako bi bila na prvom mestu, i marketinški, jer bi bila poput Šarapove u NIKE sistemu. Ali, Ana je pametnije, po meni, odigrala tu kartu pa ima doživotni sponzorski ugovor sa Adidasom( nije baš sve u količini novca ), uz to je i zaštitno lice Rolex-a...sve u svemu, kada se sve izvaže mislim da je bolja ova Anina varijanta sa Adidasom. Što se tiče Novaka, tu ima mnogo stvari u igri, osim što je nepopularan jer je Srbin,iz dobro nam poznatih razloga, najbolji na svetu, i dugo već broj jedan, sve je veća marketinška blokada prema njemu. Pogledajte, u odnosu na Federera u Evropi i Americi Novak kao da ne postoji. Sa Uniklo ima povoljan ugovor i to je sve. Može on biti još pet godina prvi, pa i osvojiti još nekoliko GS turnira ništa to ne vredi.Ali i tu se stanje da popraviti ako ima pravi menadžment poput Ane za koju rade švajcarski marketinški stručnjaci.
Da Šarapova živi u Rusiji nikada ne bi bila ovoliko popularna, i marketinški isplativa koliko je sada, jer ona je praktično američka teniserka koja još uvek igra pod ruskom zastavom.

blah

pre 9 godina

Njemu to više ne smeta, on zna koliko je dobar i ako pitate nekoga u svlačionici protiv koga nikako ne želite da igrate, mislim da je Novakovo ime na vrhu.“

^ovo.

znate i vi. svi. koji citate sad.

svasta

pre 9 godina

@metall
Nije to nas inat nego kompleksi.
Sto tebi smeta ako oni navijaju za Federera? Ili za bilo kog drugog tenisera?
Tipicni primer kompleksa.

teniski fan

pre 9 godina

Ne dobija tretman kao Federer, jer jednostavno nije Federer i iza njega ne stoji IMG. To kao prvo, a kao drugo, Novak nije tipičan zapadnjak, tako da mu je to dodatni minus.

Novak i Federer su mi podjednako dragi, jer samo oni mogu proizvesti nivo tenisa kao iz prošlogodišnjeg finala Vimbldona. Živeli obojica!

marko

pre 9 godina

Mislim da je cenjen medju kolegama, sto nazalost nije bas slucaj sa publikom (izuzev nekih zemalja). Novak je u dosadasnjoj karijeri uradio vise nego sto je potrebno da ima odredjeni status...ali prosto publika nekoga jednostavno voli. Npr. kada je posle finala WB 2014 rekao da ne zna zasto publika malo vise ne navija za njega (godinu dana ranije je u finalu igrao sa domacim igracem, pa je razumljivo zasto nisu navijali za njega), i da je svestan da mora jos mnogo da radi kako bi ga vise voleli. Ali kao sto rekoh, neki su prosto obozavani, a neki ne.

nenad rs

pre 9 godina

За Виландера се не слажем ,поправио се у коментарима Новака чак мислим да он Новака инспирише да буде бољи.Данас је била симпатична опаска на Новаковог сина.

Jova

pre 9 godina

Otkako rade zajedno Novak izgleda bolje na terenu a Beker u loži. Novak poboljšao servis i voleje a Beker se podmladio. Vidi se i da su prisniji, puno više emocija nego ranije pokazuje Beker. A Novak ih nikad i nije krio.

Pozdrav svima

olja

pre 9 godina

Sto se tice sponzora i odnosa svjetske javnosti prema Djokovicu "Onako usput" je u pravu. Na "zapadu" nista novo, tamo je novac vrhovno bozanstvo i sve mu je podredjeno.

Čiča Miloje

pre 9 godina

Ništa čudno,gospodo! Anglosaksonska arogancija. da je uzeo američko državljanstvo bio bi svake druge nedelje na naslovnicama, ne samo sportske štampe...
Ovako, da je recimo Bugarin broj 1, ili Makedonac... kako bismo mi gledali na njega... jedva bismo čekali da izgubi...jbg. Krivom je, braćo, razumite.
Uspesi su najbolja osveta, i zato, NAPRED NOLE!!!

alex

pre 9 godina

To sto je Novak jedan od ne toliko voljenih brojeva.1 nije uopste toliko losa stvar. To ga i cini tako ostrim i besnim na momente, a kada je takav onda "melje".

Dott

pre 9 godina

Malo je cudno da je Boris od novinara dobio pitanje o tome sta misli da li je Nole dovoljno postovan, samo me zanima cija je ideja za tim pitanjem, da li je Boris sugerisao pitanje ili je to ideja i koncept novinara. Ako jeste trebao je obrazloziti razloge i motiv pitanja,
ali dobro da se to ustanoviti i ovako putem tv prijemnika i interneta. Posto vidim i Boris ima utisak da nas Nole nema dovoljan plezir i naklonost publike, mislim da bi to trebao biti jedan od bitnijih zadataka kojeg Boris treba da se prihvati, to ne treba isticati vec raditi na tome da se promeni, pa posto se to i postigne, onda moze izaci sa gotovom pricom.
To se najbolje vidi po sponzorima i vrednosti ugovora sa njima, oni su pravo merilo a ono kaze da je Rodzer neuporedivo popularniji, njegovi ugovori prelaze iznos od 50 miliona dolara, Nadalovi su oko 25-30 dok Noletovi tek nekih 15tak.
Odgovorio je i Rodzer pre 2 godine na to pitanje zasto je Novak toliko manje popularan od njega, na sta je on odgovorio da Nole ima los marketing.

Mikii

pre 9 godina

Djokovic je potcenjen jer je previse dugo bio u senci Rafe i Rodzera koje ljudi smatraju (a i sam Novak) najboljim teniserima svih vremena. Novak jos mnogo toga mora da prodje, mnogo toga da osvoji da bi mogao da stane rame uz rame sa pomenutom dvojicom velikana. Meni je jasno da je ovo mnogim navijacima doticnog to tesko da shvate jer ga gledaju kao sveca i bozanstvo, kao da niko pre ni posle njega nije i nece znati da igra tenis. Tacno je da Nadal i Federer dolaze iz daleko, po svim parametrima, jacih zemalja, ali oni traju vec celu deceniju i ljudi su se navikli na njih, njihov temperament, pojavu, ponasanje. Djokovic ume s vremena na vreme da ponekim gestom podseti odakle dolazi, sto je mnogim ljudim van Srbije i Balkana cudno i, moze se reci, ogavno. Da decko nije Srbin, barem 80% vas koji navijate za njega biste bili navijaci jednog od dvojice najvecih. Zapitajte se malo da li je to tako i zasto jeste. Pozdrav.

Srle

pre 9 godina

To je Nole odavno apsolvirao i vise se ne nervira zbog toga.Samo pogledas raspored 250 turniri ranije igrao BG a sada Arapi Dohu,500 Arapi i Kinezi(Dubaji i Peking),Mastersi mora da igra ali se uvek izvuce sa Madrida i ranije Pariza (sad je igrao zadnje 2 godine bila frka za prvo mesto na kraju godine).Odavno batalio Kvins i turnire po Evropi.Ali je zato kralj Azije i Australije a Kinezi,Arapi i Japanci to znaju da cene.Da osvoji Sinsinati zbog tog rekorda i sa tog turnira ce se "povuci"(povreda) u buducnosti.Mislim da mu je pukao film na mastersu u Madridu a sve kulminiralo na RG i da sada bira gde ce da se pojavi.

mil

pre 9 godina

Novak jeste i biće NAJVEĆI u svetu tenisa. 2010 smo bili nesrećni što igra u eri federera i nadala (sa malim f i n). Sada ja Prvi i Najveći. I igra tenis koji izaziva Divljenje. Uz Tebe sam uvek.

Krotiteljka tigrova

pre 9 godina

Novak je šampion, ali se ne ponaša uvek u skladu sa svojim rejtingom. Čemu ljubljenje terena, jedenje trave i sl.? Ja ću uvek navijati za njega, ali su mi ovi postupci zasmetali, nisu dostojanstveni.

:/

pre 9 godina

@marko...
Pa svi sportisti u svojim maticnim drzavama placaju porez kao i svi ostali i zato se i mahom svi sele u svajcarsku ili monako. Zasto bi Nole bio izuzetak?

J

pre 9 godina

Razlog je vise nego svima jasan. Ja sam razgovarao sa Englezom, stariji gospodin sa maramicom u dzepu sakoa, na Vimbldonu u publici - nije znao da nisam "njihov". Doslovce mi je rekao: "Previse je igraca iz Istocne Evrope, ne mozes ni imena da im zapamtis. Ovo nije njihov sport, vec nas, samo odvlace novac."

Zato je Nole pravi krstas. Svaka cast.

robin hud

pre 9 godina

Uuu.. Ovo je čačkanje u osinje gnezdo. Atp sajt je jedan od igrača u toj igranci zvanoj teniski biznis. Zato je uostalom i to udruženje stvoreno, da pravi novac. I ovaj turnir su počeli najavom da RF juri petu titulu, od koje je daleko kao Čikago od Čačka. Možete misliti da je Novak amerikanac šta bi se desilo. A mogao je, pa nije. Tu je porodica odigrala ulogu. U toj igranci ima još igrača,ali ne treba im zameriti, to Novaka čini još jačim. Pobediće ih sve, ima on to što treba.

dorcol

pre 9 godina

za svet me bas briga ali mi je zao kad u srbiji toliko omalovazavaju djokovica , ,srbin sve prasta ali uspeh ne,pametnom ............., a koga li ce da omalovazavaju kad sutra ostavi tenis ,takvog sportistu necemo verovatno vise nikad imati ,a ovi mrzitelji naci ce nekog drugog da lece svoje frustracije.

objektivno

pre 9 godina

Evo koji su konkretni razlozi:

1) Ne nosi Nike opremu, za to moze da zahvali ocu Srdjanu.

2) Maticna zemlja nema ekonomsku moc koju imaju na primer Svajcarska i Spanija. Manje trziste, manje sponzora, itd. iz matice.

3) Nema nikoga (velikog) kome je u interesu da ga gura, za razliku od Rafe i Rodzera, koji su vec uveliko u masini koja pravi pare.

4) Osvojio je do sada ipak manje nego Rodzer i Rafa pa ga zato pominju ali uvek uz napomenu da ce tek mozda dostici ono sto su njih dvojica osvojili do sada.

O igranju kolca na NBC tv mrezi i cestom podsecanju u intervjuima na bombardovanje ne bih ovom prilikom, ovo prethodno je ipak vaznije.

Adjancic Bojan

pre 9 godina

Ma ljudi opusteno Novak je u Srbiji bog, to sto na komentarima pisu svakojake gluposti to su klinci koji od dosade neznaju sta cu. Oni prvi ustaju u tri ujutru da gledaju Noleta

jablan

pre 9 godina

Ovo je tacno sto kaze Boris Beker.Da svi teniseri imaju strahopostovanje kad je Novak u njihovom delu zreba ma koji bijo turnir da se igra.PVreme istice ogotovo organizatori americke turneje sve cine da na bilo koji nacin onemoguce Novaka da osvoji turnir.dok Nadal,Federer i Majer imaju na istim turnirima povlascen polozaj kad su pitanju mecevi.Vreme istice neumoljivo,a Novakova dominacija tek nailazi i to:2015,2016 2017....Ove 2015ostace zabelezena po Novakovoj dominaciji.Srecno Novaku i njegovom strucnom stabu.jablan

Vesna. Sub.

pre 9 godina

Sve je to tacno. Novak nije medijski inetersantan. Engleski listovi su kada je Marej osvojio Vimbldon pisali da je ta pobedna vredna 200 miliona dolara u marketiskom smislu. Novak dolazi iz Srbije.Do pre godinu dana Rodzer je bio deo najvece svetske markentiske agencije IMG.Tu je i Rafa.Glavni igrac te agencije je NIKE. To je sve deo globalnog trzista.Jedan Srbin kvari planove.Marija Sarapova kao Ruskinja je interesantna zapadu ali ne i Ana Ivanovic iakosupolepoti tu negde.Marija Sarapova najveci markentiski kolac ima cak veci od Federera i Nadala

Challe

pre 9 godina

Ne zaboravite da Becker ima iskustva sa Srbima :-), on je kum Bobe Zivojinovica. Medjutim nesto drugo hocu da kazem. Mislim da ce Novak tek poceti da biva cenjen sve vise i vise, prevashodno od publike sa tribina a onda ce se to omasoviti cak i na one medije koji ga danas malo zapostavljaju. Publika jednostavno voli pobednike. Radi se o tome da je on svojim prodiranjem morao na svom putu da porazava Federera i Nadala koji su poznato je najveci ljubimci upravo zbog svojih rezultata. Stoga su oni negde u Djokovicu videli problem i navijali protiv njega ali kako vreme prolazi i kako njih dvojicu sve vise budu poceli da biju i ostali igraci (bas kao na ovom turniru) publika ce se postepeno okrenuti onom koji je najjaci. Ja sam takvog utiska, samo da Nole potraje jos kojih 4-5 godina a za to vreme moze i da potuce sve rekorde i Samprasa i Federera a samim tim i Nadala ...

Branko S.

pre 9 godina

Ja vec godinama pisem o tome i pitam se zasto je to tako!?Zasto je Novak u eri atomskog tenisa, sa toliko izazova u svakom mecu,potcenjen i nedovoljno respektovan iako vec godinama vlada!?Normalno da kad nemate odgovor na to posegnete za nekom konspiracijom,itd.Novak je veoma postovan od svih kolega sa tura,sa nijednim nikad nije imao sukob izuzev ranije sa Rodikom.Svi pa cak i Gulbis koji vazi za veoma arogantnog i neotesanog tenisera, ima poneku lepu rec za njega!Osvoji li AO
na kome svoj najbolji tenis igraju Vavrinka i Berdih,uz podignutu formu,po meni najopasnijeg rivala Endi Mareja,definitivno se mora odnos prema Novaku promenuti pogotovo od strane svetskih medija!Vec drugi mec nema Mekinroa da komentarise Novakov duel,zasto!? Znamo mi zasto koji smo u toj profesiji,ali neko u ESPN (Vilander,mozda) ima dugacke ruke i to sprecava!Bojim se da ce ista sudbina zadesiti drugo komentatora Bret Gilberta? Jedino me tesi tesko ce spreciti Novako da ovako pametno,racionalno igra i podize formu!Uostalom velika medijska kuca BBC proglasila je Novaka favoritom, a jedina visoka kvota protiv njega na kladionicima je da ce izgubiti jedan set protiv Vavrinke!(Vegas tesko gresi)!?

yea

pre 9 godina

zasto nije postovan?? mislim da se preteruje sa teorijama zavere. bio je najbolji sportista sveta 2011. ne verujem da bi pobedio mesia lebrona i bolta da ga nesto mrze... a na atp-u cak ga I vilander hvali iako se zna da nije njegov fan. a to sto je rafa ili rodzer popularniji to su godine I godine dominacije. videcete ako bude dominantan 2015 i 2016, uci cu u najbolje svih svremena. oseca se nostalgija za mecevima rafe I rodzera pa su zato interesantni medijima. jos dve godine br 1 i par gs-a i videcete da ce ostati mnogo dublji trag nego danas

Gajetano

pre 9 godina

Novak nije dovoljno postovan, slazem se, ali stvari se menjaju. Molio bih postovanu redakciju da objavi (prevede, parafrazira) tekst koji je pre par sati na tennis.com objavio Ed McGrogan. Clanak se zove "It Begins: Novak Djokovic's Incredible Opportunity in Oz".

Ovaj sajt generalno ignorise Novaka. Federer, Nadal, Serena, Marija, glavne su zvezde ovog sajta. Ali ponekad "izgube fokus" i nahvale Novaka najstrasnije. Poslednje cega se secam pre ovoga je oda Novaku od strane Steve Tignora jos davne 2011-te, neposredno posle Novakovog trijumfa na ovom istom turniru, Aussie Open 2011. Clanak se zove "Virtuoso of the Slow Court". Doduse, tada je bio "slow", sada je "fast", ali jedno je konstanta: Novak dominira!

http://www.tennis.com/pro-game/2011/01/virtuoso-of-the-slow-court/40407/#.VMkveWiUclI

Pozdrav,

RepublikaSrpska

pre 9 godina

Naprijed Nole, Hercegovina navija za tebe. Obradovao sam se kad sam vidio da te bodre neki nasi momci sa transparentom Trebinje. Na kraju si im prisao i pruzio ruku. Idemo do pehara zajedno. Pobjedaaa.

zoran

pre 9 godina

Boris me oduševio kada sam mu, u jednom momentu u toku meča protiv Raonića, sa usana pročitao karakteristično srpsko samobodrenje rečju: " IDEMO"!!!! I imam utisak da su Bekeru posle svake Novakove pobede oči pune suza. Sarađivaće njih dvojica još dugo, dugo...

Srbin

pre 9 godina

Najžalosnije je što u Srbiji postoji ogromna baza Rodžerovih i Rafinih navijača koji ničim izazvani pljuju po Novaku gde god stignu i kad god stignu.Zato će odavde i otići sve što iole vredi.

Zmaj

pre 9 godina

Poslednja rečenica u tekstu objasnila kako stoje stvari. Još kad bi se našao neko da objasni zašto je to tako. Da li zato što je iz male, u poslednjih 20 godina često satanizovane zemlje, zato što nije iz EU ili SAD ili nešto treće? Šta vi mislite?

Marko

pre 9 godina

Pa prvo se kod nas ne postuje, vise ga cene Japanci i Kinezi nazalost. Kod nas mu namecu porez koji treba da plati, jedni vole vise Rafu, Rodju i Mareja. Tako je to ljudi ne cene dobrotu, a Nole je dobar kao lebac. Sramota ljudi, sramota.

Marko

pre 9 godina

Pa prvo se kod nas ne postuje, vise ga cene Japanci i Kinezi nazalost. Kod nas mu namecu porez koji treba da plati, jedni vole vise Rafu, Rodju i Mareja. Tako je to ljudi ne cene dobrotu, a Nole je dobar kao lebac. Sramota ljudi, sramota.

metall

pre 9 godina

Jul mesec prosle godine - finale Vimbldona. Letovao sam na Skijatosu i prenos finala gledao u centru grada u lokalnom kafeu (posred centralne pesacke zone, svuda okolo kafici, svi prenose mec). Malo je reci koliko sam bio uzasnut i koliko me je bolelo sto su svi oko mene, bukvalno svi (ako izuzmem par nasih ljudi i nesto Grka) navijali bezrezervno za Federera. Masa Engleza (najvise njih), Skandinavaca, Nemaca...nadmeno i prepotentno su ispratili svaki potez Federera, a bili ravnodusni prema Novaku. Iako sam po prirodi prilicno temperamentan, tada sam bio 'napaljeniji' vise no ikada i bucno proslavljao Novakove poene, valjda je proradio u meni nas tradicinalan prkos i inat.

onako usput

pre 9 godina

Evo ja cu da objasnim svima kohi se pitate, zasto? Pre koju godinu kada je Novak izbio na No1 najveci svetski sponzori rolex, zilet, adidas i najke, potpisali su nove peto-sestogodisnje ugovore sa RF i RN. U tim kompanijama se ugovori ne ponistavaju tek tako a mislili su da je Novak prolazna prica i da se dvojca "velikana" odmah vracaju na veluka vrata. Izlazak iz tih ugovora je astronomski na stetu brendova. Zato novak ima Kineze i drugorazredne sponzore, da se razumemo pare nisu drugorazredne ali njihov uticaj na medije je daleko od top5 sponzora koje imaju ona druga dvojca. Pritisak je ogroman npr. Iako ke novak prvi godinama svaka vest na cnn sport gleda da u prvi plan stavi njihove placenike. Tako da u medijima nikada necete videti naslov Djokovic izbacio Federera i Novakovu sliku vec ce vest biti "Fedefer ispao na Xxx openu" njegova slika a za one koji procitaju text bice jasbo da ga je Novak oduvao. Sve je u parama nema mrznje srbovanja i gluposti. glavni sponzori placaju medijima da se vidi RF kako nosi njihovu majcu na pres konferenciji a ne NDj koji nosi kinesku, italijansku ili ko zna koju firmu.

J

pre 9 godina

Razlog je vise nego svima jasan. Ja sam razgovarao sa Englezom, stariji gospodin sa maramicom u dzepu sakoa, na Vimbldonu u publici - nije znao da nisam "njihov". Doslovce mi je rekao: "Previse je igraca iz Istocne Evrope, ne mozes ni imena da im zapamtis. Ovo nije njihov sport, vec nas, samo odvlace novac."

