Nova vest
Tenis

Sreda, 04.02.2015.

22:30

Heroji AO: Svakodnevno su nas oduševljavali

Prvi Gren slem sezone Australijan open završen je u nedelju pobedom Novaka Đokovića, pa je vreme da polako sumiramo utiske iz Melburna.

Izvor: Nikola Đukić

Autor: Nikola Đukić

Default images
Beta/AP

Pored Đokovića koji je trijumfovao nad Endijem Marijem pehar je podigla Amerikanka Serena Vilijams, pobedivši u finalu Mariju Šarapovu.

Ozi open svakoga dana iznedrio je barem po jednog heroja koji je oduševio publiku, a sada je pred vama svih 14 na jednom mestu.

Uživajte!

Dan I – Tanasi Kokinakis

Prvi dan Australijan opena doneo nam je nekoliko zanimljivih rezultata, a svakako najveće iznenađenje napravila je Čehinja Luice Hradecka, eliminacijom naše Ane Ivanović. Međutim, pažnju svetske javnosti tog ponedeljka ponovo je privukao mladi domaći teniser Tanasi Kokinakis. 18-godišnji Kokinakis spasao je četiri meč lopte i pobedio 11. nosioca Ernestsa Gulbisa sa 5:7, 6:0, 1:6, 7:6 (7-2), 8:6.

Ne može se reći da je trijumf došao potpuno neočekivano – još prošle sezone popularni ’Kok’ imao je nekoliko mečeva sa jačima od sebe u kojima je osvajao prvi set, ali nije uspevao da završi posao (Felisijano Lopes i Kevin Anderson).

Ovoga puta otišao je korak dalje i doneo veliko slavlje australijskim navijačima koji su bili na tribinama poznatog terena broj 3.

Dan II – Medison Brengl

Maltene anonimna američka teniserka Medison Brengl pojavila se na prvom Gren slemu sezone i plasmanom u četvrto kolo ostvarila rezultat karijere. Tu je zaustavila sunarodnica Medison Kiz, koja je stigla do polufinala.

Brengl je bajku u Melburnu počela iznenađujućim trijumfom nad 13. favoritkinjom Andreom Petković, samo nastavivši sa sjajnim partijama posle finala WTA u Hobartu.

Međutim, ono što je mnogo važnije od prolaska u drugo kolo Ozi opena jeste činjenica da je pobedila u mnogo većem i značajnijem meču krajem prošle godine.

„Nisam znala da li ću doći na Australijan open sve do pre tri nedelje. Imala sam rak kože i deo sa noge morali su da mi odstrane“, otkrila je Amerikanka posle prvog meča.

Dan III – Tim Smiček

Slavni Rafael Nadal bio je na konopcima već u drugoj rundi, ali je uspeo da na iskustvo preokrene duel sa Timom Smičekom rezultatom 6:2, 3:6, 6:7, 6:3, 7:5. Više od četiri sata 112. teniser planete, ravnopravno se borio sa jednim od najboljih u istoriji.

I taman kada je bilo jasno da će ipak izgubiti meč, on je zapravo pobedio – Nadal je servirao za meč pri vođstvu 6:5 u petom setu, vodio je sa 30:0, a onda ga je neko iz publike uzvikom omeo pri servisu, pa je loptica završila daleko u autu.

Smiček je igrao najbolji meč karijere i mora da je bilo razarajuće što nagrada najverovatnije neće doći, ali i u takvom stanju smogao je snage da bude – sportista. Intervenisao je kod sudije i Nadal je ponovo dobio prvi servis.

“Nisam razumeo šta su dobacili iz publike – ne znam da li momak nije znao da je Rafa već bacio lopticu, ali bilo je očigledno da mu je to zasmetalo. Mislim da sam uradio ispravnu stvar“, rekao je 27-godišnji Smiček.

Dan IV – Viktorija Azarenka

Beloruska teniserka bila je prva na svetu punih godinu kada, najviše zahvaljujući dvema titulama na Australijan openu (2012, 2013). Međutim, u 2014. je usledio veliki pad – teška povreda stopala odvojila je od terena tokom većeg dela sezone, na šta su se nastavili emotivni problemi i raskid sa Redfuom, frontmenom grupe LMFAO.

Pre žreba u Melburnu najveće je pitanje bilo kome će pasti Azarenka, pošto je prvi put od 2007. došla kao nenositeljka.

Posle trijumfa nad Sloun Stivens u prvom kolu, drugo je donelo još veći derbi i dvoboj sa Dankinjom Karolinom Voznijacki. Azarenka je odigrala fenomenalan meč i razbila Voznijacki rezultatom 6:4, 6:2 i zaslužila da bude heroj četvrtog dana.

Dan V – Andreas Sepi

Najveće iznenađenje turnira muškog dela turnira definitivno se dogodilo u trećem kolu, kada je Andreas Sepi eliminisao drugog igrača planete Rodžera Federera.

Sepi je odigrao fenomenalan meč i porazio nervoznog Federera rezultatom 6:4, 7:6 (7-5), 4:6, 7:6 (7-5), posle tri sata igre.

Od prvog poena na ‘Hajsens areni’ bilo je očigledno da je Sepi izašao da pobedi – čvrsto je verovao u svoje udarce koji su ga slušali kao nikada do sada.

Međutim, jednu od najvećih pobeda karijere izvojevao je impozantnom mirnoćom, staloženošću i mentalnom stabilnošću, ne dozvolivši da ga u trenutku kada se Rodžer vraćao u meč, savladaju sećanja na poraz od Đokovića na Rolan Garosu.

Stao je već u sledećem kolu, ali je barem na dan bio najveća teniska zvezda.

Dan VI – Medison Kiz

Jedina devojka koja je na ovogodišnjem Australijan openu zaslužila da se dva puta nađe u rubrici “Heroj dana” jeste Amerikanka Medison Kiz.

19-godišnja Amerikanka ostvarila je neverovatan uspeh plasmanom u polufinale, a sve je počelo od sjajnog duela sa Čehinjom Petrom Kvitovom.

Devojka rođena u Rok Ajlendu odlično je koristila nešto slabiju igru protivnice, ’bombardovala’ je snažnim udarcima iz forhenda i bekhenda i bila neverovatno psihički stabilna u najvažnijim trenucima.

Učenici Lindzi Devenport to je donelo trijumf od 6:4, 7:5 i najavu velikog rezultata.

Dan VII – Nik Kirjos

Osim prepoznatljive žute opreme Nik Kirjos pamtiće nedavno završeni turnir po velikoj podršci navijača koju je zaslužio odličnim partijama.

Prikazao je i zavidnu psihičku stabilnost i zrelost za svoje godine – izdržao je sudar sa Ivom Karlovićem, nije se opustio protiv Žazirija, a u duelu sa Sepijem spasao je meč loptu i uspeo je rudarskim trudom da iščupa trijumf, iako nije igrao na svom maksimumu. I sve to sa rovitim leđima.

Kirjos je postao tek 14. tinejdžer u istoriji tenisa koji se plasirao u četvrtfinale na najmanje dva Gren slema, a prethodno je to pošlo za rukom Rodžeru Federeru 2001. godine.

Preležao je ‘dečije bubice’, ostaje samo da održi kontiuitet, ali je postao čovek koji je omogućio Australiji da ponovo sanja.

Dan VIII – Venus Vilijams

Poljakinja Agnješka Radvanjska bila je jedna od favoritkinja da ode daleko, ali je u četvrtom kolu zaustavila legendarna Venus Vilijams.

„Nije izgledala kao 34-godišnjakinja. Imala je teške mečeve pre ovoga, ali je bila brza i sveža – igrala je veoma dobro“.

Ovim rečima Radvanjska je opisala partiju Venus, posle poraza rezultatom 6:3, 2:6, 6:1. Sedmostruka Gren slem šampionka podsetila je na slavne davne odigravši sjajan meč – dobila je prvi set, a onda posle izgubljenog drugog serijom od šest gemova došla do trijumfa.

Starija od sestara Vilijams ispala je dva dana kasnije, ali je pokazala da se vratila i doživela novo rođenje.

Dan IX – Tomaš Berdih

Dve runde posle Rodžera Federera takmičenje je završio još jedan velikan svetskog tenisa – Rafael Nadal. Nadala je u četvrtfinalu počistio sedmi teniser na svetu Tomaš Berdih, rezultatom 6:1, 6:0, 7:6.

Rafael Nadal poslednji put izgubio je set ‘nulom’ na Gren slem turniru još 2006. godine, u finalu Vimbldona od Rodžera Federera.

Te godine je i Berdih poslednji put savladao Nadala, a od tada je Španac vezao čak 17 pobeda. Međutim, niko ne dobija Berdiha 18 puta zaredom.

Ipak, nisu forhendi, bekhendi i servisi ono što čini ovu pobedu Berdiha grandioznom. Oduvek smo znali da poseduje kapacitet da odigra tako fenomenalan meč, a i viđali smo to ponekad tokom prethodnih godina.

Ono što smo još češće viđali jeste da Berdih psihički padne kada je pod pritiskom. I sada su svi samo čekali da se to dogodi, ali nije – najvažniju bitku Čeh je uspeo da dobije.

Dan X – Medison Kiz

Mlada Amerikanka zaustavila je upravo Venus u četvrtfinalu i zakazala susret sa njenom sestrom Serenom u polufinalu.

Međutim, ono što je Medison odvojilo od ostalih jeste način na koji je izvojevala najvažniju pobedu u životu – povredila se sredinom drugog dela igre i maltene na jednoj preokrenula stvari u trećem setu.

U meču koji je obilovao serijama uspela je da slavi rezultatom 6:3, 4:6, 6:4, i tako prvi put uđe među 20 najboljih.

I pored poraza u polufinalu, Medison Kiz je dokazala veliki potencijal – možda smo baš u Melburnu prisustvovali rađanju nove šampionke.

Dan XI – Endi Mari

Škotski teniser Endi Mari u samo dva dana prešao je put od apsolutnog heroja do čoveka koji je možda i najviše razočarao. Prvu titulu zaslužio je zahvaljujući sjajnoj partiji u polufinalu i trijumfu nad Tomašom Berdihom u četiri seta.

Drugu, manje popularnu, dobiće zbog ponašanja posle izgubljenog finala od Novaka Đokovića, kada je dozvolio da ga ubede da je srpski igrač folirao povredu.

Protiv Berdiha je odigrao sjajno, iako je Čeh poveo u setovima dobivši prvi taj brejk. Ipak, Britanac se vratio i u sledeća tri seta izgubio zbirno osam gemova.

Upravo u meču sa Čehom video se najveći pomak u Marijevoj igri – njegov stav je pozitivan, nije ga demoralisao gubitak servisa na 4:3, a posle ni gubitak taj brejka, već je na lošu situaciju reagovao tako što je dodatno dao gas, kao što veliki igrači i treba da čine.

Bilo je jasno, stari Endi Mari se vratio.

Dan XII – Betani Metek-Sends i Lucie Šafarova

Jedini dubl par koji je zaslužio da bude proglašen istinskim herojem jeste onaj koji su činile Metek-Sends i Šafarova. Amerikanka i Čehinja osvojile su titulu na Australijan openu, pošto su u finalu savladale kinesko-tajvansku kombinacija Đije Ženg/Jung-Jan Čan rezultatom 6:4, 7:6.

To je bila prva titula za Čehinju i Amerikanku, a interesantna činjenica je da su njih dve prvi put igrale zajedno u konkurenciji parova.

Betani i Lucie trenirale su zajedno samo jednom pre početka turnira, ali pokazale da je u dublu pored dobrog razumevanja važno imati odličnu atmosferu.

Dan XIII – Serena Vilijams

Teško je ukratko napisati o devojci koja maltene svake nedelje prepravlja tenisku istoriju, što je još jednom učinila za vikend. U finalu prvog Gren slema Serena Vilijams pobedila je Mariju Šarapovu sa 6:3, 7:6 i osvojila 19. Titulu na najvećim turnirima na svetu.

Serena je postala šestostruka prvakinja Otvorenog prvenstva Australije, a niz pobeda nad Šarapovom produžen je na 16. Nastavila je potpunu dominaciju u mečevima sa Ruskinjom protiv koje nije izgubila set pune dve godine.

Vilijamsova je sa 19 trofeja prestigla Kris Evert i Martinu Navratilovu, a ispred nje je još samo Štefi Graf sa 22 najveće titule. Na konferenciji za medije posle finala izjavila je da bi želela da obori rekord legendarne Nemice, što sa ovakvom Serenom nije daleko od ostvarivog.

U poslednjem meču turnira impresivno je servirala - 18 asova (skoro dva po gemu), uz odlične procente prvog i nešto slabije drugog servisa. Međutim, pogađala ga je u najbitnijim trenucima, a najbrži je išao preko 200 kilometara na čas.

Nema sumnje – Serena Vilijams je najbolja teniserka sveta.

Dan XIV – Novak Đoković

Ono što je Serena Vilijams u ženskom, to je trenutno Novak Đoković u muškom tenisu. Đoković je u nedelju peti put osvojio titulu na Australijan openu, teškom pobedom u finalu nad Endijem Marijem posle četiri seta.

Novak je tako postao prvi teniser u Open eri sa pet titula u Melburnu, jednom više od Rodžera Federera i Andrea Agasija.

Najbolji teniser sveta stigao je do osme titule na najvećim turnirima, izjednačivši se na osmom mestu sa Agasijem, Ivanom Lendlom, Džimijem Konorsom, Kenom Rozvelom i Fredom Perijem.

Ispred njega su Bil Tilden sa 10, Rod Lejver i Bjern Borg sa 11, Roj Emerson sa 12, Pit Sampras i Rafael Nadal sa 14, i Rodžer Federer sa 17 osvojenih trofeja.

Međutim, svetski mediji sramnim insinuacijama pokušali su da umanje fantastična dostignuća Srbina, ali je on upravo tada pokazao svoju veličinu. Negirao je da je folirao povredu i rekao da će razgovarati sa Marijem kako bi izgladili odnose.

Možemo samo konstatovati da je Novak Đoković veliki i na terenu i van njega.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve