Subota, 17.01.2015.

15:36

Nadal: U Melburnu je Novakova podloga

Španski teniser Rafael Nadal nije svrstao sebe u favorite za osvajanje titule na predstojećem Otvorenom prvenstvu Australije, koji počinje u ponedeljak.

Izvor: B92

Nadal: U Melburnu je Novakova podloga IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Stanimir Branimir

pre 9 godina

Nikad ne otpisujte Nadala. Sećamo se i prvog povratka posle pauze od 7-8 meseci. Izgubio u finalu nekog 250 turnira (i to na šljaci) od igrača koji nije u prvih 100 a posle toga je bio nezaustavljiv. Završio sezonu na prvom mestu. Ako uhvati ritam, biće gadno.

Z&Z

pre 9 godina

@pavle
Mislim da je video da niko ne obraca paznju na njega pa je hteo malo da privuce istu,kao fol povredio se,ajte molim vas,ko da ga ne znamo :-D
Eto ni na egzibicije i djuslnk nije pozvan,a dzogiranja po centru Melburna vise nije zanimljivo pa aj da se prenemaze,mozda uspe da mu neko posveti par minuta paznje!

sasa jokic

pre 9 godina

Bojane@ po cemu? Pa ko je najbolji teniser poslednje cetiri godine?
Pa naravno da je zbog toga najbolji, jer ta kompletnost mu omogucava da na svim podlogama igra vrhunski, i zato osvaja najvise turnira.
Neko ovde pominje Berdiha i ostale igrace kao boraniju.
Ivan Lendl je rekao za Tsongu, Berdiha i Ferera da imaju taj hendikep da igraju u Eri velike trojke i da bi u bilo kojoj drugoj uzeli po 4 do 5 GS.
Kakav Safin (lencuga) kakav Davidenko pa oni su treca liga. Nabaldijan je bio vanserijski talenat, ali lenj, kao Safin.

Mairon

pre 9 godina

(BJORN BORG, 17. januar 2015 21:38)

Slazem se. Novak pobedjuje Rafu samo ako igra najbolje sto ume kao 2011. a ni tada nije dobijao bas lako. AO 2012 obojica su igrala na vrhuncu sposobnosti, Novak je na svom omiljenom betonu dobio za dlaku.

U mecevima koje je Rafa dobijao, RG Finale 2012. i 2014. nije igrao najbolje sto ume, nije ni Novak. Sto samo pokazuje da ako ne igra najbolje, ne moze da se nada pobedi, cak ako ni Rafa ne igra svoju igru.

Sta to pokazuje? Ako morate da ubacujete sve od pocetka do kraja, igrate gotovo perfektno da bi ste dobili Rafu?

I za US Open 2013 pronalaze se neka opravdanja kod Novakovih navijaca. Nije bio spreman, nije igrao dobro...
Kada Novak pobedi Rafu 6:3 6:3 u finalu WTF-a jednostavno je bolji, i to je tacno, sto ne poricu Rafini navijaci.

Beobrad

pre 9 godina

Jokicu, ne lupetaj, veze nemas, znas li sta pricas?!
Pa pogledaj samo 2014. i finala Rima i Majamija i ujesces se za jezik.
Novak je bez preterivanja ponizio u ta dva meca Nadala, toliko vinera i nemoci Nadala nije vidjeno ni 2011.
A kad smo kod 2011. 7 finala, svih 7 dobio Novak, i o cemu ti govoris, ja naveo primere, daj ti u prilog tvojim neverovatnim izjavama?! Ko sve ovde komentarise, bez pokrica covek nalupeta!

Pavle

pre 9 godina

Procitah na sajtu AO da se Novak povredio na treningu i da je otkazao konferenciju za stampu...zbog bolesti...valjda je popodne zakazana za 16h po njihovom vremenu!?

BJORN BORG

pre 9 godina

Inace ti problemi sa koljenom nisu nestali.To je glavni razlog drasticnog slabljenja njegovog bekenda jer se ne moze oslanjaati na zadnju nogu pri okretu niti savijati dovoljno.Imao je 2 Wimbledina do te povrede.Od tad lise rezultate jer koljena su ga izdala a na travi su ona kljuc .(Uporedite bekend iz 2009/2010 I sada).Ali ni to ga nije sprijecilo.Daleko od toga da mu je koljeno dobro.Samo je osposobljeno za relativno normalnu kretnju.Njegovo tijelo je daleko od zdravog a to je cijena spartanskom pristupu treningu I mecevima.Srce kao svijet cijeli.Pozdrav

sasa jokic

pre 9 godina

Rafa je vanserijski isforsiran teniser, a cenu toga placa poslednje tri godine. On prakticno igra 7 meseci godisnje i bukvalno se orijentise na sezonu sljake, tj. RG. Posle RG On prakticno nestaje.
Nismo mi pustili pricu o dopingu u etar, vec Francuzi, koji su izneli mnogo argumenata za to. Kako je inace moguce da onakvi problemi sa kolenima nestanu? To je ravno medicinskom cudu. Onog trenutka kada su opovrgli njegovu pricu za kolena, problem se prebacio na ledja i levi zglob. Kod njega definitivno velika sumnja postoji, ali je bez njega tur manje zanimljiv. Tako da mu ja "oprastam", jer On definitivno bez "pomoci" ne moze.

@sasa jokic

pre 9 godina

NIKADA Novak nije pobedio Nadala i Federera kada su oni igrali svoj najbolji tenis. Ali bas nikada.
A itekako je gubio od njih onda kada je on igrao svoj najbolji tenis. Eto, prosle godine je 3 puta porazen od Federera, a 2013 je redovno gubio od Nadala. Da ne pominjem ono kad ga je 2011 Federer otresao na RG, kad je Novak igrao svoj najbolji tenis u zivotu. Da Rodzer nije mator a Nadal povredjen Novak nikada ne bi bio prvi na svetu. Pa 2011 se Nadal na samom startu sezone povredio a RF usao u tridesete i tek tada je Novak postao prvi.
Dok su oni bili na vrhuncu, mladi i zdravi, Novak im nista nije mogao.

tetak

pre 9 godina

Pa koje su to teorije o konkurenciji vise?Kao da je samo Novaku takva konkurencija.Rafa je kao dijete uskocio u bitku sa Rodzerom na svom VRHUNCU i razbijao ga.Rafa je onda u borbu usao sa Novakom i opet izasao kao pobjednik (mislim na kolicinu dobijenih VAZNIH MECEVA).On je kroz najtezu konkurenciju uzeo 14 GS a diskutabilno je da ih je trebao imati i vise (AUS OPEN 2012 par poena i prosle godine kada ga je povreda ledja sprijecila.Da ne pricam o WImbledonu 2008 i mnogo jos GS finala i polufinala).Njegovih 14 GS imaju mnogo vecu tezinu od Rodzerovih 17.Plus ..Rafa je propustio 3 godine na ATP turu zbog povreda i svaki put se uspio vratiti na vrhunski nivo.Zar stvarno mislite da bi Rodzer i Novak bili u stanju da se vrate na isti nivo posle toliko silnih povreda?Znam da znate odgovor.Nije ovo nikakvo velicanje Rafe da bi se umanjio znacaj Novaka na svjetski tenis.Novak je vrhunski teniser.Samo zelim malo ljudima u Srbiji da priblizim realnu i objektivnu situaciju.Da ne misle da je Rafa los covjek ili nadopingovan.Jer je to misljenje izgradjeno iskljucivo zbog toga sto je toliko pehara uzeo Novaku iz ruku.E to je pogresno.
(BJORN BORG, 17. januar 2015 21:38)

E sad to isto mozes napisati i za Novaka i Federera....pa svaki je nesto propustio i mogao vise. Federer je moga bar 3 US Opena uzeti vise i 2 AO dok je Nole trebao imati vec 2 Roland Garrosa i 1 US Open vise....tako da znas, eto

ups

pre 9 godina

@BJORN BORG
Ma kako da ne...
A koliko je GS jedva osvojio? Eto, taj WB 2008 je jedva osvojio, mec prekidan mnogo puta i to kad god je Rafa bio u krizi. Zavrsen po mraku i opet odlucilo nekoliko poena. Pa tek onaj RG 2013? JEDVA pobedio Novaka u polufinalu. Ili AO 2009!? Jedva, dva meca sa mnogo mnogo srece u polufinalu i finalu. Imao je on mnogo meceva koje je mogao da izgubi, kao i svi ostali, kad smo vec kod toga.
I nije on bas 14 GS osvojio u tezoj konkurenciji od RF ili cak Novaka. RF je terorisao, izmedju ostalog i Agasija, Safina, Rodika, Nalbandijana, Davidenka..... sve tenisere kojima Nadal NISTA nije mogao na brzim podlogama. Pobedjivao ih samo na sljaci. Dok su svi oni, ukljucujuci i Rodzera bili na vrhuncu NADAL je imao 5-6 GS. Tek kasnije, u konkurenciji Berdiha, Conge, Ferera i ostale boranije on pocinje redovnije da osvaja titule i na drugim podlogama. Sto nije nikada Rodika ili Safina pobedio na US Openu? Nego se izivljava nad Dimitrovim npr?
Sto se povrataka tice, Federer je npr. 2008 bio na korak od povlacenja, posle otkrica da ima mononukleozu. Mnogo tezu bolest od obicne povrede kolena. Pa je TEK TADA Nadal uspeo da dodje na 1 mesto.
A i Novak je imao mnogo vise problema sa zdravljem od Nadala, pa ne vidim da to neko stalno pominje?
Nadal je jednostran teniser, za toliko godina samo 19 titula je osvojio van sljake. Ne moze se on porediti sa kompletnim teniserima.

Bojan

pre 9 godina

(sasa jokic, 17. januar 2015 21:04)
a po cemu te to sto nemas slabu tacku cini najboljim ikad, tj da tvoja A igra protiv svacije A igre donosi pobedu.
Noletova A igra protiv Nadalove A igre i Federerove A igre, hmmm, pa zavisi na kojoj podlozi.
u Australiji, Nole dobija i Nadala i Federera, na RGu, Nole nema sansi protiv Nadala. Namucio bi ga, to je sigurno, ali vise od 3:1 ne bi uspeo protiv Nadala kakvog smo gledali 2008. godine. Na Vimbldonu dobija Nadalovu A igru, ali nema sansi protiv Federerove. Ovo sto smo gledali prosle godine je Novakova najbolja igra na travi, a opet ga je Federer bez funkcionalnog forhenda naterao na 5 setova.
Na USO, opet Federer.
Federer ima bekhend kao slabu tacku, ali to se ne oseti na USOu i Vimbldonu, Nadal ima slabiji servis, a to se ne oseti na AO i RG

robin hud

pre 9 godina

(BJORN BORG, 17. januar 2015 21:38)
Dečko, komšija, kako god, život je reka koja teče, i posle najboljeg u istoriji(za tebe je to Rafa) uvek dolaze još bolji. Sa time je najbolje pomiriti se, manje se pati. To je jedini univerzalni zakon, nikad ne omane.

sasa jokic

pre 9 godina

Bjorn Borg@ glupo je reci da Noletu Rafa i Rodzer nisu do kolena kada igra svoju A igru, ali je sigurno da jedino njega niko ne moze da pobedi u takvok situaciji. On moze Rafu i Rodzera da dobije kada oni igraju svoju A igru.
Da se ne prepiremo mnogo mi "amateri", mogao si juce da procitas k8mentar Nika Bolitijerija o Novaku kao jedinom igracu u istoriji, koji nema slabu tacku u igri. Mislim da kada to kaze covek koji je stvorio 12 svetskih No.1 ima tezinu i znacaj.
Sama cinjenica da Novak dominira u zlatnoj eri tenisa to i potvrdjuje.
Sto se dopinga tice i Noleta. Svaki strucnjak ce Ti reci, da je nemoguce koristiti doping bez pauza, jer to organizam ne bi mogao da izdrzi. A Novak vec 10 godina igra bez pauze!
Pa da li mislis da njega (Srbina) ne bi sa apetitom "raskrinkali"!?
Sto se titula tice, slazem se da se brojevi pamte, i steta sto nije jos barm 4 osvojio, jer ga je poen delio u tim mecevima, ali dobra stcar je sto ce i taj segment popraviti u naredne dve, tri godine.
Ova generacija je specificna, ovo je najjaca k8nkurencija u istoriji, zato njegova dominacija ima veci znacaj nego inace i zato se On vec upisao u istoriju.

BJORN BORG

pre 9 godina

Pa koje su to teorije o konkurenciji vise?Kao da je samo Novaku takva konkurencija.Rafa je kao dijete uskocio u bitku sa Rodzerom na svom VRHUNCU i razbijao ga.Rafa je onda u borbu usao sa Novakom i opet izasao kao pobjednik (mislim na kolicinu dobijenih VAZNIH MECEVA).On je kroz najtezu konkurenciju uzeo 14 GS a diskutabilno je da ih je trebao imati i vise (AUS OPEN 2012 par poena i prosle godine kada ga je povreda ledja sprijecila.Da ne pricam o WImbledonu 2008 i mnogo jos GS finala i polufinala).Njegovih 14 GS imaju mnogo vecu tezinu od Rodzerovih 17.Plus ..Rafa je propustio 3 godine na ATP turu zbog povreda i svaki put se uspio vratiti na vrhunski nivo.Zar stvarno mislite da bi Rodzer i Novak bili u stanju da se vrate na isti nivo posle toliko silnih povreda?Znam da znate odgovor.Nije ovo nikakvo velicanje Rafe da bi se umanjio znacaj Novaka na svjetski tenis.Novak je vrhunski teniser.Samo zelim malo ljudima u Srbiji da priblizim realnu i objektivnu situaciju.Da ne misle da je Rafa los covjek ili nadopingovan.Jer je to misljenje izgradjeno iskljucivo zbog toga sto je toliko pehara uzeo Novaku iz ruku.E to je pogresno.Rafa je najveci svih vremena,takvo srce se nece vise vidjeti na teniskim terenima i zato uzivajte dok je jos tu jer ga tijelo nece jos dugo slusati.A Novaku takodje sve najbolje u karijeri.Pozdrav

BJORN BORG

pre 9 godina

Generalno poredjivati Novakovu I Nadalovu karijeru je neumjesno.Objektivno.Prica o Novakovoj "A igri" I prica da kada je na svom maksimumu ni Rafa ni Rodzer mu nisu do koljena je toliko daleko od istine.On razbija Rafu/Rodzera su trenuci kada je Novak na svojih 110% I da se zato I rijetko desava da pobjedjuje Rafu na Gren Slemu (3-9 za Rafu) a I generalno gubi vazne meceve. Brojke ne lazu.Osim neponovljive 2011. Novak je u 8,9 godina na ATP turu uzeo ukupno samo 4 GS.Jedina prica o njegovoj "dominaciji" na poziciji br 1 je jer je konstantan I uvjek u zavrsnici.Ali ko pamti zavrsnice bez pehara?Dakle zabluda je ta teorija o A igri.Ta "A" igra je njegova trenutna inspiracija koja se uzasno rijetko desava.Nadalovo najbolje je bolje od svacijeg drugog jer ima 2 elementa mnogo vaznija od talenta u kojima mu niko drugi nije blizu - SRCE I MENTALNU SNAGU.A prica o dopingu. .pa Novak je spremniji fizicki od njega vec 3,5 godine.Tako da ili se niko od njih 2 ne dopinguje ili obojica ili se trqzi opravdanje za sve Novakove neuspjehe.Sto je pogresno.Bice upamcen Novak kao veliki teniser I ljudi ne bi trebali da imaju problem sa cinjenicom da nikada nece dostici Rafine ili Rodzerove visine.Pozdrav

top lista nadrealista

pre 9 godina

Psiholoska igra,skida sa sebe breme favorita a ima prakticno otvoren put do polufinala i dovoljno vremena da dodje do svoje A igre. Ocekujem ga u finalu a ako, ne daj boze,tamo ne bude Nole i osvoji AO. Pustite vi njegove price.

daaa

pre 9 godina

@John Rambo
Vidi se da uopste ne pratis tenis.
Nadal je BIO najizdrzljiviji na svetu, sada je smesan. Voleo bih da nekako prodje u drugu nedelju da ga tamo neko iz top 10 ponizi. On ovakav vise ne moze ni protiv 100 na svetu.

Goran S.

pre 9 godina

Novak od svih na turu najvise pretrci u jednom poenu, znaci to je i na nivou gema, seta i meca, cak i u odnosu na Nadala i to nije mala razlika. On ima striktan princip igre na osnovnoj liniji a to je da se na loptu namesti i zauzme potreban stav pre nego ona stigne dovoljno blizu da je udari. Time postize vecu preciznost izbor selekcije udaraca i laksu promenu pravca kretanja loptice. Zbog takvog nacina igre jako mu odgovara podloga na R.Lejver terenu jer je takav da se loptica pravilno odbija i neutralise spinovane udarce. Nepravilni odskoci manje smetaju onima koji se striktno ne namstaju na lopticu pre udarca, vec nakon sto udare lopticu tek stanu i drugom nogom, kao sto to cini Rodzer npr. Ima tenisera koji su poceli i pokusavaju kopirati Noletovu igru, medjutim to nije ni malo lako jer potrebna je vanredna fizicka pripremljenost. Niko ne trenira tako pasionirano i raznovrsno kao Nole.

KG

pre 9 godina

@Nebojsa
Zato sto nedostatak meceva moze da se odrazi na preciznost, servis itd. a ne na fizicku izdrzljivost. On posle prvog seta jedva da moze da potrci. I sad takav treba da igra protiv najboljih na svetu!?
Kratke poene moze da igra protiv onih koji su oko 100 mesta na ATP-u ali protiv Novaka, Mareja, Federera on u kratkim razmenama nikada nece imati sanse.

KG

pre 9 godina

@John Rambo
To kazes za igraca koji posle prvog seta u Dohi, protiv ocajnog protivnika jedva stoji na nogama i u svakom poenu duzem od 5-6 razmena salje loptu u mrezu ili u aut!?
Nekada je bio fizicki najjaci, danas je daleko od toga.
AKO on prodje prvu nedelju protiv ovako slabih protivnika, u drugoj ce doziveti katastrofu jer on ovakav ne moze da izdrzi tempo tenisa protiv top igraca.

John Rambo

pre 9 godina

Nema taj vise snage za ozbiljne rezultate. Ima lagan zreb pa mozda i dodje do 2 nedelje, ali sada kada je izgubio snagu i mogucnost da konstantno igra poene od po 20-30 razmena on nema sta da trazi protiv Novaka, Federera, pa cak i Mareja.
(KG, 17. januar 2015 17:57)

To kazes za igraca koji je fizicki najspremni na ATP-turu.
Vidi se da si tipican predstavnik garde koja prati tenis od 2011 god.
Pa Rafa samo ako udje u drugu nedelju turnira postace gotovo nezaustavljiv,i do finala nema ko da ga zaustavi.

Nebojša

pre 9 godina

Zašto mnogi posle dva tri meča zaključuju da Nadal nema više snage za duge poene ko garantuje da se to neće promeniti možda je čoveku samo falilo mečeva a svi se sećaju 2013 kada se nije oslanjao uopšte na duge poene već je napadao naravno možda rano ispadne a možda daleko dogura niko to nezna.

buc

pre 9 godina

@Savo
Najsmesniji ste vi Nadalovi navijaci koji se folirate kako ustvari navijate za Novaka. Ispises ceo komentar a onda na kraju dodas kako ti ustvari zelis da Nadal dodje do finala samo da bi Novak smanjio skor. Provaljen si. Neka Nadal ispadne u prvom kolu a za smanjivanje razlike ima vremena na drugim turnirima.

Savo

pre 9 godina

Mislim da ces ipak ti Noletu na crtu u finalu. Ako prodje prvu nedelju ocekujem da ga niko nece zaustaviti do finala jer se on kad dodju mecevi cetvrtfinala i polufinala 'nahrani' samopouzdanjem i potpuno udje u ritam. Iskreno navijam za njihovo finale pa da Nole smanjuje razliku u medjusobnom skoru!

KG

pre 9 godina

Nema taj vise snage za ozbiljne rezultate. Ima lagan zreb pa mozda i dodje do 2 nedelje, ali sada kada je izgubio snagu i mogucnost da konstantno igra poene od po 20-30 razmena on nema sta da trazi protiv Novaka, Federera, pa cak i Mareja.

Train in vain

pre 9 godina

Pa tesko da iko moze da ga otpise posle onakvih povrataka ranije. Iskreno, nisam cesto navijao za Nadala al bi voleo da dodje ovde bar do polufinala.

sinki

pre 9 godina

Al je Rafa lukav.:)Sta god pricali,on je veliki sampion i siguran sam da ce igrati dobro na ovom gren slemu...Prognoziram finale izmedju Noleta i Rafe.

sinki

pre 9 godina

Al je Rafa lukav.:)Sta god pricali,on je veliki sampion i siguran sam da ce igrati dobro na ovom gren slemu...Prognoziram finale izmedju Noleta i Rafe.

Train in vain

pre 9 godina

Pa tesko da iko moze da ga otpise posle onakvih povrataka ranije. Iskreno, nisam cesto navijao za Nadala al bi voleo da dodje ovde bar do polufinala.

sasa jokic

pre 9 godina

Bjorn Borg@ glupo je reci da Noletu Rafa i Rodzer nisu do kolena kada igra svoju A igru, ali je sigurno da jedino njega niko ne moze da pobedi u takvok situaciji. On moze Rafu i Rodzera da dobije kada oni igraju svoju A igru.
Da se ne prepiremo mnogo mi "amateri", mogao si juce da procitas k8mentar Nika Bolitijerija o Novaku kao jedinom igracu u istoriji, koji nema slabu tacku u igri. Mislim da kada to kaze covek koji je stvorio 12 svetskih No.1 ima tezinu i znacaj.
Sama cinjenica da Novak dominira u zlatnoj eri tenisa to i potvrdjuje.
Sto se dopinga tice i Noleta. Svaki strucnjak ce Ti reci, da je nemoguce koristiti doping bez pauza, jer to organizam ne bi mogao da izdrzi. A Novak vec 10 godina igra bez pauze!
Pa da li mislis da njega (Srbina) ne bi sa apetitom "raskrinkali"!?
Sto se titula tice, slazem se da se brojevi pamte, i steta sto nije jos barm 4 osvojio, jer ga je poen delio u tim mecevima, ali dobra stcar je sto ce i taj segment popraviti u naredne dve, tri godine.
Ova generacija je specificna, ovo je najjaca k8nkurencija u istoriji, zato njegova dominacija ima veci znacaj nego inace i zato se On vec upisao u istoriju.

Savo

pre 9 godina

Mislim da ces ipak ti Noletu na crtu u finalu. Ako prodje prvu nedelju ocekujem da ga niko nece zaustaviti do finala jer se on kad dodju mecevi cetvrtfinala i polufinala 'nahrani' samopouzdanjem i potpuno udje u ritam. Iskreno navijam za njihovo finale pa da Nole smanjuje razliku u medjusobnom skoru!

John Rambo

pre 9 godina

Nema taj vise snage za ozbiljne rezultate. Ima lagan zreb pa mozda i dodje do 2 nedelje, ali sada kada je izgubio snagu i mogucnost da konstantno igra poene od po 20-30 razmena on nema sta da trazi protiv Novaka, Federera, pa cak i Mareja.
(KG, 17. januar 2015 17:57)

To kazes za igraca koji je fizicki najspremni na ATP-turu.
Vidi se da si tipican predstavnik garde koja prati tenis od 2011 god.
Pa Rafa samo ako udje u drugu nedelju turnira postace gotovo nezaustavljiv,i do finala nema ko da ga zaustavi.

tetak

pre 9 godina

Pa koje su to teorije o konkurenciji vise?Kao da je samo Novaku takva konkurencija.Rafa je kao dijete uskocio u bitku sa Rodzerom na svom VRHUNCU i razbijao ga.Rafa je onda u borbu usao sa Novakom i opet izasao kao pobjednik (mislim na kolicinu dobijenih VAZNIH MECEVA).On je kroz najtezu konkurenciju uzeo 14 GS a diskutabilno je da ih je trebao imati i vise (AUS OPEN 2012 par poena i prosle godine kada ga je povreda ledja sprijecila.Da ne pricam o WImbledonu 2008 i mnogo jos GS finala i polufinala).Njegovih 14 GS imaju mnogo vecu tezinu od Rodzerovih 17.Plus ..Rafa je propustio 3 godine na ATP turu zbog povreda i svaki put se uspio vratiti na vrhunski nivo.Zar stvarno mislite da bi Rodzer i Novak bili u stanju da se vrate na isti nivo posle toliko silnih povreda?Znam da znate odgovor.Nije ovo nikakvo velicanje Rafe da bi se umanjio znacaj Novaka na svjetski tenis.Novak je vrhunski teniser.Samo zelim malo ljudima u Srbiji da priblizim realnu i objektivnu situaciju.Da ne misle da je Rafa los covjek ili nadopingovan.Jer je to misljenje izgradjeno iskljucivo zbog toga sto je toliko pehara uzeo Novaku iz ruku.E to je pogresno.
(BJORN BORG, 17. januar 2015 21:38)

E sad to isto mozes napisati i za Novaka i Federera....pa svaki je nesto propustio i mogao vise. Federer je moga bar 3 US Opena uzeti vise i 2 AO dok je Nole trebao imati vec 2 Roland Garrosa i 1 US Open vise....tako da znas, eto

Nebojša

pre 9 godina

Zašto mnogi posle dva tri meča zaključuju da Nadal nema više snage za duge poene ko garantuje da se to neće promeniti možda je čoveku samo falilo mečeva a svi se sećaju 2013 kada se nije oslanjao uopšte na duge poene već je napadao naravno možda rano ispadne a možda daleko dogura niko to nezna.

buc

pre 9 godina

@Savo
Najsmesniji ste vi Nadalovi navijaci koji se folirate kako ustvari navijate za Novaka. Ispises ceo komentar a onda na kraju dodas kako ti ustvari zelis da Nadal dodje do finala samo da bi Novak smanjio skor. Provaljen si. Neka Nadal ispadne u prvom kolu a za smanjivanje razlike ima vremena na drugim turnirima.

ups

pre 9 godina

@BJORN BORG
Ma kako da ne...
A koliko je GS jedva osvojio? Eto, taj WB 2008 je jedva osvojio, mec prekidan mnogo puta i to kad god je Rafa bio u krizi. Zavrsen po mraku i opet odlucilo nekoliko poena. Pa tek onaj RG 2013? JEDVA pobedio Novaka u polufinalu. Ili AO 2009!? Jedva, dva meca sa mnogo mnogo srece u polufinalu i finalu. Imao je on mnogo meceva koje je mogao da izgubi, kao i svi ostali, kad smo vec kod toga.
I nije on bas 14 GS osvojio u tezoj konkurenciji od RF ili cak Novaka. RF je terorisao, izmedju ostalog i Agasija, Safina, Rodika, Nalbandijana, Davidenka..... sve tenisere kojima Nadal NISTA nije mogao na brzim podlogama. Pobedjivao ih samo na sljaci. Dok su svi oni, ukljucujuci i Rodzera bili na vrhuncu NADAL je imao 5-6 GS. Tek kasnije, u konkurenciji Berdiha, Conge, Ferera i ostale boranije on pocinje redovnije da osvaja titule i na drugim podlogama. Sto nije nikada Rodika ili Safina pobedio na US Openu? Nego se izivljava nad Dimitrovim npr?
Sto se povrataka tice, Federer je npr. 2008 bio na korak od povlacenja, posle otkrica da ima mononukleozu. Mnogo tezu bolest od obicne povrede kolena. Pa je TEK TADA Nadal uspeo da dodje na 1 mesto.
A i Novak je imao mnogo vise problema sa zdravljem od Nadala, pa ne vidim da to neko stalno pominje?
Nadal je jednostran teniser, za toliko godina samo 19 titula je osvojio van sljake. Ne moze se on porediti sa kompletnim teniserima.

Goran S.

pre 9 godina

Novak od svih na turu najvise pretrci u jednom poenu, znaci to je i na nivou gema, seta i meca, cak i u odnosu na Nadala i to nije mala razlika. On ima striktan princip igre na osnovnoj liniji a to je da se na loptu namesti i zauzme potreban stav pre nego ona stigne dovoljno blizu da je udari. Time postize vecu preciznost izbor selekcije udaraca i laksu promenu pravca kretanja loptice. Zbog takvog nacina igre jako mu odgovara podloga na R.Lejver terenu jer je takav da se loptica pravilno odbija i neutralise spinovane udarce. Nepravilni odskoci manje smetaju onima koji se striktno ne namstaju na lopticu pre udarca, vec nakon sto udare lopticu tek stanu i drugom nogom, kao sto to cini Rodzer npr. Ima tenisera koji su poceli i pokusavaju kopirati Noletovu igru, medjutim to nije ni malo lako jer potrebna je vanredna fizicka pripremljenost. Niko ne trenira tako pasionirano i raznovrsno kao Nole.

sasa jokic

pre 9 godina

Rafa je vanserijski isforsiran teniser, a cenu toga placa poslednje tri godine. On prakticno igra 7 meseci godisnje i bukvalno se orijentise na sezonu sljake, tj. RG. Posle RG On prakticno nestaje.
Nismo mi pustili pricu o dopingu u etar, vec Francuzi, koji su izneli mnogo argumenata za to. Kako je inace moguce da onakvi problemi sa kolenima nestanu? To je ravno medicinskom cudu. Onog trenutka kada su opovrgli njegovu pricu za kolena, problem se prebacio na ledja i levi zglob. Kod njega definitivno velika sumnja postoji, ali je bez njega tur manje zanimljiv. Tako da mu ja "oprastam", jer On definitivno bez "pomoci" ne moze.

top lista nadrealista

pre 9 godina

Psiholoska igra,skida sa sebe breme favorita a ima prakticno otvoren put do polufinala i dovoljno vremena da dodje do svoje A igre. Ocekujem ga u finalu a ako, ne daj boze,tamo ne bude Nole i osvoji AO. Pustite vi njegove price.

BJORN BORG

pre 9 godina

Generalno poredjivati Novakovu I Nadalovu karijeru je neumjesno.Objektivno.Prica o Novakovoj "A igri" I prica da kada je na svom maksimumu ni Rafa ni Rodzer mu nisu do koljena je toliko daleko od istine.On razbija Rafu/Rodzera su trenuci kada je Novak na svojih 110% I da se zato I rijetko desava da pobjedjuje Rafu na Gren Slemu (3-9 za Rafu) a I generalno gubi vazne meceve. Brojke ne lazu.Osim neponovljive 2011. Novak je u 8,9 godina na ATP turu uzeo ukupno samo 4 GS.Jedina prica o njegovoj "dominaciji" na poziciji br 1 je jer je konstantan I uvjek u zavrsnici.Ali ko pamti zavrsnice bez pehara?Dakle zabluda je ta teorija o A igri.Ta "A" igra je njegova trenutna inspiracija koja se uzasno rijetko desava.Nadalovo najbolje je bolje od svacijeg drugog jer ima 2 elementa mnogo vaznija od talenta u kojima mu niko drugi nije blizu - SRCE I MENTALNU SNAGU.A prica o dopingu. .pa Novak je spremniji fizicki od njega vec 3,5 godine.Tako da ili se niko od njih 2 ne dopinguje ili obojica ili se trqzi opravdanje za sve Novakove neuspjehe.Sto je pogresno.Bice upamcen Novak kao veliki teniser I ljudi ne bi trebali da imaju problem sa cinjenicom da nikada nece dostici Rafine ili Rodzerove visine.Pozdrav

KG

pre 9 godina

Nema taj vise snage za ozbiljne rezultate. Ima lagan zreb pa mozda i dodje do 2 nedelje, ali sada kada je izgubio snagu i mogucnost da konstantno igra poene od po 20-30 razmena on nema sta da trazi protiv Novaka, Federera, pa cak i Mareja.

daaa

pre 9 godina

@John Rambo
Vidi se da uopste ne pratis tenis.
Nadal je BIO najizdrzljiviji na svetu, sada je smesan. Voleo bih da nekako prodje u drugu nedelju da ga tamo neko iz top 10 ponizi. On ovakav vise ne moze ni protiv 100 na svetu.

@sasa jokic

pre 9 godina

NIKADA Novak nije pobedio Nadala i Federera kada su oni igrali svoj najbolji tenis. Ali bas nikada.
A itekako je gubio od njih onda kada je on igrao svoj najbolji tenis. Eto, prosle godine je 3 puta porazen od Federera, a 2013 je redovno gubio od Nadala. Da ne pominjem ono kad ga je 2011 Federer otresao na RG, kad je Novak igrao svoj najbolji tenis u zivotu. Da Rodzer nije mator a Nadal povredjen Novak nikada ne bi bio prvi na svetu. Pa 2011 se Nadal na samom startu sezone povredio a RF usao u tridesete i tek tada je Novak postao prvi.
Dok su oni bili na vrhuncu, mladi i zdravi, Novak im nista nije mogao.

BJORN BORG

pre 9 godina

Pa koje su to teorije o konkurenciji vise?Kao da je samo Novaku takva konkurencija.Rafa je kao dijete uskocio u bitku sa Rodzerom na svom VRHUNCU i razbijao ga.Rafa je onda u borbu usao sa Novakom i opet izasao kao pobjednik (mislim na kolicinu dobijenih VAZNIH MECEVA).On je kroz najtezu konkurenciju uzeo 14 GS a diskutabilno je da ih je trebao imati i vise (AUS OPEN 2012 par poena i prosle godine kada ga je povreda ledja sprijecila.Da ne pricam o WImbledonu 2008 i mnogo jos GS finala i polufinala).Njegovih 14 GS imaju mnogo vecu tezinu od Rodzerovih 17.Plus ..Rafa je propustio 3 godine na ATP turu zbog povreda i svaki put se uspio vratiti na vrhunski nivo.Zar stvarno mislite da bi Rodzer i Novak bili u stanju da se vrate na isti nivo posle toliko silnih povreda?Znam da znate odgovor.Nije ovo nikakvo velicanje Rafe da bi se umanjio znacaj Novaka na svjetski tenis.Novak je vrhunski teniser.Samo zelim malo ljudima u Srbiji da priblizim realnu i objektivnu situaciju.Da ne misle da je Rafa los covjek ili nadopingovan.Jer je to misljenje izgradjeno iskljucivo zbog toga sto je toliko pehara uzeo Novaku iz ruku.E to je pogresno.Rafa je najveci svih vremena,takvo srce se nece vise vidjeti na teniskim terenima i zato uzivajte dok je jos tu jer ga tijelo nece jos dugo slusati.A Novaku takodje sve najbolje u karijeri.Pozdrav

robin hud

pre 9 godina

(BJORN BORG, 17. januar 2015 21:38)
Dečko, komšija, kako god, život je reka koja teče, i posle najboljeg u istoriji(za tebe je to Rafa) uvek dolaze još bolji. Sa time je najbolje pomiriti se, manje se pati. To je jedini univerzalni zakon, nikad ne omane.

KG

pre 9 godina

@Nebojsa
Zato sto nedostatak meceva moze da se odrazi na preciznost, servis itd. a ne na fizicku izdrzljivost. On posle prvog seta jedva da moze da potrci. I sad takav treba da igra protiv najboljih na svetu!?
Kratke poene moze da igra protiv onih koji su oko 100 mesta na ATP-u ali protiv Novaka, Mareja, Federera on u kratkim razmenama nikada nece imati sanse.

Stanimir Branimir

pre 9 godina

Nikad ne otpisujte Nadala. Sećamo se i prvog povratka posle pauze od 7-8 meseci. Izgubio u finalu nekog 250 turnira (i to na šljaci) od igrača koji nije u prvih 100 a posle toga je bio nezaustavljiv. Završio sezonu na prvom mestu. Ako uhvati ritam, biće gadno.

BJORN BORG

pre 9 godina

Inace ti problemi sa koljenom nisu nestali.To je glavni razlog drasticnog slabljenja njegovog bekenda jer se ne moze oslanjaati na zadnju nogu pri okretu niti savijati dovoljno.Imao je 2 Wimbledina do te povrede.Od tad lise rezultate jer koljena su ga izdala a na travi su ona kljuc .(Uporedite bekend iz 2009/2010 I sada).Ali ni to ga nije sprijecilo.Daleko od toga da mu je koljeno dobro.Samo je osposobljeno za relativno normalnu kretnju.Njegovo tijelo je daleko od zdravog a to je cijena spartanskom pristupu treningu I mecevima.Srce kao svijet cijeli.Pozdrav

KG

pre 9 godina

@John Rambo
To kazes za igraca koji posle prvog seta u Dohi, protiv ocajnog protivnika jedva stoji na nogama i u svakom poenu duzem od 5-6 razmena salje loptu u mrezu ili u aut!?
Nekada je bio fizicki najjaci, danas je daleko od toga.
AKO on prodje prvu nedelju protiv ovako slabih protivnika, u drugoj ce doziveti katastrofu jer on ovakav ne moze da izdrzi tempo tenisa protiv top igraca.

Bojan

pre 9 godina

(sasa jokic, 17. januar 2015 21:04)
a po cemu te to sto nemas slabu tacku cini najboljim ikad, tj da tvoja A igra protiv svacije A igre donosi pobedu.
Noletova A igra protiv Nadalove A igre i Federerove A igre, hmmm, pa zavisi na kojoj podlozi.
u Australiji, Nole dobija i Nadala i Federera, na RGu, Nole nema sansi protiv Nadala. Namucio bi ga, to je sigurno, ali vise od 3:1 ne bi uspeo protiv Nadala kakvog smo gledali 2008. godine. Na Vimbldonu dobija Nadalovu A igru, ali nema sansi protiv Federerove. Ovo sto smo gledali prosle godine je Novakova najbolja igra na travi, a opet ga je Federer bez funkcionalnog forhenda naterao na 5 setova.
Na USO, opet Federer.
Federer ima bekhend kao slabu tacku, ali to se ne oseti na USOu i Vimbldonu, Nadal ima slabiji servis, a to se ne oseti na AO i RG

Beobrad

pre 9 godina

Jokicu, ne lupetaj, veze nemas, znas li sta pricas?!
Pa pogledaj samo 2014. i finala Rima i Majamija i ujesces se za jezik.
Novak je bez preterivanja ponizio u ta dva meca Nadala, toliko vinera i nemoci Nadala nije vidjeno ni 2011.
A kad smo kod 2011. 7 finala, svih 7 dobio Novak, i o cemu ti govoris, ja naveo primere, daj ti u prilog tvojim neverovatnim izjavama?! Ko sve ovde komentarise, bez pokrica covek nalupeta!

sasa jokic

pre 9 godina

Bojane@ po cemu? Pa ko je najbolji teniser poslednje cetiri godine?
Pa naravno da je zbog toga najbolji, jer ta kompletnost mu omogucava da na svim podlogama igra vrhunski, i zato osvaja najvise turnira.
Neko ovde pominje Berdiha i ostale igrace kao boraniju.
Ivan Lendl je rekao za Tsongu, Berdiha i Ferera da imaju taj hendikep da igraju u Eri velike trojke i da bi u bilo kojoj drugoj uzeli po 4 do 5 GS.
Kakav Safin (lencuga) kakav Davidenko pa oni su treca liga. Nabaldijan je bio vanserijski talenat, ali lenj, kao Safin.

Mairon

pre 9 godina

(BJORN BORG, 17. januar 2015 21:38)

Slazem se. Novak pobedjuje Rafu samo ako igra najbolje sto ume kao 2011. a ni tada nije dobijao bas lako. AO 2012 obojica su igrala na vrhuncu sposobnosti, Novak je na svom omiljenom betonu dobio za dlaku.

U mecevima koje je Rafa dobijao, RG Finale 2012. i 2014. nije igrao najbolje sto ume, nije ni Novak. Sto samo pokazuje da ako ne igra najbolje, ne moze da se nada pobedi, cak ako ni Rafa ne igra svoju igru.

Sta to pokazuje? Ako morate da ubacujete sve od pocetka do kraja, igrate gotovo perfektno da bi ste dobili Rafu?

I za US Open 2013 pronalaze se neka opravdanja kod Novakovih navijaca. Nije bio spreman, nije igrao dobro...
Kada Novak pobedi Rafu 6:3 6:3 u finalu WTF-a jednostavno je bolji, i to je tacno, sto ne poricu Rafini navijaci.

Pavle

pre 9 godina

Procitah na sajtu AO da se Novak povredio na treningu i da je otkazao konferenciju za stampu...zbog bolesti...valjda je popodne zakazana za 16h po njihovom vremenu!?

Z&Z

pre 9 godina

@pavle
Mislim da je video da niko ne obraca paznju na njega pa je hteo malo da privuce istu,kao fol povredio se,ajte molim vas,ko da ga ne znamo :-D
Eto ni na egzibicije i djuslnk nije pozvan,a dzogiranja po centru Melburna vise nije zanimljivo pa aj da se prenemaze,mozda uspe da mu neko posveti par minuta paznje!

@sasa jokic

pre 9 godina

NIKADA Novak nije pobedio Nadala i Federera kada su oni igrali svoj najbolji tenis. Ali bas nikada.
A itekako je gubio od njih onda kada je on igrao svoj najbolji tenis. Eto, prosle godine je 3 puta porazen od Federera, a 2013 je redovno gubio od Nadala. Da ne pominjem ono kad ga je 2011 Federer otresao na RG, kad je Novak igrao svoj najbolji tenis u zivotu. Da Rodzer nije mator a Nadal povredjen Novak nikada ne bi bio prvi na svetu. Pa 2011 se Nadal na samom startu sezone povredio a RF usao u tridesete i tek tada je Novak postao prvi.
Dok su oni bili na vrhuncu, mladi i zdravi, Novak im nista nije mogao.

BJORN BORG

pre 9 godina

Generalno poredjivati Novakovu I Nadalovu karijeru je neumjesno.Objektivno.Prica o Novakovoj "A igri" I prica da kada je na svom maksimumu ni Rafa ni Rodzer mu nisu do koljena je toliko daleko od istine.On razbija Rafu/Rodzera su trenuci kada je Novak na svojih 110% I da se zato I rijetko desava da pobjedjuje Rafu na Gren Slemu (3-9 za Rafu) a I generalno gubi vazne meceve. Brojke ne lazu.Osim neponovljive 2011. Novak je u 8,9 godina na ATP turu uzeo ukupno samo 4 GS.Jedina prica o njegovoj "dominaciji" na poziciji br 1 je jer je konstantan I uvjek u zavrsnici.Ali ko pamti zavrsnice bez pehara?Dakle zabluda je ta teorija o A igri.Ta "A" igra je njegova trenutna inspiracija koja se uzasno rijetko desava.Nadalovo najbolje je bolje od svacijeg drugog jer ima 2 elementa mnogo vaznija od talenta u kojima mu niko drugi nije blizu - SRCE I MENTALNU SNAGU.A prica o dopingu. .pa Novak je spremniji fizicki od njega vec 3,5 godine.Tako da ili se niko od njih 2 ne dopinguje ili obojica ili se trqzi opravdanje za sve Novakove neuspjehe.Sto je pogresno.Bice upamcen Novak kao veliki teniser I ljudi ne bi trebali da imaju problem sa cinjenicom da nikada nece dostici Rafine ili Rodzerove visine.Pozdrav

buc

pre 9 godina

@Savo
Najsmesniji ste vi Nadalovi navijaci koji se folirate kako ustvari navijate za Novaka. Ispises ceo komentar a onda na kraju dodas kako ti ustvari zelis da Nadal dodje do finala samo da bi Novak smanjio skor. Provaljen si. Neka Nadal ispadne u prvom kolu a za smanjivanje razlike ima vremena na drugim turnirima.

KG

pre 9 godina

Nema taj vise snage za ozbiljne rezultate. Ima lagan zreb pa mozda i dodje do 2 nedelje, ali sada kada je izgubio snagu i mogucnost da konstantno igra poene od po 20-30 razmena on nema sta da trazi protiv Novaka, Federera, pa cak i Mareja.

BJORN BORG

pre 9 godina

Pa koje su to teorije o konkurenciji vise?Kao da je samo Novaku takva konkurencija.Rafa je kao dijete uskocio u bitku sa Rodzerom na svom VRHUNCU i razbijao ga.Rafa je onda u borbu usao sa Novakom i opet izasao kao pobjednik (mislim na kolicinu dobijenih VAZNIH MECEVA).On je kroz najtezu konkurenciju uzeo 14 GS a diskutabilno je da ih je trebao imati i vise (AUS OPEN 2012 par poena i prosle godine kada ga je povreda ledja sprijecila.Da ne pricam o WImbledonu 2008 i mnogo jos GS finala i polufinala).Njegovih 14 GS imaju mnogo vecu tezinu od Rodzerovih 17.Plus ..Rafa je propustio 3 godine na ATP turu zbog povreda i svaki put se uspio vratiti na vrhunski nivo.Zar stvarno mislite da bi Rodzer i Novak bili u stanju da se vrate na isti nivo posle toliko silnih povreda?Znam da znate odgovor.Nije ovo nikakvo velicanje Rafe da bi se umanjio znacaj Novaka na svjetski tenis.Novak je vrhunski teniser.Samo zelim malo ljudima u Srbiji da priblizim realnu i objektivnu situaciju.Da ne misle da je Rafa los covjek ili nadopingovan.Jer je to misljenje izgradjeno iskljucivo zbog toga sto je toliko pehara uzeo Novaku iz ruku.E to je pogresno.Rafa je najveci svih vremena,takvo srce se nece vise vidjeti na teniskim terenima i zato uzivajte dok je jos tu jer ga tijelo nece jos dugo slusati.A Novaku takodje sve najbolje u karijeri.Pozdrav

Savo

pre 9 godina

Mislim da ces ipak ti Noletu na crtu u finalu. Ako prodje prvu nedelju ocekujem da ga niko nece zaustaviti do finala jer se on kad dodju mecevi cetvrtfinala i polufinala 'nahrani' samopouzdanjem i potpuno udje u ritam. Iskreno navijam za njihovo finale pa da Nole smanjuje razliku u medjusobnom skoru!

John Rambo

pre 9 godina

Nema taj vise snage za ozbiljne rezultate. Ima lagan zreb pa mozda i dodje do 2 nedelje, ali sada kada je izgubio snagu i mogucnost da konstantno igra poene od po 20-30 razmena on nema sta da trazi protiv Novaka, Federera, pa cak i Mareja.
(KG, 17. januar 2015 17:57)

To kazes za igraca koji je fizicki najspremni na ATP-turu.
Vidi se da si tipican predstavnik garde koja prati tenis od 2011 god.
Pa Rafa samo ako udje u drugu nedelju turnira postace gotovo nezaustavljiv,i do finala nema ko da ga zaustavi.

daaa

pre 9 godina

@John Rambo
Vidi se da uopste ne pratis tenis.
Nadal je BIO najizdrzljiviji na svetu, sada je smesan. Voleo bih da nekako prodje u drugu nedelju da ga tamo neko iz top 10 ponizi. On ovakav vise ne moze ni protiv 100 na svetu.

sinki

pre 9 godina

Al je Rafa lukav.:)Sta god pricali,on je veliki sampion i siguran sam da ce igrati dobro na ovom gren slemu...Prognoziram finale izmedju Noleta i Rafe.

ups

pre 9 godina

@BJORN BORG
Ma kako da ne...
A koliko je GS jedva osvojio? Eto, taj WB 2008 je jedva osvojio, mec prekidan mnogo puta i to kad god je Rafa bio u krizi. Zavrsen po mraku i opet odlucilo nekoliko poena. Pa tek onaj RG 2013? JEDVA pobedio Novaka u polufinalu. Ili AO 2009!? Jedva, dva meca sa mnogo mnogo srece u polufinalu i finalu. Imao je on mnogo meceva koje je mogao da izgubi, kao i svi ostali, kad smo vec kod toga.
I nije on bas 14 GS osvojio u tezoj konkurenciji od RF ili cak Novaka. RF je terorisao, izmedju ostalog i Agasija, Safina, Rodika, Nalbandijana, Davidenka..... sve tenisere kojima Nadal NISTA nije mogao na brzim podlogama. Pobedjivao ih samo na sljaci. Dok su svi oni, ukljucujuci i Rodzera bili na vrhuncu NADAL je imao 5-6 GS. Tek kasnije, u konkurenciji Berdiha, Conge, Ferera i ostale boranije on pocinje redovnije da osvaja titule i na drugim podlogama. Sto nije nikada Rodika ili Safina pobedio na US Openu? Nego se izivljava nad Dimitrovim npr?
Sto se povrataka tice, Federer je npr. 2008 bio na korak od povlacenja, posle otkrica da ima mononukleozu. Mnogo tezu bolest od obicne povrede kolena. Pa je TEK TADA Nadal uspeo da dodje na 1 mesto.
A i Novak je imao mnogo vise problema sa zdravljem od Nadala, pa ne vidim da to neko stalno pominje?
Nadal je jednostran teniser, za toliko godina samo 19 titula je osvojio van sljake. Ne moze se on porediti sa kompletnim teniserima.

KG

pre 9 godina

@John Rambo
To kazes za igraca koji posle prvog seta u Dohi, protiv ocajnog protivnika jedva stoji na nogama i u svakom poenu duzem od 5-6 razmena salje loptu u mrezu ili u aut!?
Nekada je bio fizicki najjaci, danas je daleko od toga.
AKO on prodje prvu nedelju protiv ovako slabih protivnika, u drugoj ce doziveti katastrofu jer on ovakav ne moze da izdrzi tempo tenisa protiv top igraca.

sasa jokic

pre 9 godina

Bjorn Borg@ glupo je reci da Noletu Rafa i Rodzer nisu do kolena kada igra svoju A igru, ali je sigurno da jedino njega niko ne moze da pobedi u takvok situaciji. On moze Rafu i Rodzera da dobije kada oni igraju svoju A igru.
Da se ne prepiremo mnogo mi "amateri", mogao si juce da procitas k8mentar Nika Bolitijerija o Novaku kao jedinom igracu u istoriji, koji nema slabu tacku u igri. Mislim da kada to kaze covek koji je stvorio 12 svetskih No.1 ima tezinu i znacaj.
Sama cinjenica da Novak dominira u zlatnoj eri tenisa to i potvrdjuje.
Sto se dopinga tice i Noleta. Svaki strucnjak ce Ti reci, da je nemoguce koristiti doping bez pauza, jer to organizam ne bi mogao da izdrzi. A Novak vec 10 godina igra bez pauze!
Pa da li mislis da njega (Srbina) ne bi sa apetitom "raskrinkali"!?
Sto se titula tice, slazem se da se brojevi pamte, i steta sto nije jos barm 4 osvojio, jer ga je poen delio u tim mecevima, ali dobra stcar je sto ce i taj segment popraviti u naredne dve, tri godine.
Ova generacija je specificna, ovo je najjaca k8nkurencija u istoriji, zato njegova dominacija ima veci znacaj nego inace i zato se On vec upisao u istoriju.

Pavle

pre 9 godina

Procitah na sajtu AO da se Novak povredio na treningu i da je otkazao konferenciju za stampu...zbog bolesti...valjda je popodne zakazana za 16h po njihovom vremenu!?

Z&Z

pre 9 godina

@pavle
Mislim da je video da niko ne obraca paznju na njega pa je hteo malo da privuce istu,kao fol povredio se,ajte molim vas,ko da ga ne znamo :-D
Eto ni na egzibicije i djuslnk nije pozvan,a dzogiranja po centru Melburna vise nije zanimljivo pa aj da se prenemaze,mozda uspe da mu neko posveti par minuta paznje!

sasa jokic

pre 9 godina

Rafa je vanserijski isforsiran teniser, a cenu toga placa poslednje tri godine. On prakticno igra 7 meseci godisnje i bukvalno se orijentise na sezonu sljake, tj. RG. Posle RG On prakticno nestaje.
Nismo mi pustili pricu o dopingu u etar, vec Francuzi, koji su izneli mnogo argumenata za to. Kako je inace moguce da onakvi problemi sa kolenima nestanu? To je ravno medicinskom cudu. Onog trenutka kada su opovrgli njegovu pricu za kolena, problem se prebacio na ledja i levi zglob. Kod njega definitivno velika sumnja postoji, ali je bez njega tur manje zanimljiv. Tako da mu ja "oprastam", jer On definitivno bez "pomoci" ne moze.

Train in vain

pre 9 godina

Pa tesko da iko moze da ga otpise posle onakvih povrataka ranije. Iskreno, nisam cesto navijao za Nadala al bi voleo da dodje ovde bar do polufinala.

Nebojša

pre 9 godina

Zašto mnogi posle dva tri meča zaključuju da Nadal nema više snage za duge poene ko garantuje da se to neće promeniti možda je čoveku samo falilo mečeva a svi se sećaju 2013 kada se nije oslanjao uopšte na duge poene već je napadao naravno možda rano ispadne a možda daleko dogura niko to nezna.

Goran S.

pre 9 godina

Novak od svih na turu najvise pretrci u jednom poenu, znaci to je i na nivou gema, seta i meca, cak i u odnosu na Nadala i to nije mala razlika. On ima striktan princip igre na osnovnoj liniji a to je da se na loptu namesti i zauzme potreban stav pre nego ona stigne dovoljno blizu da je udari. Time postize vecu preciznost izbor selekcije udaraca i laksu promenu pravca kretanja loptice. Zbog takvog nacina igre jako mu odgovara podloga na R.Lejver terenu jer je takav da se loptica pravilno odbija i neutralise spinovane udarce. Nepravilni odskoci manje smetaju onima koji se striktno ne namstaju na lopticu pre udarca, vec nakon sto udare lopticu tek stanu i drugom nogom, kao sto to cini Rodzer npr. Ima tenisera koji su poceli i pokusavaju kopirati Noletovu igru, medjutim to nije ni malo lako jer potrebna je vanredna fizicka pripremljenost. Niko ne trenira tako pasionirano i raznovrsno kao Nole.

Beobrad

pre 9 godina

Jokicu, ne lupetaj, veze nemas, znas li sta pricas?!
Pa pogledaj samo 2014. i finala Rima i Majamija i ujesces se za jezik.
Novak je bez preterivanja ponizio u ta dva meca Nadala, toliko vinera i nemoci Nadala nije vidjeno ni 2011.
A kad smo kod 2011. 7 finala, svih 7 dobio Novak, i o cemu ti govoris, ja naveo primere, daj ti u prilog tvojim neverovatnim izjavama?! Ko sve ovde komentarise, bez pokrica covek nalupeta!

sasa jokic

pre 9 godina

Bojane@ po cemu? Pa ko je najbolji teniser poslednje cetiri godine?
Pa naravno da je zbog toga najbolji, jer ta kompletnost mu omogucava da na svim podlogama igra vrhunski, i zato osvaja najvise turnira.
Neko ovde pominje Berdiha i ostale igrace kao boraniju.
Ivan Lendl je rekao za Tsongu, Berdiha i Ferera da imaju taj hendikep da igraju u Eri velike trojke i da bi u bilo kojoj drugoj uzeli po 4 do 5 GS.
Kakav Safin (lencuga) kakav Davidenko pa oni su treca liga. Nabaldijan je bio vanserijski talenat, ali lenj, kao Safin.

robin hud

pre 9 godina

(BJORN BORG, 17. januar 2015 21:38)
Dečko, komšija, kako god, život je reka koja teče, i posle najboljeg u istoriji(za tebe je to Rafa) uvek dolaze još bolji. Sa time je najbolje pomiriti se, manje se pati. To je jedini univerzalni zakon, nikad ne omane.

tetak

pre 9 godina

Pa koje su to teorije o konkurenciji vise?Kao da je samo Novaku takva konkurencija.Rafa je kao dijete uskocio u bitku sa Rodzerom na svom VRHUNCU i razbijao ga.Rafa je onda u borbu usao sa Novakom i opet izasao kao pobjednik (mislim na kolicinu dobijenih VAZNIH MECEVA).On je kroz najtezu konkurenciju uzeo 14 GS a diskutabilno je da ih je trebao imati i vise (AUS OPEN 2012 par poena i prosle godine kada ga je povreda ledja sprijecila.Da ne pricam o WImbledonu 2008 i mnogo jos GS finala i polufinala).Njegovih 14 GS imaju mnogo vecu tezinu od Rodzerovih 17.Plus ..Rafa je propustio 3 godine na ATP turu zbog povreda i svaki put se uspio vratiti na vrhunski nivo.Zar stvarno mislite da bi Rodzer i Novak bili u stanju da se vrate na isti nivo posle toliko silnih povreda?Znam da znate odgovor.Nije ovo nikakvo velicanje Rafe da bi se umanjio znacaj Novaka na svjetski tenis.Novak je vrhunski teniser.Samo zelim malo ljudima u Srbiji da priblizim realnu i objektivnu situaciju.Da ne misle da je Rafa los covjek ili nadopingovan.Jer je to misljenje izgradjeno iskljucivo zbog toga sto je toliko pehara uzeo Novaku iz ruku.E to je pogresno.
(BJORN BORG, 17. januar 2015 21:38)

E sad to isto mozes napisati i za Novaka i Federera....pa svaki je nesto propustio i mogao vise. Federer je moga bar 3 US Opena uzeti vise i 2 AO dok je Nole trebao imati vec 2 Roland Garrosa i 1 US Open vise....tako da znas, eto

top lista nadrealista

pre 9 godina

Psiholoska igra,skida sa sebe breme favorita a ima prakticno otvoren put do polufinala i dovoljno vremena da dodje do svoje A igre. Ocekujem ga u finalu a ako, ne daj boze,tamo ne bude Nole i osvoji AO. Pustite vi njegove price.

BJORN BORG

pre 9 godina

Inace ti problemi sa koljenom nisu nestali.To je glavni razlog drasticnog slabljenja njegovog bekenda jer se ne moze oslanjaati na zadnju nogu pri okretu niti savijati dovoljno.Imao je 2 Wimbledina do te povrede.Od tad lise rezultate jer koljena su ga izdala a na travi su ona kljuc .(Uporedite bekend iz 2009/2010 I sada).Ali ni to ga nije sprijecilo.Daleko od toga da mu je koljeno dobro.Samo je osposobljeno za relativno normalnu kretnju.Njegovo tijelo je daleko od zdravog a to je cijena spartanskom pristupu treningu I mecevima.Srce kao svijet cijeli.Pozdrav

KG

pre 9 godina

@Nebojsa
Zato sto nedostatak meceva moze da se odrazi na preciznost, servis itd. a ne na fizicku izdrzljivost. On posle prvog seta jedva da moze da potrci. I sad takav treba da igra protiv najboljih na svetu!?
Kratke poene moze da igra protiv onih koji su oko 100 mesta na ATP-u ali protiv Novaka, Mareja, Federera on u kratkim razmenama nikada nece imati sanse.

Bojan

pre 9 godina

(sasa jokic, 17. januar 2015 21:04)
a po cemu te to sto nemas slabu tacku cini najboljim ikad, tj da tvoja A igra protiv svacije A igre donosi pobedu.
Noletova A igra protiv Nadalove A igre i Federerove A igre, hmmm, pa zavisi na kojoj podlozi.
u Australiji, Nole dobija i Nadala i Federera, na RGu, Nole nema sansi protiv Nadala. Namucio bi ga, to je sigurno, ali vise od 3:1 ne bi uspeo protiv Nadala kakvog smo gledali 2008. godine. Na Vimbldonu dobija Nadalovu A igru, ali nema sansi protiv Federerove. Ovo sto smo gledali prosle godine je Novakova najbolja igra na travi, a opet ga je Federer bez funkcionalnog forhenda naterao na 5 setova.
Na USO, opet Federer.
Federer ima bekhend kao slabu tacku, ali to se ne oseti na USOu i Vimbldonu, Nadal ima slabiji servis, a to se ne oseti na AO i RG

Mairon

pre 9 godina

(BJORN BORG, 17. januar 2015 21:38)

Slazem se. Novak pobedjuje Rafu samo ako igra najbolje sto ume kao 2011. a ni tada nije dobijao bas lako. AO 2012 obojica su igrala na vrhuncu sposobnosti, Novak je na svom omiljenom betonu dobio za dlaku.

U mecevima koje je Rafa dobijao, RG Finale 2012. i 2014. nije igrao najbolje sto ume, nije ni Novak. Sto samo pokazuje da ako ne igra najbolje, ne moze da se nada pobedi, cak ako ni Rafa ne igra svoju igru.

Sta to pokazuje? Ako morate da ubacujete sve od pocetka do kraja, igrate gotovo perfektno da bi ste dobili Rafu?

I za US Open 2013 pronalaze se neka opravdanja kod Novakovih navijaca. Nije bio spreman, nije igrao dobro...
Kada Novak pobedi Rafu 6:3 6:3 u finalu WTF-a jednostavno je bolji, i to je tacno, sto ne poricu Rafini navijaci.

Stanimir Branimir

pre 9 godina

Nikad ne otpisujte Nadala. Sećamo se i prvog povratka posle pauze od 7-8 meseci. Izgubio u finalu nekog 250 turnira (i to na šljaci) od igrača koji nije u prvih 100 a posle toga je bio nezaustavljiv. Završio sezonu na prvom mestu. Ako uhvati ritam, biće gadno.