Zato je Nole pravi krstas. Svaka cast.

zoran

pre 9 godina

Boris me oduševio kada sam mu, u jednom momentu u toku meča protiv Raonića, sa usana pročitao karakteristično srpsko samobodrenje rečju: " IDEMO"!!!! I imam utisak da su Bekeru posle svake Novakove pobede oči pune suza. Sarađivaće njih dvojica još dugo, dugo...

robin hud

pre 9 godina

Uuu.. Ovo je čačkanje u osinje gnezdo. Atp sajt je jedan od igrača u toj igranci zvanoj teniski biznis. Zato je uostalom i to udruženje stvoreno, da pravi novac. I ovaj turnir su počeli najavom da RF juri petu titulu, od koje je daleko kao Čikago od Čačka. Možete misliti da je Novak amerikanac šta bi se desilo. A mogao je, pa nije. Tu je porodica odigrala ulogu. U toj igranci ima još igrača,ali ne treba im zameriti, to Novaka čini još jačim. Pobediće ih sve, ima on to što treba.

Zmaj

pre 9 godina

Poslednja rečenica u tekstu objasnila kako stoje stvari. Još kad bi se našao neko da objasni zašto je to tako. Da li zato što je iz male, u poslednjih 20 godina često satanizovane zemlje, zato što nije iz EU ili SAD ili nešto treće? Šta vi mislite?

Srbin

pre 9 godina

Najžalosnije je što u Srbiji postoji ogromna baza Rodžerovih i Rafinih navijača koji ničim izazvani pljuju po Novaku gde god stignu i kad god stignu.Zato će odavde i otići sve što iole vredi.

jablan

pre 9 godina

Ovo je tacno sto kaze Boris Beker.Da svi teniseri imaju strahopostovanje kad je Novak u njihovom delu zreba ma koji bijo turnir da se igra.PVreme istice ogotovo organizatori americke turneje sve cine da na bilo koji nacin onemoguce Novaka da osvoji turnir.dok Nadal,Federer i Majer imaju na istim turnirima povlascen polozaj kad su pitanju mecevi.Vreme istice neumoljivo,a Novakova dominacija tek nailazi i to:2015,2016 2017....Ove 2015ostace zabelezena po Novakovoj dominaciji.Srecno Novaku i njegovom strucnom stabu.jablan

Jova

pre 9 godina

Otkako rade zajedno Novak izgleda bolje na terenu a Beker u loži. Novak poboljšao servis i voleje a Beker se podmladio. Vidi se i da su prisniji, puno više emocija nego ranije pokazuje Beker. A Novak ih nikad i nije krio.

Pozdrav svima

Branko S.

pre 9 godina

Ja vec godinama pisem o tome i pitam se zasto je to tako!?Zasto je Novak u eri atomskog tenisa, sa toliko izazova u svakom mecu,potcenjen i nedovoljno respektovan iako vec godinama vlada!?Normalno da kad nemate odgovor na to posegnete za nekom konspiracijom,itd.Novak je veoma postovan od svih kolega sa tura,sa nijednim nikad nije imao sukob izuzev ranije sa Rodikom.Svi pa cak i Gulbis koji vazi za veoma arogantnog i neotesanog tenisera, ima poneku lepu rec za njega!Osvoji li AO
na kome svoj najbolji tenis igraju Vavrinka i Berdih,uz podignutu formu,po meni najopasnijeg rivala Endi Mareja,definitivno se mora odnos prema Novaku promenuti pogotovo od strane svetskih medija!Vec drugi mec nema Mekinroa da komentarise Novakov duel,zasto!? Znamo mi zasto koji smo u toj profesiji,ali neko u ESPN (Vilander,mozda) ima dugacke ruke i to sprecava!Bojim se da ce ista sudbina zadesiti drugo komentatora Bret Gilberta? Jedino me tesi tesko ce spreciti Novako da ovako pametno,racionalno igra i podize formu!Uostalom velika medijska kuca BBC proglasila je Novaka favoritom, a jedina visoka kvota protiv njega na kladionicima je da ce izgubiti jedan set protiv Vavrinke!(Vegas tesko gresi)!?

Challe

pre 9 godina

Ne zaboravite da Becker ima iskustva sa Srbima :-), on je kum Bobe Zivojinovica. Medjutim nesto drugo hocu da kazem. Mislim da ce Novak tek poceti da biva cenjen sve vise i vise, prevashodno od publike sa tribina a onda ce se to omasoviti cak i na one medije koji ga danas malo zapostavljaju. Publika jednostavno voli pobednike. Radi se o tome da je on svojim prodiranjem morao na svom putu da porazava Federera i Nadala koji su poznato je najveci ljubimci upravo zbog svojih rezultata. Stoga su oni negde u Djokovicu videli problem i navijali protiv njega ali kako vreme prolazi i kako njih dvojicu sve vise budu poceli da biju i ostali igraci (bas kao na ovom turniru) publika ce se postepeno okrenuti onom koji je najjaci. Ja sam takvog utiska, samo da Nole potraje jos kojih 4-5 godina a za to vreme moze i da potuce sve rekorde i Samprasa i Federera a samim tim i Nadala ...

alex

pre 9 godina

To sto je Novak jedan od ne toliko voljenih brojeva.1 nije uopste toliko losa stvar. To ga i cini tako ostrim i besnim na momente, a kada je takav onda "melje".

RepublikaSrpska

pre 9 godina

Naprijed Nole, Hercegovina navija za tebe. Obradovao sam se kad sam vidio da te bodre neki nasi momci sa transparentom Trebinje. Na kraju si im prisao i pruzio ruku. Idemo do pehara zajedno. Pobjedaaa.

Čiča Miloje

pre 9 godina

Ništa čudno,gospodo! Anglosaksonska arogancija. da je uzeo američko državljanstvo bio bi svake druge nedelje na naslovnicama, ne samo sportske štampe...
Ovako, da je recimo Bugarin broj 1, ili Makedonac... kako bismo mi gledali na njega... jedva bismo čekali da izgubi...jbg. Krivom je, braćo, razumite.
Uspesi su najbolja osveta, i zato, NAPRED NOLE!!!

Gajetano

pre 9 godina

Novak nije dovoljno postovan, slazem se, ali stvari se menjaju. Molio bih postovanu redakciju da objavi (prevede, parafrazira) tekst koji je pre par sati na tennis.com objavio Ed McGrogan. Clanak se zove "It Begins: Novak Djokovic's Incredible Opportunity in Oz".

Ovaj sajt generalno ignorise Novaka. Federer, Nadal, Serena, Marija, glavne su zvezde ovog sajta. Ali ponekad "izgube fokus" i nahvale Novaka najstrasnije. Poslednje cega se secam pre ovoga je oda Novaku od strane Steve Tignora jos davne 2011-te, neposredno posle Novakovog trijumfa na ovom istom turniru, Aussie Open 2011. Clanak se zove "Virtuoso of the Slow Court". Doduse, tada je bio "slow", sada je "fast", ali jedno je konstanta: Novak dominira!

http://www.tennis.com/pro-game/2011/01/virtuoso-of-the-slow-court/40407/#.VMkveWiUclI

Pozdrav,

dorcol

pre 9 godina

za svet me bas briga ali mi je zao kad u srbiji toliko omalovazavaju djokovica , ,srbin sve prasta ali uspeh ne,pametnom ............., a koga li ce da omalovazavaju kad sutra ostavi tenis ,takvog sportistu necemo verovatno vise nikad imati ,a ovi mrzitelji naci ce nekog drugog da lece svoje frustracije.

blah

pre 9 godina

Njemu to više ne smeta, on zna koliko je dobar i ako pitate nekoga u svlačionici protiv koga nikako ne želite da igrate, mislim da je Novakovo ime na vrhu.“

^ovo.

znate i vi. svi. koji citate sad.

Vesna. Sub.

pre 9 godina

Sve je to tacno. Novak nije medijski inetersantan. Engleski listovi su kada je Marej osvojio Vimbldon pisali da je ta pobedna vredna 200 miliona dolara u marketiskom smislu. Novak dolazi iz Srbije.Do pre godinu dana Rodzer je bio deo najvece svetske markentiske agencije IMG.Tu je i Rafa.Glavni igrac te agencije je NIKE. To je sve deo globalnog trzista.Jedan Srbin kvari planove.Marija Sarapova kao Ruskinja je interesantna zapadu ali ne i Ana Ivanovic iakosupolepoti tu negde.Marija Sarapova najveci markentiski kolac ima cak veci od Federera i Nadala

Budi sav

pre 9 godina

Ima "nesporazuma" oko pitanja (ne)postovanja Novaka Dj. Mislim da je veoma postovan ali ne na nacin koji bas prija, kako Novaku tako i nama njegovim emotivnim postovaocima. Svet kojem "pripada" tenis ima nesposobnost da uzme za ozbiljno "momke iz ko zna odakle", to je mentalni snobizam odnosno radikalni primitivizam zasnovan na opet mentalnoj zatvorenosti (oni su sami sebi dovoljni, sve sto nije u njihovoj sluzbi nije "realno", ne postoji, osim kao predmet gazenja). Nasi ljudi koji "ne podnose" Novaka se zapravo poistovecuju sa tim primitivizmom preko kojeg misle da postaju "in", tako sto "dele vrednosti" primitivizma koji je za njih rafinirana kultura. Oni su na nasu ali jos vise i njihovu nesvesnu zalost "mentalne poturice" . Takva civilizacijska vrednost ignorise sve vrednosti priznajuci samo sebe i svoje, to je taj otudjeni krik zatvorenog uma koji je jezivo agresivan. On pravi haos po svetu i normalno je da jednu dominantnu (prirodno i fakticki) pojavu poput Novaka "ne moze da vidi ocima". Naravno posto vidi samo sebe i svoje interese (do Najkija i ostale trzisne mastodontije kako je neko ovde lepo primetio).Medjutim, u dubini te usamljene duse itekako postuju vrednost, samo je ignorisu. Ne bi je ignorisali samo kada bi im ona stala na glavu i pocela da je gnjeci, tada bi se poklonili. Ali Novak ne gnjeci, on trijumfuje i poneki put veoma "divlje" urlikne -oslobodi energiju i posalje poruku "probudite se". Ja volim Novakove urlike - epohalni su. Samar su i licemeriju.

objektivno

pre 9 godina

Evo koji su konkretni razlozi:

1) Ne nosi Nike opremu, za to moze da zahvali ocu Srdjanu.

2) Maticna zemlja nema ekonomsku moc koju imaju na primer Svajcarska i Spanija. Manje trziste, manje sponzora, itd. iz matice.

3) Nema nikoga (velikog) kome je u interesu da ga gura, za razliku od Rafe i Rodzera, koji su vec uveliko u masini koja pravi pare.

4) Osvojio je do sada ipak manje nego Rodzer i Rafa pa ga zato pominju ali uvek uz napomenu da ce tek mozda dostici ono sto su njih dvojica osvojili do sada.

O igranju kolca na NBC tv mrezi i cestom podsecanju u intervjuima na bombardovanje ne bih ovom prilikom, ovo prethodno je ipak vaznije.

Uroš

pre 9 godina

Najžalosnije je što u Srbiji postoji ogromna baza Rodžerovih i Rafinih navijača koji ničim izazvani pljuju po Novaku gde god stignu i kad god stignu.Zato će odavde i otići sve što iole vredi.
(Srbin, 28. januar 2015 19:59)

Ma daj molim te! Kakva "ogromna baza"! Nekolicina frustriranih autošovinista i isto toliko frustriranih susjeda koji ovde opsesivno uporno mrze Novaka, nisu nikakva "ogromna baza" Federerovih i Nadalovih navijača. Naivno i glupo je da neko misli da broj negativnih komentara na forumu odražava istinu u realnosti. Svakom iole pametnom je to jasno.

Bojan

pre 9 godina

Da li ste primetili najavni spot Eurosporta ? Federer pobedjuje Noleta ? Zaboravljaju ko je prvi ! Pobedio ih je u njihovoj igri i to ih jede, oni su rasisti i to ne moze da se sakrije

š'a kao nije tako miševi

pre 9 godina

Pa u pitanju je na delu Nike propagandna mašinerija. Napraviše od Federera i Nadala svete krave. Bukvalno. Da prdnu javno na terenu, komentatori i publika bi rekli "Kakav šampionski prdež! Čak i miriše!"

Mirko

pre 9 godina

Mogli bi da kažemo da je pristrasno od Bekera, mogli bi da kažemo i da sam ja pristrasan, ali za primer da je ovo što Beker kaže tačno, uzeću poslednji Matsov komentar, ili poslednja dva-tri, u suštini - sav se presamiti kad priča o bilo kome kao što je Raonić, Berdih, Nišikori, Kirjos, Endi - bukvalno su svi vanzemaljci od igrača, najsjajniji likovi u univerzumu. Novak je pak veoma mučno pobedio sve njih redom i bije ih redovno, ali j.. ipak to nije tako dobra igra i on ne zaslužuje da se oduševljavamo njegovom igrom. I onda nakon gomile gluposti čuješ od njega kako kaže da je Novak favorit u svakom meču, uvek i stalno, poslednjih 4 godina.
To po meni pokazuje potrebu publike da "voli" i favorizira jednog ili dva tenisera, a da pri tome nije spremno da "brzo" promeni svoje favorite. Novak je po njima bio bučan, nadmen i tako to, a to što je uglavnom pobeđivao sve najbolje igrače redom, što je tri godine najbolji u konkurenciji Nadala i Federera, Mareja i ostalih, što je najkreativniji teniser današnjice, što je izmislio neke stvari u tenisu, što je najduhovitiji od svih, što govori šest jezika, što je elokventan i što zna da priča i ponaša se, igra, peva, svira, to sve to nije dovoljno.
I lepo je rekao Beker: on je navikao na to i verovatno se toliko i ne obazire na to. Njemu je najbitnije da pobeđuje i da je prvi, ko ga voli i dalje će da ga voli, ko ga ne voli, teško da će ga zavoleti, nema potrebe da gubi vreme i bavi se time.

glasnik

pre 9 godina

Čitam već godinama negativne komentare na mnoge impresivne pobede NĐ. Razmišljam ovako: Bez obzira šta uradio do kraja karijere, makar ništa ne osvojio, Novakova najveća pobeda je što je ostao naš i pored ovoliko pljuvanja od strane nas samih, njegovih sudrzavljana pa i komsija sa Balkana. Mogao je on lepo da bude sudrzavljanin Mareju ili Rodiku i bilo bi mu i lakse i unosnije, a nas da ostavi na miru u sopstvenom blatu i gluposti sto kod nas tako i kod komsija, jer mi ne prepoznajemo i ne priznajemo svetski uspeh - ono sto je ocigledno. Zavist je veca, a nema razloga, nama pare nije uzeo, a i nista nas ne kosta. A on gresnik i dalje nosi našu zastavu po svetu i spominje Srbiju i kad ga o njoj nista ne pitaju, a obično je tako. Pozdrav svima koji imaju nesto u glavi!
PS Normalno idemo po 8 GS

yea

pre 9 godina

zasto nije postovan?? mislim da se preteruje sa teorijama zavere. bio je najbolji sportista sveta 2011. ne verujem da bi pobedio mesia lebrona i bolta da ga nesto mrze... a na atp-u cak ga I vilander hvali iako se zna da nije njegov fan. a to sto je rafa ili rodzer popularniji to su godine I godine dominacije. videcete ako bude dominantan 2015 i 2016, uci cu u najbolje svih svremena. oseca se nostalgija za mecevima rafe I rodzera pa su zato interesantni medijima. jos dve godine br 1 i par gs-a i videcete da ce ostati mnogo dublji trag nego danas

b

pre 9 godina

Nije postovan zato sto je ’plemeniti divljak sa brdovitog Balkana’. Mislim, ja znam da je Djokovic malo sirov, al zar je Nadal neko olicenje rafiniranosti? A Federer je kao neki dzentlmen, a covek ne zna da se izvini kada mu lopta zakaci mrezu, pobede proslavlja neandertalskim kricima, samo kada eurosport daje muzicku podlogu u dzinglu, njemu stave valcer, a Novaku „Ja sam mala pit bul“, i tome slicno. Dakle, nije postovan zbog stereotipa pre svega.

Adjancic Bojan

pre 9 godina

Ma ljudi opusteno Novak je u Srbiji bog, to sto na komentarima pisu svakojake gluposti to su klinci koji od dosade neznaju sta cu. Oni prvi ustaju u tri ujutru da gledaju Noleta

Analiza

pre 9 godina

Prvo, odmah da razjasnimo nekoliko stvari po pitanju hejterskih komentara ovde. Oni nikada ne prelaze 10%, a i većinu ih piše jedna te ista osoba potpisujući se raznim imenima i znakovima. Druga je stvar što oni bodu oči, iritiraju, pa se dobije pogrešan utisak da ih je mnogo, a nije. Ukupno ih je jako malo. Drugo, zar još neko veruje da tih nekoliko negativnih komentara za Novaka pišu Srbi? Ja sam pre nekoliko meseci ostavio linkove komentara ovog @Mikiija. Identični komentar gde se pljuje Novak na ovom forumu, i na hrvatskom sajtu. Jedina razlika je što je na hrvatskom sajtu pisan ijekavicom. Dakle taj čovek dođe ovde i glumi Srbina koji kao mrzi Novaka i navija za Federera ili Nadala, jer zna koliko je to iritantno i koliko provocira. Perfidnost pokretana frustracijama. Još ako se doda nedostatak elementarnog dostojanstva kod njega i odsustvo stida, u kombinaciji sa njegovom opsesivnom upornošću, dobija se količina mrziteljskih komentara i lažni "fenomen" paradoksalne "neomiljenosti" Novaka.
Lako ćete ga prepoznati. Rečnik mu je često agresivan, svađalački. Uvek omalovažava Novakove uspehe, veliča druge. Koristi se demagogijom i često iznosi lažne statističke podatke. Izmišlja nekakva istraživanja. Redovno spominje Federerovu starost i Nadalove povrede kao razlog Novakovih uspeha. Potencira da Novaka niko ne voli. Često koristi fraze "Ostrašćenost je jedno a realnost nešto sasvim drugo", "Ostrašćeni Novakovi navijači", "Novak nije ni blizu... ni do kolena...", "Svetlosnim godinama je on udaljen...", "Smešno je i porediti...", "Novak igra finala, ali ne osvaja...", "Vi pratite tenis od 2011....", itd, itd.
Često se predstavlja i kao Novakov navijač ali kao realan, pa predviđa ipak pobedu Federera, jer je bolji itd.
Neverovatna osoba! Opsednut je Novakom!

lobotom

pre 9 godina

Naslov nije korektan. Svi bivsi i aktivni tenisaci znaju tko je numero uno, i u sportskom smislu nitko ga nigdje i nikad nije podcijenio, naprotiv. To sto ga publika manje voli nego neke druge igrace je sasvim druga prica. Pricekajmo dok Nole podvuce crtu pod svoju karijeru i tad cemo vidjeti kakvo ce mjesto imati u povijesti ovog sporta. Slican slucaj je bio i John Mcenroe (doduse puno ekstremniji). Mislim da za tog lika publika nije navijala ni u Americi, bio je objekt mrznje a danas govorimo o legendi. Zato ponavljam, karijera i imidz se grade 20 godina, tako da trenutnih pet minuta uskracivanja ljubavi od strane publike igra sekundarnu ulogu. Nekad ce svijet pricati o legendarnom Novaku Djokovicu. Zivi bili pa vidjeli....

marko

pre 9 godina

Mislim da je cenjen medju kolegama, sto nazalost nije bas slucaj sa publikom (izuzev nekih zemalja). Novak je u dosadasnjoj karijeri uradio vise nego sto je potrebno da ima odredjeni status...ali prosto publika nekoga jednostavno voli. Npr. kada je posle finala WB 2014 rekao da ne zna zasto publika malo vise ne navija za njega (godinu dana ranije je u finalu igrao sa domacim igracem, pa je razumljivo zasto nisu navijali za njega), i da je svestan da mora jos mnogo da radi kako bi ga vise voleli. Ali kao sto rekoh, neki su prosto obozavani, a neki ne.

Filo

pre 9 godina

Utisak koji se stekne na raznim forumuma interneta ume teško da zavarava. Poznato je da internet forumi daju lažnu sliku i nisu nikakvo relevantno mišljenje javnog mnjenja. Neko može svaki dan, na svaku vest da ostavi desetinu uvredljivih komentara i stvori lažan utisak o tome koliko se neka osoba mrzi ili voli. Odavno su psiholozi uradili analizu i došli do zaključka da internet forumi u velikoj meri privlače osobe negativnih i agresivnih emocija. Prosto rečeno - internet je pun ljudi koji vole da mrze. Pojava do skoro nezabeležene totalne slobode govora u potpunoj anonimnosti, dala je priliku takvim ljudima da je koriste kao svojevrstan ''izduvni ventil'' za njihove razne frustracije, opsesivne neuroze, mržnju itd. Znajući ovo, vodeći svetski portali i internet izdanja renomiranih svetskih novina u poslednje vreme ukidaju mogućnost komentarisanja vesti, zbog masovnog korišćenja jezika mržnje, provociranja i uvreda. To je opšti trend. Unapred se radujem dolasku ove prakse i kod nas. Sav otrov koji ovde prosipaju "regionalni" pljuvači, ostaće u njima, od koga će, nadam se i puknuti. I to me raduje.

Izvorni Onako usput

pre 9 godina

Znači tako! Krade mi se nadimak ovde... Jeste "imenjače", sve si tačno rekao, ali si prećutao da nisu samo sponzori ti koji više vole Federera i Nadala, nego i navijači. A tu i te kako ima veze što Novak dolazi iz Srbije. Drugačiji je to kulturni kod, knjige se mogu napisati o razlikama između nas i Zapadnjaka. To je kao što u Itakiji ne vole Ruse, pa to ti je. Iako im ovi nisu ništa uradili nažao. Ljudi se plaše razlika, a mi to jesmo na neki način, mada se trudimo da budemo kao oni. Ne vredi. Štrčimo, Šta god da uradimo, koliko god da glumimo. Đoković je samo upao u tu davno postavljenu matricu. A sponzori gledaju baš te obične ljude, to su kupci njihove opreme. Da nema te mentalitetske razlike, ne bi ni sponzori razlikovali Noleta od ostalih. Tu je za mene veći problem što Srbi radije navijaju za nekog ko nije naš. Nisam retko video tu sliku. Kao, zašto bi oni navijali za Đokovića samo zbog toga što je on Srbin, oni su građani sveta i slične fore... Pa baš zato što se ljudi širom tog sveta čiji su građani opredeljuju za one koji su im sličniji, za svoje. Druga je stvar što bismo mi često da budemo ono što nismo, jer nam je neko sistematski trpao u mozak da ono što jesmo nikako ne valja. Nagledao sam se ja likova kojima je sve u Srbiji odvratno, a nikad nisu otišli dalje od Grčke, pa i to turistički... Ko je živeo malo sa strancima, zna o čemu pišem. Ajd' uzdravlje!

Pinokio

pre 9 godina

Mikii prijatelju ja sam te potpuno razumeo iako navijam za Đokovića.Zamisli za vreme bombardovanja on je trenirao u suvom bazenu verovatno mu odatle ti "ogavni"pokreti.A što se se tebe tiče ti vidiš bolje od nas jer si ti u Rafinoj senci a nama Novakova svetlost zaklanja vidike.

ccc

pre 9 godina

Sto se mene tice neka Latino navijaju za Rafu, bogati kapitalisti za Rodzera koji reklamira Rolex i postaje jos bogatiji i ja nemam sa tim nikakav problem. ONI imaju problem jer ih Novak pobedjuje, jer mu vec nekoliko godina gledaju u ledja ako im samo padne na pamet da pogledaju ATP listu. Oni imaju problem jer je Novak danasnjica koja traje a oni mogu da se secaju uspeha onih za koje navijaju. I ono sto je tek surova stvarnost, ta danasnjica je i buducnost. Da nije Rodzer buducnost koji je od 2010. do danas a usli smo u petu godinu osvojio 2 GS ili Rafa 3 koji tek nece moci da se sastavi a Novak 6?? Molim vas da li je vama to jasno? Ko je buducnost, Nisikori, Stan koji je dve godine stariji od Novaka, Raonic?? Ajte molim vas...

Sneža

pre 9 godina

U najavi za AO 2015, a na ES-u, mogli su se videti: RF, RN i NĐ. Kada bi stajali na ( zamišljenom ) pobedničkom postolju Rodžer bi bio I, Nadal II, a Nole III. Sve vreme mi je to „bockalo“ oči. Neko će reći: sitnica. Jeste. Ali, takve i slične „sitnice“ se stalno dešavaju i ne jenjavaju. Tako da: bravo za Borisa!!!! Rekao je: „Ja mislim da treba krenuti od vrha kada se priča o najboljima.“ To je suština. Svidelo se nekom ili ne, Nole je danas br. 1. Rodžerove uspehe, kao i Rafine, niko ne spori, ali je vreme da se prestane sa pritajenim, a stalno prisutnim nipodaštavanjem velikog šampiona, kakav je Novak.
P.S: Slažem se: da je umesto SRB, pored Noletovog imena, USA, ESP... bilo bi više... svega.

Zoran

pre 9 godina

Beker je sve objasnio"ko je glavni u gradu". Ja bih samo dodao- na listi zarade od tenisa Novak je drugi iza Federera, a kad okaci reket o klin bice ubedljivo prvi i tako ce ostati jos dugo.

Slinavi mag

pre 9 godina

Moje misljenje je da ce Novak uzeti jos 8 GS titula u karijeri. I to u ovoj i narednoj sezoni ukpno 5 plus od 29.godine pa nadalje jos jedno 3. I mislim da je to minimum koji treba da ima kao cilj. Federeru je ovo poslednja sezona u kojoj ce biti konkurentan u engleskoj i americi. Nadalu je vreme da pukne na roland garosu, a tada ce i svo to samopozdanje da padne+telo koje ne trpi vise, eto ga kraj uskoro. Nece on preteci rodju jer nema gde da ga stigne. Mladi narastaji nemaju taj kvalitett tako da ocekujem 3 GS titule u ovoj godini i jos dve u sledecoj, pa polako ler u godinama koje dolaze sa jos 3 bljeska te ipak "starije generacije tenisa".... A onda ce nazalost tenis da izumre u srbiji kao atraktivan sport, a samo po jos neki fan ce se buditi u 4 ujutro da gleda nove zvezde

uroš

pre 9 godina

(bla, 29. januar 2015 00:11)

Istraživanja pokazuju da Novaka podržava 95% populacije u Srbiji. Nijedan sportista, glumac, pevačica, političar ili bilo ko, nikada nije imao takvu podršku. Ovih nekoliko hejtera ovde su smešno zanemarljiva pojava.

Bruguera

pre 9 godina

Prljavi i arogantni Zapad ne moze da se pomiri da ih Balkanac ponizava ali tako je! Kako je Novaku u tom svetu zna samo on, zato je prva rechenica inache odmerenog Djokovica posle osvojenog Wimbldona 2011 bila 'Svidelo se to nekom ili ne Srbin je broj 1 u tenisu'!! Strpljivo je cekao i ko zna sta trpeo da moze to da im kaze, da znaju sta misli o njima!!! a najlepshi poklon dobije u Aziji, milina je gledati kako ga Kinegi obozavaju, a to nije slucajno i bez razloga!

gradinar

pre 9 godina

Tri stvari:
1) Mislim da ga kolege uvažavaju (jer je opasan, ali i korektan protivnik).
2) Teniski biznismeni ga ne vole jer smeta njihovim pulenima.
3) Publika se sporo menja, još uvek su popularniji Federer i Nadal, a Novak još nije uspostavio dobru komunikaciju sa zapadnom publikom.

Ipak, ako Nole uspe da dominira još par godina i uđe u top 5 svih vremena, mislim da će ga publika, a onda i sponzori mnogo više želeti.
Za početak - neka osvoji Melburn!

Ne vole ga, jer je bolji od njihovih

pre 9 godina

Postovan - to mozda nije pravi izraz! Novaka mnogi ne vole - zato sto je tako dobar! Navikli su da njihovi budu najbolji, u svemu, i otvoreno iskazuju otpor prema nekome "iz treceg sveta", prema "tamnima", koji su im, eto, preuzeli primat u "belom" sportu! Naravno da se tu radi o kolonijalnom kompleksu! Federereova mati je bela Juznoafrikanka - nema on, naravno, nikakvog rasizma u sebi, ali on je belima uzor bas zato sto je perfektna belo-bela kombinacija! Ako mislite da preterujem - pogledajte na najpoznatijim svetskim sajtovima, na engleskom jeziku, komentare nakon sto Djokovic osvoji neki turnir. Dosta je, ja bih rekao i vise onih koji ga vole - jer su i oni iz tih potcenjenih ili cak obespravljenih drzava i naroda. Ali je neuobicajeno mnogo i mrzilackih, cak otvoreno rasistickih komentara onih koji misle da pripadaju "visoj rasi". Nisu Nemci, da se razumemo, Nemac je ovaj Beker koji je izuzetan covek u svakom pogledu, radi se o anglo-saksonskom kompleksu gospodara. Oni bi Novaku i slicnima najradije zabranili da stignu do finala!

Uskok

pre 9 godina

(Mikii, 28. januar 2015 21:19)
Jes'se ti drogiraš? Kojim to gestovima Novak podsjeća odakle je? A koja se to prefinjenost i otmjenost ogleda u ponašanju Federera i Nadala? Sve su to normalni ljudi, sa svojim nervozama i svinjarijama ponekad... Da, naravno da navijam za Novaka jer je odavde, jer je prvi na svijetu, jer me raduju njegovi uspjesi. Jel to loše? I ne, ne pokušavam preboliti neke lične neuspjehe kroz Novakove uspjehe( mada je i to legitimno), poprilično sam uspješan inženjer..., a ti se drogiraš... Figurativno naravno...

Mikii

pre 9 godina

Djokovic je potcenjen jer je previse dugo bio u senci Rafe i Rodzera koje ljudi smatraju (a i sam Novak) najboljim teniserima svih vremena. Novak jos mnogo toga mora da prodje, mnogo toga da osvoji da bi mogao da stane rame uz rame sa pomenutom dvojicom velikana. Meni je jasno da je ovo mnogim navijacima doticnog to tesko da shvate jer ga gledaju kao sveca i bozanstvo, kao da niko pre ni posle njega nije i nece znati da igra tenis. Tacno je da Nadal i Federer dolaze iz daleko, po svim parametrima, jacih zemalja, ali oni traju vec celu deceniju i ljudi su se navikli na njih, njihov temperament, pojavu, ponasanje. Djokovic ume s vremena na vreme da ponekim gestom podseti odakle dolazi, sto je mnogim ljudim van Srbije i Balkana cudno i, moze se reci, ogavno. Da decko nije Srbin, barem 80% vas koji navijate za njega biste bili navijaci jednog od dvojice najvecih. Zapitajte se malo da li je to tako i zasto jeste. Pozdrav.

olja

pre 9 godina

Mozemo donekle shvatiti zasto taj obican svijet (Englezi, Nijemci -turisti na ljetovanju u Grckoj) navijaju za Federera. Dugo, uslovno receno, igra i atraktivan je igrac a i covjek njihovog podneblja u svakom pogledu, ali kako razumjeti ljude iz nase sredine i okoline, ili kako se to danas kaze okruzenja koji nikada ne mogu da kazu nesto lijepo za naseg tenisera koji je, osim sto je vrhunski sportista i kao covjek izvanrednih kvaliteta. Mnogo puta je to dokazao.

bole bgd

pre 9 godina

Italija je izuzetak, gledajući zapad naravno. Tamo je Novak po popularnosti ispred Federera i Nadala. Iz više razloga. Novak zna italijanski, što je retkost. Italijani baš ne vole puno ni Špance, ni Anglosaksnce, ni Francuze, ni Nemce. Pobeđivao je u Rimu više puta. Koliko je popularan, vidi se uvek kaa igra na terenima Foro Italico. Bio je više puta gost na raznim Italijanskim kanalima, pričao solidno italijanski, a čak ga je i čuveni Fiorello pozivao više puta u svoj čuveni šou, na Rai Uno, udarni termin, subota uveče.
https://www.youtube.com/watch?v=VS-JU4WyrPU
https://www.youtube.com/watch?v=0giXydJI7uo
http://novakdjokovic.com/vesti/mediji/nole-u-fiorello-show-na-italijanskoj-televiziji-rai-uno-video/

:/

pre 9 godina

@marko...
Pa svi sportisti u svojim maticnim drzavama placaju porez kao i svi ostali i zato se i mahom svi sele u svajcarsku ili monako. Zasto bi Nole bio izuzetak?

Pinokio

pre 9 godina

Đoković je mnogo prirodniji i naravno često zbog toga ne kontroliše najbolje svoje postupke.Novak je samo veliko dete koje to ne krije.Pa iako je probao travu ili napravio nešto ne tipično,pa bože moj na zapadu su poznati ljudi ponekad i ekscentrični zar ne.

danix

pre 9 godina

Znamo mi to,moj Borise,a zna i Novak da nije dovoljno cijenjen,cak su neki govorili da Novakovo ime,nekako,ne stoji uz prvo mjesto na ATP.
A,tebe je uzeo za trenera,pored odlicnog Vajde,iz dva razloga.Prvi je zbog tvojih neospornih teniskih kvaliteta,a drugi razlog je da mu ti,kao veliko ime tenisa,stitis ledja od mogucih napada i jos veceg podcjenjivanja,jer,lako je napasti Novaka iz Srbije,Vajdu iz Slovacke,ali se nije lako zamjeriti Bekeru iz Njemacke.

Бојан Илић

pre 9 godina

„Mislim da nije u dovoljnoj meri poštovan, mislim da je to pravi izraz. Razumem da Rodžer ima veliku bazu navijača, isto tako i Rafa, ali ako ćemo iskreno, glavni momak u gradu se zove Novak Đoković."

Браво Куме, право у центар!:-)

Melenci

pre 9 godina

svasta i zaista svasta pises.Ti si potpuno preokrenuo komentar(metall)ili nisi razumeo poentu.Tema je da Nole nije dovoljno postovan,a on je to licno osetio u Londonu...i bilo mu krivo i skoro jedini glasno proslavljao Noletove poene.To nije bilo u inat Federeru nego zastitnicki odnos prema nasem Noletu.

Sinovac

pre 9 godina

Pa kad se spoje Srbin I Nemac! :)
Meni niko ne veruje da je to najaci spoj, ne samo u tenisu, nego I u zivotu. Njihov temperament I nas inat.

Swedenonline

pre 9 godina

Beker mi je naj faca kad ga kamere snimaju dok je nervozan, kad zavali prst u nos i kopa :p

Malo neotesan, divlji, to je on, uoravo segment prgavosti koji je ubacio u Noleta. Nole je pre bio stoneface, pokerface, sad izgleda od kako je sa Bekerom, otvara ventile i izbaci negativnu energiju, pun fokus na sledeci poen. Njih dvoje ce jos dugo vladati, zahvaljujuci entickom delu koji nosi Beker, Nole ce biti sve vise i vise prihvatan.

Milan

pre 9 godina

Ne hranite trolove! To je rasa koja zivi od zlobe i od zakuhavanja svadje. Ozbiljne stranice uvedu verifikaciju ljudi koji komentarisu vijesti i odmah polovina najmanje nestane bestraga i nikad se ne pojavi vise. Trolovi su nesrecni ljudi praznog zivota koji su u internetskom svadjanju nasli smisao.
Ne mislite da je to samo balkanski fenomen. Procitao sam naucni rad koji se bavio fenomenom trolovanja u Skandinaviji. U cetiri najozbiljnija internet medija stize 21 procenat komentara od trolova. To je planetarna bolest.
Jedina pomoc je - ignorisanje tih praznih i nesretnih dusa.

Teodosije

pre 9 godina

"........... Ove godine na AO, mogu reci, najgore, valjda prosao Sepi. Protiv Federera je publika listom navijala za Federera a u sledecem mecu, naravno za Kirjiosa i sem Sepijevog boksa skoro da niko nije pozdravljao njegove poene. A covek nije cak ni Srbin ali im je ugrozio ljubimce i morao je da plati cutanjem publike. Monstruozno. Samo da su organizatori fer i da Novak bude zdrav i fit i neka svojim najvecim pobedama govori za sebe a tako ce i medijske mocnike bar malo ucutkati.
(II, 28. januar 2015 22:50)"

Jos gore je bilo kada je Berdih drao Nadala... a Berdih ipak nije Sepi.

ZLija

pre 9 godina

Nadal je dobio Federera na travi na njegovom omiljenom turniru, Rodja nikada nije dobio Nadala na pariskoj sljaci ende. Djole je boolji od obojice ima vremena za njegovo sabiranje. Doping majstoru, i nadmenom je vreme isteklo. Doping mozda uzme jos nesto sto ce oduzimati ko Lens Amstrongu jednog dana.

mix

pre 9 godina

Ja ne bih mogao da zamislim saradnju sa Lendlom,Beker je od krvi i mesa,čovek preživljava svaki Noletov poen kao da mu je otacŽivi bili obojica

Vasilije

pre 9 godina

Nije potcenjen, nego im nije drag, kao nama. Uskocio je u mitski dvoboj Federera i Nadala, i pokvario igru. Jos uvek je on za njih 'uljez'. Ali vreme ce da ucini svoje.

nista cudno

pre 9 godina

Sutra da se pokrsti i predje u katolicku veru, svi bi ga svojatali i otimali se oko njega.
Zivim u Nemackoj i to kao ateista gledam dosta nepristrasno svakodnevno.Njihov "Bog" je njih vaspitao da su najbolji, najlepsi, najmocniji i tu nema pomoci.
Ko je usao u EU, Slovenija i Hrvatska.Bugari, Grci, Rumuni primljeni su po nalogu NATO, bilo zbog izlaska na more ili granice sa Rusijom.

zona

pre 9 godina

Pre pojave Novaka na sceni navijači u svetu su debelo već bili podeljeni na Rafu i Feferera. Novak je i pored te otežavajuće okolnosti uspeo da skupi globalno respektabilan broj fanova, ali istinskih. Mala (u odnosu na Fedal), ali odabrana ekipa.
Zamislite da se u Beogradu iznenada osnuje fudbalski klub pored Zvezde i Partizana, i počne da ih mlati i pobeđuje. Teško bi sticao navijače.

Srle

pre 9 godina

To je Nole odavno apsolvirao i vise se ne nervira zbog toga.Samo pogledas raspored 250 turniri ranije igrao BG a sada Arapi Dohu,500 Arapi i Kinezi(Dubaji i Peking),Mastersi mora da igra ali se uvek izvuce sa Madrida i ranije Pariza (sad je igrao zadnje 2 godine bila frka za prvo mesto na kraju godine).Odavno batalio Kvins i turnire po Evropi.Ali je zato kralj Azije i Australije a Kinezi,Arapi i Japanci to znaju da cene.Da osvoji Sinsinati zbog tog rekorda i sa tog turnira ce se "povuci"(povreda) u buducnosti.Mislim da mu je pukao film na mastersu u Madridu a sve kulminiralo na RG i da sada bira gde ce da se pojavi.

mihajlo

pre 9 godina

E da vazno, da Kinezi vole Noleta i Azija, a to je nesto sta sponzore trenutno vise zanima nego ista. Glavni sponzori trenutno su na gubitnickoj strani, verujem da jim nije lako, pogotovo ove godine ako krene dominacija drugih sponzora.

Bruguera

pre 9 godina

Ove godine ima da osete moc! Svi koji ne volite Novaka ne gubite vreme i ne pratite tenis, bice monotono!! Tek sad krece dominacija Djokovica ali brutalna! Na finesama na kojima on radi pored talenta i rada mora se posedovati inteligencija, a to nemaju momci koji ni engleski ne uspevaju da savladaju iako su u vrhu i sampioni vec deceniju! Pa pogledajte sa kojom lakocom i mirnocom igra Novak od pocetka turnira, lagano i sa pola snage, e to je igra! Kao sto rece Nisikori, kako ga dobiti kad igra ovako, nema sta da menja, samo melje

mozda

pre 9 godina

@Mikii
Da ja tebi samo nesto kazem, ova nasa mala zemlja, nije i nece vise nikada imati tenisera kao sto je Novak, to je cinjenicno stanje! Zato prestanite da ga uporedjujete sa drugima i uzivajte u njemu dok jos igra, jer posle njega sledi tamno razdoblje naseg tenisa.

Teorija zavere

pre 9 godina

Iza Federera stoje godine marketinga i uspeha. Narocito MARKETINGA. Setite se da su Federera mediji proglasavali za najboljeg svih vremena i kad je imao manje GS titula od Samprasa? Kad se susretnu slabiji igrac i neko iz vrha publika obicno navija za slabijeg dajuci mu podrsku - osim u slucaju kad je protivnik Federer. Recimo Federer igra u Francuskoj protiv Francuza, a publika opet navija za Federera! Nadala su opet proglasili za kralja sljake i dobili smo rivalitet Federer - Nadal. Stalno se prica o njihovom rivalitetu iako su Novak i Nadal medjusobno odigrali vise meceva. MARKETING. Federer polako odlazi u penziju, a Nadal nazalost muku muci sa povredama pa ce se narednih godina poboljsati odnos prema Novaku. Narocito ako iza njega stane neki jaci sponzor...

zeljko

pre 9 godina

Teško je odrediti vrijednost neke ličnosti u sportu i uopšte, kao i mjeru čime se, gdje, kada, od koga i koliko poštuje.Bitno je za našeg Novaka da je on blagosloven od Gospoda Boga, da je vjeran, skroman, vrijedan i pun božije ljubavi. Novak je misionar u svijetu dobrog sporta, ljubavi, lijepog ponašanja i humanosti među svim narodima neovisno od rase, vjere,nacionalne, socijalne i druge pripadnosti. Neka Novaku, njegovoj porodici i njegovim bližnjima Gospod Bog podari dobro zdravlje, radost i druge vrline za vječni život, na radost svima onima koji ga vole i poštuju. Živio Novače na mnogo ljeta! Volimo te i poštujemo od srca i duše i želimo ti još mnogo odličnih rezultata u sportu i životu!

II

pre 9 godina

Nema se sta dodati na ovo sto je rekao Beker. Samo kad se setim poslednjeg USO i "rodjendanskog" poklona, koji se inace poklanja vec dugo samo su tek tada zapadni mediji to glasno rekli i svih meceva koje je Nole morao da igra po najvecim vrucinama dok se drugima obezbedjivala nocna hladovina. Mediji i sada za vreme AO idu svojom utabanom linijom i favorizuju uvek iste ali Novaku je publika tamo bar malo naklonjena, mozda i malo vise a mozda i zbog mnogobrojnih Srba koji tamo zive. Nikad u Australiji nije potpuni tajac kad Novak pobedjuje i to je ono sto je pozitivno. Na RG je publika prvih godina bila uzasno neprijateljska ali primetna je promena zadnjih godina, da li zbog Pezoa ili neceg drugog ali ide na bolje. Ove godine na AO, mogu reci, najgore, valjda prosao Sepi. Protiv Federera je publika listom navijala za Federera a u sledecem mecu, naravno za Kirjiosa i sem Sepijevog boksa skoro da niko nije pozdravljao njegove poene. A covek nije cak ni Srbin ali im je ugrozio ljubimce i morao je da plati cutanjem publike. Monstruozno. Samo da su organizatori fer i da Novak bude zdrav i fit i neka svojim najvecim pobedama govori za sebe a tako ce i medijske mocnike bar malo ucutkati.

olja

pre 9 godina

Sto se tice sponzora i odnosa svjetske javnosti prema Djokovicu "Onako usput" je u pravu. Na "zapadu" nista novo, tamo je novac vrhovno bozanstvo i sve mu je podredjeno.

mil

pre 9 godina

Novak jeste i biće NAJVEĆI u svetu tenisa. 2010 smo bili nesrećni što igra u eri federera i nadala (sa malim f i n). Sada ja Prvi i Najveći. I igra tenis koji izaziva Divljenje. Uz Tebe sam uvek.

prekoOkeanskeDelije

pre 9 godina

Odlicno se covek izrazio.
Svi smo bili skepticni povodom Bekera, i to sa razlogom. Medjutim, Nole ga je istrpeo i ako sada uspeju da se sloze i da nauce jedan od drugog ponesto, to bi mogla biti dobitnicka simbioza.

this is the end

pre 9 godina

Prvi razlog zašto marketinški Novak nije ispred Federera i Nadala, a Ana ispred Šarapove ,iako je najlepša teniserka koja je ikad zakoračila na teniske terene ( pet puta proglašavana najlepšom na svetu, a od tada je van konkurencije) , je zato što su Srbi, a tek posle toga idu sponzori. Jednostavno to je tako, Zapad gleda samo svoj interes u svemu, a tenis je veliki biznis. Da nekim slučajem Ana živi u USA svakako bi bila na prvom mestu, i marketinški, jer bi bila poput Šarapove u NIKE sistemu. Ali, Ana je pametnije, po meni, odigrala tu kartu pa ima doživotni sponzorski ugovor sa Adidasom( nije baš sve u količini novca ), uz to je i zaštitno lice Rolex-a...sve u svemu, kada se sve izvaže mislim da je bolja ova Anina varijanta sa Adidasom. Što se tiče Novaka, tu ima mnogo stvari u igri, osim što je nepopularan jer je Srbin,iz dobro nam poznatih razloga, najbolji na svetu, i dugo već broj jedan, sve je veća marketinška blokada prema njemu. Pogledajte, u odnosu na Federera u Evropi i Americi Novak kao da ne postoji. Sa Uniklo ima povoljan ugovor i to je sve. Može on biti još pet godina prvi, pa i osvojiti još nekoliko GS turnira ništa to ne vredi.Ali i tu se stanje da popraviti ako ima pravi menadžment poput Ane za koju rade švajcarski marketinški stručnjaci.
Da Šarapova živi u Rusiji nikada ne bi bila ovoliko popularna, i marketinški isplativa koliko je sada, jer ona je praktično američka teniserka koja još uvek igra pod ruskom zastavom.

aleksi

pre 9 godina

Niko od tenisera nije poštovan dovoljno a najmanje Arantxa Sanchez. Čak ni skupljaci loptica nisu hteli peškir da joj dodaju često.

sasa jokic

pre 9 godina

Vesna@ kada bi procitala Anin ugovor sa Adidasom, promenila bi priciu. Ana je izuzetak, ako se uporedi uspeh sa visinom ugovora koji je potpisala.
Nole naravno nikada nece dostici ugovore Rodzera Federera, ali vreme radi za njega, ne treba potcenjivati trenutne ugovore, koji su izuzetno dobri, kao i cinjenicu da ce sigurno dominirati bar jos tri godine. On jos nije dostigao pik.
Uveren sam da ce njegov najjaci ugovor tek doci.

Srdjan

pre 9 godina

Za neupucene, Novak je Decembra 2012 potpisao ugovor o zastupnistvu sa IMG neposredno posle otkazivanja Federera istoj kompaniji. Potrebno je vreme da se izgradi imidz a i Nole nije toliko simpatican Zapadnom svetu. Takodje IMG shvata da taj deo sveta mozda i nije bitan za sad te se okrecu Japanu i Kini, generalno Aziji, gde je Novak 'bog' a gde su i pare. Zato i jeste UniQlo brand (Japan) koji hoce da postane drugi H&M a oni obrcu desetine milijardi godisnje. UniQlo je 'progresivna' firma sa novim idejama i novim tehnoloskim proizvodima, isto kao i Novak sa svojim najvecim 'tehnoloskim' dostugnucem u tenisu gde tesko mogu ostali da ga stignu.

ninepi

pre 9 godina

Federer je imao srece da 10tak godina igra u slaboj konkurenciji i tako je prividno postao najbolji svih vremena, tj. igrac sa najvise najvaznijih trofeja. Kad su Nadal i Djokovic sazreli kao igraci, Federer odjednom vise nije dominantan, a jos uvek je u punoj igrackoj snazi. Pa ako je najbolji svih vremena, zar ne bi trebao da vlada u svom vremenu i pobedjuje sve redom?
S druge strane, mozemo da uzivamo u divovskim borbama najmanje trojice vanserijskih tenisera, verovatno iz grupe 5 najboljih svih vremena.

aha

pre 9 godina

@Miroslav Miki Milovanovic
Dobro, i sta si ti sad dokazao? Nadal ima 9 RG a Federer 1?
A sta cemo sa ostalim?
Federer ima 7 WB, Nadal 2, Federer ima 5 US Opena, Nadal 2, Federer ima 4 AO, Nadal 1.
I.... ko je tu jednostran?

Dott

pre 9 godina

Malo je cudno da je Boris od novinara dobio pitanje o tome sta misli da li je Nole dovoljno postovan, samo me zanima cija je ideja za tim pitanjem, da li je Boris sugerisao pitanje ili je to ideja i koncept novinara. Ako jeste trebao je obrazloziti razloge i motiv pitanja,
ali dobro da se to ustanoviti i ovako putem tv prijemnika i interneta. Posto vidim i Boris ima utisak da nas Nole nema dovoljan plezir i naklonost publike, mislim da bi to trebao biti jedan od bitnijih zadataka kojeg Boris treba da se prihvati, to ne treba isticati vec raditi na tome da se promeni, pa posto se to i postigne, onda moze izaci sa gotovom pricom.
To se najbolje vidi po sponzorima i vrednosti ugovora sa njima, oni su pravo merilo a ono kaze da je Rodzer neuporedivo popularniji, njegovi ugovori prelaze iznos od 50 miliona dolara, Nadalovi su oko 25-30 dok Noletovi tek nekih 15tak.
Odgovorio je i Rodzer pre 2 godine na to pitanje zasto je Novak toliko manje popularan od njega, na sta je on odgovorio da Nole ima los marketing.

Melenci

pre 9 godina

metall.ili kako vec velik si covek.Zato sto si u belom svetu i pored silnih navijaca Federera glasno i srcem proslavljao Noletove gemove....Tako se postuje Nole i svi nasi sportisti.Svaka ti cast!

nenad rs

pre 9 godina

За Виландера се не слажем ,поправио се у коментарима Новака чак мислим да он Новака инспирише да буде бољи.Данас је била симпатична опаска на Новаковог сина.

zeljko

pre 9 godina

Hvala Bogu, pored našeg Novaka i mnogi drugi sportisti a posebno teniseri zbog lijepog i korektnog ponašanja i odličnih rezultata, imaju manje ili više dostojno poštovanje. Ne treba ih u tome ni odmjeravati.

asejAsdčkJ

pre 9 godina

Jedno je navijati a drugo poštovati nekog. Ne mogu da prihvatim da ima nekog u teniskom svetu da ne poštuje Novaka (a da nije teniski neznalica). No i kad je o navijanju reč, ovaj tekst preteruje, Novak nema podršku kao RF ili Rafa ali je ima dovoljno. Uvek je tako bilo i biće, nekoga vole čak i nezasluženo, drugoga ne vole i kad zasluži, prosto. Ostalo je dizanje prašine ni oko čega.

milan

pre 9 godina

Poslednja rečenica u tekstu objasnila kako stoje stvari. Još kad bi se našao neko da objasni zašto je to tako. Da li zato što je iz male, u poslednjih 20 godina često satanizovane zemlje, zato što nije iz EU ili SAD ili nešto treće? Šta vi mislite? @@@ nema manire

teniski fan

pre 9 godina

Ne dobija tretman kao Federer, jer jednostavno nije Federer i iza njega ne stoji IMG. To kao prvo, a kao drugo, Novak nije tipičan zapadnjak, tako da mu je to dodatni minus.

Novak i Federer su mi podjednako dragi, jer samo oni mogu proizvesti nivo tenisa kao iz prošlogodišnjeg finala Vimbldona. Živeli obojica!

Goran G

pre 9 godina

Sada je vreme za Novakov marketinški potez. Naime, sigurno da Uniqlo lepo plaća Novaka, ali to nije NIKE ili Adidas. Situacija je trenutno savršena: Adidas nema nikoga u Top 10 od kada je Marej potpisao za Under Armour (ne računajući patike u kojima igraju Nišikori, Marej i Novak). Sada je trenutak da Novak potpiše ugovor sa Adidasom i osvoji publiku širom sveta. Adidas je napravio ogromnu grešku pe par godina "tipujući" na Mareja kao No1 i raskinuvši ugovor sa Novakom. Sada je vreme da Nole "naplati" tu grešku i pozicionira se za sva vremena.

drago

pre 9 godina

Kad se Djokovic pojavio kao ozbiljan kandidat (2007) Federer je bio neprikosnoven i racunali su da ce biti najveci svih vremena a Nadal je vec imao 2 RG-a sa 19 i racunali su da ce ih osvojiti najvise u povijesti. A u tenisu se gleda rivalstvo prva 2 na ljestvici. Djokovic im se nikad nije priblizio po broju Slamova i u tome je stvar.
I Cilic i Wawrinka su zasluzili da imaju puno vise navijaca ali mali Coric je daleko popularniji od Cilica u HR. Nepravda.
Zasluzio je Djoko vise postovanja ali ovi imaju 2-3 puta vise Slamova.

Sampras-Federer-Nadal-Djokovic

pre 9 godina

Znate koliko se Nole zbog toga uzrujao? Zero. Ispunjen je, ljubav u porodici, zdravlje ga prati, ljubav od Srba, a ime ce mu vecno biti zapisano u istoriji tenisa. To nikakva ljubomora ne moze izbrisati. Citajte ime Novaka Djokovica dok ste zivi kao ste ce generacije posle vas citati. Svaki put kad je neki turnir, njegov lik ima da izroni ispred vas.

ona

pre 9 godina

novak nije postovan od strane mnogo ljudi u svojoj zemlji. razloga-koliko hoces. ne mozes biti postovan kada te prozre hiljade ljudi- tvoj karakter i tvoje osobine. kratko i jasno...

svasta

pre 9 godina

@metall
Nije to nas inat nego kompleksi.
Sto tebi smeta ako oni navijaju za Federera? Ili za bilo kog drugog tenisera?
Tipicni primer kompleksa.

Krotiteljka tigrova

pre 9 godina

Novak je šampion, ali se ne ponaša uvek u skladu sa svojim rejtingom. Čemu ljubljenje terena, jedenje trave i sl.? Ja ću uvek navijati za njega, ali su mi ovi postupci zasmetali, nisu dostojanstveni.

risk

pre 9 godina

nije ni da ga ne vole mnogi iz sveta holivuda, sporta, marketinga itd itd. mozemo slobodno reci da su i oni svojom podrskom uticali na to da bude br.1. svakako nole je dobar teniser i ne sumnjam da je vec jedan od top 5 svih vremena.. i duhovit je kolko tolko.. zeza se..

Sale Jagodina

pre 9 godina

Slažem se sa Bekerom oko poštovanja.Mnogo duže su od Djoleta,pogotovu Federer,u vrhu,pa otud i veći broj navijača.Isto će i mladji teniseri imati problem sutradan da u popularnosti preteknu Djoleta.

Antiprotivan

pre 9 godina

@alo
Ko ovde lupa? Federer i Nadal nisu imali potrebe za tom "najskupljom teniskom skolom u Evropi" jer imaju terene i teniske klubove po celoj zemlji, svojoj, a ne tudjoj. Zato i danas zive tamo, jer su od pocetka imali odlicne uslove za rad i razvoj. Tesko da "nisu imali pare" da idu kod Pilica. Da ne pricam sta bi jedan Spanac, "sljakas" po genetici, trazio u Pilicevoj skoli.

Dušan Ninković

pre 9 godina

Za izvesno nepoštovanje prema Đokoviću smo i sami delimično krivi jer smo podlegli nekim statistikama koje se sračunato prave da prikriju ono najvažnije merilo kvaliteta, a to je broj osvojenih sezona. Činjenica je da je u poslednje četiri, Novak bio najbolji u tri, jasno govori da je on poslednjih godina bez premca. Slemovi i mastersi su samo put do osvajanja sezone. Njima se nerealno daje značaj svetskog prvenstva, kao npr. u fudbalu, koje se igra samo jednom u četiri godine, dok je teniska sezona tokom cele godine prepuna značajnih turnira. Stoga su u fudbalu osvojena svetska i kontinentalna prvenstva najvažnije merilo, gde sezona malo šta znači, dok je u tenisu obrnuto. Uostalom, svaki sport ima neku svoju specifičnost u vrednovanju. Za open eru tenisa je karakteristično da plasman na rang-listi na kraju godine predstavlja ključni objektivni kriterijum uspeha. Sve ostale statistike - su samo prateći i usputni pokazatelji.
U tom smislu, Sampras je za sezonu ispred Federera, dok Đokoviću nedostaje samo još jedna da stigne Nadala, a do kraja karijere ima šanse da postane i najuspešniji u istoriji ovog sporta, i po ovom najvažnijem kriterijumu. Samo saznanje da se nalazi na tom putu, i da realno postoji takva mogućnost zaslužuje svo poštovanje.

Goran Matic

pre 9 godina

Ne razumem ljude ovde koji pokusavaju da nametnu neku pricu da se Novak ne voli. Kao ista osoba, drugi nikovi itd. A praksa pokazuje sasvim drugo. Pa o cemu prica Beker? Pogledajte malo publiku. Je li ga vole? Izadjite napolje, porazgovarajte sa nekim o tenisu. Uvek cete naci i Srbina koga iritira. Sta pokusavate? Ne vole ga i pomirite se sa tim

mihajlo

pre 9 godina

Znamo mi to vec odavno. A sve prvo pocinje od sponzora i medijske ispostavljenosti u komercialne svrhe. Ja do sada dok nije bijo sponzor Peugeot, Noleta ni jedan put nisem video na TV u komercialnom smislu, a to znaci, da se pojavis u medijama i tada kad neko ni najmanje ne razmislja o sportu a kamoli o tenisu. Do dusedok nije doso Peugeot, sam Noleta "primetijo" u obliku samostajace replikeuNoleta za Adidas u Intersportu i u jednoj posve nebitnoj reklami za trgovinu reketa za Head. To pricam sta sa ja primetijo. Ko sto reko sve pocinje sponzorima. Jedno je sportska publika, a drugo je masa drugih. Gostovanje tu i tamo u nekim emisajama za masu nije dovoljno. Kad dodju veci sponzori, docice i veca naklonost. Ljudi smo po nekad ciste ovce, ma koliko bili pametni i obrszovani.

Brejk u petom

pre 9 godina

Neznam otkud ta potreba da je voljen, negde vise, negde manje i svuda je postovan.
Vise bih rekao sudeci po komentarima da Srbi imaju neku opsesiju da budu voljeni.
Ide se dotle da se izmisljaju celi dogadjaji i kako sakriveni srpski agenti po inostranstvu otkrivaju podlace koji navijaju za Federera.

Mikii

pre 9 godina

(Miroslav Miki Milovanovic, 29. januar 2015 00:32)

Za pocetak, moje ime je Mihailo :) Drugo, ne znam sta si zeleo da objasnis iznosenjem podatka da Federer ima samo jedan RG?! Za razliku od tebe, necu nista dalje pokusavati da "objasnim", ne bih da se spustam na tvoj nivo. Postavicu ti samo jedno pitanje: koliko RG-a ima Djokovic?

Zole

pre 9 godina

Evo zašto Novak nije dovoljno postovan u svetu. http://youtu.be/jLkZ4GMBOHM
Posle ovoga je izgubio ugovor sa Adidasom i umesto njega potpisao je Mari. Za svet tenisa, americko tržište je glavno. Nisu u adidasu toliko glupi da potpisu ugovor sa nekim ko za nekoliko minuta okrene celi stadion protiv sebe. Ovim je izgubio americku publiku koja mu je do tad bila mnogo naklonjena.

Zoran

pre 9 godina

Slazem se da nije dovoljno postovan u odnosu na ostale. Ali, sam je kriv. Stil radovanja kada pobedi, kada dobije bitan poen...sve to odudara od coveka koji ne zeli da potencira svoja osecanja, a samim tim osecanja protivnickog igraca. Kada se tako iko od tenisera radovao? Nikad. Pa...svako pravi sliku o sebi.

Nije on tip coveka koji cuti i radi. On jeste najbolji ali niej taj tip coveka.

tenis tenis

pre 9 godina

@ninepi Ne volim Federera, ali zaista je smesno to sto neki od vas dovode u pitanje njegovu dominantnost u smislu rezultata zamerajuci mu to sto nije dominantan uvek. Zar sa 33 godine treba da dominira? Slaba konkurencija? Individulano misljenje. Mozda je Nole od 2011 do sad imao slabu konkurenciju, starog Federera u 30-im, Nadala koga muce povrede i Mareja koji je operisao ledja. Federer je imao prilicno dobru konkurenciju, imao je odlicnog Nadala koji je u periodu od 2008 do kraja 2010 bio u top formi. Vecina ovde nesto komentarisu navijacki, slabo ko realno. Federer je pobedjivao Hjuita, Agasija, Safina, Nalbandijana, Filipusisa, nekad i Nadala da bi dolazio do gren slemova. Sve su to u tom vremenu bili igraci top klase. Niste realni kad isticete Novakove rezultate, a istovremeno drugima negirate njihove rezultate. Posle se cudite sti ljudi sirom sveta misle drugacije i misle da su Federer i Nadal ispred Novaka po rezultatima. Pa jesu, brojevi ne lazu.

Mikii

pre 9 godina

(bole bgd, 28. januar 2015 22:21)

Ok, care, cujemo se ove godine kad se sastanu Federer i Djokovic u Rimu, pa da vidimo ko ima vise navijaca. Ja cu ti reci odmah, za Svajcarca ce navijati 95% ljudi, kao i na svim terenima sirom sveta. To sto ti lepis neke linkove iz emisija gde dodje pedesetak ljudi koji ga vole, nije apsolutno nikakav parametar vredan pomena. Koliko god Italijani mrzeli Spance, Francuze, Nemce, znaj da Srbe mrze vise. Do juce ste drvili o Aziji, kako je tu Novak neprikosnoven po popularnosti, pa smo videli (za vas) tuznu i bolnu istinu u Sangaju. Verujem da Federer i u Srbiji ima vise iskrenih navijaca. Coveka prosto ne mozes da ne volis. Mrzi ga samo sacica Djokovicevih navijaca, mislim da je jasno zasto.

bla

pre 9 godina

@Antiprotivan
Tipicni stereotipi. Ako je neko odrastao u bogatoj drzavi imao je sjajne uslove. A sta mislis da pre slanja komentara proveris da li si u pravu!?
Nadal je imao tako "dobre" uslove da je njegov otac morao da rusi garazu i da Rafi izbetonira teren na kojem ce trenirati. A trenirao ga rodjeni stric. Nije covek imao novca za skupe teniske skole i trenere. Takodje, Spanija je odbila da mu dodeli stipendiju, iako je pokazivao sjajne rezultate, pa su morali da se snalaze kako znaju i umeju.
Federer je imao mozda i teze uslove. Novac su trazili po raznim fondacijama, od raznih organizacija jer drzava nije htela da pomogne posto je tenis pre njega tamo bio sport 10-tog reda. Svajcarska je drzava koja novac ulaze u zimsle sportove.
Ni on ni Nadal nisu imali novca da otputuju i plate najskuplju tenisku skolu u Evropi.
Ti mislis da je u Spaniji, Svajcarskoj itd. sve besplatno? Tece med i mleko? Kako da ne.
Novak je na Kopaoniku imao teren ispred nosa, a kasnije je imao dovoljno novca da placa najskuplje skole tenisa u Evropi. To Rafa i Federer nisu mogli.
Jedini koji je imao bolje uslove od Novaka bio je Marej, on je uvek imao podrsku drzave, jer je tenis u Britaniji veoma cenjen sport.

realno

pre 9 godina

Nema tu nikakve zavere. Ne znam o cemu neki pisu. Ne moze se silom neko voleti niti Nike ni bilo koja druga kompanija moze naterati nekog da voli sportistu koji nosi njihov brend. Jer sav marketing pada u vodu kad izadju na teren i pokazu ko su u stvari. Novakovo psovanje publike, izuzetno nepromisljene izjave na pocetku karijere, sv je to stvorilo sliku o njemu. Nole je u medjuvremenu sazreo postao koliko se meni cini divan mladi covek, ali neke greske iz mladosti mu se tesko oprastaju. Takva je teniska publika, razmazena. Federer je voljen zbog stila igre i cesto aristokratskog drzanja, mada je to pod znakom pitanja kad gubi, Nadal je voljen zbog skromnosti i sto se generalno stice utisak da je dobar decko iz komsiluka, vole ga i kolege. Tu su i rezultati koje Federer i Nadal imaju, koliko god da Nole sada dominira ipak su oni realno mnogo uspesniji od njega. Imaju mnogo vise znacajnih trofeja. Nadal i Federer su globalne ikone, simboli tenisa, zato me i cudi Bekerovo "iscudjavanje", valjda i sam zna da je on licno karijeru proveo u senci velikih asova i pored dobrih rezultata.

Miroslav Miki Milovanovic

pre 9 godina

@Mikii DOTICNI,mnogo pricas a jos manje znas!!! Nadal ima 9 RG-ova i "samo" pet ostalih sto je kako god pogledas fenomenalno,ali je po tvojoj siromasnoj logici on jednostran igrac!!! Federer samo jedan RG i to kada nije morao da igra sa Nadalom,dakle opet po tvojoj priglupoj logici,slabasan u tom delu!!! I da ne nastavljam dzabe dalje,vec je jasno koliko si los/nedovoljno dobar u tom pokusaju da objasnis nesto!!! I kao sto ti rece,ja znam da ce te ovo zaboleti ali sam si sebe otkrio!!! Nista licno!!! Pozz

uf

pre 9 godina

@Srdjan
Videlo se koliko je Novak popularan u Aziji, kad su u Sangaju svi navijali za RF, a protiv Novaka.
Uniqlo je firma koja proizvodi krpe, sasvim nebitna na svetskom trzistu.

Ciciban

pre 9 godina

Da je nas Nole iz Amerike, Australije, Nemacke, ..itd bio bi verovatno najpopularniji teniser. Imati lobi iz sebe je najvaznije. Jedini razlog sto Nole nije dobio ponudu od Nike je sto je Nike vec imao ugovor sa Federerom I Nadalom.

Ajde Nole :)

Ana K.

pre 9 godina

Mislim da sa razlogom nije dovoljno postovan i to zbog svog ponasanja, tj. jer mu fali kucno vaspitanje. Znam da mi sledi gomila minusa, ali po meni upravo se u tome on najvise razlikuje od Federera i Nadala, koji su uzgred vise postigli, a ostali prizemni, spontani, nemaju neke ispade na terenu, ne eksponiraju se sto se tice privatnog zivota, ne trude se da na silu budu zabavni, itd.

Melenci

pre 9 godina

ANA K.zbog kucnog vaspitanja nije dovoljno postova,da li su me oci izdale,ili si stvarno to napisala?!Kako ti znas da u Spaniji ne pisu o Rafi?Glupo mi je uopste da polemisem sa tobom.Ali vecu glupost nisi mogla napisati,kucno vaspitanje,Boze moj!

drago

pre 9 godina

Ispravak, Rafa je uzeo 3 RG-a zaredom kad se Djokovic pojavio kao ozbiljan kandidat (tu racunam kad je dosao do finala US Opena jer je polufinale Garrosa izgubio dosta uvjerljivo a polufinale Wimbledona je predao). Federer je prije tog finala vec bio na 10 Slamova a Rafa sa tek navrsenom 21-om na 3 Garrosa.

bla

pre 9 godina

@Uros
Pa ni broj pozitivnih ne odrazava realnost. Ne znam kako je medju dijasporom, ali za tvoju informaciju, u Srbiji je bas ogromna baza navijaca pre svega Federera, pa onda i Nadala.
Sva istrazivanja iz godine u godinu pokazuju da je najpopularniji strani sportista medju Srbima Federer. Nadal je takodje uvek u samom vrhu.
To sto je Novak popularan medju Srbima koji uopste ne zive u Srbiji je druga stvar, ali to pre svega ima veze sa frustracijama tih ljudi koji misle da se tako pokazuje patriotizam.

svasta

pre 9 godina

@Melenci
Ne mislim da sam preokrenuo komentar.
Sasvim dobro sam shvatio sta je covek napisao.
Njemu je toliko smetalo to sto su skoro svi stranci navijali za Federera, pa je on iz inata poceo glasnije da navija za Novaka.
Zasto bi nekome smetalo to sto stranci navijaju za nekog drugog a ne za Novaka? Njihovo pravo! Zasto bi on sad nekome terao inat.
Kao da ja udjem u lokal u kojem vecina navija za Novaka i onda iz inata pocnem jos glasnije da navijam npr. za Nadala ili Federera.
Potpuno nepotrebno. Ljudi imaju pravo da navijaju za koga zele. Ti nasi ljudi koji tako teraju inat su izmedju ostalog i razlog zbog koga mnogi i ne vole Novaka.

uf

pre 9 godina

@Goran G
Adidas odlicno zna sta radi. Nije on tipovao na Mareja kao na br. 1 vec zna da je Marej u Americi, Australiji i Britaniji popularniji od Novaka. Nike i Adidas biraju sportiste po popularnosti.
Da je Novak popularniji medju navijacima odavno bi imao ugovor sa Nikeom. Ali nije. Njemu navijaci zvizde, a Federera i Nadala obozavaju. Nije on za Nike.

Mikii

pre 9 godina

Djokovic je potcenjen jer je previse dugo bio u senci Rafe i Rodzera koje ljudi smatraju (a i sam Novak) najboljim teniserima svih vremena. Novak jos mnogo toga mora da prodje, mnogo toga da osvoji da bi mogao da stane rame uz rame sa pomenutom dvojicom velikana. Meni je jasno da je ovo mnogim navijacima doticnog to tesko da shvate jer ga gledaju kao sveca i bozanstvo, kao da niko pre ni posle njega nije i nece znati da igra tenis. Tacno je da Nadal i Federer dolaze iz daleko, po svim parametrima, jacih zemalja, ali oni traju vec celu deceniju i ljudi su se navikli na njih, njihov temperament, pojavu, ponasanje. Djokovic ume s vremena na vreme da ponekim gestom podseti odakle dolazi, sto je mnogim ljudim van Srbije i Balkana cudno i, moze se reci, ogavno. Da decko nije Srbin, barem 80% vas koji navijate za njega biste bili navijaci jednog od dvojice najvecih. Zapitajte se malo da li je to tako i zasto jeste. Pozdrav.

:/

pre 9 godina

@marko...
Pa svi sportisti u svojim maticnim drzavama placaju porez kao i svi ostali i zato se i mahom svi sele u svajcarsku ili monako. Zasto bi Nole bio izuzetak?

Zoran

pre 9 godina

Slazem se da nije dovoljno postovan u odnosu na ostale. Ali, sam je kriv. Stil radovanja kada pobedi, kada dobije bitan poen...sve to odudara od coveka koji ne zeli da potencira svoja osecanja, a samim tim osecanja protivnickog igraca. Kada se tako iko od tenisera radovao? Nikad. Pa...svako pravi sliku o sebi.

Nije on tip coveka koji cuti i radi. On jeste najbolji ali niej taj tip coveka.

Zole

pre 9 godina

Evo zašto Novak nije dovoljno postovan u svetu. http://youtu.be/jLkZ4GMBOHM
Posle ovoga je izgubio ugovor sa Adidasom i umesto njega potpisao je Mari. Za svet tenisa, americko tržište je glavno. Nisu u adidasu toliko glupi da potpisu ugovor sa nekim ko za nekoliko minuta okrene celi stadion protiv sebe. Ovim je izgubio americku publiku koja mu je do tad bila mnogo naklonjena.

Krotiteljka tigrova

pre 9 godina

Novak je šampion, ali se ne ponaša uvek u skladu sa svojim rejtingom. Čemu ljubljenje terena, jedenje trave i sl.? Ja ću uvek navijati za njega, ali su mi ovi postupci zasmetali, nisu dostojanstveni.

Mikii

pre 9 godina

(bole bgd, 28. januar 2015 22:21)

Ok, care, cujemo se ove godine kad se sastanu Federer i Djokovic u Rimu, pa da vidimo ko ima vise navijaca. Ja cu ti reci odmah, za Svajcarca ce navijati 95% ljudi, kao i na svim terenima sirom sveta. To sto ti lepis neke linkove iz emisija gde dodje pedesetak ljudi koji ga vole, nije apsolutno nikakav parametar vredan pomena. Koliko god Italijani mrzeli Spance, Francuze, Nemce, znaj da Srbe mrze vise. Do juce ste drvili o Aziji, kako je tu Novak neprikosnoven po popularnosti, pa smo videli (za vas) tuznu i bolnu istinu u Sangaju. Verujem da Federer i u Srbiji ima vise iskrenih navijaca. Coveka prosto ne mozes da ne volis. Mrzi ga samo sacica Djokovicevih navijaca, mislim da je jasno zasto.

Mikii

pre 9 godina

(Miroslav Miki Milovanovic, 29. januar 2015 00:32)

Za pocetak, moje ime je Mihailo :) Drugo, ne znam sta si zeleo da objasnis iznosenjem podatka da Federer ima samo jedan RG?! Za razliku od tebe, necu nista dalje pokusavati da "objasnim", ne bih da se spustam na tvoj nivo. Postavicu ti samo jedno pitanje: koliko RG-a ima Djokovic?

ona

pre 9 godina

novak nije postovan od strane mnogo ljudi u svojoj zemlji. razloga-koliko hoces. ne mozes biti postovan kada te prozre hiljade ljudi- tvoj karakter i tvoje osobine. kratko i jasno...

drago

pre 9 godina

Kad se Djokovic pojavio kao ozbiljan kandidat (2007) Federer je bio neprikosnoven i racunali su da ce biti najveci svih vremena a Nadal je vec imao 2 RG-a sa 19 i racunali su da ce ih osvojiti najvise u povijesti. A u tenisu se gleda rivalstvo prva 2 na ljestvici. Djokovic im se nikad nije priblizio po broju Slamova i u tome je stvar.
I Cilic i Wawrinka su zasluzili da imaju puno vise navijaca ali mali Coric je daleko popularniji od Cilica u HR. Nepravda.
Zasluzio je Djoko vise postovanja ali ovi imaju 2-3 puta vise Slamova.

Marko

pre 9 godina

Pa prvo se kod nas ne postuje, vise ga cene Japanci i Kinezi nazalost. Kod nas mu namecu porez koji treba da plati, jedni vole vise Rafu, Rodju i Mareja. Tako je to ljudi ne cene dobrotu, a Nole je dobar kao lebac. Sramota ljudi, sramota.

bla

pre 9 godina

@Uros
Pa ni broj pozitivnih ne odrazava realnost. Ne znam kako je medju dijasporom, ali za tvoju informaciju, u Srbiji je bas ogromna baza navijaca pre svega Federera, pa onda i Nadala.
Sva istrazivanja iz godine u godinu pokazuju da je najpopularniji strani sportista medju Srbima Federer. Nadal je takodje uvek u samom vrhu.
To sto je Novak popularan medju Srbima koji uopste ne zive u Srbiji je druga stvar, ali to pre svega ima veze sa frustracijama tih ljudi koji misle da se tako pokazuje patriotizam.

svasta

pre 9 godina

@metall
Nije to nas inat nego kompleksi.
Sto tebi smeta ako oni navijaju za Federera? Ili za bilo kog drugog tenisera?
Tipicni primer kompleksa.

Brejk u petom

pre 9 godina

Neznam otkud ta potreba da je voljen, negde vise, negde manje i svuda je postovan.
Vise bih rekao sudeci po komentarima da Srbi imaju neku opsesiju da budu voljeni.
Ide se dotle da se izmisljaju celi dogadjaji i kako sakriveni srpski agenti po inostranstvu otkrivaju podlace koji navijaju za Federera.

objektivno

pre 9 godina

Evo koji su konkretni razlozi:

1) Ne nosi Nike opremu, za to moze da zahvali ocu Srdjanu.

2) Maticna zemlja nema ekonomsku moc koju imaju na primer Svajcarska i Spanija. Manje trziste, manje sponzora, itd. iz matice.

3) Nema nikoga (velikog) kome je u interesu da ga gura, za razliku od Rafe i Rodzera, koji su vec uveliko u masini koja pravi pare.

4) Osvojio je do sada ipak manje nego Rodzer i Rafa pa ga zato pominju ali uvek uz napomenu da ce tek mozda dostici ono sto su njih dvojica osvojili do sada.

O igranju kolca na NBC tv mrezi i cestom podsecanju u intervjuima na bombardovanje ne bih ovom prilikom, ovo prethodno je ipak vaznije.

Srbin

pre 9 godina

Najžalosnije je što u Srbiji postoji ogromna baza Rodžerovih i Rafinih navijača koji ničim izazvani pljuju po Novaku gde god stignu i kad god stignu.Zato će odavde i otići sve što iole vredi.

Goran Matic

pre 9 godina

Ne razumem ljude ovde koji pokusavaju da nametnu neku pricu da se Novak ne voli. Kao ista osoba, drugi nikovi itd. A praksa pokazuje sasvim drugo. Pa o cemu prica Beker? Pogledajte malo publiku. Je li ga vole? Izadjite napolje, porazgovarajte sa nekim o tenisu. Uvek cete naci i Srbina koga iritira. Sta pokusavate? Ne vole ga i pomirite se sa tim

svasta

pre 9 godina

@Melenci
Ne mislim da sam preokrenuo komentar.
Sasvim dobro sam shvatio sta je covek napisao.
Njemu je toliko smetalo to sto su skoro svi stranci navijali za Federera, pa je on iz inata poceo glasnije da navija za Novaka.
Zasto bi nekome smetalo to sto stranci navijaju za nekog drugog a ne za Novaka? Njihovo pravo! Zasto bi on sad nekome terao inat.
Kao da ja udjem u lokal u kojem vecina navija za Novaka i onda iz inata pocnem jos glasnije da navijam npr. za Nadala ili Federera.
Potpuno nepotrebno. Ljudi imaju pravo da navijaju za koga zele. Ti nasi ljudi koji tako teraju inat su izmedju ostalog i razlog zbog koga mnogi i ne vole Novaka.

mihajlo

pre 9 godina

Znamo mi to vec odavno. A sve prvo pocinje od sponzora i medijske ispostavljenosti u komercialne svrhe. Ja do sada dok nije bijo sponzor Peugeot, Noleta ni jedan put nisem video na TV u komercialnom smislu, a to znaci, da se pojavis u medijama i tada kad neko ni najmanje ne razmislja o sportu a kamoli o tenisu. Do dusedok nije doso Peugeot, sam Noleta "primetijo" u obliku samostajace replikeuNoleta za Adidas u Intersportu i u jednoj posve nebitnoj reklami za trgovinu reketa za Head. To pricam sta sa ja primetijo. Ko sto reko sve pocinje sponzorima. Jedno je sportska publika, a drugo je masa drugih. Gostovanje tu i tamo u nekim emisajama za masu nije dovoljno. Kad dodju veci sponzori, docice i veca naklonost. Ljudi smo po nekad ciste ovce, ma koliko bili pametni i obrszovani.

metall

pre 9 godina

Jul mesec prosle godine - finale Vimbldona. Letovao sam na Skijatosu i prenos finala gledao u centru grada u lokalnom kafeu (posred centralne pesacke zone, svuda okolo kafici, svi prenose mec). Malo je reci koliko sam bio uzasnut i koliko me je bolelo sto su svi oko mene, bukvalno svi (ako izuzmem par nasih ljudi i nesto Grka) navijali bezrezervno za Federera. Masa Engleza (najvise njih), Skandinavaca, Nemaca...nadmeno i prepotentno su ispratili svaki potez Federera, a bili ravnodusni prema Novaku. Iako sam po prirodi prilicno temperamentan, tada sam bio 'napaljeniji' vise no ikada i bucno proslavljao Novakove poene, valjda je proradio u meni nas tradicinalan prkos i inat.

Branko S.

pre 9 godina

Ja vec godinama pisem o tome i pitam se zasto je to tako!?Zasto je Novak u eri atomskog tenisa, sa toliko izazova u svakom mecu,potcenjen i nedovoljno respektovan iako vec godinama vlada!?Normalno da kad nemate odgovor na to posegnete za nekom konspiracijom,itd.Novak je veoma postovan od svih kolega sa tura,sa nijednim nikad nije imao sukob izuzev ranije sa Rodikom.Svi pa cak i Gulbis koji vazi za veoma arogantnog i neotesanog tenisera, ima poneku lepu rec za njega!Osvoji li AO
na kome svoj najbolji tenis igraju Vavrinka i Berdih,uz podignutu formu,po meni najopasnijeg rivala Endi Mareja,definitivno se mora odnos prema Novaku promenuti pogotovo od strane svetskih medija!Vec drugi mec nema Mekinroa da komentarise Novakov duel,zasto!? Znamo mi zasto koji smo u toj profesiji,ali neko u ESPN (Vilander,mozda) ima dugacke ruke i to sprecava!Bojim se da ce ista sudbina zadesiti drugo komentatora Bret Gilberta? Jedino me tesi tesko ce spreciti Novako da ovako pametno,racionalno igra i podize formu!Uostalom velika medijska kuca BBC proglasila je Novaka favoritom, a jedina visoka kvota protiv njega na kladionicima je da ce izgubiti jedan set protiv Vavrinke!(Vegas tesko gresi)!?

Zmaj

pre 9 godina

Poslednja rečenica u tekstu objasnila kako stoje stvari. Još kad bi se našao neko da objasni zašto je to tako. Da li zato što je iz male, u poslednjih 20 godina često satanizovane zemlje, zato što nije iz EU ili SAD ili nešto treće? Šta vi mislite?

jablan

pre 9 godina

Ovo je tacno sto kaze Boris Beker.Da svi teniseri imaju strahopostovanje kad je Novak u njihovom delu zreba ma koji bijo turnir da se igra.PVreme istice ogotovo organizatori americke turneje sve cine da na bilo koji nacin onemoguce Novaka da osvoji turnir.dok Nadal,Federer i Majer imaju na istim turnirima povlascen polozaj kad su pitanju mecevi.Vreme istice neumoljivo,a Novakova dominacija tek nailazi i to:2015,2016 2017....Ove 2015ostace zabelezena po Novakovoj dominaciji.Srecno Novaku i njegovom strucnom stabu.jablan

onako usput

pre 9 godina

Evo ja cu da objasnim svima kohi se pitate, zasto? Pre koju godinu kada je Novak izbio na No1 najveci svetski sponzori rolex, zilet, adidas i najke, potpisali su nove peto-sestogodisnje ugovore sa RF i RN. U tim kompanijama se ugovori ne ponistavaju tek tako a mislili su da je Novak prolazna prica i da se dvojca "velikana" odmah vracaju na veluka vrata. Izlazak iz tih ugovora je astronomski na stetu brendova. Zato novak ima Kineze i drugorazredne sponzore, da se razumemo pare nisu drugorazredne ali njihov uticaj na medije je daleko od top5 sponzora koje imaju ona druga dvojca. Pritisak je ogroman npr. Iako ke novak prvi godinama svaka vest na cnn sport gleda da u prvi plan stavi njihove placenike. Tako da u medijima nikada necete videti naslov Djokovic izbacio Federera i Novakovu sliku vec ce vest biti "Fedefer ispao na Xxx openu" njegova slika a za one koji procitaju text bice jasbo da ga je Novak oduvao. Sve je u parama nema mrznje srbovanja i gluposti. glavni sponzori placaju medijima da se vidi RF kako nosi njihovu majcu na pres konferenciji a ne NDj koji nosi kinesku, italijansku ili ko zna koju firmu.

drago

pre 9 godina

Ispravak, Rafa je uzeo 3 RG-a zaredom kad se Djokovic pojavio kao ozbiljan kandidat (tu racunam kad je dosao do finala US Opena jer je polufinale Garrosa izgubio dosta uvjerljivo a polufinale Wimbledona je predao). Federer je prije tog finala vec bio na 10 Slamova a Rafa sa tek navrsenom 21-om na 3 Garrosa.

ZLija

pre 9 godina

Nadal je dobio Federera na travi na njegovom omiljenom turniru, Rodja nikada nije dobio Nadala na pariskoj sljaci ende. Djole je boolji od obojice ima vremena za njegovo sabiranje. Doping majstoru, i nadmenom je vreme isteklo. Doping mozda uzme jos nesto sto ce oduzimati ko Lens Amstrongu jednog dana.

nista cudno

pre 9 godina

Sutra da se pokrsti i predje u katolicku veru, svi bi ga svojatali i otimali se oko njega.
Zivim u Nemackoj i to kao ateista gledam dosta nepristrasno svakodnevno.Njihov "Bog" je njih vaspitao da su najbolji, najlepsi, najmocniji i tu nema pomoci.
Ko je usao u EU, Slovenija i Hrvatska.Bugari, Grci, Rumuni primljeni su po nalogu NATO, bilo zbog izlaska na more ili granice sa Rusijom.

robin hud

pre 9 godina

Uuu.. Ovo je čačkanje u osinje gnezdo. Atp sajt je jedan od igrača u toj igranci zvanoj teniski biznis. Zato je uostalom i to udruženje stvoreno, da pravi novac. I ovaj turnir su počeli najavom da RF juri petu titulu, od koje je daleko kao Čikago od Čačka. Možete misliti da je Novak amerikanac šta bi se desilo. A mogao je, pa nije. Tu je porodica odigrala ulogu. U toj igranci ima još igrača,ali ne treba im zameriti, to Novaka čini još jačim. Pobediće ih sve, ima on to što treba.

zoran

pre 9 godina

Boris me oduševio kada sam mu, u jednom momentu u toku meča protiv Raonića, sa usana pročitao karakteristično srpsko samobodrenje rečju: " IDEMO"!!!! I imam utisak da su Bekeru posle svake Novakove pobede oči pune suza. Sarađivaće njih dvojica još dugo, dugo...

asejAsdčkJ

pre 9 godina

Jedno je navijati a drugo poštovati nekog. Ne mogu da prihvatim da ima nekog u teniskom svetu da ne poštuje Novaka (a da nije teniski neznalica). No i kad je o navijanju reč, ovaj tekst preteruje, Novak nema podršku kao RF ili Rafa ali je ima dovoljno. Uvek je tako bilo i biće, nekoga vole čak i nezasluženo, drugoga ne vole i kad zasluži, prosto. Ostalo je dizanje prašine ni oko čega.

Uroš

pre 9 godina

Najžalosnije je što u Srbiji postoji ogromna baza Rodžerovih i Rafinih navijača koji ničim izazvani pljuju po Novaku gde god stignu i kad god stignu.Zato će odavde i otići sve što iole vredi.
(Srbin, 28. januar 2015 19:59)

Ma daj molim te! Kakva "ogromna baza"! Nekolicina frustriranih autošovinista i isto toliko frustriranih susjeda koji ovde opsesivno uporno mrze Novaka, nisu nikakva "ogromna baza" Federerovih i Nadalovih navijača. Naivno i glupo je da neko misli da broj negativnih komentara na forumu odražava istinu u realnosti. Svakom iole pametnom je to jasno.

tenis tenis

pre 9 godina

@ninepi Ne volim Federera, ali zaista je smesno to sto neki od vas dovode u pitanje njegovu dominantnost u smislu rezultata zamerajuci mu to sto nije dominantan uvek. Zar sa 33 godine treba da dominira? Slaba konkurencija? Individulano misljenje. Mozda je Nole od 2011 do sad imao slabu konkurenciju, starog Federera u 30-im, Nadala koga muce povrede i Mareja koji je operisao ledja. Federer je imao prilicno dobru konkurenciju, imao je odlicnog Nadala koji je u periodu od 2008 do kraja 2010 bio u top formi. Vecina ovde nesto komentarisu navijacki, slabo ko realno. Federer je pobedjivao Hjuita, Agasija, Safina, Nalbandijana, Filipusisa, nekad i Nadala da bi dolazio do gren slemova. Sve su to u tom vremenu bili igraci top klase. Niste realni kad isticete Novakove rezultate, a istovremeno drugima negirate njihove rezultate. Posle se cudite sti ljudi sirom sveta misle drugacije i misle da su Federer i Nadal ispred Novaka po rezultatima. Pa jesu, brojevi ne lazu.

Ana K.

pre 9 godina

Mislim da sa razlogom nije dovoljno postovan i to zbog svog ponasanja, tj. jer mu fali kucno vaspitanje. Znam da mi sledi gomila minusa, ali po meni upravo se u tome on najvise razlikuje od Federera i Nadala, koji su uzgred vise postigli, a ostali prizemni, spontani, nemaju neke ispade na terenu, ne eksponiraju se sto se tice privatnog zivota, ne trude se da na silu budu zabavni, itd.

RepublikaSrpska

pre 9 godina

Naprijed Nole, Hercegovina navija za tebe. Obradovao sam se kad sam vidio da te bodre neki nasi momci sa transparentom Trebinje. Na kraju si im prisao i pruzio ruku. Idemo do pehara zajedno. Pobjedaaa.

yea

pre 9 godina

zasto nije postovan?? mislim da se preteruje sa teorijama zavere. bio je najbolji sportista sveta 2011. ne verujem da bi pobedio mesia lebrona i bolta da ga nesto mrze... a na atp-u cak ga I vilander hvali iako se zna da nije njegov fan. a to sto je rafa ili rodzer popularniji to su godine I godine dominacije. videcete ako bude dominantan 2015 i 2016, uci cu u najbolje svih svremena. oseca se nostalgija za mecevima rafe I rodzera pa su zato interesantni medijima. jos dve godine br 1 i par gs-a i videcete da ce ostati mnogo dublji trag nego danas

realno

pre 9 godina

Nema tu nikakve zavere. Ne znam o cemu neki pisu. Ne moze se silom neko voleti niti Nike ni bilo koja druga kompanija moze naterati nekog da voli sportistu koji nosi njihov brend. Jer sav marketing pada u vodu kad izadju na teren i pokazu ko su u stvari. Novakovo psovanje publike, izuzetno nepromisljene izjave na pocetku karijere, sv je to stvorilo sliku o njemu. Nole je u medjuvremenu sazreo postao koliko se meni cini divan mladi covek, ali neke greske iz mladosti mu se tesko oprastaju. Takva je teniska publika, razmazena. Federer je voljen zbog stila igre i cesto aristokratskog drzanja, mada je to pod znakom pitanja kad gubi, Nadal je voljen zbog skromnosti i sto se generalno stice utisak da je dobar decko iz komsiluka, vole ga i kolege. Tu su i rezultati koje Federer i Nadal imaju, koliko god da Nole sada dominira ipak su oni realno mnogo uspesniji od njega. Imaju mnogo vise znacajnih trofeja. Nadal i Federer su globalne ikone, simboli tenisa, zato me i cudi Bekerovo "iscudjavanje", valjda i sam zna da je on licno karijeru proveo u senci velikih asova i pored dobrih rezultata.

J

pre 9 godina

Razlog je vise nego svima jasan. Ja sam razgovarao sa Englezom, stariji gospodin sa maramicom u dzepu sakoa, na Vimbldonu u publici - nije znao da nisam "njihov". Doslovce mi je rekao: "Previse je igraca iz Istocne Evrope, ne mozes ni imena da im zapamtis. Ovo nije njihov sport, vec nas, samo odvlace novac."

Zato je Nole pravi krstas. Svaka cast.

dorcol

pre 9 godina

za svet me bas briga ali mi je zao kad u srbiji toliko omalovazavaju djokovica , ,srbin sve prasta ali uspeh ne,pametnom ............., a koga li ce da omalovazavaju kad sutra ostavi tenis ,takvog sportistu necemo verovatno vise nikad imati ,a ovi mrzitelji naci ce nekog drugog da lece svoje frustracije.

Čiča Miloje

pre 9 godina

Ništa čudno,gospodo! Anglosaksonska arogancija. da je uzeo američko državljanstvo bio bi svake druge nedelje na naslovnicama, ne samo sportske štampe...
Ovako, da je recimo Bugarin broj 1, ili Makedonac... kako bismo mi gledali na njega... jedva bismo čekali da izgubi...jbg. Krivom je, braćo, razumite.
Uspesi su najbolja osveta, i zato, NAPRED NOLE!!!

Miroslav Miki Milovanovic

pre 9 godina

@Mikii DOTICNI,mnogo pricas a jos manje znas!!! Nadal ima 9 RG-ova i "samo" pet ostalih sto je kako god pogledas fenomenalno,ali je po tvojoj siromasnoj logici on jednostran igrac!!! Federer samo jedan RG i to kada nije morao da igra sa Nadalom,dakle opet po tvojoj priglupoj logici,slabasan u tom delu!!! I da ne nastavljam dzabe dalje,vec je jasno koliko si los/nedovoljno dobar u tom pokusaju da objasnis nesto!!! I kao sto ti rece,ja znam da ce te ovo zaboleti ali sam si sebe otkrio!!! Nista licno!!! Pozz

bla

pre 9 godina

@Antiprotivan
Tipicni stereotipi. Ako je neko odrastao u bogatoj drzavi imao je sjajne uslove. A sta mislis da pre slanja komentara proveris da li si u pravu!?
Nadal je imao tako "dobre" uslove da je njegov otac morao da rusi garazu i da Rafi izbetonira teren na kojem ce trenirati. A trenirao ga rodjeni stric. Nije covek imao novca za skupe teniske skole i trenere. Takodje, Spanija je odbila da mu dodeli stipendiju, iako je pokazivao sjajne rezultate, pa su morali da se snalaze kako znaju i umeju.
Federer je imao mozda i teze uslove. Novac su trazili po raznim fondacijama, od raznih organizacija jer drzava nije htela da pomogne posto je tenis pre njega tamo bio sport 10-tog reda. Svajcarska je drzava koja novac ulaze u zimsle sportove.
Ni on ni Nadal nisu imali novca da otputuju i plate najskuplju tenisku skolu u Evropi.
Ti mislis da je u Spaniji, Svajcarskoj itd. sve besplatno? Tece med i mleko? Kako da ne.
Novak je na Kopaoniku imao teren ispred nosa, a kasnije je imao dovoljno novca da placa najskuplje skole tenisa u Evropi. To Rafa i Federer nisu mogli.
Jedini koji je imao bolje uslove od Novaka bio je Marej, on je uvek imao podrsku drzave, jer je tenis u Britaniji veoma cenjen sport.

uf

pre 9 godina

@Goran G
Adidas odlicno zna sta radi. Nije on tipovao na Mareja kao na br. 1 vec zna da je Marej u Americi, Australiji i Britaniji popularniji od Novaka. Nike i Adidas biraju sportiste po popularnosti.
Da je Novak popularniji medju navijacima odavno bi imao ugovor sa Nikeom. Ali nije. Njemu navijaci zvizde, a Federera i Nadala obozavaju. Nije on za Nike.

uf

pre 9 godina

@Srdjan
Videlo se koliko je Novak popularan u Aziji, kad su u Sangaju svi navijali za RF, a protiv Novaka.
Uniqlo je firma koja proizvodi krpe, sasvim nebitna na svetskom trzistu.

Challe

pre 9 godina

Ne zaboravite da Becker ima iskustva sa Srbima :-), on je kum Bobe Zivojinovica. Medjutim nesto drugo hocu da kazem. Mislim da ce Novak tek poceti da biva cenjen sve vise i vise, prevashodno od publike sa tribina a onda ce se to omasoviti cak i na one medije koji ga danas malo zapostavljaju. Publika jednostavno voli pobednike. Radi se o tome da je on svojim prodiranjem morao na svom putu da porazava Federera i Nadala koji su poznato je najveci ljubimci upravo zbog svojih rezultata. Stoga su oni negde u Djokovicu videli problem i navijali protiv njega ali kako vreme prolazi i kako njih dvojicu sve vise budu poceli da biju i ostali igraci (bas kao na ovom turniru) publika ce se postepeno okrenuti onom koji je najjaci. Ja sam takvog utiska, samo da Nole potraje jos kojih 4-5 godina a za to vreme moze i da potuce sve rekorde i Samprasa i Federera a samim tim i Nadala ...

Sinovac

pre 9 godina

Pa kad se spoje Srbin I Nemac! :)
Meni niko ne veruje da je to najaci spoj, ne samo u tenisu, nego I u zivotu. Njihov temperament I nas inat.

š'a kao nije tako miševi

pre 9 godina

Pa u pitanju je na delu Nike propagandna mašinerija. Napraviše od Federera i Nadala svete krave. Bukvalno. Da prdnu javno na terenu, komentatori i publika bi rekli "Kakav šampionski prdež! Čak i miriše!"

Vesna. Sub.

pre 9 godina

Sve je to tacno. Novak nije medijski inetersantan. Engleski listovi su kada je Marej osvojio Vimbldon pisali da je ta pobedna vredna 200 miliona dolara u marketiskom smislu. Novak dolazi iz Srbije.Do pre godinu dana Rodzer je bio deo najvece svetske markentiske agencije IMG.Tu je i Rafa.Glavni igrac te agencije je NIKE. To je sve deo globalnog trzista.Jedan Srbin kvari planove.Marija Sarapova kao Ruskinja je interesantna zapadu ali ne i Ana Ivanovic iakosupolepoti tu negde.Marija Sarapova najveci markentiski kolac ima cak veci od Federera i Nadala

Bojan

pre 9 godina

Da li ste primetili najavni spot Eurosporta ? Federer pobedjuje Noleta ? Zaboravljaju ko je prvi ! Pobedio ih je u njihovoj igri i to ih jede, oni su rasisti i to ne moze da se sakrije

Gajetano

pre 9 godina

Novak nije dovoljno postovan, slazem se, ali stvari se menjaju. Molio bih postovanu redakciju da objavi (prevede, parafrazira) tekst koji je pre par sati na tennis.com objavio Ed McGrogan. Clanak se zove "It Begins: Novak Djokovic's Incredible Opportunity in Oz".

Ovaj sajt generalno ignorise Novaka. Federer, Nadal, Serena, Marija, glavne su zvezde ovog sajta. Ali ponekad "izgube fokus" i nahvale Novaka najstrasnije. Poslednje cega se secam pre ovoga je oda Novaku od strane Steve Tignora jos davne 2011-te, neposredno posle Novakovog trijumfa na ovom istom turniru, Aussie Open 2011. Clanak se zove "Virtuoso of the Slow Court". Doduse, tada je bio "slow", sada je "fast", ali jedno je konstanta: Novak dominira!

http://www.tennis.com/pro-game/2011/01/virtuoso-of-the-slow-court/40407/#.VMkveWiUclI

Pozdrav,

mil

pre 9 godina

Novak jeste i biće NAJVEĆI u svetu tenisa. 2010 smo bili nesrećni što igra u eri federera i nadala (sa malim f i n). Sada ja Prvi i Najveći. I igra tenis koji izaziva Divljenje. Uz Tebe sam uvek.

Sale Jagodina

pre 9 godina

Slažem se sa Bekerom oko poštovanja.Mnogo duže su od Djoleta,pogotovu Federer,u vrhu,pa otud i veći broj navijača.Isto će i mladji teniseri imati problem sutradan da u popularnosti preteknu Djoleta.

mihajlo

pre 9 godina

E da vazno, da Kinezi vole Noleta i Azija, a to je nesto sta sponzore trenutno vise zanima nego ista. Glavni sponzori trenutno su na gubitnickoj strani, verujem da jim nije lako, pogotovo ove godine ako krene dominacija drugih sponzora.

Adjancic Bojan

pre 9 godina

Ma ljudi opusteno Novak je u Srbiji bog, to sto na komentarima pisu svakojake gluposti to su klinci koji od dosade neznaju sta cu. Oni prvi ustaju u tri ujutru da gledaju Noleta

marko

pre 9 godina

Mislim da je cenjen medju kolegama, sto nazalost nije bas slucaj sa publikom (izuzev nekih zemalja). Novak je u dosadasnjoj karijeri uradio vise nego sto je potrebno da ima odredjeni status...ali prosto publika nekoga jednostavno voli. Npr. kada je posle finala WB 2014 rekao da ne zna zasto publika malo vise ne navija za njega (godinu dana ranije je u finalu igrao sa domacim igracem, pa je razumljivo zasto nisu navijali za njega), i da je svestan da mora jos mnogo da radi kako bi ga vise voleli. Ali kao sto rekoh, neki su prosto obozavani, a neki ne.

teniski fan

pre 9 godina

Ne dobija tretman kao Federer, jer jednostavno nije Federer i iza njega ne stoji IMG. To kao prvo, a kao drugo, Novak nije tipičan zapadnjak, tako da mu je to dodatni minus.

Novak i Federer su mi podjednako dragi, jer samo oni mogu proizvesti nivo tenisa kao iz prošlogodišnjeg finala Vimbldona. Živeli obojica!

b

pre 9 godina

Nije postovan zato sto je ’plemeniti divljak sa brdovitog Balkana’. Mislim, ja znam da je Djokovic malo sirov, al zar je Nadal neko olicenje rafiniranosti? A Federer je kao neki dzentlmen, a covek ne zna da se izvini kada mu lopta zakaci mrezu, pobede proslavlja neandertalskim kricima, samo kada eurosport daje muzicku podlogu u dzinglu, njemu stave valcer, a Novaku „Ja sam mala pit bul“, i tome slicno. Dakle, nije postovan zbog stereotipa pre svega.

Pinokio

pre 9 godina

Đoković je mnogo prirodniji i naravno često zbog toga ne kontroliše najbolje svoje postupke.Novak je samo veliko dete koje to ne krije.Pa iako je probao travu ili napravio nešto ne tipično,pa bože moj na zapadu su poznati ljudi ponekad i ekscentrični zar ne.

aha

pre 9 godina

@Miroslav Miki Milovanovic
Dobro, i sta si ti sad dokazao? Nadal ima 9 RG a Federer 1?
A sta cemo sa ostalim?
Federer ima 7 WB, Nadal 2, Federer ima 5 US Opena, Nadal 2, Federer ima 4 AO, Nadal 1.
I.... ko je tu jednostran?

Goran G

pre 9 godina

Sada je vreme za Novakov marketinški potez. Naime, sigurno da Uniqlo lepo plaća Novaka, ali to nije NIKE ili Adidas. Situacija je trenutno savršena: Adidas nema nikoga u Top 10 od kada je Marej potpisao za Under Armour (ne računajući patike u kojima igraju Nišikori, Marej i Novak). Sada je trenutak da Novak potpiše ugovor sa Adidasom i osvoji publiku širom sveta. Adidas je napravio ogromnu grešku pe par godina "tipujući" na Mareja kao No1 i raskinuvši ugovor sa Novakom. Sada je vreme da Nole "naplati" tu grešku i pozicionira se za sva vremena.

blah

pre 9 godina

Njemu to više ne smeta, on zna koliko je dobar i ako pitate nekoga u svlačionici protiv koga nikako ne želite da igrate, mislim da je Novakovo ime na vrhu.“

^ovo.

znate i vi. svi. koji citate sad.

ccc

pre 9 godina

Sto se mene tice neka Latino navijaju za Rafu, bogati kapitalisti za Rodzera koji reklamira Rolex i postaje jos bogatiji i ja nemam sa tim nikakav problem. ONI imaju problem jer ih Novak pobedjuje, jer mu vec nekoliko godina gledaju u ledja ako im samo padne na pamet da pogledaju ATP listu. Oni imaju problem jer je Novak danasnjica koja traje a oni mogu da se secaju uspeha onih za koje navijaju. I ono sto je tek surova stvarnost, ta danasnjica je i buducnost. Da nije Rodzer buducnost koji je od 2010. do danas a usli smo u petu godinu osvojio 2 GS ili Rafa 3 koji tek nece moci da se sastavi a Novak 6?? Molim vas da li je vama to jasno? Ko je buducnost, Nisikori, Stan koji je dve godine stariji od Novaka, Raonic?? Ajte molim vas...

milan

pre 9 godina

Poslednja rečenica u tekstu objasnila kako stoje stvari. Još kad bi se našao neko da objasni zašto je to tako. Da li zato što je iz male, u poslednjih 20 godina često satanizovane zemlje, zato što nije iz EU ili SAD ili nešto treće? Šta vi mislite? @@@ nema manire

Pinokio

pre 9 godina

Mikii prijatelju ja sam te potpuno razumeo iako navijam za Đokovića.Zamisli za vreme bombardovanja on je trenirao u suvom bazenu verovatno mu odatle ti "ogavni"pokreti.A što se se tebe tiče ti vidiš bolje od nas jer si ti u Rafinoj senci a nama Novakova svetlost zaklanja vidike.

Budi sav

pre 9 godina

Ima "nesporazuma" oko pitanja (ne)postovanja Novaka Dj. Mislim da je veoma postovan ali ne na nacin koji bas prija, kako Novaku tako i nama njegovim emotivnim postovaocima. Svet kojem "pripada" tenis ima nesposobnost da uzme za ozbiljno "momke iz ko zna odakle", to je mentalni snobizam odnosno radikalni primitivizam zasnovan na opet mentalnoj zatvorenosti (oni su sami sebi dovoljni, sve sto nije u njihovoj sluzbi nije "realno", ne postoji, osim kao predmet gazenja). Nasi ljudi koji "ne podnose" Novaka se zapravo poistovecuju sa tim primitivizmom preko kojeg misle da postaju "in", tako sto "dele vrednosti" primitivizma koji je za njih rafinirana kultura. Oni su na nasu ali jos vise i njihovu nesvesnu zalost "mentalne poturice" . Takva civilizacijska vrednost ignorise sve vrednosti priznajuci samo sebe i svoje, to je taj otudjeni krik zatvorenog uma koji je jezivo agresivan. On pravi haos po svetu i normalno je da jednu dominantnu (prirodno i fakticki) pojavu poput Novaka "ne moze da vidi ocima". Naravno posto vidi samo sebe i svoje interese (do Najkija i ostale trzisne mastodontije kako je neko ovde lepo primetio).Medjutim, u dubini te usamljene duse itekako postuju vrednost, samo je ignorisu. Ne bi je ignorisali samo kada bi im ona stala na glavu i pocela da je gnjeci, tada bi se poklonili. Ali Novak ne gnjeci, on trijumfuje i poneki put veoma "divlje" urlikne -oslobodi energiju i posalje poruku "probudite se". Ja volim Novakove urlike - epohalni su. Samar su i licemeriju.

ninepi

pre 9 godina

Federer je imao srece da 10tak godina igra u slaboj konkurenciji i tako je prividno postao najbolji svih vremena, tj. igrac sa najvise najvaznijih trofeja. Kad su Nadal i Djokovic sazreli kao igraci, Federer odjednom vise nije dominantan, a jos uvek je u punoj igrackoj snazi. Pa ako je najbolji svih vremena, zar ne bi trebao da vlada u svom vremenu i pobedjuje sve redom?
S druge strane, mozemo da uzivamo u divovskim borbama najmanje trojice vanserijskih tenisera, verovatno iz grupe 5 najboljih svih vremena.

Dott

pre 9 godina

Malo je cudno da je Boris od novinara dobio pitanje o tome sta misli da li je Nole dovoljno postovan, samo me zanima cija je ideja za tim pitanjem, da li je Boris sugerisao pitanje ili je to ideja i koncept novinara. Ako jeste trebao je obrazloziti razloge i motiv pitanja,
ali dobro da se to ustanoviti i ovako putem tv prijemnika i interneta. Posto vidim i Boris ima utisak da nas Nole nema dovoljan plezir i naklonost publike, mislim da bi to trebao biti jedan od bitnijih zadataka kojeg Boris treba da se prihvati, to ne treba isticati vec raditi na tome da se promeni, pa posto se to i postigne, onda moze izaci sa gotovom pricom.
To se najbolje vidi po sponzorima i vrednosti ugovora sa njima, oni su pravo merilo a ono kaze da je Rodzer neuporedivo popularniji, njegovi ugovori prelaze iznos od 50 miliona dolara, Nadalovi su oko 25-30 dok Noletovi tek nekih 15tak.
Odgovorio je i Rodzer pre 2 godine na to pitanje zasto je Novak toliko manje popularan od njega, na sta je on odgovorio da Nole ima los marketing.

this is the end

pre 9 godina

Prvi razlog zašto marketinški Novak nije ispred Federera i Nadala, a Ana ispred Šarapove ,iako je najlepša teniserka koja je ikad zakoračila na teniske terene ( pet puta proglašavana najlepšom na svetu, a od tada je van konkurencije) , je zato što su Srbi, a tek posle toga idu sponzori. Jednostavno to je tako, Zapad gleda samo svoj interes u svemu, a tenis je veliki biznis. Da nekim slučajem Ana živi u USA svakako bi bila na prvom mestu, i marketinški, jer bi bila poput Šarapove u NIKE sistemu. Ali, Ana je pametnije, po meni, odigrala tu kartu pa ima doživotni sponzorski ugovor sa Adidasom( nije baš sve u količini novca ), uz to je i zaštitno lice Rolex-a...sve u svemu, kada se sve izvaže mislim da je bolja ova Anina varijanta sa Adidasom. Što se tiče Novaka, tu ima mnogo stvari u igri, osim što je nepopularan jer je Srbin,iz dobro nam poznatih razloga, najbolji na svetu, i dugo već broj jedan, sve je veća marketinška blokada prema njemu. Pogledajte, u odnosu na Federera u Evropi i Americi Novak kao da ne postoji. Sa Uniklo ima povoljan ugovor i to je sve. Može on biti još pet godina prvi, pa i osvojiti još nekoliko GS turnira ništa to ne vredi.Ali i tu se stanje da popraviti ako ima pravi menadžment poput Ane za koju rade švajcarski marketinški stručnjaci.
Da Šarapova živi u Rusiji nikada ne bi bila ovoliko popularna, i marketinški isplativa koliko je sada, jer ona je praktično američka teniserka koja još uvek igra pod ruskom zastavom.

Slinavi mag

pre 9 godina

Moje misljenje je da ce Novak uzeti jos 8 GS titula u karijeri. I to u ovoj i narednoj sezoni ukpno 5 plus od 29.godine pa nadalje jos jedno 3. I mislim da je to minimum koji treba da ima kao cilj. Federeru je ovo poslednja sezona u kojoj ce biti konkurentan u engleskoj i americi. Nadalu je vreme da pukne na roland garosu, a tada ce i svo to samopozdanje da padne+telo koje ne trpi vise, eto ga kraj uskoro. Nece on preteci rodju jer nema gde da ga stigne. Mladi narastaji nemaju taj kvalitett tako da ocekujem 3 GS titule u ovoj godini i jos dve u sledecoj, pa polako ler u godinama koje dolaze sa jos 3 bljeska te ipak "starije generacije tenisa".... A onda ce nazalost tenis da izumre u srbiji kao atraktivan sport, a samo po jos neki fan ce se buditi u 4 ujutro da gleda nove zvezde

alex

pre 9 godina

To sto je Novak jedan od ne toliko voljenih brojeva.1 nije uopste toliko losa stvar. To ga i cini tako ostrim i besnim na momente, a kada je takav onda "melje".

Uskok

pre 9 godina

(Mikii, 28. januar 2015 21:19)
Jes'se ti drogiraš? Kojim to gestovima Novak podsjeća odakle je? A koja se to prefinjenost i otmjenost ogleda u ponašanju Federera i Nadala? Sve su to normalni ljudi, sa svojim nervozama i svinjarijama ponekad... Da, naravno da navijam za Novaka jer je odavde, jer je prvi na svijetu, jer me raduju njegovi uspjesi. Jel to loše? I ne, ne pokušavam preboliti neke lične neuspjehe kroz Novakove uspjehe( mada je i to legitimno), poprilično sam uspješan inženjer..., a ti se drogiraš... Figurativno naravno...

Izvorni Onako usput

pre 9 godina

Znači tako! Krade mi se nadimak ovde... Jeste "imenjače", sve si tačno rekao, ali si prećutao da nisu samo sponzori ti koji više vole Federera i Nadala, nego i navijači. A tu i te kako ima veze što Novak dolazi iz Srbije. Drugačiji je to kulturni kod, knjige se mogu napisati o razlikama između nas i Zapadnjaka. To je kao što u Itakiji ne vole Ruse, pa to ti je. Iako im ovi nisu ništa uradili nažao. Ljudi se plaše razlika, a mi to jesmo na neki način, mada se trudimo da budemo kao oni. Ne vredi. Štrčimo, Šta god da uradimo, koliko god da glumimo. Đoković je samo upao u tu davno postavljenu matricu. A sponzori gledaju baš te obične ljude, to su kupci njihove opreme. Da nema te mentalitetske razlike, ne bi ni sponzori razlikovali Noleta od ostalih. Tu je za mene veći problem što Srbi radije navijaju za nekog ko nije naš. Nisam retko video tu sliku. Kao, zašto bi oni navijali za Đokovića samo zbog toga što je on Srbin, oni su građani sveta i slične fore... Pa baš zato što se ljudi širom tog sveta čiji su građani opredeljuju za one koji su im sličniji, za svoje. Druga je stvar što bismo mi često da budemo ono što nismo, jer nam je neko sistematski trpao u mozak da ono što jesmo nikako ne valja. Nagledao sam se ja likova kojima je sve u Srbiji odvratno, a nikad nisu otišli dalje od Grčke, pa i to turistički... Ko je živeo malo sa strancima, zna o čemu pišem. Ajd' uzdravlje!

Ne vole ga, jer je bolji od njihovih

pre 9 godina

Postovan - to mozda nije pravi izraz! Novaka mnogi ne vole - zato sto je tako dobar! Navikli su da njihovi budu najbolji, u svemu, i otvoreno iskazuju otpor prema nekome "iz treceg sveta", prema "tamnima", koji su im, eto, preuzeli primat u "belom" sportu! Naravno da se tu radi o kolonijalnom kompleksu! Federereova mati je bela Juznoafrikanka - nema on, naravno, nikakvog rasizma u sebi, ali on je belima uzor bas zato sto je perfektna belo-bela kombinacija! Ako mislite da preterujem - pogledajte na najpoznatijim svetskim sajtovima, na engleskom jeziku, komentare nakon sto Djokovic osvoji neki turnir. Dosta je, ja bih rekao i vise onih koji ga vole - jer su i oni iz tih potcenjenih ili cak obespravljenih drzava i naroda. Ali je neuobicajeno mnogo i mrzilackih, cak otvoreno rasistickih komentara onih koji misle da pripadaju "visoj rasi". Nisu Nemci, da se razumemo, Nemac je ovaj Beker koji je izuzetan covek u svakom pogledu, radi se o anglo-saksonskom kompleksu gospodara. Oni bi Novaku i slicnima najradije zabranili da stignu do finala!

Jova

pre 9 godina

Otkako rade zajedno Novak izgleda bolje na terenu a Beker u loži. Novak poboljšao servis i voleje a Beker se podmladio. Vidi se i da su prisniji, puno više emocija nego ranije pokazuje Beker. A Novak ih nikad i nije krio.

Pozdrav svima

risk

pre 9 godina

nije ni da ga ne vole mnogi iz sveta holivuda, sporta, marketinga itd itd. mozemo slobodno reci da su i oni svojom podrskom uticali na to da bude br.1. svakako nole je dobar teniser i ne sumnjam da je vec jedan od top 5 svih vremena.. i duhovit je kolko tolko.. zeza se..

Бојан Илић

pre 9 godina

„Mislim da nije u dovoljnoj meri poštovan, mislim da je to pravi izraz. Razumem da Rodžer ima veliku bazu navijača, isto tako i Rafa, ali ako ćemo iskreno, glavni momak u gradu se zove Novak Đoković."

Браво Куме, право у центар!:-)

Melenci

pre 9 godina

metall.ili kako vec velik si covek.Zato sto si u belom svetu i pored silnih navijaca Federera glasno i srcem proslavljao Noletove gemove....Tako se postuje Nole i svi nasi sportisti.Svaka ti cast!

lobotom

pre 9 godina

Naslov nije korektan. Svi bivsi i aktivni tenisaci znaju tko je numero uno, i u sportskom smislu nitko ga nigdje i nikad nije podcijenio, naprotiv. To sto ga publika manje voli nego neke druge igrace je sasvim druga prica. Pricekajmo dok Nole podvuce crtu pod svoju karijeru i tad cemo vidjeti kakvo ce mjesto imati u povijesti ovog sporta. Slican slucaj je bio i John Mcenroe (doduse puno ekstremniji). Mislim da za tog lika publika nije navijala ni u Americi, bio je objekt mrznje a danas govorimo o legendi. Zato ponavljam, karijera i imidz se grade 20 godina, tako da trenutnih pet minuta uskracivanja ljubavi od strane publike igra sekundarnu ulogu. Nekad ce svijet pricati o legendarnom Novaku Djokovicu. Zivi bili pa vidjeli....

mozda

pre 9 godina

@Mikii
Da ja tebi samo nesto kazem, ova nasa mala zemlja, nije i nece vise nikada imati tenisera kao sto je Novak, to je cinjenicno stanje! Zato prestanite da ga uporedjujete sa drugima i uzivajte u njemu dok jos igra, jer posle njega sledi tamno razdoblje naseg tenisa.

Vasilije

pre 9 godina

Nije potcenjen, nego im nije drag, kao nama. Uskocio je u mitski dvoboj Federera i Nadala, i pokvario igru. Jos uvek je on za njih 'uljez'. Ali vreme ce da ucini svoje.

II

pre 9 godina

Nema se sta dodati na ovo sto je rekao Beker. Samo kad se setim poslednjeg USO i "rodjendanskog" poklona, koji se inace poklanja vec dugo samo su tek tada zapadni mediji to glasno rekli i svih meceva koje je Nole morao da igra po najvecim vrucinama dok se drugima obezbedjivala nocna hladovina. Mediji i sada za vreme AO idu svojom utabanom linijom i favorizuju uvek iste ali Novaku je publika tamo bar malo naklonjena, mozda i malo vise a mozda i zbog mnogobrojnih Srba koji tamo zive. Nikad u Australiji nije potpuni tajac kad Novak pobedjuje i to je ono sto je pozitivno. Na RG je publika prvih godina bila uzasno neprijateljska ali primetna je promena zadnjih godina, da li zbog Pezoa ili neceg drugog ali ide na bolje. Ove godine na AO, mogu reci, najgore, valjda prosao Sepi. Protiv Federera je publika listom navijala za Federera a u sledecem mecu, naravno za Kirjiosa i sem Sepijevog boksa skoro da niko nije pozdravljao njegove poene. A covek nije cak ni Srbin ali im je ugrozio ljubimce i morao je da plati cutanjem publike. Monstruozno. Samo da su organizatori fer i da Novak bude zdrav i fit i neka svojim najvecim pobedama govori za sebe a tako ce i medijske mocnike bar malo ucutkati.

Swedenonline

pre 9 godina

Beker mi je naj faca kad ga kamere snimaju dok je nervozan, kad zavali prst u nos i kopa :p

Malo neotesan, divlji, to je on, uoravo segment prgavosti koji je ubacio u Noleta. Nole je pre bio stoneface, pokerface, sad izgleda od kako je sa Bekerom, otvara ventile i izbaci negativnu energiju, pun fokus na sledeci poen. Njih dvoje ce jos dugo vladati, zahvaljujuci entickom delu koji nosi Beker, Nole ce biti sve vise i vise prihvatan.

zeljko

pre 9 godina

Teško je odrediti vrijednost neke ličnosti u sportu i uopšte, kao i mjeru čime se, gdje, kada, od koga i koliko poštuje.Bitno je za našeg Novaka da je on blagosloven od Gospoda Boga, da je vjeran, skroman, vrijedan i pun božije ljubavi. Novak je misionar u svijetu dobrog sporta, ljubavi, lijepog ponašanja i humanosti među svim narodima neovisno od rase, vjere,nacionalne, socijalne i druge pripadnosti. Neka Novaku, njegovoj porodici i njegovim bližnjima Gospod Bog podari dobro zdravlje, radost i druge vrline za vječni život, na radost svima onima koji ga vole i poštuju. Živio Novače na mnogo ljeta! Volimo te i poštujemo od srca i duše i želimo ti još mnogo odličnih rezultata u sportu i životu!

glasnik

pre 9 godina

Čitam već godinama negativne komentare na mnoge impresivne pobede NĐ. Razmišljam ovako: Bez obzira šta uradio do kraja karijere, makar ništa ne osvojio, Novakova najveća pobeda je što je ostao naš i pored ovoliko pljuvanja od strane nas samih, njegovih sudrzavljana pa i komsija sa Balkana. Mogao je on lepo da bude sudrzavljanin Mareju ili Rodiku i bilo bi mu i lakse i unosnije, a nas da ostavi na miru u sopstvenom blatu i gluposti sto kod nas tako i kod komsija, jer mi ne prepoznajemo i ne priznajemo svetski uspeh - ono sto je ocigledno. Zavist je veca, a nema razloga, nama pare nije uzeo, a i nista nas ne kosta. A on gresnik i dalje nosi našu zastavu po svetu i spominje Srbiju i kad ga o njoj nista ne pitaju, a obično je tako. Pozdrav svima koji imaju nesto u glavi!
PS Normalno idemo po 8 GS

uroš

pre 9 godina

(bla, 29. januar 2015 00:11)

Istraživanja pokazuju da Novaka podržava 95% populacije u Srbiji. Nijedan sportista, glumac, pevačica, političar ili bilo ko, nikada nije imao takvu podršku. Ovih nekoliko hejtera ovde su smešno zanemarljiva pojava.

Analiza

pre 9 godina

Prvo, odmah da razjasnimo nekoliko stvari po pitanju hejterskih komentara ovde. Oni nikada ne prelaze 10%, a i većinu ih piše jedna te ista osoba potpisujući se raznim imenima i znakovima. Druga je stvar što oni bodu oči, iritiraju, pa se dobije pogrešan utisak da ih je mnogo, a nije. Ukupno ih je jako malo. Drugo, zar još neko veruje da tih nekoliko negativnih komentara za Novaka pišu Srbi? Ja sam pre nekoliko meseci ostavio linkove komentara ovog @Mikiija. Identični komentar gde se pljuje Novak na ovom forumu, i na hrvatskom sajtu. Jedina razlika je što je na hrvatskom sajtu pisan ijekavicom. Dakle taj čovek dođe ovde i glumi Srbina koji kao mrzi Novaka i navija za Federera ili Nadala, jer zna koliko je to iritantno i koliko provocira. Perfidnost pokretana frustracijama. Još ako se doda nedostatak elementarnog dostojanstva kod njega i odsustvo stida, u kombinaciji sa njegovom opsesivnom upornošću, dobija se količina mrziteljskih komentara i lažni "fenomen" paradoksalne "neomiljenosti" Novaka.
Lako ćete ga prepoznati. Rečnik mu je često agresivan, svađalački. Uvek omalovažava Novakove uspehe, veliča druge. Koristi se demagogijom i često iznosi lažne statističke podatke. Izmišlja nekakva istraživanja. Redovno spominje Federerovu starost i Nadalove povrede kao razlog Novakovih uspeha. Potencira da Novaka niko ne voli. Često koristi fraze "Ostrašćenost je jedno a realnost nešto sasvim drugo", "Ostrašćeni Novakovi navijači", "Novak nije ni blizu... ni do kolena...", "Svetlosnim godinama je on udaljen...", "Smešno je i porediti...", "Novak igra finala, ali ne osvaja...", "Vi pratite tenis od 2011....", itd, itd.
Često se predstavlja i kao Novakov navijač ali kao realan, pa predviđa ipak pobedu Federera, jer je bolji itd.
Neverovatna osoba! Opsednut je Novakom!

Mirko

pre 9 godina

Mogli bi da kažemo da je pristrasno od Bekera, mogli bi da kažemo i da sam ja pristrasan, ali za primer da je ovo što Beker kaže tačno, uzeću poslednji Matsov komentar, ili poslednja dva-tri, u suštini - sav se presamiti kad priča o bilo kome kao što je Raonić, Berdih, Nišikori, Kirjos, Endi - bukvalno su svi vanzemaljci od igrača, najsjajniji likovi u univerzumu. Novak je pak veoma mučno pobedio sve njih redom i bije ih redovno, ali j.. ipak to nije tako dobra igra i on ne zaslužuje da se oduševljavamo njegovom igrom. I onda nakon gomile gluposti čuješ od njega kako kaže da je Novak favorit u svakom meču, uvek i stalno, poslednjih 4 godina.
To po meni pokazuje potrebu publike da "voli" i favorizira jednog ili dva tenisera, a da pri tome nije spremno da "brzo" promeni svoje favorite. Novak je po njima bio bučan, nadmen i tako to, a to što je uglavnom pobeđivao sve najbolje igrače redom, što je tri godine najbolji u konkurenciji Nadala i Federera, Mareja i ostalih, što je najkreativniji teniser današnjice, što je izmislio neke stvari u tenisu, što je najduhovitiji od svih, što govori šest jezika, što je elokventan i što zna da priča i ponaša se, igra, peva, svira, to sve to nije dovoljno.
I lepo je rekao Beker: on je navikao na to i verovatno se toliko i ne obazire na to. Njemu je najbitnije da pobeđuje i da je prvi, ko ga voli i dalje će da ga voli, ko ga ne voli, teško da će ga zavoleti, nema potrebe da gubi vreme i bavi se time.

Melenci

pre 9 godina

ANA K.zbog kucnog vaspitanja nije dovoljno postova,da li su me oci izdale,ili si stvarno to napisala?!Kako ti znas da u Spaniji ne pisu o Rafi?Glupo mi je uopste da polemisem sa tobom.Ali vecu glupost nisi mogla napisati,kucno vaspitanje,Boze moj!

Bruguera

pre 9 godina

Prljavi i arogantni Zapad ne moze da se pomiri da ih Balkanac ponizava ali tako je! Kako je Novaku u tom svetu zna samo on, zato je prva rechenica inache odmerenog Djokovica posle osvojenog Wimbldona 2011 bila 'Svidelo se to nekom ili ne Srbin je broj 1 u tenisu'!! Strpljivo je cekao i ko zna sta trpeo da moze to da im kaze, da znaju sta misli o njima!!! a najlepshi poklon dobije u Aziji, milina je gledati kako ga Kinegi obozavaju, a to nije slucajno i bez razloga!

Zoran

pre 9 godina

Beker je sve objasnio"ko je glavni u gradu". Ja bih samo dodao- na listi zarade od tenisa Novak je drugi iza Federera, a kad okaci reket o klin bice ubedljivo prvi i tako ce ostati jos dugo.

zeljko

pre 9 godina

Hvala Bogu, pored našeg Novaka i mnogi drugi sportisti a posebno teniseri zbog lijepog i korektnog ponašanja i odličnih rezultata, imaju manje ili više dostojno poštovanje. Ne treba ih u tome ni odmjeravati.

aleksi

pre 9 godina

Niko od tenisera nije poštovan dovoljno a najmanje Arantxa Sanchez. Čak ni skupljaci loptica nisu hteli peškir da joj dodaju često.

Sampras-Federer-Nadal-Djokovic

pre 9 godina

Znate koliko se Nole zbog toga uzrujao? Zero. Ispunjen je, ljubav u porodici, zdravlje ga prati, ljubav od Srba, a ime ce mu vecno biti zapisano u istoriji tenisa. To nikakva ljubomora ne moze izbrisati. Citajte ime Novaka Djokovica dok ste zivi kao ste ce generacije posle vas citati. Svaki put kad je neki turnir, njegov lik ima da izroni ispred vas.

olja

pre 9 godina

Mozemo donekle shvatiti zasto taj obican svijet (Englezi, Nijemci -turisti na ljetovanju u Grckoj) navijaju za Federera. Dugo, uslovno receno, igra i atraktivan je igrac a i covjek njihovog podneblja u svakom pogledu, ali kako razumjeti ljude iz nase sredine i okoline, ili kako se to danas kaze okruzenja koji nikada ne mogu da kazu nesto lijepo za naseg tenisera koji je, osim sto je vrhunski sportista i kao covjek izvanrednih kvaliteta. Mnogo puta je to dokazao.

nenad rs

pre 9 godina

За Виландера се не слажем ,поправио се у коментарима Новака чак мислим да он Новака инспирише да буде бољи.Данас је била симпатична опаска на Новаковог сина.

Srle

pre 9 godina

To je Nole odavno apsolvirao i vise se ne nervira zbog toga.Samo pogledas raspored 250 turniri ranije igrao BG a sada Arapi Dohu,500 Arapi i Kinezi(Dubaji i Peking),Mastersi mora da igra ali se uvek izvuce sa Madrida i ranije Pariza (sad je igrao zadnje 2 godine bila frka za prvo mesto na kraju godine).Odavno batalio Kvins i turnire po Evropi.Ali je zato kralj Azije i Australije a Kinezi,Arapi i Japanci to znaju da cene.Da osvoji Sinsinati zbog tog rekorda i sa tog turnira ce se "povuci"(povreda) u buducnosti.Mislim da mu je pukao film na mastersu u Madridu a sve kulminiralo na RG i da sada bira gde ce da se pojavi.

gradinar

pre 9 godina

Tri stvari:
1) Mislim da ga kolege uvažavaju (jer je opasan, ali i korektan protivnik).
2) Teniski biznismeni ga ne vole jer smeta njihovim pulenima.
3) Publika se sporo menja, još uvek su popularniji Federer i Nadal, a Novak još nije uspostavio dobru komunikaciju sa zapadnom publikom.

Ipak, ako Nole uspe da dominira još par godina i uđe u top 5 svih vremena, mislim da će ga publika, a onda i sponzori mnogo više želeti.
Za početak - neka osvoji Melburn!

Bruguera

pre 9 godina

Ove godine ima da osete moc! Svi koji ne volite Novaka ne gubite vreme i ne pratite tenis, bice monotono!! Tek sad krece dominacija Djokovica ali brutalna! Na finesama na kojima on radi pored talenta i rada mora se posedovati inteligencija, a to nemaju momci koji ni engleski ne uspevaju da savladaju iako su u vrhu i sampioni vec deceniju! Pa pogledajte sa kojom lakocom i mirnocom igra Novak od pocetka turnira, lagano i sa pola snage, e to je igra! Kao sto rece Nisikori, kako ga dobiti kad igra ovako, nema sta da menja, samo melje

Melenci

pre 9 godina

svasta i zaista svasta pises.Ti si potpuno preokrenuo komentar(metall)ili nisi razumeo poentu.Tema je da Nole nije dovoljno postovan,a on je to licno osetio u Londonu...i bilo mu krivo i skoro jedini glasno proslavljao Noletove poene.To nije bilo u inat Federeru nego zastitnicki odnos prema nasem Noletu.

Milan

pre 9 godina

Ne hranite trolove! To je rasa koja zivi od zlobe i od zakuhavanja svadje. Ozbiljne stranice uvedu verifikaciju ljudi koji komentarisu vijesti i odmah polovina najmanje nestane bestraga i nikad se ne pojavi vise. Trolovi su nesrecni ljudi praznog zivota koji su u internetskom svadjanju nasli smisao.
Ne mislite da je to samo balkanski fenomen. Procitao sam naucni rad koji se bavio fenomenom trolovanja u Skandinaviji. U cetiri najozbiljnija internet medija stize 21 procenat komentara od trolova. To je planetarna bolest.
Jedina pomoc je - ignorisanje tih praznih i nesretnih dusa.

Ciciban

pre 9 godina

Da je nas Nole iz Amerike, Australije, Nemacke, ..itd bio bi verovatno najpopularniji teniser. Imati lobi iz sebe je najvaznije. Jedini razlog sto Nole nije dobio ponudu od Nike je sto je Nike vec imao ugovor sa Federerom I Nadalom.

Ajde Nole :)

sasa jokic

pre 9 godina

Vesna@ kada bi procitala Anin ugovor sa Adidasom, promenila bi priciu. Ana je izuzetak, ako se uporedi uspeh sa visinom ugovora koji je potpisala.
Nole naravno nikada nece dostici ugovore Rodzera Federera, ali vreme radi za njega, ne treba potcenjivati trenutne ugovore, koji su izuzetno dobri, kao i cinjenicu da ce sigurno dominirati bar jos tri godine. On jos nije dostigao pik.
Uveren sam da ce njegov najjaci ugovor tek doci.

olja

pre 9 godina

Sto se tice sponzora i odnosa svjetske javnosti prema Djokovicu "Onako usput" je u pravu. Na "zapadu" nista novo, tamo je novac vrhovno bozanstvo i sve mu je podredjeno.

mix

pre 9 godina

Ja ne bih mogao da zamislim saradnju sa Lendlom,Beker je od krvi i mesa,čovek preživljava svaki Noletov poen kao da mu je otacŽivi bili obojica

Sneža

pre 9 godina

U najavi za AO 2015, a na ES-u, mogli su se videti: RF, RN i NĐ. Kada bi stajali na ( zamišljenom ) pobedničkom postolju Rodžer bi bio I, Nadal II, a Nole III. Sve vreme mi je to „bockalo“ oči. Neko će reći: sitnica. Jeste. Ali, takve i slične „sitnice“ se stalno dešavaju i ne jenjavaju. Tako da: bravo za Borisa!!!! Rekao je: „Ja mislim da treba krenuti od vrha kada se priča o najboljima.“ To je suština. Svidelo se nekom ili ne, Nole je danas br. 1. Rodžerove uspehe, kao i Rafine, niko ne spori, ali je vreme da se prestane sa pritajenim, a stalno prisutnim nipodaštavanjem velikog šampiona, kakav je Novak.
P.S: Slažem se: da je umesto SRB, pored Noletovog imena, USA, ESP... bilo bi više... svega.

Teorija zavere

pre 9 godina

Iza Federera stoje godine marketinga i uspeha. Narocito MARKETINGA. Setite se da su Federera mediji proglasavali za najboljeg svih vremena i kad je imao manje GS titula od Samprasa? Kad se susretnu slabiji igrac i neko iz vrha publika obicno navija za slabijeg dajuci mu podrsku - osim u slucaju kad je protivnik Federer. Recimo Federer igra u Francuskoj protiv Francuza, a publika opet navija za Federera! Nadala su opet proglasili za kralja sljake i dobili smo rivalitet Federer - Nadal. Stalno se prica o njihovom rivalitetu iako su Novak i Nadal medjusobno odigrali vise meceva. MARKETING. Federer polako odlazi u penziju, a Nadal nazalost muku muci sa povredama pa ce se narednih godina poboljsati odnos prema Novaku. Narocito ako iza njega stane neki jaci sponzor...

Antiprotivan

pre 9 godina

@alo
Ko ovde lupa? Federer i Nadal nisu imali potrebe za tom "najskupljom teniskom skolom u Evropi" jer imaju terene i teniske klubove po celoj zemlji, svojoj, a ne tudjoj. Zato i danas zive tamo, jer su od pocetka imali odlicne uslove za rad i razvoj. Tesko da "nisu imali pare" da idu kod Pilica. Da ne pricam sta bi jedan Spanac, "sljakas" po genetici, trazio u Pilicevoj skoli.

Dušan Ninković

pre 9 godina

Za izvesno nepoštovanje prema Đokoviću smo i sami delimično krivi jer smo podlegli nekim statistikama koje se sračunato prave da prikriju ono najvažnije merilo kvaliteta, a to je broj osvojenih sezona. Činjenica je da je u poslednje četiri, Novak bio najbolji u tri, jasno govori da je on poslednjih godina bez premca. Slemovi i mastersi su samo put do osvajanja sezone. Njima se nerealno daje značaj svetskog prvenstva, kao npr. u fudbalu, koje se igra samo jednom u četiri godine, dok je teniska sezona tokom cele godine prepuna značajnih turnira. Stoga su u fudbalu osvojena svetska i kontinentalna prvenstva najvažnije merilo, gde sezona malo šta znači, dok je u tenisu obrnuto. Uostalom, svaki sport ima neku svoju specifičnost u vrednovanju. Za open eru tenisa je karakteristično da plasman na rang-listi na kraju godine predstavlja ključni objektivni kriterijum uspeha. Sve ostale statistike - su samo prateći i usputni pokazatelji.
U tom smislu, Sampras je za sezonu ispred Federera, dok Đokoviću nedostaje samo još jedna da stigne Nadala, a do kraja karijere ima šanse da postane i najuspešniji u istoriji ovog sporta, i po ovom najvažnijem kriterijumu. Samo saznanje da se nalazi na tom putu, i da realno postoji takva mogućnost zaslužuje svo poštovanje.

danix

pre 9 godina

Znamo mi to,moj Borise,a zna i Novak da nije dovoljno cijenjen,cak su neki govorili da Novakovo ime,nekako,ne stoji uz prvo mjesto na ATP.
A,tebe je uzeo za trenera,pored odlicnog Vajde,iz dva razloga.Prvi je zbog tvojih neospornih teniskih kvaliteta,a drugi razlog je da mu ti,kao veliko ime tenisa,stitis ledja od mogucih napada i jos veceg podcjenjivanja,jer,lako je napasti Novaka iz Srbije,Vajdu iz Slovacke,ali se nije lako zamjeriti Bekeru iz Njemacke.

bole bgd

pre 9 godina

Italija je izuzetak, gledajući zapad naravno. Tamo je Novak po popularnosti ispred Federera i Nadala. Iz više razloga. Novak zna italijanski, što je retkost. Italijani baš ne vole puno ni Špance, ni Anglosaksnce, ni Francuze, ni Nemce. Pobeđivao je u Rimu više puta. Koliko je popularan, vidi se uvek kaa igra na terenima Foro Italico. Bio je više puta gost na raznim Italijanskim kanalima, pričao solidno italijanski, a čak ga je i čuveni Fiorello pozivao više puta u svoj čuveni šou, na Rai Uno, udarni termin, subota uveče.
https://www.youtube.com/watch?v=VS-JU4WyrPU
https://www.youtube.com/watch?v=0giXydJI7uo
http://novakdjokovic.com/vesti/mediji/nole-u-fiorello-show-na-italijanskoj-televiziji-rai-uno-video/

zona

pre 9 godina

Pre pojave Novaka na sceni navijači u svetu su debelo već bili podeljeni na Rafu i Feferera. Novak je i pored te otežavajuće okolnosti uspeo da skupi globalno respektabilan broj fanova, ali istinskih. Mala (u odnosu na Fedal), ali odabrana ekipa.
Zamislite da se u Beogradu iznenada osnuje fudbalski klub pored Zvezde i Partizana, i počne da ih mlati i pobeđuje. Teško bi sticao navijače.

Filo

pre 9 godina

Utisak koji se stekne na raznim forumuma interneta ume teško da zavarava. Poznato je da internet forumi daju lažnu sliku i nisu nikakvo relevantno mišljenje javnog mnjenja. Neko može svaki dan, na svaku vest da ostavi desetinu uvredljivih komentara i stvori lažan utisak o tome koliko se neka osoba mrzi ili voli. Odavno su psiholozi uradili analizu i došli do zaključka da internet forumi u velikoj meri privlače osobe negativnih i agresivnih emocija. Prosto rečeno - internet je pun ljudi koji vole da mrze. Pojava do skoro nezabeležene totalne slobode govora u potpunoj anonimnosti, dala je priliku takvim ljudima da je koriste kao svojevrstan ''izduvni ventil'' za njihove razne frustracije, opsesivne neuroze, mržnju itd. Znajući ovo, vodeći svetski portali i internet izdanja renomiranih svetskih novina u poslednje vreme ukidaju mogućnost komentarisanja vesti, zbog masovnog korišćenja jezika mržnje, provociranja i uvreda. To je opšti trend. Unapred se radujem dolasku ove prakse i kod nas. Sav otrov koji ovde prosipaju "regionalni" pljuvači, ostaće u njima, od koga će, nadam se i puknuti. I to me raduje.

Srdjan

pre 9 godina

Za neupucene, Novak je Decembra 2012 potpisao ugovor o zastupnistvu sa IMG neposredno posle otkazivanja Federera istoj kompaniji. Potrebno je vreme da se izgradi imidz a i Nole nije toliko simpatican Zapadnom svetu. Takodje IMG shvata da taj deo sveta mozda i nije bitan za sad te se okrecu Japanu i Kini, generalno Aziji, gde je Novak 'bog' a gde su i pare. Zato i jeste UniQlo brand (Japan) koji hoce da postane drugi H&M a oni obrcu desetine milijardi godisnje. UniQlo je 'progresivna' firma sa novim idejama i novim tehnoloskim proizvodima, isto kao i Novak sa svojim najvecim 'tehnoloskim' dostugnucem u tenisu gde tesko mogu ostali da ga stignu.

prekoOkeanskeDelije

pre 9 godina

Odlicno se covek izrazio.
Svi smo bili skepticni povodom Bekera, i to sa razlogom. Medjutim, Nole ga je istrpeo i ako sada uspeju da se sloze i da nauce jedan od drugog ponesto, to bi mogla biti dobitnicka simbioza.

Teodosije

pre 9 godina

"........... Ove godine na AO, mogu reci, najgore, valjda prosao Sepi. Protiv Federera je publika listom navijala za Federera a u sledecem mecu, naravno za Kirjiosa i sem Sepijevog boksa skoro da niko nije pozdravljao njegove poene. A covek nije cak ni Srbin ali im je ugrozio ljubimce i morao je da plati cutanjem publike. Monstruozno. Samo da su organizatori fer i da Novak bude zdrav i fit i neka svojim najvecim pobedama govori za sebe a tako ce i medijske mocnike bar malo ucutkati.
(II, 28. januar 2015 22:50)"

Jos gore je bilo kada je Berdih drao Nadala... a Berdih ipak nije Sepi.