Nova vest
Tenis

Subota, 24.01.2015.

20:00

Heroj dana VI: Učenica Lindzi Devenport

Prema sopstvenom priznanju postala je zainteresovana za tenis zbog haljina koje su nosile igračice – nije ni slutila gde će je ljubav prema modi odvesti.

Izvor: Nikola Đukić

Autor: Nikola Đukić

Default images
Beta/AP Photo/Lee Jin-man

Devojčice obično maštaju da budu manekenke, modne kreatorke ili da se bave nečim što ima veze sa ’krpicama’, ali je Medison Kiz odabrala put profesionalne teniserke.

Taj put rano je odvojio od kuće, pošto se već kao devetogodišnjakinja pridružila akademiji legendarne Kris Evert.

Potvrda da je odluka ipak bila ispravna stigla je 2009, kada je Amerikanka sa 14 godina i 48 dana postala jedna od najmlađih teniserki koja je pobedila meč na WTA turu. Bilo je to protiv Ale Kudrjavceve u Ponte Vedri, malom mestu na obali Floride.

Pet i po godina kasnije Medison Kiz kao pobednica duela sa Petrom Kvitovom izlazi sa Rod Lejver Arene, najvećeg stadiona na Australijan openu. Kiz je u trećoj rundi pružila fantastičnu partiju i savladala četvrtu nositeljku rezultatom 6:4, 7:5.

„Znala sam da moram da odigram najbolje što umem kako bih pobedila. Pokušavala sam da ostanem stabilna i konstantno radim ono što sam planirala. A, onda je došao poslednji gem – izašla sam na teren govoreći sebi da moram da ubacujem prvi servis, što sam i radila. Veoma sam srećna što sam izvukla ovu pobedu“, rekla je Kiz.

Devojka rođena u Rok Ajlendu odlično je koristila nešto slabiju igru protivnice, ’bombardovala’ je snažnim udarcima iz forhenda i bekhenda i bila neverovatno psihički stabilna u najvažnijim trenucima.

„Mislim da sam ovoga puta bila malo disciplinovanija. Kod razmena kod kojih bih obično promenila ritam i odigrala niz liniju ili nešto dublje, ovoga puta sam bila pametnija i igrala sa manjom dozom rizika. To mi je mnogo pomoglo“.

Prethodna godina bila joj je najbolja u karijeri – pobedom nad Anđelikom Kerber osvojila je turnir u Istbornu, da bi nedelju dana kasnije na Vimbldonu ušla u treće kolo, što joj je do danas bio najbolji rezultat na Gren slemovima. Srpska javnost upoznala je na US openu, kada je u drugom kolu zaustavila naša Aleksandra Krunić.

„Protiv Kiz sam samo želela da ubacim lopticu u teren jer ona ima muški servis. Sve je bilo brzo, bum-bum, nisam imala ritam, njen stil igre to ne dozvoljava“, rekla je Krunićeva u intervjuu za B92.

’Bum-bum’ tenis podrazumeva jake osnovne udarce, brz servis i kratke poene. Iako je visoka „samo“ 178 centimetara protiv Kvitove servis joj je išao i brzinom od 194 kilometara na čas.

Međutim, fizičke i tehničke predispozicije koje poseduje nisu dolazile do izražaja protiv kvalitetnih igračica, ali se sve promenilo početkom novembra prošle godine. Tada je biv[a američka teniserka Lindzi Devenport izjavila da će postati trener i započeti saradnju sa Medison. Lindzi je tokom karijere osvojila 55 titula, tri Gren slema (Australijan open, Vimbldon i US open), zlato na Olimpijskim igrama u Atlanti, dok je 98 nedelja provela na prvom mestu WTA liste.

„Odlično funkcionišemo i gajim sličan stil tenisa kao ona. Lepo je imati nekog ko ne samo da igra poput vas, nego je kroz sve to već prošao, zna koliko je stresno i koliko živaca zahteva“, opisala je Medison saradnju sa novim trenerom.

Početak je bio nešto slabiji – porazi u uvodnim fazama turnira u Sidneju i Brizbejnu, ali je pristup igri bio znatno drugačiji. U Melburnu je primetno da je 19-godišnjakinja mnogo staloženija, procenat ubačenog prvog servisa je viši, dok je mentalna stabilnost drastično veća. Sada nećemo uveki videti udarac iz sve snage, pokušaj da se odigra viner kada za to nema osnova, ili 'pucanje' pod pritiskom rezultata. Za konstantni napredak kriva je samo jedna osoba, ona koja je savršeno spremila za duel sa Kvitovom.

„Samo mi je govorila da ona ima sjajan servis i da je nateram da igra što više udaraca. Onda mi je posle meča rekla da je pokakila ptica, videla sam i video. Da, to je otpilike sve o čemu smo razgovarale posle meča“.

Da biste u nekom sportu bili najbolji potrebno je da se poklope razne kockice, krupne i one sitnije – od talenta i sreće, do istrajnosti, rada sa najboljima i neophodnih uslova.

Medison Kiz polako slaže dobitnu slagalicu, a ukoliko nastavi tempom kojim napreduje, ima šanse da nasledi svoju učiteljicu.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve