Nova vest
Tenis

Sreda, 21.01.2015.

19:00

Heroj dana III: Izgubio, a pobedio

Više od četiri sata Tim Smiček, 112. teniser planete, ravnopravno se borio sa jednim od najboljih u istoriji.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images
Beta/AP

I taman kada je bilo jasno da će ipak izgubiti meč, on je zapravo pobedio – Nadal je servirao za meč pri vođstvu 6:5 u petom setu, vodio je sa 30:0, a onda ga je neko iz publike uzvikom omeo pri servisu, pa je loptica završila daleko u autu.

Smiček je igrao najbolji meč karijere i mora da je bilo razarajuće što nagrada najverovatnije neće doći, ali i u takvom stanju smogao je snage da bude – sportista. Intervenisao je kod sudije i Nadal je ponovo dobio prvi servis.

“Nisam razumeo šta su dobacili iz publike – ne znam da li momak nije znao da je Rafa već bacio lopticu, ali bilo je očigledno da mu je to zasmetalo. Mislim da sam uradio ispravnu stvar“, rekao je 27-godišnji Smiček.

Potezom suparnika bio je oduševljen i Rafael Nadal – pohvalio ga je u intervjuu na terenu, zatim i u razgovoru za Evrosport i na kraju na konferenciji za medije.

“Veoma mali broj igrača uradio bi to posle četiri sata i pri takvom rezultatu. Preostaje mi jedino da kažem ’hvala’, postavio je pravi primer svojim postupkom. Bio sam iznenađen, iako tako nešto ne bi trebalo da nas iznenađuje. Teško je bilo to uraditi i zaista mu čestitam“, kaže Rafa.

Amerikanac poljskog porekla do sada u celoj karijeri ima 23 pobede na ATP nivou, a malo je nedostajalo da 24. pamti celoga života. Kako je objasnio, Smičekov plan bio je da onemogući Nadala da napada forhendom iz bekhend strane (kada se izvuče na insajd aut ili insajd in), da ga satera u forhend stranu, a onda da snažno napadne na bekhend.

Strategija je često brižljivo osmišljena, ali nimalo je nije lako sprovesti u delo, što je Amerikancu sada uglavnom uspevalo. Smiček je na teren izašao rasterećen znajući da nema šta da izgubi – forhend mu je bio ubitačan, mnogo prodorniji nego inače ako je suditi po američkim kolegama, a ravni i snažni servis izuzetno mu je funkcionisao, upisao je 15 asova.

Smiček je koristio i svoju brzinu i stabilni i raznovrsni bekhend, a u periodima najvećeg nadahnuća odigrao je i nekoliko spektakularnih udaraca – npr. krajem trećeg seta kada je iz polovine igrališta maestralno ’zasekao’ volej.

Istina, Amerikanac je imao i Nadalovu pomoć, koji je imao fizičkih problema – već posle 40 minuta dobio je grčeve, a mučila ga je i velika vlažnost vazduha.

“Njegov takmičarski duh me je najviše impresionirao. Moram da budem pažljiv kada biram reči, ali igrao je užasno i nije mu bilo dobro, da bi ipak uspeo da nađe način da se vrati i da dostigne viši nivo igre. To samo pokazuje kakav je on šampion – ovo je bila njegova C ili D igra, a pobedio je. Skidam mu kapu, zato i jeste jedan od najboljih“, istakao je Smiček.

Kopajući po sećanju, setio sam se Smičekovog duela sa Davidom Fererom baš u Melburnu pre dve godine – i tada je momak iz Viskonsina imao intervale briljantne igre visokog intenziteta u kojima je ’šetao’ Ferera, ali to nije trajalo ni približno dugo kao sada.

“I ranije bih bljesnuo tokom karijere, ali mislim da sam sada najduže igrao na tako visokom nivou“, potvrdio je popularni ’Smi’.

Tim je rođen 1987. u Milvokiju, a tenisom je počeo da se bavi sa tri godine. Uživa i u golfu, do svoje 14. godine svirao je violinu, a po završetku karijere želi da postane advokat po ugledu na oca Fila.

Najviši plasman u karijeri mu je 73. mesto, a najbolji Gren slem rezultat ostvario je pre dve sezone na US openu – pobedio je Dakvorta i Bogomolova juniora pre nego što je u pet setova ispao od Granoljersa.

Da li će meč sa Nadalom biti usamljena epizoda ili će Smičeku poslužiti kao podstrek za dalji napredak u zrelim godinama, ostaje da se vidi. Ali danas je on čovek o kojem govori ceo teniski svet. Zasluženo.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve