Nova vest
Atletika

Petak, 11.08.2017.

11:14

Ko je Boltov naslednik na 200 metara?

Turčin Ramil Gulijev priredio je u četvrtak senzaciju na Svetskom prvenstvu osvojivši zlato na 200 metara, ali on nije iznenađen svojim podvigom.

Izvor: AK

Autor: AK

Ko je Boltov naslednik na 200 metara?
Foto: Getty images

Gulijev je nadmašio favorizovane Vejda van Nikerka i Isaka Mekvalu te nasledio Juseina Bolta kao novi vladar u ovoj disciplini posle osmogodišnje dominacije Jamajčanina.

"Ovo nije šokantno. Pokazao sam se tokom takmičenja. Istrčao sam najbolju trku u pravom trenutku. Trkao sam se protiv nekih od najboljih atletičara sveta, pa mi nije smetalo što su oni u centru pažnje. Možda će sledeći put svi gledati mene", rekao je 27-godišnji Gulijev.

Momak rodom iz Azerbejdžana je do zlata stigao sa vremenom 20,09 sekundi, što mu čak nije ni najbolje vreme u karijeri, ali je bio brži od šampiona na 400m Van Nikerka za 0,106, te od Džerima Ričardsa sa Trinidada i Tobaga za 0,107 sekundi.

Gulijev je kao 19-godišnjak trčak 20,04, dok je još predstavljao Azerbejdžan, ali je izgubio najbolje godine u borbi sa atletičarskim zvaničnicima zbog želje da nastupa za Tursku.

Da bi trebalo obratiti pažnju na njega pokazao je prošle godine srebrom na Evropskom prvenstvu, ali je ostao u senci jer su najbolji sprinteri kontinenta propustili takmičenje kako bi se koncentrisali na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

Trčao je u finalu u Brazilu, a ove sezone ponovo najavio dobar rezultat pobedom na mitingu Dijamantske lige u Parizu. Da će se boriti za medalju pokazao je u polufinalu u Londonu u sredu, ali su mu pažnju "ukrali" Van Nikerk jer je jedva izborio finale, te Makvala koji je trčao sam kvalifikacije, a onda zablistao u polufinalu.

Sve oči bile su uprte u njih dvojicu i u četvrtak uveče, dok su domaćini pažnju posvećivali i svom adutu Netenijelu Mičel-Blejku, dok je Gulijev trčao svoju trku.

"Znao sam da ću biti među prvom trojicom, ali nisam bio siguran gdetačno. Ostvario sam svoj san, sledeće su Olimpijske igre. Nadam se da je to moguće", zaključio je jedan od junaka Svetskog prvenstva u Londonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Atletika

Vidi sve
Atletika

Suspendovan svetski šampion

Francuski atletičar Pjer-Ambroas Bos, svetski šampion 2017. godine u trci na 800 metara, dobio je jednogodišnju suspenziju zbog kršenja pravila o mestu boravišta između sptembra 2022. i juna 2023. godine.

Beta

13:55

1 d

U fokusu

Vidi sve