Nova vest
Tenis

Subota, 31.01.2015.

21:15

Heroj dana XIII: Trofejna servis mašina

Prilikom servisa Serene Vilijams kod rezultata 3:2 u drugom setu, na 0:30 mislili smo da Šarapova ima šansu da se rezultatski vrati – grdno smo se prevarili.

Izvor: Nikola Đukić

Autor: Nikola Đukić

Default images
Beta/AP Photo/Andy Brownbill

Amerikanka je vezala četiri as udarca i za nepun minut izjednačila u gemovima, a Rod Lejver Arenom još jednom se pronelo glasno „C'mon“.

U sledećem gemu ponovila je maltene isto – pogodila je tri sjajna servisa (dva asa i jedan viner), i već tada je bilo jasno da će Maša teško dobiti bilo kakvu priliku.

Dvadesetak minuta kasnije novi početni udarac doneo joj je direktan poen, onaj koji je označio da je Serena Vilijams nova šampionka Australijan opena.

Ona je tako došla do 19. Gren slem titule, prve u Melburnu od 2010. godine, i sada je njen niz pobeda nad Šarapovom produžen na 16. Nastavila je potpunu dominaciju u mečevima sa Ruskinjom protiv koje nije izgubila set pune dve godine.

„Jedna od najvećih njenih prednosti jeste servis. Možda je baš servis spasao u mnogim mečevima, u situacijama u kojima jednostavno ne možete reketom da dohvatite lopticu. To morate prihvatiti. Čak i kada nekako uspete da uđete u poen, ne možete mnogo olakšati sebi. Nisam osećala da imam mnogo šansi da uđem u poen. U njenim gemovima bilo je 30:30, 40:30, ili 15:30 u više navrata, ali je onda ona nekoliko puta ubacila odličan početni udarac“, opisala je Šarapova servis protivnice.

Statistika ovog segmenta Serenine igre dovoljan je pokazatelj – u finalnom meču odservirala je čak 18 asova (skoro dva po gemu), uz odlične procente prvog i nešto slabije drugog servisa. Međutim, pogađala ga je u najbitnijim trenucima, a najbrži je išao preko 200 kilometara na čas.

„Definitivno je mnogo brži od svih ostalih u ženskom tenisu. Postoji veoma mali broj igračica koje serviraju brzinom koju ona dostiže konstantno. Ekstremno dobro pronalazi uglove“, dodala je Ruskinja priznavši da bi volela da može dostići istu brzinu servisa.

Jasno je bilo da prva teniserka sveta sa osnovne linije nije prikazala dovoljnu sigurnost, a veliki uticaj u tome imala je prehlada sa kojom se borila čitave nedelje. Imala je sreće da kiša prekine duel na 3:2 i da se on nastavi u dvoranskim uslovima. I sama je priznala da je prokockala mnogo lakih poena, pa je samo zahvaljujući servisu izbegla veće probleme.

Stekao sam utisak da bi neka druga protivnica više namučila Amerikanku iz jednog prostog razloga – velikog kompleksa koji Šarapova ima, iako je drugi set odigrala na poprilično visokom nivou. To nije bilo dovoljno da se barem izbori odlučujući, a decenijska agonija na trenutak zaboravi.

„U drugom setu je bilo mnogo teže – Marija je počela da igra bolje, bila je mnogo agresivnija, a ja malo pasivnija. Samo sam pokušavala da vratim lopticu u teren. Međutim, krenula sam bolje da serviram u drugom setu jer sam znala da moji osnovni udarci ne idu tamo gde želim. Znala sam da mogu da se izbavim servisom“, navela je Serena.

Vilijamsova je sa 19 trofeja prestigla Kris Evert i Martinu Navratilovu, a ispred nje je još samo Štefi Graf sa 22 najveće titule. Na konferenciji za medije posle finala izjavila je da bi želela da obori rekord legendarne Nemice, što sa ovakvom Serenom nije daleko od ostvarivog.

„Osećaj je veoma dobar sedeti ovde kao šampion. Definitivno nisam očekivala da će biti tako na početku ove ili prošle nedelje, ali je osećaj fantastičan. Prošla sam mnogo u prethodne dve sedmice i nisam očekivala da ću trijumfovati. Bila sam veoma ushićena što sam imala priliku da igram u finalu“, zaključila je šestostruka prvakinja Australijan opena.

Godinama smo svedoci surove dominacije devojke sa Floride, koja kada je potpuno zdrava i motivisana, nema apsolutno nikakvu konkurenciju na WTA turu. Dokaz tome je i turnir za nama na kojem je čitav teniski svet ponovo ostao bez daha pred velikom šampionkom.

Akcenat je sada bačen na servis, sledeći put izdvojiću neki drugi segment jer sam gotovo ubeđen da će povoda biti.

Do istorijskog rekorda ostala su samo tri koraka...

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve