Nova vest
Tenis

Petak, 30.01.2015.

23:00

Heroj dana XII: Trofej na premijernom nastupu

Okruglo tri i po sata oči teniskog sveta u petak su bile uprte u Rod Lejver Arenu i novi epski duel između Novaka Đokovića i Stana Vavrinke.

Izvor: Nikola Đukić

Autor: Nikola Đukić

Default images
Beta/AP Photo/Bernat Armangue

Đoković je još jednom pobedio na neverovatan način, pošto je uspeo da prevaziđe periode veoma loše igre i posle pet setova ode u finale.

Srpski teniser, koji će se u borbi za titulu sastati sa Endijem Marijem, svakako je najveći heroj dana, ali ćemo tu titulu zvanično dodeliti nekom drugom.

Osim Đokovića, u uži izbor ušao je maestralni Leander Paes – međutim, odlučili smo se za Betani Matek-Sends i Lucie Šafarovu, nove šampionke Australijan opena u dublu. Njih dve su u finalu savladale kinesko-tajvansku kombinacija Đije Ženg/Jung-Jan Čan rezultatom 6:4, 7:6.

To je bila prva titula za Čehinju i Amerikanku, a interesantna činjenica je da su njih dve prvi put igrale zajedno u konkurenciji parova.

“Ne znam koliko se često desilo da par koji se prvi put skupio osvoji trofej. Ali, dobili ste dve sjajne igračice koje igraju zajedno, a veliku ulogu igralo je to što smo Lucie i ja dobre prijateljice. Komunikacija između nas je sjajna – bilo da vodimo ili gubimo, sjajno se zabavljamo na terenu. To je ovom timu mnogo pomoglo”, izjavila je Matek-Sends.

Betani i Lucie trenirale su zajedno samo jednom pre početka turnira, ali pokazale da je u dublu pored dobrog razumevanja važno imati odličnu atmosferu.

“Moj trener je dobar prijatelj sa Džastinom, njenim suprugom, ali i Betani poznajem dugo vremena. Poslali su mi poruku u predsezoni i ja sam bila u fazonu: ‘Što da ne’. Zadovoljstvo je bilo igrati sa njom, ona je odličan dubl partner i uvek je zabavno”, dodala je Šafarova.

Počele su maksimalnim trijumfom nad Marijom i Olaru, da bi prvi skalp skinule Katarini Mladenović i Timei Baboš, koje su bile desete nositeljke na turniru. Pre nego što su im Grenefeld i Gerges predale susret polufinala, napravile su još dva velika iznenađenja.

Treće kolo donelo je sedme favorikinje Karolin Garsiju i Katarinu Srebotnik, i novu pobedu u tri seta. Još veće iznenađenje usledilo dva dana kasnije – Jekatarina Makarova i Jelena Vesnina morale su da završe svoj nastup, iako su postavljene za treće nositeljke.

Finalni susret sa Ženg i Čan obilovao je brejkovima, bilo ih je čak devet, ali su Matek-Sends i Šafarova posao završile u dva seta. Posle osvajanja prvog, dva puta su pravile brejk za opstanak u drugom setu, a onda u 13. gemu iskoristile jedinu meč loptu.

“Ovo je injekcija samopouzdanja i za dublove i za singlove. Mislim da smo igrale neverovatne mečeve ovde i jedva čekam sledeći turnir. Osećaj je poseban, teško je opisati emocije. Sreća je ogromna jer biti Gren slem šampion je nešto najbolje što postoji”, istakla je Čehinja.

Šafarova je u karijeri osvojila pet titula u singlu, dok joj je četvrftinale Gren slema bio najbolji rezultat do sada. Njena partnerka u miksu je dizala pehar na Otvorenom prvenstvu Australije pre tri godine, u paru sa Horija Tekauom. Do sada nije imala uspeha u singlu, ali će 30. januar 2015. godine pamtiti do kraja života.

“Naše ime urezano je na pehar, to je prilično kul. Pehar se dodeljuje od 1922. i mi smo sada dodale naša imena. Gledale smo listu na postolju i sada su i naša tu. Mnogo je sjajnih igrača koji su osvajali turnir, sjajno je što smo ispisale istoriju, preplavljena sam emocijama”, rekla je Amerikanka.

Ona je za svoju partnerku rekla da je divna osoba i izrazila nadu da će joj ovaj uspeh doneti više sreće u pojedinačnoj konkurenciji.

“Mnogo toga možete izvući iz singlova, prvenstveno radite na riternu. Taktika je drugačija, to je očigledno, a u obrnutom slučaju možete mnogo stvari raditi koje će doprineti singlu. Mislim da jedno pomaže drugom”, zaključila je Matek-Sends.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Tenis

Alkaras otkrio kada se vraća

Španski teniser Karlos Alkaras posle Mastersa u Monte Karlu je odlučio da preskoči i turnir u Barseloni, što je izazvalo bojazan kod njegovih navijača da je reč o ozbiljnijem problemu.

B92.sport

18:24

13 h

U fokusu

Vidi sve