Nova vest
Atletika

Utorak, 27.04.2021.

10:10

Američki "Pistorijus" ne može na Olimpijske igre

Na Olimpijskim igrama u Tokiju nećemo videti novog Oskara Pistorijusa.

Izvor: B92

Autor:B92

Američki
Foto: Profimedia

Američki paraolimpijac, atletičar Blejk Liper neće učestvovati u Tokiju ovog leta, pošto je procenjeno da bi mu njegove proteze od karbonskih vlakana na nogama dale prednost u odnosu na takmičare koji ih ne koriste.

Kako je saopštila Svetska atletikska asocijacija, njen panel za pregled mehaničkih pomagala utvrdio je da proteze na nogama omogućavaju Liperu da "bude nekoliko centimetra viši".

Sud za sportsku arbitražu (CAS) je u oktobru potvrdio odluku Svetske atletike da se Liperu zabrani takmičenje sa sportistima bez invaliditeta, zbog dodatne visine koju mu daju proteze.

Liper je ovoga puta tražio odobrenje da koristi proteze koje su postavljene tako da njegova visina stajanja iznosi približno 184 centimetara, što je za približno pet centimetara manje od visine stajanja od 189,2 centimetara za proteze koje je prijavio u slučaju kada je odlučivao CAS.

Prema pravilima koja regulišu najveću dozvoljenu visinu stajanja, Liperu ne bi trebalo biti dozvoljeno trčanje na visini većoj od 174,4 centimetra u takmičenjima sa sportistima koji ne koriste pomagala.

Liper, koji je rođen bez potkolenica, osvojio je srebrnu medalju u trci na 400 metara na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. godine i bronzanu na 200 metara na istom takmičenju.

Njegov slučaj sličan je onom koji je vodio Južnoafrikanac Oskar Pistorijus. CAS je dozvolio Pistorijusu da učestvuje na Olimpijskim igrama u Londonu, pošto je procenjeno da mu proteze od karbonskih vlakana ne donose prednost u odnosu na rivale.

Pistorijus se plasirao u polufinale trke na 400 metara u Londonu, u kojoj je zauzeo poslednje, osmo mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Atletika

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve