Serena osvojila Ozi Open

Amerikanka Serena Vilijams osvojila je prvi ovosezonski Gren slem.

Izvor: B92

Subota, 30.01.2010.

11:49

Default images

Ona je u finalu Australijan Opena sa 2:1 po setovima 6:4, 3:6, 6:2 pobedila Belgijanku Žistin Enan posle dva časa i sedam minuta velike i iscrpljujuće borbe. Vilijamsova je uspešno odbranila trofej u Melburnu i pokupila svoju ukupno 12. Gren Slem titulu na Rod Lejver Areni, čime se izjednačila sa legendarnom zemljakinjom Bili Džin King.

28-godišnja Amerikanka je svoje prethodne četiri titule u Australiji osvojila svake neparne godine od 2003. godine. Enanovoj je ovo bio tek drugi turnir od povratka tenisu i prvi veliki od Australijan Opena 2008. godine. Ona u svojoj riznici ima sedam Gren Slem titula.

Vilijamsova je prvi set dobila sa 6:4 posle 51 minut. Amerikanka je prvi poen na meču dobila posle asa, ali se borila da zadrži svoj servis, sačuvavši dve brejk lopte. Obe igračice bile su dosta nervozne na startu. Pravile su greške koje im nisu svojstvene (rutinski fornend Vilijamsove u mrežu ili divlji ritern Enanove u nebo). Enanova je bila mnogo opuštenija u svom prvom servisu, koji je lagano dobila, a Vilijamsova je opet uz dosta problema uspela da povede sa 2:1.

Brejk je usledio u četvrtom gemu, pošto je na poslednjem poenu Belgijanka poslala forhend u aut. Naredna tri gema igračice su čuvale svoje servise, da bi onda usledio brejk Enanove za 4:4. Ipak dva naredna gema osvaja Vilijamsova pa tako i prvi set.
FoNet
Enanova je drugi set dobila sa 6:3 posle 40 minuta i tako poslala meč u odlučujući treći set. Vilijamsova je prethodnog dana igrala dubl sa sestrom Venus, pa je počela da pokazuje znake umora. Enanova je brejk napravila u trećem gemu, kada je Amerikanka odigrala veoma loš volej. Vilijamsova je odmah uzvratila brejkom i dobila svoj naredni servis, ali je naredna četiri gema Enanova rešila u svoju koristi. Njoj je pripalo poslednjih devet poena u setu uključujući i onaj kada je Vilijamsova „raspalila“ po mreži.

U odlučujućem, trećem setu Amerikanka je iskoristila sve tri brejk lopte i pošto je gubila sa 2:1, "vezala" pet gemova i došla do pobede i pehara.

Na turniru u Melburnu Enanova je pobedila 2004, a ovo joj je drugo izgubljeno finale. U karijeri ima četiri osvojena Rolan Garosa i dva US Opena.

Serena Vilijams i Žistin Enan odigrale su do sada ukupno 14 mečeva, a trenutni rezultat je 8:6 za Amerikanku.

Pobeda u Melburnu donela je američkoj teniserki ček na milion i 350.000 evra, dok je poražena Enan inkasirala 670.000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: